Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Catalaanse kabeljauw

Catalaanse kabeljauw

Kabeljauw met spinazie, pijnboompitten en rozijnen

Spaans: Bacalao a la catalana
Catalaans: Bacallà a la catalana

De bijnaam ‘a la catalana’ wijst erop dat dit gerecht pijnboompitten en rozijnen bevat en typisch uit deze streek is. In mijn variant, serveer ik er altijd gegrilde halve tomaten bij, hoewel het ook goed te combineren is met gebakken aardappelen.

Ingrediënten

Voor 4 personen
– 4 kabeljauwfilets, elk van ongeveer 175 g
– 50 g rozijnen
– 55 g pijnboompitten
– 3 tenen knoflook
– 500 g jonge spinazieblaadjes, gewassen en drooggeschud
– 4 tomaten
– wat broodkruimels of paneermeel
– olijfolie
– zout en peper
– citroenpartjes om op te dienen

Recept: Bacallà a la catalana

1. Doe de rozijnen voor de Catalaanse spinazie in een kommetje, voeg heet water toe en laat ze 15 minuten wellen. Giet ze goed af.

2. Rooster intussen onder voortdurend omscheppen de pijnboompitten in een droge koekenpan boven een matig hoog vuur gedurende 1-2 minuten totdat ze een goudbruine kleur hebben. Tip: let goed op want ze verbranden snel.

3. Verhit de olie in een grote braadpan met deksel boven een matig hoog vuur, voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten tot hij goudgeel, maar niet bruin is. Haal de knoflook met een schuimspaan uit de olie en gooi hem weg.

4. Doe de spinazie met het aanhangende water in de pan van de knoflook, sluit de pan af met het deksel en kook de spinazie 4-5 minuten tot de blaadjes verflensen. Haal het deksel van de pan, roer de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten erdoorheen en laat het overtollige vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peperen houd het gerecht warm.

5. Bereid tussendoor de gegrilde halve tomaten in de oven: verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de tomaten gehalveerd met de open kant naar boven. Besprenkel wat olie, zout, peper en eventueel broodkruimels of paneermeel over de tomaten, en zet ze in de oven voor ongeveer 10 minuten.

6. Bestrijk de kabeljauwfilets met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze onder een voorverwarmde grill en rooster ze 10 minuten tot het vlees wit is en gemakkelijk in moten uiteen valt.

7. Verdeel de spinazie over 4 borden en leg de kabeljauwfilets en de tomaten erbij. Dien op met partjes citroen.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone