Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Bacallà amb samfaina

Bacallà amb samfaina

Kabeljauw met aubergine, paprika’s, ui en tomaat

Spaans: Bacalao con samfaina
Catalaans: Bacallà amb samfaina

Bacallà amb samfaina is een door en door Catalaans gerecht: aan de ene kant heb je de zoutevis, een gezouten, meestal half gedroogde kabeljauw, die erg populair is in de Catalaanse keuken, en dan nog de ‘samfaina’, een saus van aubergine, paprika, ui en tomaat. De lichtzoete smaken van de groenten combineren prachtig met de zoute smaak van de vis, die mooi past bij een Spaanse rode wijn en een vers stuk knapperig stokbrood.

Ingrediënten

Voor 4 personen
– 2 kabeljauwhaasjes van ongeveer 300 g per stuk
– 1 grote aubergine
– 4 grote rijpe tomaten (circa 500 g totaal gewicht)
– 1 grote ui
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– bloem voor het bestuiven
– olijfolie
– zout
– peper

Tip: ik zelf gebruikte bij dit gerecht een mooi kabeljauwhaasje van de vismarkt in plaats van zoutevis, die niet alleen een stuk moeilijker is om in Nederland te vinden, maar daarnaast vergt de zoutevis veel meer werk om klaar te maken. Wil je het recept voorbereiden met zoutevis dan dien je deze eerst te ontzouten door hem in een grote kom water te leggen en 3 dagen in de koelkast te zetten, waarbij je het water minstens 3 keer ververst.

Recept: Bacallà amb samfaina

1. Snij de aubergine in blokjes van 1 cm. Bestrooi vervolgens de aubergine met zout en laat circa 1 uur in een vergiet boven een kom uitlekken. Spoel af en dep goed droog.

2. Ontvel de tomaten en verwijder desgewenst de zaadjes. Vermaal daarna de tomaten in een blender of keukenmachine tot een puree en zet weg.

3. Snij vervolgens de twee paprika’s, verwijder de zaadjes en snij de ui in blokjes van circa 1 cm.

4. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de aubergine, ui en paprika toe en bak 5 minuten tot de groenten bijtgaar zijn. Schep er de gepureerde tomaten door en breng op smaak met versgemalen peper. Laat ongeveer 20 minuten sudderen tot de saus dik wordt en schep af en toe om.

5. Giet de vis af, verwijder eventueel vel of eventuele graten en snijd de vis in stukjes van 7 cm. Bestuif met bloem. Verhit twee eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan op matig vuur. Leg er de stukjes vis in en bak ze in circa 5 minuten bruin. Verschuif de stukjes zo min mogelijk om te voorkomen dat ze breken.

6. Schep de stukjes vis over in de pan met de saus. Zet op laag vuur, leg er een deksel op en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de saus lekker rond de vis pruttelt.

7. Verdeel de groenten over 4 borden en leg de vis erbij. Eet het als het nog warm is.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone