Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Eten en drinken in Barcelona

Eten en drinken in Barcelona

Paella - Spaanse keuken

Sinds de Olympische spelen in Barcelona van 1992 heeft de economie van Barcelona gegroeid en dat geldt ook voor het eten in de stad. De traditionele keuken is nog steeds de belangrijkste, maar nieuwe trends en internationale invloeden maken van Barcelona een gastronomisch paradijs. In Barcelona kun je genieten van de typische gerechten van de Catalaanse en Spaanse keuken, de heerlijke tapas en de Catalaanse wijn.

Spaanse eetgewoonten en eetcultuur

De Spaanse keuken staat bekend om de kwaliteit en versheid van de ingredienten. Ook is de Spaanse keuken erg divers door de vele regionale verschillen: typisch uit Valencia is de ‘paella’, in de Balearen heb je de ‘einsaimada’, in Madrid eet je ‘bocadillo de calamares’, in het zuiden eet je veel ‘pescadito frito’ en in het noorden geniet je van de ‘pinchos’. De etenstijden van alle Spaanse maaltijden vallen later dan de gemiddelde Europese etenstijden en de eetgelegenheden zijn ook dan langer open. Verder eten wij in Spanje twee keer per dag warm, bij de lunch en het avondeten. De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Spaanse etenstijden

Spanjaarden eten meestal vijf maal per dag:

Ontbijt

Spaanse ontbijtHet ontbijt ‘s ochtends heet ‘esmorzar‘ (of ‘desayuno’ in het Spaans). Het ontbijt wordt vaak thuis genuttigd of in een café en bestaat uit een broodje, croissant of een gebakje samen met een kop koffie met melk (‘café con leche’). Een typisch Spaans ontbijt zijn de ‘churros’ (gefrituurd deeg).

Almuerzo

Rond 10 of 11 uur eten Spanjaarden wat tussendoor als ‘almuerzo’. Dit is vaak een stokbrood met beleg.

Lunch

Lunch wordt genuttigd tussen 13:00 en 15:30 uur. De lunch oftewel ‘el dinar‘ (of ‘la comida’ in het Spaans) is de belangrijkste maaltijd van de dag en bestaat meestal uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert.

In het weekend en tijdens de zomer is het heel typisch om voor etenstijd een ‘vermut‘ (vermouth) te gaan doen. Dan eet men kleine tapas van ‘berberechos’, ‘olivas’, ‘kaas’, ‘patatas bravas’ of chips bijvoorbeeld, samen met wijn, bier of een cola. Dit gebeurd of bij de plaatselijke bar of thuis.

Merienda

Rond 17:00 of 18:00 uur eten we ‘el berenar‘ (of ‘la merienda’ in het Spaans), een tussendoortje. El berenar bestaat meestal uit koekjes, fruit, croissants of andere delicatessen met koffie of ‘colacao’ voor de kinderen.

Diner

Het avondeten begint meestal vanaf 21.00 uur, zowel in restaurants als thuis. Het avondeten heet ‘el sopar‘ in het Catalaans en ‘la cena’ in het Spaans. Deze is ook uitgebreid met als hoofdgerecht vaak vlees of vis.

Welke andere tips kun je hier nog meer vinden?

Typische gerechten van de Catalaanse en Spaanse keuken
Catalaanse wijn
Typische tapas
Restaurants in Barcelona
Tapasbars in Barcelona
Tussendoor eten in Barcelona
Boeken over de Catalaanse en de Spaanse keuken
Markten in Barcelona
Nieuws over eten en drinken

Typische gerechten

De Catalaanse keuken is gebaseerd op seizoensingrediënten: eenvoudige producten van het land, specerijen, vis en vlees, met veel groenten en olijfolie.

Ben je geïnteresseerd in de Catalaanse en Spaanse keuken? Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste en het meest typische gerechten die je kunt vinden tijdens je bezoek aan Barcelona en die zeker de moeite waard zijn om te proeven!

Hier zijn de namen van de gerechten in het Catalaans geschreven. Bij iedere restaurant zal je gevraagd worden of je de kaart in het Spaans of in het Catalaans wilt (in diverse restaurants zijn de menukaarten ook in het Engels te verkrijgen).

Voorgerechten:

- Gaspatxo andalús: koude soep. Lees het recept hier
- Cóctel de gambas: garnalencocktail.
- Xató: salade met zoutevis, ansjovis en olijven.
- Escalivada: salade van geroosterde groeten.
- Amanida catalana: Catalaanse salade met eieren, groene paprika, ansjovisfilets, rode ui, serranoham en salami.
- Esqueixada: traditionele Catalaanse gezouten kabeljauw salade.
- Ensalada de pimientos: salade van gegrilde paprika.
- Faves a la catalana: tuinbonen op Catalaanse wijze.
- Amanida de tonyina: tonijnsalade.
- Ensaladilla rusa: huzarensalade of Russische salade met aardappelplakjes, bonen, worteltjes en doperwten.
- Cargols: slakken.
- Sopa de calabassa: pompoensoep.
- Sopa de fideus: vermicellisoep.
- Sopa de mer: vissoep met grouper.
- Sopa de peix esmicolat: vissoep.

Hoofdgerechten:

Restaurants in Barcelona
- Canelons: cannelloni gevuld met gemengde vleessoorten en opgediend met een bechamelsaus. Lees het recept hier
- Paella
- Fideuà: pasta vermicelli met groenten en zeebanket.
- Arròs negre: zwarte rijst.
- Arròs amb conill: rijst met konijn.
- Llenties guisades: gestoofde linzen.
- Botifarra: worsten. Lees het recept hier
- Costelles de xai: lamskoteletten.
- Calçotada: gegrilde lente-uien met romescosaus. Calçots zijn een soort lente-uitjes die tussen januari en februari worden geoogst. Lees meer over de ‘calçotada’
- Fricandó amb moixerons: gesmoord rundvlees met paddenstoelen.
- Bacallà amb samfaina: zoutevis met aubergine, paprika´s, ui en tomaat.
- Pollastre rostit: gebraden kip met tomaten, knoflook, kruiden en wijn.
- Pollastre a l’all: kip met knoflook.
- Escudella: stoofpot van gemengde vleessoorten, groeten en bonen.
- Sardines rostides: gegrilde sardientjes.
- Cigrons amb xoriço: kikkererwten met chorizo.
- Mandonguilles amb pèsols: gehaktballen met doperwten. Lees het recept hier
- Xai rostit amb all i romaní: gegrilde lamsbout met aardappeltjes.
- Musclos amb fonoll: mosselen met venkel.
- Peixet fregit: gefrituurde zeevruchten.
- Daurada a la sal: vis in zoutkorst gebakken.
- Brandada: gezouten kabeljauw met aardappelpuree.
- Bacallà a la catalana: kabeljauw met spinazie, pijnboompitten en rozijnen.
- Llenguat a la planxa: gegrilde bot.
- Gambes amb pebre vermell: gamba´s met paprika.
- Ous fregits: gebakken eieren.
- Arròs a la cubana: gebakken eieren met rijst en tomatensaus.
- Espinacs amb cigrons: spinazie met kikkererwten.
- Cresta de tonyina: empanada met tonijn.
- Truita francesa: Franse omelet.
- Calamars farcits: gevulde pijlinktvis.
- Filets de vedella a la planxa: kalfsbiefstuk van de grill of plaat.
- Costelles de vedella: kalfskoteletten.
- Llom de porc rostit: gebraden varkenslende.
- Garrí rostit: speenvarken uit de oven.
- Salsitxes de frankfurt amb salsa de mostassa: frankfurters met mosterdsaus.
- Xai rostit: gebraden lam.
- Costelles de xai: lamskoteletten.
- Pits de gall dindi: kalkoenfilets.
- Sarsuela: ragoût van vissen en zeevruchten.
- Suquets de peix: Catalaanse vissoep.
- Llagosta: kreeft.

Nagerechten:

Restaurants in Barcelona
De dagelijkse maaltijd thuis wordt meestal eenvoudig besloten met vers fruit, kaas of een schaaltje yoghurt. In een restaurant kun je de volgende vinden:

- Figues amb mel i mató: verse kaas met honing en vijgen.
- Crema catalana: Catalaanse gebrande room of crème brûlée. Lees het recept hier
- Mona de pascua / pastís de xocolata: chocoladetaart. Lees het recept hier
- Pa de pessic amb avellanes i regalessia: hazelnoottaart met zoethout.
- Pa de pessic de xocolata: chocoladegénoise.
- Granissat de cava: “vloeibare” granite van mousserende wijn.
- Flam: Spaanse karamelvla of crème karamel.
- Natilles: crème anglaise.
- Arròs amb llet: rijstpudding.
- Sorbet de llimona: citroensorbet.
- Pastís de Santiago: amandeltaart of taart uit Santiago.
- Macedònia: fruiten mix.
- Púding de xocolata: romige chocoladepudding.
- Galetes d’ametlles: amadelkoekjes.
- Braç de gitano: zoete cakerol (letterlijk vertaald “zigeunerarm”).
- Peres amb nata i xocolata: peren met slagroom en chocolade.
- Bunyols: beignets.

Bijgerechten:

- Allioli: knooflookmayonaise. Een van de klassieke sauzen uit de Catalaanse keuken.
- Romesco: romescosaus met gedroogde romesco-chilipepers.
- Salsa vinagreta: vinaigrette.
- Salsa beixamel: bechamel.
- Salsa roquefort amb crema: roquefortsaus met room.
- Pisto: stoofschotel van gemengde groenten.
- Patates fregides: friet of gebakken aardappelen.

Drankjes:

Sangría in Spanje- Aigua: water.
- Chocolata calenta: warme chocolademelk.
- Colacao: cacao met melk.
- Batuts: milkshakes.
- Orxata: amandelmelk.
- Aigua llimona: citroenlimonade.
- Sangría: sangria. Lees het recept hier
- Cervesa: bier.
- Cava: champagne.
- Vi: wijn.
- Cafè sol: espresso.
- Cafè amb llet: koffie verkeerd.
- Cortado: espresso met een klein scheutje melk.
- Carajillo: espresso met een scheutje cognac erdoor.
- Te: thee.
- Infusió d’herbes: kruiden- of vruchtenthee.
- Suc de fruita: vruchtensap.

Seizoen en feest-gerechten:

- Coca de vidre: zoet gebak met pijnboompitten. Nauw verbonden met het feest van Sant Joan op de 24 juni. Lees het recept hier
- Panellets de pinyons: amandelkoekjes met pijnboompitten. Verkrijgbaar in oktober vooral, tijdens de Allerheiligen. Deze kunnen ook bedekt worden met kokos, marsepein of een soort noten in plaats van pijnboompitten. Lees het recept hier
- Castanyes en moniatos: kastanjes en moniatos (zoete aardappelen) zijn alleen tijdens de herfst verkrijgbaar.
- Polvorons i mantecados: traditionele kerstkoekjes.
- Turró de Xixona: turrón uit Jijona. Typische nagerecht tijdens de kerstdagen.
- Roscón de Reyes: gebak voor de Driekoningendag (6 januari).

Bij de bakker:

- Einsaimades
- Croissants
- Palmeres
- Llaços
- Coca
- Magdalenes: magdalena’s.

Andere:

- Xurros: gefrituurde reepjes deeg. Lees het recept hier
- Bunyols: beignets.

Catalaanse wijn

Zoals in Zuid-Europese gemeenschappen gebruikelijk is, speelt wijn een belangrijke rol in het Catalaanse leven. Geen maaltijd is compleet zonder een glas of twee. De geschiedenis van Catalaanse wijn gaat terug tot op de oude Grieken.

Catalonië is een van de belangrijkste regio’s in Spanje waar wijn wordt gemaakt. De bekendste productie van wijnen komt uit de Penedès, een regio met een keurmerk voor afkomst tussen Barcelona en Tarragona. Hier zijn uitstekende witte wijnen gemaakt en natuurlijk ook de wereldberoemde ‘cava‘ (Spaanse champagne uit de wijnmakers van Vilafranca en Sant Sadurní d’Anoia). The beste rode wijnen komen uit de Priorat (ook met keurmerk voor afkomst), een regio in het zuiden van Tarragona en uit de Costers del Segre (ook met keurmerk voor afkomst), in de provincie van Lleida.

