Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Bezienswaardigheden in Barcelona » Kerken in Barcelona

Kerken in Barcelona

Kerken in Barcelona

Als katholiek land met een diep geworteld geloof, beschikt Barcelona natuurlijk over vele kerken, basilieken, parochiën en kloosters. Maar ook andere religieuze centra zoals katholieke scholen, ziekenhuizen en hulp- en opvangcentra.

Tijdens vele feestdagen zoals Pasen of Kerst, hoort een bezoekje aan de plaatselijke kerk er voor vele Barcelonezen bij. Veel feestdagen zijn dan ook aan het christendom verbonden, zoals Driekoningen en Allerheiligen. Veel Spanjaarden doen nog steeds aan de doop, eerste communie, vormsel en huwelijk in de kerk. Wij vieren dan ook graag onze naamdag (de gedenkdag van de katholieke heilige naar wie je genoemd bent, in mijn geval Santa Marta) en elk Spaanse dorp heeft haar eigen patroonheilige(n). In het geval van Barcelona is dit de Maagd Mercè en als tweede beschermheilige, Santa Eulàlia. Toch zijn het aantal atheïsten of mensen die zich niet heel erg met religie bezig houden steeds groter. Je ziet dan ook steeds vaker dat oude religieuze gebouwen zoals kloosters in verval raken of tot musea omgetoverd worden.

De mooiste religieuze gebouwen in Barcelona

Wil je een stukje religie en geschiedenis in Barcelona ontdekken, dan kun je naar een van de onderstaande plekken gaan. Een bezoek bij deze kerken en kloosters in Barcelona is net als een reis terug in de tijd en een goede manier om prachtige voorbeelden van de RomaanseGotische en Neoklassieke architectuur te ontdekken. Over het algemeen betaal je niets voor een bezoekje aan de kerk, behalve bij diegene die als musea fungeren, zoals de Sagrada Família of het Monestir de Pedralbes.

Tip: voor een complete religieuze ervaring raad ik je aan om naast de plaatselijke mis bij te wonen, ook even langs de winkel van Caelum in de Gotische wijk te gaan. Daar zal je allerlei lekkers kunnen eten (of kopen om mee naar huis te nemen), met als toppunt dat ze gemaakt zijn door nonnen!

Catedral de Barcelona - Kerken Barcelona
Kathedraal
De Kathedraal van Barcelona, ook La Seu of de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia genoemd, is een fantastisch voorbeeld van de Catalaanse Gotische architectuur.

Metro
Jaume I (L4)

Sagrada Família - Kerken Barcelona
Sagrada Família
Hoewel deze wereldberoemde kerk, door Gaudí ontworpen, nog steeds in opbouw is, raad ik alsnog aan iedereen aan om naar binnen te gaan. Het symbool van Barcelona is ook van binnen spectaculair!

Metro
Sagrada Família (L2 en L5)

Santa Maria del Mar - Kerken Barcelona
Santa Maria del Mar
Beroemd door het boek ‘De Kathedraal van de Zee’, de Gotische Santa Maria del Mar is een prachtige basiliek gelegen bij El Born.

Metro
Jaume I (L4)

Esglèsia del Sagrat Cor - Kerken Barcelona
Esglèsia del Sagrat Cor
Deze kerk bovenop de berg van de Tibidabo is wellicht een van de meest indrukwekkende en biedt vanuit het uitkijkpunt een fantastich uitzicht over de hele stad en Collserola.

Metro
Av. Tibidabo (L7) + Tramvia Blau

Reial-Monestir-de-Pedralbes---Kerken-Barcelona
Monestir de Pedralbes
Dit klooster, nu omgetoverd tot een museum, wordt beschouwt als ‘s werelds grootste Gotische kloostergang en is een ware oase van rust.

Metro
Reina Elisenda (L6)

Convent de Sant Agustí - Kerken Barcelona
Convent de Sant Agustí
Dit oude klooster functioneert nu als buurthuis en is gedeeltelijk verbouwd. In de patio kun je nog een gedeelte van de kloostergang zien en omdat er hier meestal heel rustig is, kun je ook nog eens lekker zitten rusten.

Metro
Jaume I (L4)

Basílica de la Merçè - Kerken Barcelona
Basílica de la Merçè
Dit basiliek in Barroc-stijl is vaak vergeten, hoewel het de basiliek van de patroonheilige van Barcelona is en dichtbij Las Ramblas ligt.

Metro
Drassanes (L3)
Barceloneta (L4)

Sant Pau del Camp - Kerken Barcelona
Sant Pau del Camp
Sant Pau del Camp, met zijn mooie en sobere kruisgang, is een goed voorbeeld van de romaanse architectuur. Erachter vind je de Jardins de Sant Pau del Camp.

Metro
Paral.lel (L2 en L3)

Sant Pere de les Puel·les
Gebouwd op de overblijfselen van een oud klooster met dezelfde naam, staat er dit bijzonder kerk. Vooraan de kerk ligt het Plaça de Sant Pere, met gezellige terrasjes.

Metro
Jaume I (L4)

Sant Just i Pastor
Achter Plaça de Sant Jaume ligt een van de oudste kerken van Barcelona, Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, en de eerste christelijke begraafplaats van de stad.

Metro
Jaume I (L4)

Santa Maria Reina
Een dromerige kerk uit de Neo-Renaissance en de plek van vele trouwerijen in Pedralbes.

Metro
Palau Reial (L3)
Reina Elisenda (L6)

Església de la Concepció
Midden in de wijk Eixample vind je dit populair adres om in het huwelijk te treden, met een rustige en beeldschone kloostertuin.

Metro
Girona (L4)

Església de Santa Anna
Een verborgen juweeltje met een prachtige kloostertuin gelegen op een steenworp afstand van Plaça de Catalunya.

Metro
Catalunya (L1, L4, L6 en L7)

 

Tip: lees hier meer berichten gerelateerd aan religieuze gebouwen in Barcelona.

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone