Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Als je op vakantie komt naar Barcelona, kan het handig zijn om te weten welke dagen hier een feestdag zijn. In vergelijking met Nederland heeft Spanje veel meer feestdagen. Een aantal officiële vrije dagen worden bepaald door de Spaanse overheid, andere door de autonome regio’s en nog een aantal door de stedelijke overheden. In het geval van Barcelona ziet de feestdagen-kalender er als volgt uit.

Feestdagen in Barcelona

1 januari: Nieuwjaar

Oud en Nieuw in Spanje vierenOud en Nieuw (Cap d’Any in het Catalaans of Nochevieja in het Spaans) wordt gevierd met twaalf druiven die samen met de twaalf klokslag om twaalf uur worden gegeten om het nieuw jaar met geluk te beginnen. Daarna begint het feest dat duurt tot de ochtend.

Een andere traditie om geluk te hebben in het nieuw jaar is om rode ondergoed te dragen tijdens Oud en Nieuw.

Op Nieuwjaarsdag (Any Nou in het Catalaaans en Año Nuevo in het Spaans) is iedereen vrij net als in Nederland en families gaan samen uitgebreid lunchen.

Let op: op 1 januari is alles gesloten behalve sommige restaurants.

6 januari: Driekoningen

Driekoningen feestdag in SpanjeDriekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd. In het Catalaans worden ze genoemd ‘Reis Mags‘ en in het Spaans ‘Reyes Magos‘. Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waarbij de Wijzen uit het Oosten de ster volgden naar baby Jezus om hem cadeaus te brengen. In Spanje is Driekoningen een vrije dag en wordt met de familie gevierd. En omdat de Koningen cadeaus aan het kindje Jezus gaven, geven wij in Spanje ook cadeaus met Driekoningen.

De dag ervoor wordt er in bijna alle plaatsen in Spanje een intocht van de Drie Koningen georganiseerd (de Cabalagata dels Reis Mags). Ook in Barcelona zijn deze te vinden.  Tijdens de ‘cabalgata’  rijden de drie Koningen door de straten van Barcelona en gooien snoep naar de kinderen. Iedereen viert feest en de winkels zijn langer open. Op 6 januari openen de kinderen- en volwasene hun cadeaus en gaan familie en vrienden bij elkaar op bezoek. Tijdens de lunch wordt als dessert het roscón de Reyes gegeten. Dit gebak in de vorm van een ‘o’ is te kopen bij alle bakkers en wordt alleen tijdens Driekoningen gegeten.

Om meer te weten over deze traditie lees mijn artikel over kersttradities.

Let op: op 6 januari is alles gesloten met uitzondering van de bakkers en sommige restaurants.

Maart/April: Pasen met o.a. Goede Vrijdag en Paasmaandag

Op Palmzondag (Diumenge de Rams) geven peetooms hun peetkinderen traditiegewijs palmbladeren en gaan ze naar de kerk. Op Goede Vrijdag (Divendres Sant) wordt de kruisiging en dood van Jezus herdacht door middel van verschillende processies (hoewel minder intens dan in het zuiden van Spanje). Op Paasmaandag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. In Catalonië wordt de Mona de Pascua gegeten; een zoete gebak versierd onder andere met chocolade eieren.

Let op: op Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag de meeste winkels en musea zijn gesloten; wel zijn meeste restaurants, bars en kroegen gewoon open.

Meer over Pasen in Barcelona weten? Lees dan de volgende artikel: Pasen in Barcelona.

23 april: Sant Jordi, beschermheilige van de Catalanen

23 april Barcelona Sant JordiSant Jordi (Sint-Joris) op 23 april is een zeer vrolijke feestdag. Sant Jordi komt eigenlijk een beetje in vergelijking met Valentijnsdag in Nederland. Tijdens de Diada de Sant Jordi geven de geliefden elkaars cadeaus. De traditie is dat de vrouw een roos krijgt en de man een boek. Maar ook familieleden geven elkaar een boek of een roos uit waardering.

Let op: Sant Jordi is geen officiële feestdag, de meeste mensen gaan gewoon werken. Wel is het een feest op straat en gaat iedereen naar buiten zodra ze klaar zijn met werk.

1 mei: Dag van de arbeid

Tijdens de Dag van de arbeid of de ‘Dia del Treball‘ is iedereen vrij. Voor vakbonden is deze dag vaak een aanleiding om manifestaties te organiseren. De belangrijkste route voor de manifestaties gaat van Plaça Universitat via de Via Laietana, Passeig de Gràcia, Passeig Sant Joan tot de Plaça Sant Jaume.

Let op: op 1 mei zijn winkels gesloten.

24 juni: Sant Joan; 23 juni de kortste nacht van het jaar

Sant Joan 23 juniEen zeer leuke feest dat het begint van de zomer tekent is de feest van Sant Joan (Sint Jansfeest). Op deze dag word de zomer verwelkomt. Op de avond voor Sant Joan (Nit de Sant Joan of Revetlla de Sant Joan), op 23 juni, is er een feestelijke maaltijd met coca de Sant Joan als dessert en word er veel cava gedronken. Daarna gaan mensen de straat op en steken vuurwerk af. Het is typisch om Sant Joan bij het strand te gaan vieren. Er zijn dan veel openlucht feesten en er wordt gedanst tot diep in de nacht. 24 juni is hierdoor een van de meest rustige dagen van het hele jaar, aangezien dat iedereen een kater heeft.

Let op: 24 juni is een feestdag en zijn de meeste winkels gesloten; wel zijn de meeste restaurants, bars en kroegen gewoon open.

Meer over Sant Joan in Barcelona weten? Lees dan de volgende artikel: De magische nacht van Sant Joan.

15 augutus: Maria Tenhemelopneming

Maria Tenhemelopneming of Ascenció de la Verge Maria is een wettelijke feestdag en wordt op 15 augustus gevierd. Het is dan ook een zeer drukke dag op de Spaanse wegen, aangezien dat heel veel vakantiegangers gaan terug naar huis of juist zijn zomervakantie gaan beginnen.

Dit is ook de eerste dag van het Festa Major de Gràcia, een ideale moment om de wijk van Gràcia te bezoeken!

Let op: op 15 augustus zijn veel winkels gesloten.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids
barcelona-gidsVoorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Koop nu >

11 september: Diada Nacional de Catalunya (Catalaanse Nationale feestdag)

Op 11 september vieren de Barcelonezen de Nationale Feestdag van Catalonië. Op de Dag van de Catalaanse Nationaliteit herdenkt Catalonië het verlies van de slag van Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog dat leidde tot een periode van repressie voor vele Catalaanse instellingen. In 1980 werd deze dag uitgeroepen als nationale feestdag. Op deze dag zal je de Catalaanse vlag zien op balkons en bussen. Er zij ook verschillende marsen gehouden in de stad, met als epicentrum het standbeeld van Rafael Casanova op de Ronda Sant Pere, wie de resistentie regisseerde.

Andere maken een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijk bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

Let op: op 11 september zijn winkels gesloten.

24 september: La Mercè (Patroonheilige van Barcelona)Gegants bij La Mercè

La Mercè is het feest van de patroonheilige van Barcelona. In het centrum worden optochten, concerten, mensentorens en allerlei activiteiten georganiseerd. Vele musea en interessante bezienswaardigheden zijn op 24 september gratis te bezoeken.

12 oktober: Dag van de Ontdekking van Amerika

Op 12 oktober wordt de Fiesta de la Hispanidad gevierd, oftewel de Nationale Feestdag van Spanje. Op deze dag kwam Columbus aan in Amerika in 1492.

Let op: op 12 oktober zijn winkels gesloten.

1 november: Allerheiligen

Op Allerheiligen (Dia de Tots els Sants) herdenkt men de overleden dierbaren en worden de graven verzorgd, schoongemaakt en worden er verse bloemen neergezet. Deze dag wordt dan ook genoemd Dia dels Difunts (Dag van de Doden).

Op deze dagen wordt ook la Castanyada gevierd (van 31 oktober t/m 1 november). Op deze dag eet men als traditie castanyes (gepofte kastanjes), moniatos (geroosterde zoete aardappelen) en panellets (koekjes gemaakt van marsepein). Panellets zijn in allerlei smaken en vormen maar de meest traditionele zijn die met de piñones (pijnboompitten). De ingevoerde traditie van Halloween is enorm populair en wordt ook gevierd.

Let op: op 1 november zijn winkels gesloten.

6 december: Dag van de Grondwet

Op 6 december wordt el Día de la Constitución (Dag van de Grondwet) gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden. Er werd er onder andere beloofd dat de verschillende Spaanse regio’s grotere vrijheid zouden krijgen. Deze belofte werd ingelost en is Spanje veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen.

Let op: op 6 december zijn de meeste winkels gesloten. Winkels in het centrum zijn wel geopend vanwege het begin van het kerstseizoen.

8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis

Op 8 december wordt de Dia de la Immaculada Concepció gehouden. De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast. Deze is een wettelijke feestdag, en aangezien dat het zo kort na de Dag van de Grondwet valt, houden meeste Spanjaarden feest op alle drie dagen.

Let op: op 8 december zijn de meeste winkels gesloten. Winkels in het centrum zijn wel geopend vanwege het begin van de kerst inkopen.

25 en 26 december: Kerstmis

Kerstmis in BarcelonaKerst is in Spanje het belangrijkste Katholieke en commerciële feest van het jaar. Sierverlichting en kerstmarkten maken het winkelen plezierig. Huizen worden versierd met kerstbomen en kerststallen. Tijdens kerstmis wordt er veel gegeten in Spanje, vooral turrón, mazapanes, polvorons, mantecats en andere traditionele kerstkoekjes en nagerechten.

Op 24 december wordt ’s avonds de Nochebuena gevierd samen met de familie en een uitgebreide diner. Hier wordt de geboorte van Jezus herdenkt. Tijdens kerstdag op 25 december worden de cadeaus dat Papa Noël (Santa) heeft gebracht opengemaakt en wordt geluncht met de familie. Op 26 december wordt in Catalonië Sant Esteve gevierd. Dan worden canelons gegeten. Tip: Om meer te weten over de tradities tijdens de kerstvakantie, lees mijn artikel hierover.

Let op: op 25 en 26 december is alles gesloten. Wel zijn de meeste restaurants, bars en kroegen gewoon open.

Meer informatie over feestdagen

Seizoen en feest-gerechten

Nieuws over feestdagen

– 07/02/2016: Santa Eulàlia, de tweede beschermheilige
– 29/11/2015: Typisch uit Catalonië: kerststal
– 28/06/2015: Typisch uit Catalonië: gegants
– 16/05/2015: L’Ou com Balla of het dansende ei
– 27/02/2015: Festa de Sant Medir
– 04/02/2015: Valentijnsdag in Barcelona
– 01/02/2015: Carnaval in Barcelona
– 19/12/2014: Typisch uit Catalonië: Caga Tió
– 06/02/2014: Festes de Santa Eulàlia
– 20/12/2013: Kerstmis in Barcelona
– 17/12/2013: Typisch uit Catalonië: caganer
– 08/09/2013: Festa Major de Barcelona: La Merçè
– 11/04/2013: Sant Jordi vieren in Barcelona
– 02/01/2013: Driekoningen vieren in Barcelona
– 09/12/2012: Kerst in Barcelona: 12 tradities
– 22/04/2012: Sant Jordi 2012 in Barcelona
– 29/03/2012: Uitstapjes voor Pasen in Barcelona
– 01/01/2012: Intocht Driekoningen in Barcelona
– 30/12/2011: Oud en Nieuw in Barcelona 2011
– 05/12/2011: Barcelona staat klaar voor de kerst
– 27/10/2011: Castanyada in Barcelona vieren
– 21/09/2011: Festa Major de Barcelona: La Merçè 2011
– 20/08/2011: Een week van feest in Gràcia
– 04/08/2011: Gràcia bereidt zich voor het feest
– 23/06/2011: De magische nacht van Sant Joan
– 28/04/2011: Rozen en boeken op Sant Jordi
– 22/04/2011: Pasen in Barcelona

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone