Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Spaanse recepten van Mama » Albóndigas con salsa de tomate

Albóndigas con salsa de tomate

Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus

Spaans: Albóndigas con salsa de tomate
Catalaans: Mandonguilles amb salsa de tomàquet

Elk tapasbar in Spanje heeft een variant op deze gehaktballetjes. Gehaktballen vormen een vast onderdeel van de Spaanse maaltijd. Deze worden in allerlei formaten gemaakt van rund-, lams- en varkensvlees, gebraden of gebakken. Server deze balletjes met cocktailprikkers als tapas bij een drankje of serveer de balletjes met rijst voor een stevige hap.

Ingrediënten

Voor ongeveer 8-10 gehaktballetjes:
– 1 zeer fijngesnipperde rode ui
– 500 g lamsgehakt
– 1 groot losgeklopt ei
– 2 tl vers geperst citroensap
– 1/2 tl gemalen komijn
– snufje cayennepeper
– 2 el zeer fijngesneden verse munt
– 3 dl tomaten-paprikasaus (tip: tomatensaus zoals Heinz tomato frito kan ook)
– zout en peper
– olijfolie

Recept: Albóndigas con salsa de tomate

1. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan boven een matig vuur. Voeg de uien toe en laat ongeveer 5 minuten bakken (af en toe roeren) tot fruit de uien zacht (niet te bruin).

2. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen. Doe de uien met het ei, citroensap, komijn, cayennepeper, munt, zout en peper en het lamsgehakt in een grote kom.

3. Vorm met vochtige handen ongeveer 8-10 balletjes. Leg deze op een schaal en zet ze minstens 20 minuten in de koelkast.

4. Verhit wat olie in een of twee grote bakpannen (de hoeveelheid olie hangt af van de hoeveelheid vet in het gehakt). Leg de gehaktballetjes in de pan, niet te veel tegelijk, en laat ze boven een matig vuur ongeveer 5 minuten bakken tot ze aan de buitenkant bruin zijn maar nog roze van binnen. Bak de balletjes in porties en houd de gebakken exemplaren warm terwijl de rest gebakken wordt.

5. Verwarm ondertussen de tomaten-paprikasaus (of tomato frito) op een laag vuur en dien deze daarna met de gehaktballetjes op. De balletjes zijn het lekkerst als ze warm worden opgediend, maar op kamertemperatuur smaken ze ook goed.

Tip: voor een volledige maaltijd serveer je de gehaktballetjes met tomatensaus samen met witte rijst. Heerlijk!

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone