Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Spaanse recepten van Mama » Buñuelos de bacalao con alioli

Buñuelos de bacalao con alioli

Recept Buñuelos de bacalao con alioli

Kabeljauwfritters met saffraan aioli

Spaans: Buñuelos de bacalao con alioli
Catalaans: Bunyols de bacallà amb allioli

Kabeljauw wordt al ruim 500 jaar in landen rond de Atlantische Oceaan gezouten. Na het weken heeft de vis heerlijk subtiele en verrassend niet-zoute smaak. Nu kabeljauw schaarser wordt, wordt hij vaak vervangen door vis die er nog wel volop is, zoals koolvis. Voor dit recept gebruik ik in Nederland gewone kabeljauw, die ik niet hoef te weken.

Ingrediënten

Voor 4 personen.

Voor de fritters:
– 225-250 g gezouten kabeljauw (tip: je kunt ook een mooie kabeljauwhaasje hiervoor gebruiken; deze hoef je niet te weken)
– 225 g gepureerde bloemige aardappelen
– 4 el melk
– 3 sjalotjes, fijngehakt
– 2 el gehakte peterselie
– 3 biologische eieren, gesplitst
– zout en vers gemalen zwarte peper
– plantaardige olie voor het bakken

Voor de saffraan aioli:
– 2 biologische eidooiers
– snufje zout
– 3 teentjes knoflook, gepeld en geperst
– sap van 1 citroen
– 2,4 dl extra vergine olijfolie
– 1,2 dl koolzaadolie
– 20 draadjes saffraan, geweekt in 1 kokendheet water

Recept: Buñuelos de bacalao con alioli

1. Voor de saffraan aioli: doe de eidooiers in een kom en voeg wat zout, de knoflook en het citroensap toe. Klop alles goed. Schenk de olie er al kloppend zo langzaam mogelijk bij (een elektrische mixer is handig). Blijf kloppen tot beide soorten olie zijn opgenomen. De knoflookmayonaise moet nu dik en romig zijn. Roer de saffraan met het weekvocht erdoor. De aioli is in de koelkast 2 dagen houdbaar.

2. Laat 12-14 uur van tevoren de kabeljauw in koud water in de koelkast weken; ververs het water halverwege. Giet de vis af, spoel hem af en doe hem in een pan. Vul deze met koud water en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat hem 5 minuten staan. Haal de vis uit de pan. Verwijder het vel en trek de vis met een vork in stukjes. Verwijder graatjes. Voeg de aardappelpuree, melk, sjalotjes, peterselie, eidooiers en zout en peper naar smaak toe. Klop het eiwit lobbig en schep het door het vismengsel.

3. Vul een pan tot een derde met olie en verhit hem tot een stukje brood dat je erin lat vallen in 1 minuut bruin kleurt. Bak de fritters (1 eetlepel van het vismengsel) in porties en bak ze bruin. Laat ze 2 minuten uitlekken op keukenpapier en serveer ze met de aioli.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone