Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Croquetas

Spaanse kip-hamkroketten

Spaans: Croquetas de jamón y pollo
Catalaans: Croquetes de pernil i pollastre

Kroketten behoren tot het repertoire van elke Spaanse huisvrouw. Het gerecht is geworteld in de zuinige keuken van een minder voorspoedige tijd, toen vlees een echte luxe was en het ondenkbaar was om restjes vlees weg te gooien. Zo werden de restjes van de zondagse maaltijd ’s maandags in croquetas verwerkt. Nu zijn deze hapjes op de menukaart van bijna elke tapasbar te vinden. Ze zijn heerlijk als hapje tussen de middag, of een lekker extraatje bij het avondmaal.

Ingrediënten

Voor circa 20 kroketten of voor 5 personen:
– 3 eetlepels olijfolie, plus extra voor het bakken
– 3 eetlepels bloem
– 3,75 dl volle melk
– 60 g fijngehakt gekookt kippenvlees
– 60 g serranoham of andere gedroogde ham, fijngehakt
– een snufje versgeraspte nootmuskaat
– zout en versgemalen peper
– 125 g fijngemalen droog broodkruim
– 2 grote eieren, losgeklopt

Tip: ik gebruik hier geen frituurpan, maar dat is zeker een andere optie om de croquetas aan het einde te frituren.

Recept: Croquetas de jamón y pollo

1. Meng in een kleine, zware pan op laag vuur de 3 eetlepels olijfolie met de bloem. Laat roerend 2 tot 3 minuten sudderen tot de bloem alle olie heeft opgenomen. Voeg onder voortdurend roeren met een houten lepel geleidelijk de melk toe. Klop met een garde om eventuele klontjes te verwijderen. Laat de saus al roerend indikken (dat kan tot wel 15 minuten nemen). Neem van het vuur af, schep er de kip, ham en nootmuskaat door en breng op smaak met zout en peper.

2. Schep de mengsel over in een metalen bakvorm en laat op kamertemperatuur komen. Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast. De volgende dag zal het mengsel tot een dikke pasta gestold zijn.

3. Doe het broodkruim in een ondiepe schaal en klop in de tweede ondiepe schaal de eieren los. Vorm de stijve pasta met behulp van je handen en een lepel tot korte worstjes van 5 cn lang en circa 3 cm doorsnee. Doe dit met natte handen, anders blijft het deeg zo kleven. Rol ze een keer in het broodkruim, haal ze vervolgens door het ei en rol ze weer door het kruim tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn.

4. Giet een laagje olijfolie van circa 3 cm diep in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot de olie zeer heet is. Laat een paar kroketten tegelijk in de olie glijden en laat ze circa 3 minuten bakken, waarbij je ze een keer omdraait, tot ze goudbruin zijn. Laat de kroketten op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken. Dien onmiddellijk op.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone