Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Als je op vakantie komt naar Barcelona, kan het handig zijn om te weten welke dagen hier een feestdag zijn. In vergelijking met Nederland heeft Spanje veel meer feestdagen. Een aantal officiële vrije dagen worden bepaald door de Spaanse overheid, andere door de autonome regio’s en nog een aantal door de stedelijke overheden. In het geval van Barcelona ziet de feestdagen kalender er als volgt uit.

Feestdagen in Barcelona

1 januari

Nieuwjaarsdag
Op Nieuwjaarsdag (Any Nou in het Catalaaans en Año Nuevo in het Spaans) is iedereen vrij net als in Nederland en families gaan samen uitgebreid lunchen. Op het strand in Barcelona wordt een Nieuwjaarsduik georganiseerd.

6 januari

Driekoningen
In Spanje is Driekoningen (‘Reis Mags’ in het Catalaans en ‘Reyes Magos’ in het Spaans) een vrije dag en wordt met de familie gevierd. En omdat de Drie Koningen cadeaus aan het kindje Jezus gaven, geven wij in Spanje ook cadeaus met Driekoningen. Tijdens de lunch wordt als dessert het Roscón de Reyes gegeten. Dit gebak in de vorm van een ‘o’ is te kopen bij alle bakkers en wordt alleen tijdens Driekoningen gegeten.

12 februari

Santa Eulàlia
Barcelona’s tweede beschermheilige heet Santa Eulàlia en wordt op 12 februari gevierd met optochten, menselijke torens, lichtshows, gratis musea en nog vele andere leuke activiteiten.

Maart/April

Paasweekend
Pasen begint op Palmzondag (Diumenge de Rams) geven peetooms hun peetkinderen traditiegewijs palmbladeren en gaan ze naar de kerk. Op Goede Vrijdag (Divendres Sant) wordt de kruisiging en dood van Jezus herdacht door middel van verschillende processies (hoewel minder intens dan in het zuiden van Spanje). Op Paasmaandag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. In Catalonië wordt de Mona de Pascua dan gegeten; een zoete gebak versierd onder andere met chocolade eieren.

1 mei

Dag van de Arbeid
De Dia Internacional dels Treballadors is de dag wanneer de vakbonden manifestaties organiseren. De belangrijkste route voor de manifestaties gaat van Plaça Universitat via de Via Laietana, Passeig de Gràcia, Passeig Sant Joan tot de Plaça Sant Jaume.

24 juni

Sant Joan
Op deze dag word de zomer verwelkomt. Op de avond voor Sant Joan op 23 juni tijdens de Revetlla de Sant Joan is er een feestelijke maaltijd met als dessert Coca de Sant Joan en cava. Daarna gaan mensen de straat op en steken vuurwerk af. Het is typisch om Sant Joan bij het strand te gaan vieren. Er zijn dan veel openluchtfeesten en er wordt gedanst tot diep in de nacht. 24 juni is hierdoor een van de meest rustige dagen van het hele jaar, aangezien dat iedereen een kater heeft.

15 augustus

Maria Tenhemelopneming
Maria Tenhemelopneming of Ascenció de la Verge Maria is een wettelijke feestdag en wordt op 15 augustus gevierd. Het is dan ook een zeer drukke dag op de Spaanse wegen, aangezien dat heel veel vakantiegangers gaan terug naar huis of juist zijn zomervakantie gaan beginnen. Dit is ook de eerste dag van het Festa Major de Gràcia, een ideale moment om de wijk van Gràcia te bezoeken!

11 september

Nationale Feestdag van Catalonië
Op 11 september vieren de Barcelonezen de Nationale Feestdag van Catalonië. Op deze dag zal je de Catalaanse vlag zien op balkons en bussen. Er zij ook verschillende marsen gehouden in de stad, met als epicentrum het standbeeld van Rafael Casanova op de Ronda Sant Pere, wie de resistentie regisseerde. Andere maken een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijk bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

24 september

La Mercè
La Mercè is het feest van de patroonheilige van Barcelona. In het centrum worden optochten, concerten, mensentorens en allerlei activiteiten georganiseerd. Vele musea en interessante bezienswaardigheden zijn op 24 september gratis te bezoeken.

12 oktober

Nationale Feestdag van Spanje
Op 12 oktober wordt de Fiesta de la Hispanidad gevierd, oftewel de Nationale Feestdag van Spanje. Op deze dag kwam Columbus aan in Amerika in 1492.

1 november

Allerheiligen
Op Allerheiligen (Dia de Tots els Sants) herdenkt men de overleden dierbaren en worden de graven verzorgd, schoongemaakt en worden er verse bloemen neergezet. Deze dag wordt dan ook genoemd Dia dels Difunts (Dag van de Doden).

6 december

Dag van de Grondwet
Op 6 december wordt de Dag van de Grondwet (Dia de la Constitució) gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden. Er werd er onder andere beloofd dat de verschillende Spaanse regio’s grotere vrijheid zouden krijgen. Deze belofte werd ingelost en is Spanje veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen.

8 december

Maria Onbevlekte Ontvangenis
Op 8 december wordt de Dia de la Immaculada Concepció gehouden. De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.

25 december

Eerste kerstdag
Op 24 december wordt ’s avonds de Nochebuena gevierd samen met de familie en een uitgebreide diner. Hier wordt de geboorte van Jezus herdenkt. Tijdens Eerste kerstdag op 25 december worden de cadeaus dat Papa Noël (Santa) heeft gebracht opengemaakt en wordt geluncht met de familie.

26 december

Sant Esteve
Op 26 december wordt in Catalonië Tweede kerstdag gevierd met Sant Esteve. Dan worden canelons gegeten.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids
barcelona-gidsVoorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Koop nu >

Meer informatie over feestdagen

Belangrijkste evenementen

– Seizoen en feest-gerechten

Nieuws over feestdagen

– 07/02/2016: Santa Eulàlia, de tweede beschermheilige
– 29/11/2015: Typisch uit Catalonië: kerststal
– 28/06/2015: Typisch uit Catalonië: gegants
– 16/05/2015: L’Ou com Balla of het dansende ei
– 27/02/2015: Festa de Sant Medir
– 04/02/2015: Valentijnsdag in Barcelona
– 01/02/2015: Carnaval in Barcelona
– 19/12/2014: Typisch uit Catalonië: Caga Tió
– 02/08/2014: Festa Major de Gràcia
– 06/02/2014: Festes de Santa Eulàlia
– 20/12/2013: Kerstmis in Barcelona
– 17/12/2013: Typisch uit Catalonië: caganer
– 08/09/2013: Festa Major de Barcelona: La Merçè
– 11/04/2013: Sant Jordi vieren in Barcelona
– 02/01/2013: Driekoningen vieren in Barcelona
– 09/12/2012: Kerst in Barcelona: 12 tradities
– 29/03/2012: Uitstapjes voor Pasen in Barcelona
– 01/01/2012: Intocht Driekoningen in Barcelona
– 05/12/2011: Barcelona staat klaar voor de kerst
– 27/10/2011: Castanyada in Barcelona vieren
– 23/06/2011: De magische nacht van Sant Joan
– 28/04/2011: Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi
– 22/04/2011: Pasen in Barcelona

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone