Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Blog » Festes de Santa Eulàlia

Festes de Santa Eulàlia

SHARE
, / 4
Festes de Santa Eulàlia in Barcelona

Festes de Santa Eulàlia in Barcelona en de reuzin Laia

Rond 12 februari vindt ieder jaar in Barcelona de Festes de Santa Eulàlia plaats. Santa Eulàlia mag dan niet zo bekend zijn of zo’n groot feest hebben als haar collega Mercè, maar als Barcelona’s tweede beschermheilige wordt er wel wat georganiseerd tijdens haar naamdag (12 februari). Bovendien is Laia, zoals Eulàlia vaak liefkozend wordt genoemd, ook nog eens de beschermheilige van de kinderen. Verwacht dus een goed gevulde kinderprogramma, concerten, parades, optochten en allerlei activiteiten om te genieten met de hele familie. Hieronder vind je enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen.

Laatste update: 08/01/2018

Wat te zien en te doen tijdens de Festes de Santa Eulàlia

Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 9 februari t/m 12 februari 2018. Tijdens dit winterfestival kun je een stukje van de Catalaanse tradities leren kennen en zijn er talloze gratis activiteiten om aan mee te doen. Dit zijn de evenementen die je dit weekend niet mag missen.

Tip: ontdek de legende van Santa Eulàlia en hoe ze beschermheilige van Barcelona werd.

Moixigana

Met religieuze wortels is de moixigana een dans waarbij de dansers torens vormen in een poging om scènes uit de Passie van Christus te symboliseren. Je kunt ze op 11 februari zien om 9:45 uur bij de Kathedraal en om 10:00 uur bij Plaça Santa Jaume.

Castellers

De beroemde Catalaanse menselijke torens zijn op 11 februari om 11:00 uur bij Plaça Sant Jaume te zien.

Cercavila

Cercavila Festes de Santa Eulàlia in Barcelona

Cercavila in de stad

Er zullen meerdere cercaviles in de stad plaatsvinden tijdens de Festes de Santa Eulàlia. Deze optochten met reuzen zijn heel leuk om te zien, vooral voor kinderen, zoals de Cercavila dels Falcons de Barcelona op 11 februari om 10:30 (van Plaça Nova, via Carrer del Bisbe tot Plaça Sant Jaume). Op 12 februari om 10:30 uur bij Plaça Reial is de Cercavila del Seguici de Santa Eulàlia dat via Passatge de Colom, la Rambla, Carrer de la Portaferrissa, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Carrer Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran naar het Plaça Sant Jaume loopt en eindigt rond 12:45 uur met een dans.

Mis vooral de Passejada de les Laies op 12 februari niet (om 19:00 uur van Carrer del Pi, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran tot aan Plaça de Sant Jaume rond 19:40 uur).

Catalaanse dans en muziek

Dit is ook je kans om kennis te maken met de Catalaanse dans en muziek. Van sardanes tot aan esbartsgrallerstabalers en bastoners. De traditionele dans van Santa Eulàlia zal plaatsvinden op 12 februari om 19:30 uur bij Plaça de Sant Jaume. De dans van de esbarts zal je zien op 10 februari om 17:00 uur bij de Kathedraal. Sardanes zullen gedanst worden bij Plaça de Sant Jaume op 10 februari om 10:30 uur, op 11 februari om 17:00 uur en op 12 februari om 18:00. De grallers zal je zien op 11 februari om 8:00 uur bij Carrer Baixada de Santa Eulàlia en de tabalers op 10 februari om 17:00 uur bij Plaça Reial en 18:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.

Correfocs

Correfocs Festes de Santa Eulàlia in Barcelona

Correfocs

Rennen tussen het vuur en de duivel, dat is de essentie van de correfocs. Dit vuurfestival vindt plaats op 10 februari en is een van de leukste momenten van de Festes de Santa Eulàlia. Deelnemers dienen wel voorzichtig te zijn. Overdag is er een correfoc voor kinderen vanaf 18:15 dat gaat vanaf Plaça de Sant Jaume, Carrer de Ferran, la Rambla en Passatge de Colom tot aan het Plaça Reial rond 20:00 uur. Volwassenen kunnen om 20:15 uur aan de correfoc meedoen. Het parcours begint op Plaça Nova, en gaat via carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Carrer de Sant Honorat tot aan Plaça de Sant Jaume om 21:00 uur.

Open dagen bij musea

Tijdens de Festes de Santa Eulàlia kun je verschillende musea en bezienswaardigheden zoals het gemeentehuis (op 10 februari) gratis bezoeken. Enkele van de deelnemers zijn het CosmoCaixa (gratis te bezoeken op 11 februari), Fundació Joan Miró (18 februari), Museu d’Història de Catalunya (18 februari), CCCB (18 februari), Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (18 februari), Recinte Modernista Hospital de Sant Pau (12 februari), en het Museu d’Història de Barcelona (18 februari). Voor een complete overzicht klik hier.

Lichtshow “Llum Bcn”

Lichtshow Festes de Santa Eulàlia in Barcelona

Lichtshow bij Plaça de Sant Jaume

Dit jaar is het lichtfestival “Llum Bcn verplaatst naar het weekend van 16, 17 en 18 februari. Tijdens het Llum BCN worden monumenten op meerdere punten in de stad ’s avonds mooi verlicht (van 19:00 tot 24:00 uur). Dit jaar is het lichtfestival tevens verhuist naar de wijk Poblenou en wordt dus niet meer in het centrum gehouden. Voor een compleet overzicht van alle locaties die dit jaar verlicht zullen worden, kijk op de website van de organisatie. Meer informatie over dit evenement vind je hier.

4 Comments

 • Monique Deiman zegt:

  hallo Marta,

  Kloppen deze datums? 8 februari is dit jaar (2016) een maandag.
  Zou geweldig zijn als we de verlichte gebouwen kunnen zien.
  We zijn van 8 t/m 10 februari in de buurt van Barcelona !

  groetjes Monique

  • Marta zegt:

   Hoi Monique,

   Bedankt voor je reactie en interesse! Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 11 februari t/m 14 februari. De informatie over de activiteiten zal binnenkort aangepast worden. Bezienswaardigheden zoals Casa Milà, Casa Batlló, Sagrada Família en het Hospital de Sant Pau worden alsnog dagelijks ’s avonds verlicht, al is dat wellicht minder indrukwekkend dan tijdens de lichtshow.

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 • Bianca zegt:

  Hallo,
  Wij gaan van 10 t/m 14 febr a.s naar barcelona met 4 kids in leeftijd 11-17 jaar… Tips die we echt moeten zien?? We willen zeker naar camp nou. Ik ben al op diverse sites aan het zoeken maar vind deze wel heel erg duidelijk… het wordt onze 1e city trip…

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published.