Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona

Praktische informatie Barcelona

Praktische informatie Barcelona

Barcelona in het kort

 • Locatie: Barcelona ligt in het noorden van Spanje aan de Middellandse zee en is de hoofdstad van de regio Catalonië. Omringd door twee rivieren, de Besòs en de Llobregat, het berggebied van Collserola en de zee, heeft de stad een oppervlakte van 101,4 km².
 • Aantal inwoners: Barcelona telt 1,6 miljoen inwoners (3,2 miljoen in de metropool Barcelona). Het is de grootste stad van Spanje na Madrid.
 • Beste reistijd: de hele jaar door maar vooral van april t/m oktober.
 • Paspoort: je hebt een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig. Geen visum nodig.
 • Tijdzone: in Barcelona is er geen tijdsverschil met Nederland of België (GMT +1 (zomertijd +2)).
 • Valuta: in Barcelona betaal je met de Euro (EUR).
 • Lokaal prijsniveau: voor toeristen uit de Benelux is Barcelona vrij goedkoop.
 • Richtprijs retourticket: €100 – €150 p.p.
 • Vluchtduur: de vlucht naar Barcelona duurt ongeveer 2 uur. Soms is je heen- of terugvlucht korter vanwege de gunstige windrichting.
 • Taal: samen met het Spaans is het Catalaans een officiële taal. Straatnamen en verkeersborden zijn echter in het Catalaans. Bij hotels en toeristische plekken kun je geholpen worden in het Engels.
 • Elektriciteit: type F, hetzelfde als in Nederland en België.
 • Inentingen: nee.
Tip: bestel alvast je informatiepakket over Barcelona

Het bureau voor toerisme van Barcelona heeft dit handige informatiepakket al vanaf €2 samengesteld om je bij het plannen van je reis naar Barcelona te helpen. Van stadsplattegronden en gidsen tot aan folders over verschillende tourbedrijven en andere ludieke activiteiten. Kortom, alles wat je nodig hebt om van je vakantie in Barcelona te genieten. Taal: Engels, Spaans, Catalaans, Frans en Duits.

Koop nu >

Inlichtingen

Call center

Gepersonaliseerde service in verschillende talen via de telefoon, post en e-mail over toeristische informatie, hotel boekingen en het verkoop van toeristische producten en diensten.

Telefoonnummer: 93 285 38 34
Telefoonnummer om te boeken: 93 285 38 33
E-mail: info@barcelonaturisme.com
Openingstijden: maandag t/m vrijdag, van 8:00 tot 20:00 uur

Toeristische informatie punten (VVV Barcelona)

Officiële toeristische informatiepunten vind je op meerdere locaties in Barcelona zoals op het vliegveld en op Plaça Catalunya. Op deze pagina over VVV Barcelona vind je een lijst met de belangrijkste adressen, informatie over diensten en openingstijden.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids
barcelona-gidsVoorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Koop nu >

Douane

Zoals tussen de meeste West-Europese landen geldt er ook in Spanje geen grenscontrole. Bij de Spaanse grens kun je vrijwel altijd gewoon doorrijden. Omdat je identiteit steekproefsgewijs kan worden gecontroleerd, moet je wel een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen. Bij het vliegen moet je nog steeds altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.

Geld

De officiële munt van Spanje is de euro. Je kunt pinnen bij geldautomaten (caixers automàtics). In de meeste hotels, restaurants en winkels kun je betalen met zowel de gangbare creditcards als met bankpasjes met het Maestro-logo. Als je met een creditcard of bankpasje betaalt, wordt je gevraagd om je identiteitskaart of paspoort te laten zien en dan moet je op het bonnetje een krabbel zetten. Pinnen mag tegenwoordig ook.

Banken zijn meestal geopend tussen 8:30 tot 14:00 van maandag t/m vrijdag; zaterdags zijn ze meestal open tussen 8:30 tot 13:00. Tussen oktober en mei zijn ze op donderdag langer open (16:30-20:00).

Veiligheid en gezondheid

Net als in andere toeristische steden moet je in Barcelona voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal (draag bijvoorbeeld je creditcards, geld en fotokopie van je paspoort in een heuptasje). Als je documenten zoals je paspoort verliest, neem dan contact op met de ambassade. Bij verlies of diefstal ga je naar het plaatselijke politiebureau (comisaría) en doet een officiële aangifte (denuncia). Doe dit zo spoedig mogelijk en zorg ervoor dat je een kopie van de aangifte krijgt voor je verzekering om daarna een claim te kunnen indienen.

Medische noodgevallen

Ga bij een medische noodgeval naar de afdeling spoedeisende hulp (‘urgències’ in het Catalaans en ‘urgencias’ in het Spaans) van het dichtsbijzijnde ziekenhuis. In Spanje heb je zowel particuliere als openbare ziekenhuizen: zorg dat je naar een openbaar gaat (zoals Vall d’Hebron), tenzij je zeker weet dat je reisverzekering ook particuliere zorg vergoed. De Europen Health Insurance Card (EHIC), wat meestal het pasje van je ziekenkostenverzekering is, wordt alleen in openbare ziekenhuizen geaccepteerd.

Bij minder urgente gevallen kun je ook terecht bij een apotheek (‘farmàcia’ in het Catalaans en ‘farmacia’ in het Spaans) voor advies. De apotheker kan soms ook zonder arts recepten uitschrijven. Medecijnen zoals antibiotica zijn tevens in Spanje verkrijgbaar zonder recept. Je herkent een apotheek aan het groene kruis. Informatie over de nacht- en weekenddiensten van de apotheken in Barcelona hangen altijd voor het raam.

Noodgevallen

Wie moet je bellen bij een noodgeval in Barcelona?

 • Alarm (bij ongevallen): 112
 • Ambulance (ambulancia): 061
 • Brandweer (bomberos): 080
 • Nachtapotheek (farmacia de guardia): 010 of 098
 • Ziekenhuis (hospital): Vall d’Hebron (+34) 93 489 30 00 en Hospital Clínic (+34) 93 227 54 00
 • Tandarts (dentista) (bij noodgevallen): (+34) 93 415 99 22
 • ANWB-steunpunt Barcelona: (+34) 93 508 03 03
 • Creditcard verloren of gestolen: American Express 902 375 637, Visa 900 991 124 en Mastercard  900 971 231 0
 • Politie (policía): Mossos d’Escuadra 112 en Guardia Urbana 092

Tip: bij La Rambla 43 vind je een politiebureau dat 24 uur per dag open is en daardoor zeer geschikt voor aangiftes van diefstal en ongevallen. Het telefoonnummer van dit politiebureau is (+34) 93 256 24 30.

Consulaten

 • Nederlands consulaat in Barcelona
  Adres: Av. Diagonal, 611 (4de verdieping) Let op: Het consulaat is gesloten voor het publiek. Voor alle consulaire aangelegenheden voor Nederlanders in Spanje kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Madrid.
  Telefoonnummer: (+34) 91 353 75 00
  Telefoonnummer noodgevallen buitenland: (+31) 247 247 247
  Let op: voor de aanvraag van een reisdocument dien je online een afspraak te maken via het afsprakensysteem.
  Meer informatie op de website van het Nederlandse consulaat.
 • Belgisch consulaat in Barcelona
  Adres: Carrer Diputació 303 (1ste verdieping)
  Telefoonnummer: (+34) 93 467 70 80
  Telefoon nummer noodgevallen buiten kantoortijden: (+34) 609 661 000
  Kantooruren: van ma tot vrij: 9:00 – 13:00 uur. Noodgevallen en particuliere zaken (o.a. notariaat en nationaliteit) na afspraak tot 15:00 uur.
  Meer informatie op de website van het Belgishe consulaat.

Telefoneren

Om te bellen naar Barcelona vanuit het buitenland moet je eerst 0034 (van Spanje) intoetsen en dan 93 (van Barcelona), daarna het zevencijferige abonneenummer. Ook binnen Barcelona is het nodig om met 93 te beginnen; met uitzondering van de driecijferige servicenummers.

Begin van Barcelona naar Nederland met 0031, naar België met 0032, en toets daarna het abonneenummer zonder de eerste 0.

Openingstijden

De openingstijden van veel musea en bezienswaardigheden hangen af van het seizoen (vaak zijn ze ’s zomers langer open en maandag dicht). Over het algemeen zijn winkels in Barcelona van 10:00 uur tot 20:00 uur geopend. Veel winkels in Barcelona houden vast aan een oude traditie en sluiten hun deuren tussen 14:00 uur en 17:00 uur. Dit gebeurt vooral bij kleine en familiebedrijven. Warenhuizen, winkelcentra en de meeste winkels in het centrum zijn echter doorlopend geopend. De meeste winkels zijn altijd op zondag dicht (behalve in de kerstperiode). Je kunt op zondag alleen gaan winkelen bij winkelcentrum Maremagnum. Daarnaast vind je overal in de stad buurtwinkels die 24 uur per dag open zijn, deze kunnen ook heel handig zijn bij noodgevallen.

Musea openingstijden

Over het algemeen openen musea in Barcelona iedere dag van 10:00 tot 19:00 of 20:00 uur. Veel musea verruimen hun openingstijden tijdens de zomer en organiseren dan speciale avonden. Let op: sommige musea zijn op maandag en feestdagen (zoals 1 en 6 januari en 25 en 26 december) dicht.

Tip: check van tevoren de openingstijden van het museum dat je graag wilt bezoeken.

Etenstijden

Lunch in een restaurant wordt in Barcelona meestal gehouden tussen 14:00 en 16:00 uur en het diner is nooit eerder dan 21:00 uur. Let op: sommige restaurants zijn op maandag en tijdens feestdagen dicht. Lees hier meer over de Spaanse eetgewoonten en eetcultuur.

Reisgidsen over Barcelona

Capitool reisgids Barcelona
Capitool reisgidsen Barcelona en CataloniëKoop nu >

Time to momo Barcelona
Time to momo BarcelonaKoop nu >

ANWB Extra Barcelona reisgids
ANWB Extra Barcelona reisgidsKoop nu >

Overige praktische tips voor Barcelona

Levensritme
Gewoonten
Handig om te weten
Bagageopslag in centrum Barcelona
Bagage pick-up
Barcelona met rolstoel

Meer praktische informatie

Reistips voor Barcelona
Kaart van Barcelona
Wijken van Barcelona
Weer en klimaat in Barcelona
Wonen en werken in Barcelona
Feestdagen in Barcelona
Taal: Catalaans en Spaans
Zakkenrollers in Barcelona
Barcelona met de kids
Skip the line tickets
Gratis WiFi in Barcelona
Bespaartips voor Barcelona
VVV Barcelona
Barcelona voordeelpas
Spaanse boeken

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone