Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Bezienswaardigheden in Barcelona » Markten in Barcelona » Mercat de Santa Caterina in Barcelona

Mercat de Santa Caterina in Barcelona

Mercat de Santa Caterina Barcelona

Mercat de Santa Caterina wordt ondanks zijn bijzondere architectuur vaak overschaduwd door de wereldberoemde Boqueria-markt. Deze markthal in het centrum van Barcelona verdiend echter ook zeker je aandacht, want naast het feit dat het een architectonisch hoogstandje betreft, is dit ook een heerlijke plek om uit eten te gaan en kennis te maken met de lokale keuken, ver van de toeristenmassa’s die door de Boqueria en de Ramblas lopen.

Hoe ga je naar Mercat de Santa Caterina

De Santa Caterina markt ligt aan de Avinguda de Francesc Cambó, tussen de Kathedraal van Barcelona en het hippe Born. Al vanaf de Via Laietana is deze moderne markthal met zijn kleurrijke en golvende dak goed te zien. Het meest dichtstbijzijnde metrostation is Jaume I (L4).

Wat te zien en te doen bij Mercat de Santa Caterina

Er zijn veel redenen om de Santa Caterina-markt te bezoeken. Ten eerste is er zijn architectonische waarde en het mooie aanbod aan etenswaren. Bovendien is het hier een stuk rustiger dan in de Boqueria Markt en hierdoor een stuk aangenamer en authentieker. Verborgen in de markthal van Santa Caterina zijn er bovendien nog een aantal leuke verrassingen, zoals het prachtige restaurant Cuines de Santa Caterina, of de opgegraven resten van een oud klooster.

Tip: Mercat de Santa Caterina is een van de plekken die je bezoekt tijdens mijn wandelroute in El Born. Zie hier de volledige route.

De Santa Caterina markthal

De Santa Caterina markthal in BarcelonaAl van buitenaf ziet de markthal van Santa Caterina er schitterend uit. Zijn kleurrijke en golvende mozaïeken dak is een ware blikvanger die tal van nieuwsgierige mensen aantrekt. Binnen vind je een moderne en fijne voedselmarkt waar allerlei verse groente, fruit, vlees en vis verkocht wordt en jou een mooie blik in de Spaanse en Catalaanse keuken geeft. De Mercat de Santa Caterina is na Mercat de La Boqueria de populairste onder toeristen. En terwijl de toeristen foto’s maken en even door de markt heen lopen, komen hier de locals hun boodschappen doen of een hapje eten.

Het moderne dak boven de markt van Santa Caterina is het werk van het architectenduo Enric Miralles en Benedetta Tagliabue en werd in 2005 afgerond. Het glanzende, golvende en felgekleurde dak is ontworpen om vanuit de lucht gezien te worden, maar vanaf de straat is het net zo prachtig om te zien. De keramische stukken die het kleurrijke mozaïek vormen zouden groenten en fruit voorstellen, wat een directe link heeft met deze voedselmarkt. Het dak wordt daarnaast verbonden met het gebouw door een net zo indrukwekkende houten structuur.

Archeologische opgravingen bij Mercat de Santa Caterina

Archeologische opgravingen bij Mercat de Santa Caterina BarcelonaAan het oostelijke gedeelte van de markt vind je de zogenaamde “Espai Santa Caterina“, waar de overblijfselen van het gesloopte 15e-eeuwse gotische klooster Monestir de Santa Caterina en een Christelijke begraafplaats te zien zijn. Ook vind je er andere archeologische sporen die zelfs tot uit de Bronstijd stammen. Deze opgravingen kun je gratis bezoeken tijdens de openingstijden van de markt. De culturele organisatie MUHBA is verantwoordelijk voor deze archeologische vondsten.

Eten bij Cuines Santa Caterina

Binnen de Santa Caterina-markt vind je verschillende barretjes en cafés om een hapje te eten. Maar het allerbeste adres om even te stoppen is toch wel het restaurant Cuines Santa Caterina. Je kunt deze aan de rechterkant van de markthal vinden op de Avinguda de Francesc Cambó. Het restaurant zelf is in twee gedeeltes verdeeld; eentje fungeert als bar en serveert dan ook lekkere drankjes met wat tapas, en bij het andere gedeelte vind je het restaurant zelf, waar aan show cooking wordt gedaan, dus je kunt alle chefs in actie zien vanuit je stoel. De kaart bij Cuines Santa Caterina is zeer uitgebreid, met allerlei soorten keukens onder een dak, waardoor er altijd wel iets voor iedereen tussen zit. Dit maakt het een uitstekende plek om bijvoorbeeld met een groep mensen uit eten te gaan.

Tip: ik heb al eerder een review geschreven over mijn ervaring bij Cuines Santa Caterina. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan hier verder.

Geschiedenis Mercat de Santa Caterina

De markt van Sant Caterina was de eerste overdekte markt in Barcelona en werd in 1845 geopend om de buurtbewoners van levensmiddelen te voorzien. De markthal werd op de voormalige locatie van het klooster van Santa Caterina gebouwd, wat toentertijd een machtig Dominicaans klooster was. Tijdens de periode na de Burgeroorlog werd Santa Caterina de belangrijkste voedselleverancier van de steden in de omgeving van Barcelona. Mensen uit Sant Adrià, Santa Coloma en Mataró kwamen in tijden van schaarste naar de Mercat de Santa Caterina om voedsel te kopen. Tussen 1997 en 2005 werd de markt door de architecten Enric Miralles en Benedetta Tagliabue vernieuwd en van zijn moderne façade en golvende dak voorzien. Vandaag de dag is de markt nog steeds een bezoekje waard: de moderne buitenkant van de markt contrasteert met de traditionele marktkraampjes die producten rechtstreeks van het land verkopen en eetstalletjes en restaurants die gerechten van uitstekende kwaliteit serveren.

 • Praktische informatie:
  Wat: een bezoek aan de Santa Caterina-markt
  Waar: Mercat de Santa Caterina (Avinguda Francesc Cambó, 16)
  Metro: Urquinaona (L1 en L4), Jaume I (L4)
  Wanneer: de markt (en de archeologische opgravingen) is open maandag, woensdag en zaterdag van 7:30 tot 15:30 uur en dinsdag, donderdag en vrijdag van 7:30 tot 20:30 uur
  Prijs: gratis toegang
  Tip: combineer je bezoek aan de markt van Santa Caterina met een lunch bij Cuines de Santa Caterina

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone