Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Coca de vidre

Coca de vidre recept

Zoete koek met pijnboompitten

De coca is een van de beroemdste koeken in Catalonië. Vooral rond de tijd van Sant Joan zijn ze in alle etalages van de bakkers te vinden. Het is er in tal van vormen, zowel zoet als hartig, van de populaire coca de recapte, belegd met geroosterde groeten, tot de zoete, en mijn favoriet, coca de vidre.

De coca de vidre is een dun vel deeg dat op smaak is gebracht met anijs en pijnboompitten en met suiker is gekarameliseerd tot het bros en krokant is. Vandaar de naam, die als ‘glas-coca’ vertaald wordt.

Ingrediënten

Voor 4 koeken of voor 8 personen
– 500 g bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 3,75 dl volle melk
– zout
– suiker
– olijfolie
– anijslikeur zoals anis seco, Pernod of pastis
– 125 g pijnboompitten

Recept: Coca de vidre

1. Zeef voor het deeg de bloem in een grote kom. Schep er het bakpoeder door. Voeg de melk, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel anijslikeur toe. Meng met je handen tot een glad, elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bal, dek het af met een schone theedoek en laat het 20 minuten rusten.

2. Verwarm de oven voor op 220°C. Vet 2 grote bakplaten met olie in.

3. Verdeel het deeg in 4 even grote stukken. Vorm elk stuk tot een dikke worst. Rol elk stuk zo dun mogelijk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak (circa 3 mm dik), maar zo dat het nog makkelijk te bewerken is. Het moet ruwweg drie keer zo lang zijn als het breed is en moet ronde uiteinden hebben. Leg voorzichtig op een voorbereide bakplaat. Herhaal met de rest van de stukken deeg.

4. Prik met een vork elk stuk deeg hier en daar in en bestrijk het deeg met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi gelijkmatig met de pijnboompitten en 125 g suiker. Zet circa 15 minuten in de oven, of tot de gebakjes goudbruin zijn. Besprenkel ze zodra ze uit de oven komen gelijkmatig met 1,25 dl anijslikeur. Serveer de gebakjes warm of op kamer temperatuur.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

De verse Spaanse keuken - Sergio Vasquez Spaanse lekkernijen Het Tapas Boek 1080 Recepten
De verse Spaanse keuken De smaken van Spanje Het Tapas Boek 1080 Recepten

Boek bestellen

Boek bestellen

Boek bestellen

Boek bestellen

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone