Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Blog » Carnaval in Barcelona

Carnaval in Barcelona

SHARE
, / 0

Carnaval in Barcelona vieren

In februari wordt in Spanje zoals in andere landen ook Carnaval gevierd. Natuurlijk met een toepasselijke Spaanse fiesta! Het feest begint in Spanje op donderdag, met de zogenoemde Dijous Gras (Jueves Ladero in het Spaans) en eindigt op de woensdag daarop, Dimecres de Cendra (Miércoles de Ceniza, oftewel, Aswoesndag), met de traditionele ceremonie van sardines, die worden begraven om het begin van het vastenperiode te symboliseren.

Laatste update: 19/01/2019

Het Carnestoltes

Carnaval vieren in Barcelona

Carnaval (Carnestoltes in het Catalaans) is een feest om het begin van de vastentijd te vieren. Het woord ‘carnaval’ komt namelijk van het Latijnse ‘carne valle’, oftewel ‘afscheid van het vlees’. Dat is de dag voor Aswoensdag, het begin van de vastentijd die duurt tot Pasen. Al in de middeleeuwen werd Carnaval gevierd. Toen in de tijd was Carnaval het moment om los te gaan. Zo is bijvoorbeeld de traditie van het gooien van sinaasappelen (‘la taronjada’) in de 14e eeuw ontstaan.

Het Carnestoltes heeft in Barcelona een meer familiale toon. Carnaval wordt bijvoorbeeld op scholen gevierd en kinderen gaan dan verkleed naar school. Ook worden in iedere wijk in Barcelona ‘rues‘, oftewel carnavalsoptochten, georganiseerd voor carnaval. En als je in het weekend gaat stappen zal je ongetwijfeld verklede mensen tegenkomen.

Maar voor de echte party-gangers zijn er andere plekken in Spanje beter aan te raden voor een ‘over the top’ carnavalsfeest, zoals het carnavalsfeest van Tenerife of Cadiz. Barcelonezen zelf vieren carnaval graag in Sitges. In deze kleine stad vlakbij Barcelona, gelegen aan het strand en bekend om de gay-scene, is carnaval echt een heel groot evenement. Lees hier meer over het Carnavalsfeest in Sitges.

Carnaval vieren in Barcelona

Dit jaar valt carnaval van 28 februari t/m 6 maart 2019. Als je dus in Barcelona bent, vergeet niet om van het feest te genieten! De belangrijkste evenementen tijdens het Carnestoltes in Barcelona vind je hieronder.

Dijous Gras

Het is traditie om tijdens Dijous Gras (‘dikke donderdag’) botifarra d’ou te eten. Deze is te koop bij alle markten en vele slagerijen in de stad. Ook is het typisch om coca de llardons te eten.

Openingsceremonie

Het begin van het carnavalsfeest wordt zoals de traditie hoort op donderdag gehouden bij het Plaça Sant Jaume. Een optocht zal op 28 februari om 18:00 uur van Palau de la Virreina vertrekken tot aan Plaça de Sant Jaume. Hier wordt de aankomst van de Koning Carnaval (Rei Carnestoltes) gevierd met onder andere de dans van de reuzen en de Taronjada. Tot slot is er een maskerdans, de zogenaamde ‘sarau de carnaval’.

La Taronajda

Carnaval vieren in Barcelona - La TaronjadaDe Taronjada is  een van de meest bijzondere momenten van het carnavalsfeest: dan wordt met oranje ballonnen en confetti een strijd gehouden. Dit jaar vind de Taronjada plaats op het Plaça Sant Jaume, na de openingsceremonie.

Optochten

Carnavalsoptochten zijn in Spanje ook heel erg populair. In Barcelona worden verschillende carnavalsoptochten gehouden. Vaak wordt in iedere wijk een grote Carnavalsoptocht voor de hele familie georganiseerd. Kinderen komen hier meestal verkleed, maar ouderen niet. Op zaterdag 2 maart om 18:00 uur kun je bijvoorbeeld naar een van de volgende optochten gaan.

 • Carnaval in El Gòtic – Carnavalassu
  Route: Avinguda de Francesc Cambó en Mercat de Santa Caterina
 • Carnaval in Gràcia – Rua a la Vila de Gràcia
  Route: Jardinets de Gràcia, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Carrer Milà i Fontanals, Carrer Puigmartí, Carrer Torrent de l’Olla, Carrer Diluvi en Plaça Vila de Gràcia.
 • Carnaval in Sants – Gran Rua del Carnaval de Sants
  Route: Carretera de Sants met Rambla Badal via Carrer de la Creu Coberta tot aan Carrer Béjar.
 • Carnaval in Horta – Gran Rua de Carnaval del Cor d’Horta i el Mercat
  Route: Plaça Salvador Allende, Carrer Santuaris,Carrer Calderón de la Barca,Carrer Llobregós,Carrer Dante Alighieri, Baixada de la Plana, Carrer Tajo, Passeig Maragall, Carrer Dante Alighieri, Carrer Estoril, Carrer Granollers, Passeig Maragall, Carrer Tajo en Plaça Bacardí.

Sluitingsceremonie

Het einde van het carnavalsfeest wordt gevierd met de symbolische begrafenis van de sardines, de Enterro de la Sardina. Op Aswoensdag worden verschillende optochten georganiseerd in de stad om de sardine te begraven. Speciaal voor kinderen wordt er een feest gehouden in het Parc de la Ciutadella om 17:30 uur (met onder andere chocola en muziek).

Video Carnaval in Barcelona

 • Praktische informatie:
  Wat: Carnaval 2018
  Waar: overal in Barcelona
  Wanneer: van 28 februari t/m 6 maart 2019
  Prijs: gratis
  Tip: al wordt Carnaval uitbundig gevierd in Barcelona, moet je eigenlijk in Sitges zijn voor het beste Carnavalsfeest!

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published.