Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Bezienswaardigheden in Barcelona » Gebouwen in Barcelona » Torre Glòries (Torre Agbar) in Barcelona

Torre Glòries (Torre Agbar) in Barcelona

Torre Agbar Barcelona

De Torre Glòries, alias Torre Agbar, is een relatief nieuwe bezienswaardigheid in Barcelona. Het gebouw, dat onder de Barcelonezen beter bekend staat als het condoom, de penis of dildo, zorgde voor veel kritiek en opschudding in het begin, maar is met de tijd gegroeid tot een van de belangrijkste symbolen van Barcelona. De Torre Agbar is wel ’s avonds op z’n mooist, als deze verlicht wordt.

Hoe ga je naar de Torre Agbar

De Torre Agbar is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Glòries (L1) zal je het direct zien. De Torre Agbar markeert overigens het beginpunt van het nieuwe technologische district 22@ in Poblenou.

Wat te zien en te doen bij de Torre Agbar

Torre Agbar Barcelona verlichtMet de komst van Torre Agbar, inmiddels Torre Glòries genoemd, veranderde de skyline van Barcelona voorgoed. De moderne wolkenkrabber is het op drie na hoogste gebouw van Barcelona en is al van ver mooi om te zien, maar eenmaal dichtbij kun je pas alle details van zijn façade bewonderen. Een bezoek aan de Torre Agbar is daarom zeer aan te raden.

Architectuur Torre Agbar

Torre Agbar is een opvallend gevormde wolkenkrabber in Barcelona van 142 meter hoog en 34 verdiepingen. Het heeft de vorm van een cilinder die overgaat in een koepel, wat men aan allerlei dingen doet denken. Zelfs zijn eigen schepper, de architect Jean Nouvel, zou het een fallussymbool hebben genoemd tijdens een interview. Nouvel zou geïnspireerd zijn geweest door Gaudí en de Montserrat-bergen om deze bijzondere wolkenkrabber te maken.

Pas als je dichterbij de toren Agbar komt zal je zien dat de buitenwand volledig bedekt is met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ’s nacht worden deze door ledlampen verlicht.

Binnen de Torre Agbar bevonden zich tot voor kort de kantoren van Aguas de Barcelona (Agbar), vandaar de naam ‘Torre Agbar’. Het was toen dus niet echt mogelijk om binnen een kijkje te nemen. Nu heeft de toren Agbar een nieuwe eigenaar, en is het afwachten of er opnieuw kantoren in zullen gaan openen of dat er een hotel van gemaakt zal worden. Dat laatste blijkt nu wel het minst waarschijnlijk, want de eigenaardige vorm van de toren maakt het haast te duur om de Torre Agbar tot hotel om te bouwen.

Torre Agbar ’s avonds verlicht

Het mooiste moment om de Torre Agbar te bewonderen is ‘s avonds. De toren wordt dan door ledlampen in maar liefst 40 verschillende kleuren verlicht. Een waar spektakel voor het oog! Wil je de toren Agbar verlicht zien, bezoek deze dan op een vrijdag-, zaterdag- of zondagavond. In de winter wordt de Torre Agbar van 20:00 tot 23:00 uur verlicht en tijdens de zomer van 21:00 uur tot middernacht. Ook tijdens feestdagen wordt de Torre Agbar mooi verlicht voor het publiek.

Tip: als je toch de Torre Agbar in de avond bezoekt, mis dan niet het lichtspektakel ‘BruumRuum!’. De meer dan 550 ledlampen op 3.300 vierkante meter achter het designmuseum Disseny Hub Barcelona (DHUB) worden tussen 21:30 en 23:00 uur telkens geactiveerd als er een voetganger in de omgeving komt of wanneer je door een spreekbuis schreeuwt. Een waar lichtspektakel voor jong en oud.

Poblenou en het technologische district 22@

De Agbar toren bevindt zich in de 22@ district, een gebied in El Poblenou dat vaak vergeleken wordt met Brooklyn en gekenmerkt wordt door de grote contrasten tussen oud en nieuw. De oude fabriekspanden hebben hier plaats gemaakt voor moderne kantoren (vele daarvan bevatten technologische bedrijven en start-ups), hippe eetgelegenheden en hypermoderne hotels en flatgebouwen. De 22@ wijk is niet voor niks de ‘innovatieve hub’ van Barcelona.

Hier in de buurt is nog van alles te zien. Neem als voorbeeld de grootste vlooienmarkt van Barcelona (de Mercat dels Encants Vells), Barcelona’s designmuseum (het Disseny Hub Barcelona), en allerlei oude schoorstenen en fabriekspanden met nieuwe doelstellingen zoals Ca l’Aranyó, Can Ricart en Fàbrica Oliva Artés.

Als je even verder loopt, kun je ook het Fòrum bezoeken. Het Fòrum is het gebied waar het grote internationale culturele evenement van Forum de les Cultures in 2004 plaatsvond. Tegenwoordig wordt dit terrein gebruikt voor beurzen, congressen, concerten en andere evenementen zoals het jaarlijkse Feria de Abril. Bij Fòrum zitten nog een aantal moderne wolkenkrabbers, zoals de Habitat Sky (van 116 meter hoog) en de Diagonal Zero Zero (van 101 meter hoog). Ook interessant is een bezoek aan het Museu Blau, een natuurhistorisch museum met een zeer goed kinderprogramma.

En als je van shoppen houdt, moet je natuurlijk een tussenstop inlassen bij het Glòries winkelcentrum en het Diagonal Mar winkelcentrum!

Tip: volg mijn wandelroute in El Poblenou om de mooiste plekken en hotspots van de wijk te leren kennen.

Geschiedenis Torre Agbar

Torre Agbar werd door de Franse architect Jean Nouvel ontworpen, in opdracht van het Spaanse waterleidingbedrijf Aguas de Barcelona (Agbar). De bouw van deze wolkenkrabber kostte 130 miljoen euro en begon in 1999 en was voltooid in 2005. Het werd gevierd met een groot openingsfeest. De kantoren van Aguas de Barcelona werden hiernaartoe verplaatst, maar de 34 verdiepingen zijn nooit volledig bezet geweest. Het verhuren van de lege verdiepingen bleek moeilijker dan verwacht. In 2013 werd de Torre Agbar verkocht aan de luxe hotelketen Hyatt, die van plan was om hier een hotel van te maken. Dat ging echter niet door en toen werd de toren Agbar in 2016 opnieuw verkocht aan de onroerend goed groep Merlin, die op zijn beurt van plan was om er opnieuw kantoren in te plaatsen. De wolkenkrabber dient tegenwoordig als kantoorgebouw voor onder meer de Amerikaanse Facebook.

Nouvel won met de bouw van de Torre Agbar in 2008 de Pritzkerprijs, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld. De stad Barcelona zelf werd hiermee een nieuw symbool rijker, maar of de toren Agbar een daadwerkelijk nut kan hebben, moet nog blijken. Ondertussen is de naam van Torre Agbar verandert naar Torre Glòries, dit omdat de wolkenkrabber niet meer het hoofdkantoor van Aguas de Barcelona (Agbar) is.

 • Praktische informatie:
  Wat: Torre Agbar bezoeken
  Waar: Avinguda Diagonal 211
  Metro: Glòries (L1)
  Wanneer: de toren wordt ’s avonds verlicht van vrijdag t/m zondag en op feestdagen. In de winter is het van 20:00 uur tot 23:00 uur. Tijdens de zomer is het verlicht van 21:00 uur tot 00:00 uur.
  Prijs: gratis
  Tip: een leuke plek om te eten in de buurt van Torre Glòries is Carrot Café.


Grotere kaart weergeven

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone