Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Torre Agbar in Barcelona

Torre Agbar Barcelona

Een recent gebouwde bezienswaardigheid in Barcelona is de Torre Agbar. Een zeer bijzondere wolkenkrabber tussen Avinguda Diagonal en Carrer Badajoz, vlakbij Plaça de les Glòries Catalanes. Torre Agbar heeft de skyline van Barcelona sinds zijn intrede compleet veranderd.

De naam van ‘Agbar’ is afgeleid van Aguas de Barcelona, het Spaanse waterleidingbedrijf dat in de toren gevestigd is.

Geschiedenis van de Torre Agbar

Torre Agbar werd door de Franse architect Jean Nouvel ontworpen, wie gëinspireerd werd door Gaudí en de Montserrat-bergen. Deze wolkenkrabber is 142 meter hoog, heeft 34 verdiepingen en heeft de vorm van een cilinder die overgaat in een koepel. De buitenwand is volledig bedekt met aluminium zonweringen van 120 bij 30 cm. Overdag weerkaatsen deze het zonlicht en ’s nacht worden deze door ledlampen verlicht.

De bouw van de Torre Agbar begon in 1999 en eindige in 2005, met een groot openingsfeest. Nouvel won hiermee in 2008 de Pritzkerprijs, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld.

Het gebouw staat onder de Barcelonezen beter bekend als een condoom, penis of een dildo. Zelfs Nouvel zou het een fallussymbool hebben genoemd in een interview.

Het mooiste aan de Torre Agbar zijn de kleuren wanneer het ’s avonds wordt verlicht. Het heeft namelijk 40 verschillende kleuren. Een waar spectakel voor het oog dus.

Hoe ga je naar de Torre Agbar

De Torre Agbar is heel makkelijk te bereiken met de metro. Als je uitstapt op het metrostation Glòries (L1) zal je het direct zien. De Torre Agbar markeert overigens het beginpunt van het nieuwe technologische district 22@.

Wat te zien en te doen bij de Torre Agbar

Torre Agbar Barcelona verlichtBinnen de Torre Agbar bevinden zich de kantoren van Aguas de Barcelona (vandaar de naam ‘Agbar’), en dus is de mogelijkheid tot het binnenkijken zeer beperkt. Maar hier zal in de toekomst verandering in komen want het luxe hotelketen Hyatt heeft onlangs de Torre Agbar gekocht en is van plan om hier een luxe hotel te bouwen. Naast het hotel zullen ook een aantal restaurants gebouwd worden.

Genieten van de mooie architectuur en het licht van de Torre Agbar kan voorlopig in de winter van vrijdag t/m zondag en op feestdagen van 20:00 tot 23:00 uur. Tijdens de zomer wordt de wolkenkrabber verlicht van 21:00 uur tot middernacht.

Naast de Torre Agbar vind je het designmuseum van Barcelona, het Disseny Hub Barcelona. En als je verder loopt, kun je ook het Fòrum bezoeken. Het Fòrum is het gebied waar het grote internationale culturele evenement van Forum de les Cultures in 2004 plaatsvond. Tegenwoordig wordt het terrein gebruikt voor beurzen, congressen, concerten en andere evenementen.

En als je van shoppen houdt, moet je natuurlijk een tussenstop bij het Glòries winkelcentrum en het Diagonal Mar doen! Tevens kun je op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag naar de grootste vlooienmarkt van Barcelona gaan, het Mercat dels Encants Vells.

 • Praktische informatie:
  Wat: Torre Agbar bezoeken
  Waar: Avinguda Diagonal 211
  Metro: Glòries (L1)
  Wanneer: de toren wordt verlicht van vrijdag t/m zondag en op feestdagen ’s avonds. In het winter is het van 20:00 uur tot 23:00 uur. Tijdens de zomer is het verlicht van 21:00 uur tot 00:00 uur.
  Prijs: gratis


Grotere kaart weergeven

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone