Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Casa Batlló in Barcelona

Casa Batlló Barcelona

Het Casa Batlló gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Dit sprookjesachtige gebouw werd door Antoni Gaudí tussen 1904 en 1906 gebouwd aan de befaamde Passeig de Gràcia in opdracht van de familie Batlló. Gaudí gaf dit huis een fantasievolle gevel en een modern en stijlvol interieur, met als resultaat een waar meesterwerk in vorm, kleur en licht.

Tip: Casa Batlló is een van de vele architecturale hoogtepunten op de Passeig de Gràcia in Barcelona. Samen met Casa Amatller en het Casa Lleó Morera, vormt Casa Batlló het hoogtepunt van de Illa de la Discòrdia. Wil je de rest van de highlights van deze straat kennen, klik hier.

Hoe ga je naar Casa Batlló

Het Casa Batlló zit aan het Passeig de Gràcia nummer 43, zeer dichtbij het metrostation Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4). Al van buitenaf is het huis heel makkelijk te onderscheiden, want zijn uitgesproken façade en de menigte die er constant voor staat zijn niet te missen.

Casa Batlló tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor het Casa Batlló van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden. Je vindt op het Casa Batlló namelijk drie verschillende soorten rijen: eentje voor de kassa voor de mensen die geen kaartjes hebben, een andere voor online tickets en een laatste voor de fast pass tickets. Aan de hand van het soort ticket die je kiest, dien je bij een of de andere rij aan te sluiten. Tijdens het hoogseizoen is de fast pass de beste optie, want op deze manier sta je niet in de rij. Je ontvangt tevens een videogids. Taal: Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Portugees, Russisch en Catalaans.

Prijs tickets Casa Batlló:

Tip: koop nu je tickets voor Casa Batlló

Koop hier je kaartjes voor het Casa Batlló om de lange wachtrijen te skippen. Kaarten zijn al vanaf €24,50 online te boeken (€21,50 voor kinderen tussen 7-17 jaar oud) en voor €29,50 als je helemaal niet in de rij wilt staan (€26,50 voor kinderen tussen 7-18 jaar oud). Je ontvangt tevens een videogids. Taal: Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Portugees, Russisch en Catalaans. Duur: 1 uur 30 minuten.

Koop nu >

Rondleidingen Casa Batlló

Een leuke manier om Casa Batlló te bezoeken, is onder de begeleiding van een professionele gids. Het toegangsbewijs zit bij de prijs inbegrepen en je komt op deze manier veel meer te weten over de geschiedenis van dit gebouw.

Wat te zien en te doen bij Casa Batlló

Casa Batlló bezoeken in BarcelonaHet Casa Batlló is inmiddels uitgegroeid tot een echt icoon en het is één van de meest gewaardeerde culturele en toeristische attracties van Barcelona. Hoewel het naast het modernistische Casa Amatller ligt, trekt het Casa Batlló de aandacht van de meeste toeristen. Voor Gaudí-liefhebbers is dit een ware must-see.

De façade van Casa Batlló

Al van buitenaf is het Casa Batlló een geweldig voorbeeld van de creativiteit van Gaudí. Hij gaf de buitenmuren een golvende vorm, die hij vervolgens bedekte met zijn beroemde trencadís (gebrandschilderd glas en keramische schijven). Boven aan het dak zit er wat door velen als de rug van een draak wordt gezien. Op de begane grond en de eerste verdieping zien we slanke, stenen zuilen, versierd met modernistische elementen. De balkonleuningen lijken op ijzeren maskers, terwijl de zuilen net botten zijn. Wat ook opvalt, is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam op de eerste verdieping. Overal waar je kijkt, is de façade van het Casa Batlló een explosie aan kleur en bijzondere vormen.

Tip: loop even de hoek om bij Carrer Aragó om een glimp op te vangen van de achterkant van het Casa Batlló.

Het huis Casa Batlló

Het huis zelf bestaat uit een begane grond met garage, een eerste verdieping waar de familie Batlló woonde, die over een eigen terras beschikte, en nog vier extra verdiepingen, een zolder en een dakterras.

Tijdens de bezichtiging van het Casa Batlló waan je je in de magische wereld van Gaudí en bezoek je de hal, het familiehuis op de eerste verdieping, de zolderkamer en het dakterras. Hoogtepunt van je bezoek is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam in de woonkamer met zicht op Passeig de Gràcia. Het houtwerk en de indrukwekkende plafonds in het huis verdienen ook je aandacht. Andere ruimtes die de moeite waard zijn om te zien zijn de patio met prachtige blauwe tegels, waar de originele houten lift loopt, de bogen in de zolderkamer en het dakterras, vanwaar je de beroemde ruggengraat en de mythische schoorstenen van het Casa Batlló van dichtbij kunt zien. Vanaf het dakterras zal je daarnaast genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Mapping Casa Batlló

’s Avonds wordt het Casa Batlló altijd heel mooi verlicht, maar het ultieme moment om het Casa Batlló verlicht te zien is tijdens een van de mapping sessies die af en toe georganiseerd worden. Dan wordt de façade heel mooi versierd met videoprojecties. Meestal worden mappings gehouden tijdens de Festes de La Mercè en op andere speciale gelegenheden.

Casa Batlló Nits Màgiques

Tijdens de zomer worden de Nits Màgiques georganiseerd: aangename avonden met muziek en hapjes op het dakterras van het Casa Batlló. Je kunt deze combineren met een bezoek aan het Casa Batlló. Een unieke kans om dit gebouw in een heel andere setting te zien.

Geschiedenis van Casa Batlló

Het huis Casa Batlló in BarcelonaHet Casa Batlló ligt aan de Passeig de Gràcia, voorheen de weg tussen de stad en de dichtbije Vila de Gràcia. Met de ontwikkeling van het Pla Cerdà in 1860 werd deze promenade neergelegd en begon de bouw van de woningen van de meest vooraanstaande families in de stad. Het gebouw dat nu het Casa Batlló is, is oorspronkelijk door Emilio Sala Cortés gebouwd in 1877, toen er in Barcelona nog geen elektriciteit was. Josep Batlló, een magnaat in industrie met diverse textielfabrieken in Barcelona, kocht het huis in 1903 en gaf aan Antoni Gaudí de opdracht om dit te verbouwen. In principe was het plan om het gebouw te slopen, maar uiteindelijk werd besloten om het huis te hervormen. De architect Antoni Gaudí ondernam tussen 1904 en 1906 dus een ingrijpende renovatie van het gebouw. Batlló had als wens dat zijn huis in niets op de rest van de huizen leek en beperkte Gaudí en zijn creativiteit op geen enkele wijze. Het resultaat mag er wezen.

Het gezin woonde tot het midden van de jaren ‘45 op de begane grond van Casa Batlló. Nadat het tijdens de Burgeroorlog ernstige schade had geleden, diende het huis als onderdak van een honderdtal vluchtelingen. Sinds de jaren ’90 is het pand in handen van de huidige eigenaars, die verschillende werken en herstellingswerkzaamheden hebben uitgevoerd. Sinds 2002 is het Casa Batlló geopend voor publiek en worden er rondleidingen en activiteiten georganiseerd. Het Casa Batlló staat tevens sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa Batlló bezoeken
  Waar: Passeig de Gràcia, 43
  Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  Wanneer: open de hele jaar van 9:00 tot 21:00 uur.
  Prijs: normaal €24,50 (korting voor kinderen, studenten en gepensioneerde €21,50). Kinderen onder 7 jaar oud gratis. Prijs is inclusief videogids. Korting voor Barcelona Card-houders en hop-on-hop-off bus gebruikers.
  Tip: koop je kaarten van tevoren online om de lange rijen te vermijden.
  Let op: het dakterras van Casa Batlló is nog niet rolstoeltoegankelijk maar er wordt er aan gewerkt om deze vanaf 2019 wel toegankelijk te maken.

Nieuws over Casa Batlló

– 15/06/2015: Casa Batlló ‘Nits Màgiques’
– 30/05/2015: Op bezoek bij Can Batlló
– 18/04/2014: Barcelona’s UNESCO Werelderfgoedlijst
– 03/02/2013: De Gaudí Tour
– 08/07/2012: Wat te doen op een zomeravond in Barcelona

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone