Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Bezienswaardigheden in Barcelona » Kerken in Barcelona » Basílica de Santa Maria del Mar in Barcelona

Basílica de Santa Maria del Mar in Barcelona

Santa Maria del Mar Barcelona

De basiliek van Santa Maria del Mar, in de wijk La Ribera in El Born, is een van de mooiste en beste voorbeelden van gebouwen uit het Gotische tijdperk. Dit is tevens het decor van het beroemde boek van de Spaanse schrijver Ildefonso Falcones, ‘De Kathedraal van de Zee‘. Heb je dit boek gelezen, dan is een bezoek aan de Basílica de Santa Maria del Mar zeker een must!

Hoe ga je naar Santa Maria del Mar

Om naar de Basílica de Santa Maria del Mar te gaan kun je de metro nemen tot aan Jaume I (L4) en vervolgens de straat van Carrer de l’Argenteria richting de zee te volgen tot je bij de Plaça de Santa Maria komt. Daar zul je de hoofdingang van de basiliek vinden.

Tickets voor Santa Maria del Mar

Je hebt tickets nodig om de basiliek van Santa Maria del Mar te bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur en op zondag van 14:00 tot 17:00 uur, maar de rest van de dag is de toegang echter gratis. Toegangskaartjes kosten €3 per persoon en indien je het dak van de basiliek wenst te bezoeken, dan dien je €2 extra betalen. Deze toegangstickets zijn enkel ter plekke te koop.

Rondleidingen bij Santa Maria del Mar

Je kunt in plaats van zelf op pad gaan, ook met een gids mee gaan om nog meer interessante aspecten uit de geschiedenis en de religieuze omvang van deze kerk te leren kennen. Deze 40 minuten durende tour bevat tevens een bezoekje aan het dak van de kerk, dat een adembenemend uitzicht biedt over de basiliek en de wijk, en de crypte, waar relikwieën worden bewaard. De rondleidingen in het Engels vinden plaats om 14:00 en 15:00 uur. Kosten van de rondleiding bedragen €8 per persoon (€10 indien je ook de crypte wilt bezoeken). Kaarten voor de rondleiding zijn online te koop of bij de ingang van de kerk.

Tip: koop nu je tickets voor een rondleiding bij Santa Maria del Mar

Koop hier je kaartjes voor de rondleiding bij Basílica de Santa Maria del Mar, inclusief bezoek aan het dakterras en de crypte. Kaarten zijn al vanaf €8 (gratis voor kinderen tussen 6 en 8 jaar oud; kinderen kleiner dan 6 jaar oud zijn niet toegestaan tijdens deze tour). Taal: Engels, Spaans, Catalaans. Duur: 40 minuten.

Koop nu >

Santa Maria del Mar gratis bezoeken

Als je liever geen entree wilt betalen of mee doen aan een rondleiding, dan kun je de basiliek Santa Maria del Mar ’s ochtends en ’s avonds bezoeken. Tussen 9:00 en 13:00 uur en van 17:00 tot 20:30 uur (op zondag van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur) is de toegang tot Santa Maria del Mar gratis.

Wat te zien en te doen in de basiliek Santa Maria del MarBinnen de Basílica de Santa María del Mar

De basiliek van Santa Maria del Mar wordt beschouwd als het beste en meest complete voorbeeld van Catalaanse Gotiek. In tegenstelling tot andere bouwwerken uit die tijd, die eeuwen lang in de steigers stonden en dus veel van stijl veranderden, werd deze basiliek in de Gotische-stijl behouden.

Let bij het naderen van de basiliek goed op het grote roosvenster, de torens en de Gotische sculpturen op de façade van het gebouw.

Van binnen heeft de imposante basiliek een interieur dat uit uitzonderlijk hoge plafonds bestaat en eindeloze, slanke kolommen. De structuur van drie beuken met bijna dezelfde hoogte, met sobere en torenhoge kolommen elk 13 meter afstand, is een ruimte dat geen enkele middeleeuwse constructie wereldwijd bevat.

Andere hoogtepunten van de basiliek zijn de mooie versierde vensters van de ‘vidriera de la Ascensión’, op de Santa Maria kapel en de ‘vidriera del Lavatorio’ op de San Rafael kapel. Als je naar de grond kijkt, zal je individuele graven en tombes van broederschappen, gilden en kooplieden uit de Middeleeuwen vinden.

Leuk detail: in een van de gebrandschilderde ramen van de gotische Santa Maria del Mar staat het schild van FC Barcelona gegraveerd omdat deze club de reconstructie van het venster in 1974 sponsorde. Kun je het vinden?

Tip: let op dat het dak van de kerk is alleen tijdens een rondleiding mogelijk te bezoeken.

Fossar de les Moreres

Neem na een bezoek aan de basiliek ook een kijkje bij het Plaça Fossar de les Moreres, dat aan de rechter kant van de basiliek staat. Dit is een plaats waar het gewicht van de geschiedenis centraal staat​​. Hier ligt de begraafplaats met de slachtoffers tijdens de belegering van Barcelona in 1714. Een monument op het plein herinnert ons hieraan.

Geschiedenis van Santa Maria del Mar

Het belang van La Ribera in de 13e eeuw als wijk voor kooplieden en zeelieden, leidde tot de bouw van basiliek van Santa Maria del Mar. Het werd gebouwd op de plaats van de oude parochie Parroquia de las Arenas.

De bouw van de kerk begon in 1329 op initiatief van de gelovigen uit het havengebied La Ribera en eindigde in 1383. De bouw werd onder de leiding van architect Berenguer de Montagut voltooid. De gehele bevolking van La Ribera deed mee aan de bouw, bijvoorbeeld door stenen van de stadsheuvel Montjuïc naar de tempel te dragen of gaven geldbedragen om de bouw van de kerk te financieren.

Hoewel de rijke decoratie tijdens de rellen van 1936 vernietigd werden en het grote roosvenster in 1428 verwoest werd bij een grote aardbeving, zijn er nog steeds mooie sculpturen en grafstenen te zien. De rozet werd in het midden van de vijftiende eeuw herbouwd en is ook nog steeds te bewonderen.

 • Praktische informatie:
  Wat: de Basílica de Santa Maria del Mar bezoeken
  Waar: Plaça de Santa Maria, 1
  Metro: Jaume I (L4)
  Wanneer: van maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Zondag en feestdagen van 10:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00 uur.
  Prijs: €3 p.p. van 13:00 tot 17:00 (basiliek en crypte, €2 extra voor dakterras) de rest van de dag gratis
  Let op: rondleidingen zijn alleen van maandag t/m vrijdag van 11:00 tot 19:00 uur en kosten €8 p.p. (basiliek en dakterras) of €10 (basiliek, crypte en dakterras). Rondleidingen in het Engels om 14:00 en 15:00. Gratis voor kinderen tussen 6 en 8 jaar oud.


Grotere kaart weergeven

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone