Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Wonen in Barcelona

Wonen in Barcelona

Wonen in Barcelona

Steeds meer Nederlanders en Belgen willen zich in Barcelona vestigen; tijdelijk (bijvoorbeeld voor stage of een Erasmus-uitwisseling) of voorgoed. De relaxte sfeer en het aangename klimaat, de perfecte combinatie van stad én strand, de relatief lage levensonderhoudskosten en het bruisende stadsleven, maken van Barcelona een stad waar velen willen wonen. Naar schatting wonen er tegen de zesduizend Nederlanders en tweeduizend vijfhonderd Belgen in Barcelona. Overweeg jij ook om te emigreren, dan doe je er goed aan om je goed voor te bereiden en je te laten informeren over wat er komt kijken bij een verhuizing naar Barcelona. Ook belangrijk voor een succesvolle integratie is om kennis te maken met de Spaanse cultuur en de taal. Je kunt al zo vaak in Barcelona geweest zijn, maar ergens wonen is toch altijd wat anders dan lekker een weekje op vakantie zijn.

Emigreren naar Barcelona

Wonen en werken in het zonnige Spanje is de droom van vele Belgen en Nederlanders. Al is dat als zzp’er, ondernemer, student, manager van een bedrijf of voor een goede oude dag. Wanneer je besluit om naar Barcelona te verhuizen, komen er veel dingen op je af. Van het regelen van praktische zaken zoals verzekeringen en contracten, of een nieuw huis vinden, tot aan het wennen aan een nieuwe cultuur en taal.

Wat moet je aan denken voordat je naar Barcelona emigreert?

 • Minder inkomen: als je voor een Spaanse werkgever aan de slag gaat, is de kans groot dat je salaris in Spanje achteruit gaat. Daarentegen zijn de kosten van het levensonderhoud een stuk lager. Omdat het wat langer kan duren voor je een baan kunt vinden in Barcelona, is het handig om met een geldbuffer te komen.
 • Kosten levensonderhoud: alhoewel de kosten van levensonderhoud in Spanje lager zijn dan in andere Noord-Europese landen, zijn deze wel sterk afhankelijk van het gebied waar je gaat wonen. Zo is Barcelona één van de duurste steden om in Spanje te wonen, niet alleen voor huisvesting maar ook qua vervoer en uitgaansleven.
 • Spaanse huizen: zoals in elke grote stad, vind je in Barcelona met name veel appartementencomplexen en flatgebouwen. Een tuin bij het huis hebben is voor de meeste Barcelonezen een luxe. Wil je toch een huis met een tuin, dan moet je vaak bij één van de vele dorpen en steden in de omgeving van Barcelona te gaan zoeken (of over een dikke portemonnee beschikken).
 • Spaanse levensstijl: bij het wonen in Barcelona hoort natuurlijk ook een andere levensstijl. Niet alleen tref je in Spanje andere gewoontes, etenstijden en werktijden, maar ook een hele fijne, relaxte sfeer. Spanjaarden zijn echte levensgenieters en leven veel meer buiten. Dit is onder andere goed te zien bij de levendige terrassen en cafés.
 • Een nieuwe taal: in Barcelona spreekt men Spaans en Catalaans. De meeste mensen kunnen helaas niet zo goed Engels spreken, en dus ben je genoodzaakt om Spaans (en eventueel Catalaans) te leren.
Tip: koop nu het boek Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje - boekMet dit boek krijg je een duidelijk inzicht in alles wat er komt kijken bij een emigratie naar Spanje. Praktische informatie o.a. over werk vinden, een woning kopen en een school kiezen voor je kinderen. Over het afhandelen van zaken met de belastingdienst, opgebouwd pensioen veilig stellen en je op de juiste manier verzekeren.

Koop nu >

Verhuizen naar Barcelona

Als je besloten hebt om in Barcelona te gaan wonen zijn er aantal zaken die je aandacht verdienen, zoals het uitschrijven bij je gemeente en het stopzetten van alle contracten en abonnementen thuis. Eenmaal in Barcelona moet je een geschikt huis vinden, je NIE-nummer aanvragen, je inschrijven bij de gemeente, een Spaanse bankrekening openen en een Spaans telefoonnummer regelen. Na al het papierwerk kun je pas echt beginnen te genieten van je leven in Spanje.

Verhuis je tijdelijk voor een stage, taalcursus of Erasmus-programma naar Barcelona, dan mag je als Europese burger gewoon met je paspoort en je koffer naar Barcelona reizen en direct op zoek gaan naar een woonplek. Zorg wel dat je over een Europese zorgpas (EHIC) beschikt voor het geval dat je naar de dokter moet. Ben je van plan om langer dan 3 maanden in Barcelona te verblijven en een bijbaan te nemen, dan dien je echter wel een NIE-nummer aan te vragen en alle procedures te volgen om in Spanje te mogen werken.

Wat moet je regelen vóór vertrek naar Barcelona?

 • Papierwerk: voordat je verhuist moet je onder andere zorgen dat je over een geldig paspoort en/of geldige identiteitskaart beschikt en indien van toepassing een geldig rijbewijs, dat je uitgeschreven staat bij je gemeente, dat je alle papieren zoals geboorteregister, huwelijksakte of medisch dossier hebt en dat je alle contracten, abonnementen en verzekeringen opgezet hebt. Neem ook contact op met je zorgverzekeraar, pensioenfonds en de belastingdienst en stel je opgebouwd pensioen veilig.
 • Belasting in het buitenland: of je belasting in Nederland en/of België blijft betalen nadat je verhuisd bent, hangt af van hoe lang je in het buitenland blijft en met welk doel. Bij een emigratie moet je voor je vertrek bij de belastingdienst aangeven dat je gaat emigreren. Voor de belastingdienst ben je gemigreerd onder andere als je je bij de gemeente hebt laten uitschrijven uit het bevolkingsregister, je verblijfplaats in het buitenland blijvend is, je langer dan 12 maanden in het buitenland werkt en er ook inkomstenbelasting betaald wordt en als je met gezin bent geëmigreerd en geen adres meer hebt in Nederland. Als je voor de belastingdienst niet bent geëmigreerd dan ben je dus nog steeds belastingplichtig in Nederland of België.
 • Verblijfadres in Barcelona: voordat je naar Barcelona verhuist is het handig als je een verblijfadres in Barcelona regelt, al is dat voor een paar weekjes. Dit kan onder andere een kamertje zijn in een hotel of hostel, een tijdelijk appartement maar ook bij kennissen in huis. Vanaf daar kun je rustig ter plekke op zoek gaan naar je eigen kamer of appartement.
 • Zorgverzekering voor het buitenland: of je zorgverzekering vervalt hangt af van hoe lang je in het buitenland blijft en met welk doel. Ga je korter dan één jaar in Barcelona wonen, dan moet je je Nederlandse/Belgische zorgverzekering aanhouden. Vergeet dan niet om je Europese zorgpas (EHIC) mee te nemen naar Barcelona! Blijf je langer dan één jaar in het buitenland, neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij bepalen of je AWBZ-verzekerd blijft. Als dat zo is moet je je Nederlandse verzekering aanhouden. Ben je niet meer AWBZ-verzekerd, dan moet je je zorgverzekering opzeggen. Let op: je bent niet meer verzekeringsplichtig voor de Zorgverzekeringswet als je naar het buitenland emigreert. Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) is niet voldoende; je moet je verzekering dan ook schriftelijk opzeggen. Daarmee voorkom je dat de zorgverzekeraar de premie blijft incasseren.
 • Internationaal verhuisbedrijf: probeer eerst te inventariseren hoeveel spullen je mee gaat nemen naar Barcelona en of een verhuisbedrijf nodig is. Indien je wel gebruik gaat maken van een verhuisbedrijf, vraag dan eerst verschillende offertes aan om deze met elkaar te vergelijken.
 • Auto invoeren: als je je auto in Spanje wilt invoeren, dien je eerst je auto uit te voeren uit Nederland of België. Dit kan zowel in Nederland als vanuit Spanje geregeld worden. Op deze manier kun je een Spaans kenteken krijgen.

Wat moet je regelen bij aankomst in Barcelona?

 • Spaans telefoonnummer: het is handig als je vanaf het begin af aan over een Spaans telefoonnummer beschikt. Zo kun je allerlei afspraken en zaken in Barcelona met de telefoon regelen. Ga naar een winkel van Movistar, Vodafone, Yoigo of een andere mobiele provider om je Spaanse telefoonnummer aan te vragen. Vergelijk online van tevoren de tarieven van de verschillende providers.
 • Huisvesting: een geschikte woning vinden in Barcelona vergt wat geduld en financieel vermogen, want al helemaal als je beperkt in je budget zit, kan het flink tegenvallen om snel wat leuks te kunnen vinden. Prijzen van woningen in Barcelona zijn dan ook hoger dan gemiddeld in Spanje. Gemiddeld kost een huurwoning in Barcelona €650 per maand, terwijl studenten op kamers €350 per maand betalen. De prijs per vierkante meter in Barcelona verschilt dan ook enorm per wijk. De duurste wijk van Barcelona is Sarrià-Sant Gervasi. In wijken zoals l’Eixample, Gràcia, Sants-Montjuic, Horta-Guinardó en Les Corts kun je woningen vinden voor een redelijke prijs. Voor budget zoekers, zijn de goedkoopste wijken Nou Barris, Sant Andreu en Sant Martí. Steden in de omgeving van Barcelona zoals L’Hospitalet del Llobregat, Cornellà, Sabadell, Terrassa en Badalona zijn meestal een stuk goedkoper om in te wonen en met de metro ben je zo in Barcelona. Waar je soms wel te veel betaalt voor wat je krijgt is in wijken zoals Ciutat Vella en Gràcia. Deze wijken zijn tegenwoordig zeer populair en geliefd bij de expats en daardoor zijn de prijzen van de woningen hier een stuk duurder.
 • Spaanse bankrekening: een Spaanse bankrekening is nodig als je van plan bent om in Barcelona te wonen en te werken. Er zijn diverse banken waar je dit kunt regelen. Denk aan La Caixa, ING, Banco Popular, Banco Santander of BBVA. Het beste is om er eentje te kiezen die ook een kantoor in de buurt van je toekomstige huis heeft en gewoon naar binnen te stappen en te vragen naar het openen van een bankrekening. Om een bankrekening te openen heb je onder andere een geldig paspoort, NIE-nummer en een woonadres nodig.
 • Spaanse zorgverzekering: wanneer je in Spanje woont en werkt en je staat ingeschreven in het bevolkingsregister in je woonplaats, heb je recht op staatsgezondheidszorg, die wordt aangeboden door de Seguridad Social. Naast je ziekenfondsverzekering kun je altijd een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Je hebt dan recht op een privé huisarts, privé ziekenhuizen, privé tandarts, enzovoort. Het grote voordeel van de privé gezondheidszorg is dat er geen lange wachttijden zijn en dat je altijd een huisarts kunt benaderen die Nederlands of Engels spreekt. Een nadeel is dat je privé verzekering geen medicijnen vergoedt (daarvoor ben je aangewezen op de Seguridad Social). Maak bijvoorbeeld een afspraak voor een consult of behandeling bij de privé kliniek Turó Park Medical Center als je geholpen wilt worden in het Engels. Tip: sinds kort kunnen Nederlanders die in Spanje wonen ook hun particuliere verzekeringen in het Nederlands afsluiten via Orange Insurances.
 • Spaans rijbewijs: nadat je enige tijd in Spanje woont is het raadzaam om je Belgische of Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Spaans rijbewijs. Gaat je Belgische of Nederlandse rijbewijs binnenkort verlopen en ben je inmiddels resident in Spanje, vraag dan tijdig een Spaans rijbewijs (permiso de conducción) aan. Er bestaat namelijk geen mogelijkheid om je Belgische of Nederlandse rijbewijs te behouden.

Hoe vind je een geschikte kamer of appartement in Barcelona?

Wijken van BarcelonaAl kun je al voor je vertrek een beetje onderzoek gaan doen naar een geschikte woonruimte, teken dan nog niets en geef al helemaal geen geld uit aan een verhuurder voordat je het huis zelf hebt bezocht en gecontroleerd. Het handigste in deze gevallen is om een paar afspraken te hebben staan voordat je uit Nederland of België vertrekt met mogelijke kanshebbers. Boek een hotelletje voor een week en ga dan rustig op pad in Barcelona. Indien nodig kun je je verblijf in je hotel of hostel verlengen of in een tijdelijk (gemeubileerd) appartement verblijven totdat je wat leuks kunt vinden.

