Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Canelones

Canelones

Gevulde cannelloni met bechamelsaus

Spaans: Canelones de carne con salsa bechamel
Catalaans: Canelons de carn amb salsa bechamel

Gevulde cannelloni met bechamelsaus is een typische gerecht uit Catalonië. De canelones worden vooral in het weekend en tijdens bepaalde feestdagen samen met de familie gegeten. Bijvoorbeeld voor Sant Esteve, de tweede Kerstdag in Catalonië, zijn er veel families die de resten van het vlees van het Kerstavond dinner gebruiken om de vulling van de cannelloni te maken.

Ingrediënten

Voor 6 personen:
– 2 pakjes (circa 500 g) gedroogde cannelloni of lasagnevellen
– 150 g Parmezaanse kaas, geraspt
– 15 g boter

Voor de vulling:
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 kleine ui, fijngehakt
– 6 tenen knoflook, fijngehakt
– 60 g serranoham, in sliertjes
– 250 g varkensgehakt
– 250 g kippengehakt
– 60 g vers broodkruim
– 125 g kippenlevers, bijgesneden en gemalen
– 5 eetlepels vi ranci (zoete sherry of vermouth)
– 2 eierdooiers, losgeklopt
– zout en peper

Tip: je kunt de cannelloni vulling op verschillende manieren maken, en de ene is goedkoper dan de andere. De basis is altijd vlees: runderkalfs- (of nog beter) varkensgehakt. Daarna kun je allerlei andere ingrediënten toevoegen, zoals gebakken kippenlevers, gare kipfilet, gare lamshersenen, foie gras, serranoham, gekookte ham en/of worstvlees. Die aanvullende ingrediënten moeten extra smaak geven maar ze mogen niet overheersen. Ik gebruik meestal voor mijn vulling gewone varkens- en rundgehakt en stukjes serranoham.

Voor de bechamelsaus:
– 60 g boter
– 60 g bloem
– 5 dl volle melk
– een snufje versgeraspte nootmuskaat
– zout en peper

Bechamelsaus

Smelt de boter in een pan met de olie op laag vuur smelten. Neem de pan van het vuur, strooi er de bloem bij en klopt alles door elkaar. Zet weer op het vuur en laat al roerend 2 tot 3 minuten koken. Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe en blijf roeren. Draai het vuur lager en laat al roerend 3 tot 5 minuten sudderen tot de saus aan de achterkant van de lepel blijft handen. Breng op smaak met zout en peper en de nootmuskaat. Maak de saus eventueel wat dikker door hem langer op het vuur te houden. Houd de saus de hele tijd warm.

Recept: Canelones

1. Volg voor de gedroogde cannelloni de aanwijzingen op de verpakking: kook ze in water en giet ze daarna in koud water zo dat ze niet aan elkaar gaan plakken.

2. Verwarm de oven alvast voor op 220 ℃. Vet de ovenschaal voor de cannelloni.

3. Maak de vulling. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten zacht Voeg de ham en beide soorten gehakt toe en bak 5 tot 6 minuten tot het vlees gaar is. Schep er het broodkruim en de lever door en bak nog 1 tot 2 minuten. Voeg de wijn en wat zout en peper toe en kook circa 4 minuten tot de wijn ingekookt is. Neem van het vuur en schep er de dooiers door.

4. Meng het vleesmengsel in een kom en bereid je voor om de cannelloni met je handen te vullen en ze op de ovenschaal naast elkaar te plaatsen (indien je lasagnevellen hebt gebruikt: verdeel de vulling over de velletjes deeg en rol ze op).

5. Schep driekwart van de geraspte kaas door de saus en schep over de cannelloni. Strooi de rest van de kaas over en verdeel er stukjes boten over.

6. Zet de canelones 15-20 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone