Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Feestdagen in Barcelona

Als je op vakantie komt naar Barcelona, kan het handig zijn om te weten welke dagen hier een feestdag zijn. In vergelijking met Nederland heeft Spanje veel meer feestdagen. Een aantal officiële vrije dagen worden bepaald door de Spaanse overheid, andere door de autonome regio’s en nog een aantal door de stedelijke overheden. In het geval van Barcelona ziet de feestdagen kalender er als volgt uit.

Tip: winkels, musea en restaurants kunnen gesloten zijn tijdens de feestdagen. Houd er hier rekening mee.

Feestdagen in Barcelona

1 januari

Nieuwjaarsdag
Oud en Nieuw wordt gevierd door om twaalf uur ’s nachts, als de twaalf klokslagen klinken, twaalf druiven te eten om het nieuwe jaar met geluk te beginnen Daarna begint een feest dat tot de ochtend duurt. Een andere traditie om geluk te hebben in het nieuwe jaar is het dragen van rood ondergoed tijdens Oud en Nieuw. Op Nieuwjaarsdag (Any Nou in het Catalaaans en Año Nuevo in het Spaans) is iedereen vrij net als in Nederland en families gaan dan samen uitgebreid lunchen. Op het strand in Barcelona wordt een Nieuwjaarsduik georganiseerd.

6 januari

Driekoningen
Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waarbij de Wijzen uit het Oosten de ster volgden naar baby Jezus om hem cadeaus te brengen. De dag ervoor wordt de intocht van de Drie Koningen gehouden door de straten van Barcelona en gooien de Drie Koningen snoep naar de kinderen. Op 6 januari openen de kinderen (en volwassenen) hun cadeaus en gaat familie bij elkaar op bezoek. Tijdens de lunch wordt als dessert het roscón de Reyes gegeten. Dit gebak in de vorm van een ‘o’ is te kopen bij alle bakkers en wordt alleen tijdens Driekoningen gegeten. In Spanje is Driekoningen (Reis Mags in het Catalaans en Reyes Magos in het Spaans) een vrije dag en wordt met de familie gevierd.

12 februari

Santa Eulàlia
Barcelona’s tweede beschermheilige heet Santa Eulàlia en wordt op 12 februari gevierd met optochten, castellers (menselijke torens), lichtshows, gratis musea en nog vele andere leuke activiteiten.

Maart/April

Paasweekend
Pasen begint op Palmzondag (Diumenge de Rams in het Catalaans en Domingo de Ramos in het Spaans). Op Palmzondag geven peetooms hun peetkinderen traditiegetrouw palmbladeren en gaan ze naar de kerk. Op Goede Vrijdag (Divendres Sant in het Catalaans en Viernes Santo in het Spaans) worden de kruisiging en dood van Jezus herdacht door middel van verschillende processies. Op Paasmaandag wordt de wederopstanding van Jezus gevierd. In Catalonië wordt de Mona de Pascua gegeten: een zoet gebak versierd met onder andere chocolade-eieren.

1 mei

Dag van de Arbeid
Op de Dag van de Arbeid (Dia Internacional dels Treballadors) is iedereen vrij. Voor vakbonden is deze dag vaak een aanleiding om manifestaties te organiseren. De belangrijkste route voor de manifestaties loopt van Plaça Universitat via de Via Laietana, Passeig de Gràcia en Passeig Sant Joan tot de Plaça Sant Jaume.

24 juni

Sant Joan
Op deze dag wordt de zomer verwelkomd. Op de avond voor Sant Joan (23 juni) is er een feestelijke maaltijd met coca de Sant Joan als dessert en wordt er veel cava gedronken. Daarna gaan mensen de straat op en steken ze vuurwerk af. Het is typisch om Sant Joan bij het strand te vieren. Er zijn dan veel openluchtfeesten en er wordt gedanst tot diep in de nacht. 24 juni is hierdoor een van de meest rustige dagen van het jaar.

15 augustus

Maria Tenhemelopneming
Maria Tenhemelopneming is een wettelijke feestdag en wordt op 15 augustus gevierd. Het is dan ook een zeer drukke dag op de Spaanse wegen, omdat er heel veel vakantiegangers teruggaan naar huis of juist aan hun zomervakantie beginnen (augustus is bij uitsteek dé vakantiemaand van Spanjaarden). Dit is ook de eerste dag van het Festa Major de Gràcia, het ideale moment om de wijk van Gràcia te bezoeken!

11 september

Nationale Feestdag van Catalonië
Op 11 september vieren de Barcelonezen de Nationale Feestdag van Catalonië, met vlaggen op balkons en bussen. Er worden verschillende marsen gehouden in de stad, met als epicentrum het standbeeld op de Ronda Sant Pere van Rafael Casanova, die het verzet regisseerde. Anderen maken een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijke bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur.

24 september

La Mercè
La Mercè is het feest van de patroonheilige van Barcelona. In het centrum worden optochten, concerten, castellers (mensentorens) en allerlei activiteiten georganiseerd. Veel musea en andere interessante bezienswaardigheden zijn op 24 september gratis te bezoeken.

12 oktober

Nationale Feestdag van Spanje
Op 12 oktober wordt het Fiesta de la Hispanidad gevierd, oftewel de Nationale Feestdag van Spanje. Op deze dag kwam Columbus in 1492 in Amerika aan. Eigenlijk merk je hier weinig van in Barcelona, behalve dat de winkels gesloten zijn en men hiervan profiteert door een dagje of weekendje weg te gaan.

1 november

Allerheiligen
Met Allerheiligen (Dia de Tots els Sants) herdenkt men hun overleden dierbaren en verzorgen ze hun graven, maken ze die schoon en plaatsen ze er verse bloemen. Deze dag wordt dan ook genoemd Dia dels Difunts (Dag van de Doden). Op deze dagen wordt ook la Castanyada gevierd (van 31 oktober t/m 1 november). Op deze dag eet men als traditie castanyes (gepofte kastanjes), moniatos (geroosterde zoete aardappelen) en panellets (kleine koekjes).

6 december

Dag van de Grondwet
Op 6 december wordt de Dag van de Grondwet (Dia de la Constitució) gevierd. Op 6 december 1978 stemde 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden. Er werd er onder andere beloofd dat de verschillende Spaanse regio’s grotere vrijheid zouden krijgen. Deze belofte werd ingelost en is Spanje veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen. De Dag van de Grondwet wordt net als de Fiesta de la Hispanidad door de meeste mensen gebruikt voor een leuk uitje.

8 december

Maria Onbevlekte Ontvangenis
Tijdens de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (Inmaculada Concepció) vieren de meeste Spanjaarden feest en gaan ze even lekker weg omdat het zo kort na de Dag van de Grondwet valt. Het Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Rooms-katholieke Kerk dat bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Met het oog op kerst is het gebruik in Catalonië om alvast de vrolijke stamboon, de Caga Tió, op de dag van de Inmaculada Concepció te plaatsen. Tot aan de dag van kerst wordt dit stuk hout warm gehouden en voorzien van eten.

25 december

Nadal (eerste kerstdag)
Op 24 december wordt ’s avonds de Nochebuena gevierd samen met de familie en met een uitgebreid diner. Tijdens kerstavond en nadat de kinderen de liedjes van Caga Tió hebben gezongen, brengt de Caga Tió snoep en kleine cadeautjes voor de kinderen die lief zijn geweest. Stoute kinderen krijgen kolen, zoals ze in Nederland de roe van zwarte Piet krijgen. Tijdens kerstdag op 25 december worden de cadeaus die Santa (Papá Noel of Santa Claus) heeft gebracht opengemaakt en wordt er geluncht met de familie.

26 december

Sant Esteve (tweede kerstdag)
Op 26 december wordt in Catalonië Sant Esteve met de familie gevierd, een soort tweede kerstdag. Dan worden canelons gegeten.

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids
barcelona-gidsVoorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Koop nu >

Meer informatie over feestdagen

Belangrijkste evenementen
– Seizoen en feest-gerechten

Nieuws over feestdagen

– 07/02/2016: Santa Eulàlia, de tweede beschermheilige
– 29/11/2015: Typisch uit Catalonië: kerststal
– 28/06/2015: Typisch uit Catalonië: gegants
– 16/05/2015: L’Ou com Balla of het dansende ei
– 27/02/2015: Festa de Sant Medir
– 04/02/2015: Valentijnsdag in Barcelona
– 01/02/2015: Carnaval in Barcelona
– 19/12/2014: Typisch uit Catalonië: Caga Tió
– 02/08/2014: Festa Major de Gràcia
– 06/02/2014: Festes de Santa Eulàlia
– 20/12/2013: Kerstmis in Barcelona
– 17/12/2013: Typisch uit Catalonië: caganer
– 08/09/2013: Festa Major de Barcelona: La Merçè
– 11/04/2013: Sant Jordi vieren in Barcelona
– 02/01/2013: Driekoningen vieren in Barcelona
– 09/12/2012: Kerst in Barcelona: 12 tradities
– 29/03/2012: Uitstapjes voor Pasen in Barcelona
– 01/01/2012: Intocht Driekoningen in Barcelona
– 05/12/2011: Barcelona staat klaar voor de kerst
– 27/10/2011: Castanyada in Barcelona vieren
– 23/06/2011: De magische nacht van Sant Joan
– 28/04/2011: Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi
– 22/04/2011: Pasen in Barcelona

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone