Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Spaanse tortilla

Spaanse tortilla

Spaanse tortilla

Spaans: Tortilla española / tortilla de patatas
Catalaans: Truita espanyola / truita de patates

Er is vrijwel geen enkele tapasbar in Spanje waar deze eenvoudige maar overheerlijke, stevige, dikke omelet niet geserveerd wordt. Dit Spaanse klassieker wordt als tapa of als volledig gerecht genuttigd samen met een lekkere salade en stokbrood.

Ingrediënten

Voor 8 – 10 porties:
– 125 ml olijfolie
– 600 g aardappelen
– 1 grote ui, fijngesneden
– 6 grote eieren
– zout

Recept: Spaanse tortilla

1. Schil de aardappelen in dunne gelijkmatig plakjes. Verhit een braadpan (bij voorkeur met antiaanbaklaag) van 25 cm doorsnede boven een hoge vlam. Doe de olijfolie in de pan en laat deze warm worden. Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe en laat ze bakken. Voeg daarna de uien toe. Het geheel moet in totaal 15-20 minuten bakken tot de aardappelen zacht zijn.

2. Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en voeg zout toe.

3. Laat de aardappelen en uien boven een hittebestendige schaal uitlekken om de olie te bewaren. Voeg ze toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.

4. Verhit de pan opnieuw boven een matig vuur met 4 eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strik het oppervlak glad met een spatel. Ga met de spatel langs de rand zo dat de tortilla mooi rond wordt. Laat het eimengsel ongeveer 5 minuten bakken tot dat de onderkant van het mengsel gestold is en blijf de pan af en toe schudden.

5. Maak met de spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt.

6. Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. De tortilla ligt nu ondersteboven. Laat het nog 3 minuten bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. Hij moet dan gaar maar nog licht vochtig zijn.

7. Neem de pan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden. Snijd de tortilla in mooie punten en serveer de tortilla als het nog warm is.

Tip: tortilla is ook prima om in de koelkast nog een dag te bewaren en om koud te eten.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boekKoop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas BoekKoop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van SpanjeKoop nu >

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone