Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Blog » Specialiteiten die je moet proeven in Barcelona

Specialiteiten die je moet proeven in Barcelona

SHARE
, / 0
Proef Barcelona - Specialiteiten die je moet eten

Proef Barcelona! 15 lokale specialiteiten en waar je ze kunt eten

Ga je binnenkort naar Barcelona? Laat jezelf dan eens verrassen op culinair gebied en geniet van één van de vele lokale specialiteiten. Van lekkere coca de llardons of zoete crema catalana tot aan stevige butifarra en hartige bacallà. De Catalaanse keuken zit vol verrukkelijke gerechten die zeer de moeite waard zijn om te proberen en Barcelona is zonder twijfel één van de leukste steden om echt lekker te gaan smullen! Benieuwd naar wat je kunt eten in Barcelona, lees dan verder. Bij dezen stel ik je voor aan vijftien gerechten die je sowieso moet eten als je in Barcelona bent en waar je ze het beste kunt proeven.

Pa amb tomàquet

Pa amb tomàquet - Specialiteiten Barcelona

Pa amb tomàquet

Eén van de meest bekende en populaire gerechten uit Catalonië is de pa amb tomàquet, ook weleens ‘pan catalan’ genoemd. Deze eenvoudige manier om brood te bereiden, met ingewreven tomaat, olijfolie en een snufje zout, is te vinden als hapje of bijgerecht bij vele bars en restaurants in Barcelona. Maar ook bocadillo of entrepà (stokbrood met beleg) wordt vaak met tomaat ingewreven! De traditionele pa amb tomàquet wordt gemaakt met een sneetje brood van het soort pa de pagès en een goed gerijpte tomaat. Je kunt het apart eten of samen met andere lokale kaas en vleeswaren. Ga voor de lekkerste broodjes met ingewreven tomaat naar één van de vestigingen van El Fornet d’en Rossend in Barcelona of bestel een pa amb tomàquet bij tapasbar El Viti, waar ze een krokant en dun sneetje brood genaamd pa de coca gebruiken voor hun pa amb tomàquet.

Coca

Vooral als je zin in een snack hebt, dan is de Catalaanse plaattaart een mooie optie. Dit gerecht, dat zowel harte als zoetige vormen kent, wordt met name bij bakkers gemaakt en verkocht. Dat Catalanen gek op hun coca zijn is duidelijk te zien aan de vele verschillende bereidingen die ze voor dit gerecht bedacht hebben. Enkele van de meest populaire zijn de coca de recapte, gemaakt met allerlei geroosterde groenten en soms tonijn en ansjovis, en de coca de llardons of coca de vidre, zoet gebak met pijnboompitten. Vers gemaakte coques (zoet of hartig) zijn te koop bij de meeste bakkerijen in de stad. Haal je coca bijvoorbeeld bij Forn Mistral en ga deze nuttigen in de verborgen tuinen bij het nabij gelegen Universiteitsgebouw.

Esqueixada

Esqueixada - Specialiteiten Barcelona

Esqueixada

Gezouten kabeljauw, of bacallà, is een typisch product uit Barcelona dat eigenlijk puur uit noodzaak is geboren. Het bedekken van de vis met zout betekende een aanzienlijke verlenging van zijn houdbaarheid, iets wat vroeger erg waardevol was. Bovendien voegde het zout veel smaak aan de vis toe. Dat is dan ook de reden waarom de bacallaneries nog steeds bestaan (winkels gespecialiseerd in het verkopen van gezouten kabeljauw). De gezouten kabeljauw kan op diverse manieren bereid worden. Een van de meest bekende in de Catalaanse keuken is de esqueixada. Bij een esqueixada wordt rauwe kabeljauw op smaak gebracht met olijfolie, azijn een zout en wordt samen met tomaat, ui en olijven geserveerd als een salade of tapa. Wil je de esqueixada zelf ervaren, ga naar de tapasbars aan de Barceloneta, zoals Bar Electricitat en La Cova Fumada, of ga eten bij een Catalaans restaurant zoals Can Cargol.

Escalivada

Nog een bekende salade van de Catalaanse keuken is de escalivada. Deze wordt gemaakt met geroosterde groenten zoals paprika, aubergine, tomaat en ui. De escalivada kan ook worden geserveerd op een sneetje geroosterd brood van pa de pagès en aangevuld worden met ansjovis. Een lekkere escalivada kun je eten bij Can Cargol.

Arròs negre

Eén van de meest spannende gerechten die je kunt vinden op de menukaarten in Barcelona is dat met de zwarte rijst, oftewel arròs negre. Dit rijstgerecht, dat iets weg heeft van de bekende paella, is zwart in plaats van geel of wit, omdat de zwarte inkt van een inktvis erin wordt gebruikt. De rijst wordt daarnaast vergezeld door stukjes inktvis, ui, rode peper, tomaten en knoflook. Voor een goede kennismaking met de arròs negre ga je naar de visrestaurants aan het strand zoals Xiringuito Escribà.

Fideuà

Fideuà - Specialiteiten Barcelona

Fideuà

De fideuà is een populair gerecht in Barcelona, al komt het oorspronkelijk uit de regio Valencia. Deze variant van de paella wordt met pasta vermicelli gemaakt in plaats van rijst en wordt daarnaast vaak met aioli saus (knoflookmayonaise) geserveerd. De fideuà’s kunnen net als de paella’s groenten, vis of vlees bevatten. Een variant die zeer typerend is voor de Catalaanse keuken is die van ‘mar i muntanya’, waarbij er zowel vis als vlees in het gerecht inzit. Fideuà eet je het beste bij de restaurants aan La Barceloneta zoals Can Solé.

Graellada de peix i marisc

Vis is een belangrijk onderdeel van het Mediterraanse dieet. Het is dus niet gek dat je visgerechten in overvloed kunt vinden in Barcelona! Voor de liefhebber is de graellada de peix i marisc of parrillada de pescado y marisco dan wel de top. Hier krijg je een schaal met allerlei vis, schaal- en schelpdieren zoals gamba’s, scampi, mosselen, scheermessen, kokkels en rivierkreeft die op de grill zijn gekookt. Een scheutje citroensap erover en genieten maar! Enkele van de beste adressen om dit gerecht te proeven zijn binnen de beroemde markthal van La Boqueria bij Kiosko Universal, bij één van de vestigingen van La Paradeta en op het strand bij Xiringuito Escribà.

Escudella i carn d’olla

Escudella i carn d'olla - Specialiteiten Barcelona

Escudella i carn d’olla

Vooral in de wintermaanden is het zeker de moeite waard om een escudella i carn d’olla te bestellen. Dit warme en stevige gerecht is niets anders dan een soep met allerlei groenten en stukjes vlees erin. De belangrijkste en meest karakteristieke component van deze soep is de ‘pilota’, een zeer groot en langwerpig vleesballetje. Een typische Catalaanse escudella bestel je bij Can Cargol.

Butifarra amb mongetes

Een ander typisch gerecht van de Catalaanse keuken is de butifarra amb mongetes of botifarra a la catalana. Bij dit gerecht wordt er een lekkere worst gegrild en geserveerd met witte bonen, meestal van het soort ‘ganxet’. Ik kan niet zeggen dat het een licht gerecht is, maar het is zeker smakelijk! Wil je dit traditionele gerecht proeven, ga dan naar Can Culleretes.

Canelons

Canelons is één van mijn lievelingsgerechten. Dit zijn gevulde cannelloni bestrooid met bechamelsaus en kaas gemaakt in de oven. De vulling van de canelons is meestal van vlees, maar andere varianten zoals spinazie met kaas, bestaan ook. Catalaanse kinderen zijn hier dol op, dus dit is een mooi alternatief wanneer je met de kinderen reist. Probeer de Catalaanse canelons bij Can Culleretes of 7 Portes.

Fricandó

De fricandó is een Catalaanse herfst-stoofschotel waarbij dunne kalfsvleesfilets gekookt worden met olijfolie, droge witte wijn, bloem, zout, peper, kruiden zoals laurier, tijm, peterselie en water tot een overheerlijk gerecht. Een ander belangrijk ingrediënt bij een fricandó zijn de paddenstoelen die erbij horen, vaak van het soort ‘moixerons’. De combinatie van mals vlees, paddenstoelen en rijke hartige ui en tomatensaus is afgewerkt met een typisch Catalaanse touch: een ‘picada’ van knoflook en amandelen die de saus dikker maakt en een diepere smaak geeft. Probeer de fricandó bij restaurant Els 4 Gats en Petit Comitè.