Tapas

Tapasbars in Barcelona
Om echt van de tapas te genieten moet u vooral naar een plaatselijk bar of taveerne. Ook lekker zijn de ‘pinchos’ uit het Baskenland die verkrijgbaar zijn bij een Baskische tapasbar. Bekijk hier een lijst met de beste tapasbars in Barcelona dat ik ken.

- Pa amb tomàquet: met tomaat ingewreven brood. Lees het recept hier
- Patates braves: pikante aardappeltjes. Lees het recept hier
- Olives: olijven.
- Embutits: diverse vleeswaren zoals pernil ibèric, chorizo, fuet of salchichón.
- Formatges: diverse kaassoorten zoals manchego.
- Montaditos: salade op sneetje brood.
- Rotllets de pernil i formatge blanc: hamrolletjes met roomkaas.
- Escabetx de sardines (sardinas en escabeche): gebakken sardines in vinaigrette.
- Croquetes de pollastre i pernil: kip-hamkroketten. Lees het recept hier
- Croquetes de pernil: hamkroketten.
- Canapès de caviar: kaviaarcanapés.
- Canapès de salmó fumat: zalmkanapés.
- Pebrots fregits: gefrituurde groene pepers.
- Pebrots farcits: gevulde paprika’s.
- Gambes a la planxa: gebakken garnalen met knoflook en peterselie.
- Truita de patates: Spaanse aardappeltortilla.
- Bunyols de bacallà: gezouten kabeljauwbeignets. Lees het recept hier
- Mandonguilles amb salsa de tomàquet: gehaktballetjes met tomatensaus.
- Faves amb pernil: tuinbonen met ham.
- Espàrrecs rostits amb pernil serrà: gegrilde asperges met ham. Lees het recept hier
- Xoriço amb ous de guatlla: chorizo met kwarteleitjes.
- Calamars a la romana: gefrituurde inktvisringen. Lees het recept hier
- Xipirons: kleine gefrituurde inktvissen.
- Ous durs gratinats: gegratineerde hardgekookte eieren.
- Berberechos: kleine clams.
- Cargols: slakken.

Boeken over de Catalaanse en de Spaanse keuken

Zelf heb ik enkele favoriete boeken over de Catalaanse en de Spaanse keuken met klassieke recepten. De volgende boeken zijn mijn aanraders:

- 1080 Recepten (auteurs: Simone en Inés Ortega)
- Het Tapas Boek (auteurs: Simone en Inés Ortega)
- Uit Eten in Barcelona (auteur: Phyllis Richardson)
- De verse Spaanse keuken (auteur: Sergio Vasquez)
- De keuken van Spanje (auteurs: Beverly LeBlanc, Conny Sykora en Hidde Bouma)

Eten & kookboeken (468x60)

Markten in Barcelona

Voor diegene die geïnteresseerd is in de gastronomie is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de meest populaire en geliefde markt in Barcelona, La Boqueria (adres: La Rambla 91).

Maar als je liever naar een minder toeristische markt wilt gaan, dan kan je natuurlijk ook naar een van de vele andere markten in Barcelona gaan. Iedere buurt heeft zijn eigen markt waar iedere inwoner zijn of haar aankopen doet. Denk hierbij aan groenten, vis en vlees.

Tip: voor meer informatie over de markten in Barcelona klik hier.

Nieuws over eten en drinken

- 10/11/2013: Brunch in Barcelona
- 01/09/2013: Frozen Yogurt in Barcelona
- 18/04/2012: Tips voor vegetariërs in Barcelona
- 21/03/2012: Ontdek een Catalaanse traditie: calçots eten
- 05/03/2012: Top 5 plekken om bier te drinken in Barcelona
- 11/02/2011: Spaanse topchefs in de lijst van 20 invloedrijkste koks ter wereld