Pollastre a l’ast

Bij een traditionele zondagse familielunch hoort de gegrilde kippollo a l’ast of pollastre rostit, bij. Barcelonezen halen hun pollastre bij de lokale poelier (‘pollería’) waar de kippen aan het spit langzaam gegrild worden. Hun onweerstaanbare lekkere geur trekt tal van klanten naar de winkels, waar vaak grote rijen gevormd worden. Maar kip kan op duizenden andere manieren bereid worden. Zo vind je op de menukaart bij diverse restaurants ook ‘pollastre amb xamfaina’. Hier wordt de kip geserveerd met xanfaina, een soort groenteschotel van uien, aubergine, courgette, tomaat en knoflook, typerend van de Catalaanse streken. Voor een lekkere gegrilde kip ga naar Can Culleretes.

Calçots

Calçots - Specialiteiten Barcelona

Calçots

De calçots, een lokale soort zachte ui, zijn een seizoensgebonden gerecht en worden gegeten tijdens de zogenaamde calçotades (tussen januari en april). Dit zijn gezellige bijeenkomsten met vrienden en families rond een lange tafel waarbij calçots op de grill bereid worden. Het eten van de calçots gebeurt op een heel bijzonder manier: net alsof je haring eet, houd je de calçot omhoog en probeer je het in één keer te eten. De calçots worden altijd gedipt in romescosaus. Deze saus, gemaakt van de zogenaamde ñoras (een kruising tussen rode paprika’s en Spaanse peper), is een pittige Catalaanse saus die heel goed past bij de calçots. Voor een unieke ervaring tussen de locals, ga je calçots eten bij Masia Can Sardà in de bergen van Collserola. Andere adressen in de stad waar je ook calçots kunt eten zijn Casa Pamplinas en Can Cargol.

Mel i Mató

De mató is een soort Catalaanse magere kaas, gemaakt op basis van stremselgras, vaak als dessert genuttigd in combinatie met honing (mel). Dit gerecht staat bekend als mel i mató en was al in de Middeleeuwen een geliefd toetje. Nu kun je het nog steeds bestellen als dessert bij verschillende restaurants zoals Can Cargol of als lekker tussendoortje bij een granja zoals M. Viader.

Crema Catalana

Crema Catalana - Specialiteiten Barcelona

Crema Catalana

Waarschijnlijk één van de meest befaamde toetjes uit de Catalaanse keuken is wel de crema catalana. De Catalaanse versie van de crème brûlée is een dessert dat je bij bijna alle restaurants terug kunt vinden. Een van de geheimen voor de populariteit van de crema catalana is het gebruik van maïszetmeel om het in te dikken, in plaats van room zoals in de Franse versie. Zijn zachte smaak van kaneel en citroen, het contrast tussen de koude en zalvende crème met de krokante karamelsuiker bovenop, maken het een geliefd gerecht. Probeer de crema catalana bij de modernistische winkel van Escribà aan de Ramblas of bestel deze als toetje bij een restaurant zoals 7 Portes.

Adressenlijst

  • 7 Portes (Passeig d’Isabel II, 14)
  • Bar Electricitat (Carrer de Sant Carles, 15)
  • Can Cargol (Carrer Valencia, 324)
  • Can Culleretes (Carrer d’en Quintana, 5)
  • Can Solé (Carrer de Sant Carles, 4)
  • Casa Pamplinas (Carrer de Londres, 84)
  • Els 4 Gats (Carrer de Montsió, 3)
  • El Fornet d’en Rossend (Carrer del Rosselló, 228)
  • El Viti (Passeig de Sant Joan, 62)
  • Escribà (La Rambla, 83)
  • Forn Mistral (Ronda de Sant Antoni, 96)
  • Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4-6)
  • Masia Can Sardà (Carretera de Horta BV-1415, KM 4, 08290 Cerdanyola del Vallès)
  • Kiosko Universal (Carrer la Rambla, 91)
  • La Cova Fumada (Carrer del Baluart, 56)
  • La Paradeta (Passatge de Simó, 18)
  • Petit Comitè (Passatge de la Concepció, 13)
  • Xiringuito Escribà (Av. del Litoral, 62)

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published.