Het is ook aan te raden om van tevoren te onderzoeken in welke wijken je graag zou willen wonen, welke metrostations er in de buurt zijn en wat de is afstand ten opzichte van je werk, stageplaats of universiteit.

Ga je op kamers, dan is het ook raadzaam om eerst kennis te maken met je medebewoners. Indien je je Spaans wilt verbeteren of in contact wilt komen met locals, probeer dan om een kamer te huren in een huis waar Spanjaarden wonen.

Handige sites voor het zoeken naar woonruimte in Barcelona:

Inschrijven in Barcelona

Heb je al een woonruimte en heb je besloten om voor langer dan 3 maanden in Barcelona te blijven, dan dien je je als resident in te schrijven bij de gemeente en je NIE-nummer aan te vragen.

 • NIE-nummer aanvragen: NIE (Numero de Identificatión de Extranjeros) is het identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Dit nummer wordt uitgegeven door de politie of het kantoor voor buitenlanders (Oficina de Extranjeros) en geeft je toestemming om in Spanje te verblijven en te mogen werken. De NIE is nodig als je langer dan 3 maanden in Barcelona woont en van plan bent om te blijven. Je ontkomt er dus niet aan om dit nummer aan te vragen als je in Barcelona wilt wonen en werken. Vraag van tevoren online een afspraak aan via deze site en ga vervolgens op de gekozen dag naar de Oficina de Extranjeros de Barcelona (Rambla Guipúscoa, 72-74) om je NIE aan te vragen met al de nodige documenten (paspoort, kopie paspoort en formulier “Formulario EX-15“). Zo word je opgenomen in de Registro Central de Extranjeros en krijg je een certificaat (Certificado de Registro) waarbij je naam, nationaliteit, adres, NIE-nummer en datum van aanmelding komt te staan.

  De NIE is nodig om:
  - Te werken in Spanje en salaris te ontvangen
  - Je bij de staatszorg aan te sluiten
  - Je bij de gemeente in te schrijven
  - Een bankrekening te openen
  - Een bedrijf te beginnen
  - Een auto of een huis te kopen
  - Belasting in Spanje te betalen
  - Een verzekering af te sluiten
 • Inschrijven bij de gemeente: als je eenmaal je adres hebt om te wonen kun je je ook aanmelden als inwoner van Barcelona bij de gemeente, bij de burgerlijke stand (Registro Civil). Dat kun je via deze site doen. Op deze manier wordt je opgenomen in de inwonerslijst van de gemeente. Officieel moet je je als Europees resident laten inschrijven in het bevolkingsregister (padrón) van de gemeente als je langer dan in totaal 183 dagen per jaar in Spanje woont. Je bent op dat moment zowel juridisch als fiscaal resident (deze status geldt dan voor alle leden van je gezin, die zich in Spanje op je woonadres bevinden).

Werken in Barcelona

Wie op zoek gaat naar werk in Barcelona, moet wel rekening houden met de actuele crisis en dat banen in Spanje niet voor het oprapen liggen. Wel is het zo dat Barcelona als kosmopolitische stad ook vele nationale en internationale bedrijven aantrekt en een belangrijke start-up hub is geworden in de afgelopen jaren. Dit biedt natuurlijk veel kansen voor expats, ondernemers en zzp’ers. Daarnaast zijn er ook veel banen in de hotel- en horecabranche, waar met name mensen met een meertalig profiel extra kans op maken.

Hoe vind je een baan Barcelona?

Het vinden van een baan in Barcelona hoeft niet per se moeilijk te zijn, al ligt dat uiteraard ook een beetje aan je beroep en skills. Een beetje Spaans spreken is vooral handig wanneer je snel een baan wilt vinden. Anders wordt je zoektocht beperkt tot buitenlandse bedrijven. Er zijn uiteraard talloze uitzendbureaus in Spanje waar je je aan kunt melden (zoals Adecco, Randstad, Hays en Michael Page). Je kunt ook zelf aan de slag gaan om een baan te vinden door je in te schrijven bij Infojobs.net, de grootste vacaturesite van Spanje. Maak een account aan, upload je CV en solliciteer online op de posities die bij je profiel passen. Wil je in een winkel, bar of restaurant werken, dan is het beste als je er langs gaat, een praatje met de verantwoordelijke persoon maakt en je CV achterlaat.

Een aantal dingen om rekening mee te houden bij je zoektocht naar een baan in Barcelona:

 • Door de crisis is er nog steeds grote werkloosheid. Zelfs op gewone vacatures kunnen duizenden kandidaten reageren. Werkgevers hebben dus een luxe positie en kunnen de beste mensen binnenkrijgen, vaak tegen gunstige voorwaarden. Leuke vacatures zijn dan ook heel schaars. ‘Via via’ blijft over het algemeen de beste manier om een baan te vinden.
 • Salarissen in Spanje zijn een stuk lager dan in andere Europese landen. Het gemiddelde maandsalaris in Spanje is €1.638 (€1.724 in Catalonië), maar nog steeds verdient een derde van de Spanjaarden minder dan het minimumloon (€764 per maand).
 • De werktijden in Spanje zijn anders. Het is normaal om van ’s ochtends negen tot ’s avonds zeven of acht uur te werken. De lunch duurt wat langer, van twee tot drie uur, en gebeurt vaak buiten kantoor bij een restaurant waar je voor slechts een tientje een lekker lunchmenu voorgeschoteld krijgt.
 • Parttime werken zoals in Nederland is in Spanje zeldzaam. Vrouwen werken hier over het algemeen fulltime, ook al hebben ze kinderen. Een ‘papa-dag’ is in Spanje tevens onbekend. Wel mag je 4 weken vaderschapsverlof nemen (voor vrouwen is dat 16 weken zwangerschapsverlof).
 • Sociale contact op de werkvloer is heel belangrijk. Vele zakelijke deals gebeuren pas na een uitgebreide zakelijke lunch. Spanjaarden maken daarnaast lange dagen op kantoor (met name een beetje gedwongen om carrière te maken) en omdat ze sociale mensen zijn, is het dan niet ongewoon om bevriend te raken met je collega’s.
 • Vakanties zijn niet altijd flexibel. De meeste Spaanse bedrijven sluiten hun deuren twee keer per jaar, in de zomervakantie (vaak de hele maand augustus) en tijdens de feestdagen (vaak de laatste week in december en de eerste van januari). Hierdoor zijn werknemers gedwongen om hun vakantiedagen op te nemen in dezelfde dagen als het bedrijf gesloten is. Daarentegen zijn er best veel extra feestdagen gedurende het jaar die ook nog eens verlengd worden dankzij de ‘puentes’ (dat is het verstrekken van vakantie wanneer er één of meerdere dagen tussen twee feestdagen zijn).
 • Je bouwt een pensioen op en je krijgt gratis zorg. In Spanje bestaat nog een collectief verzekeringssysteem. Als werknemer of zelfstandig ondernemer betaal je een bepaald bedrag voor zowel ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Wonen in Barcelona: tips & tricks

 • Leer de taal: als je van plan bent om te emigreren naar Barcelona is het zeer aan te raden om een cursus Spaans te volgen en de taal al van tevoren een beetje te leren kennen. Zo vergroot je je kansen straks op de arbeidsmarkt en ben je sneller geïntegreerd. Als je helemaal permanent in Barcelona wilt wonen, dan is het ook raadzaam om langzamerhand een beetje Catalaans te leren. Je zal namelijk in je dagelijkse leven in Barcelona beide talen tegenkomen in de praktijk.
 • Houd rekening met de siësta: ook al hebben miljoenen Spanjaarden al jarenlang geen siësta meer, is de traditie om ’s middags een lange lunchpauze te nemen nog steeds van kracht. Ga dus geen boodschappen doen tussen 14:00 en 17:00 uur, want dan zijn de meeste winkels gesloten.
 • Ga gerust op huizenjacht: verwacht geen Spaanse droomvilla bij een verhuizing naar Barcelona (tenzij je over veel geld beschikt uiteraard). De meeste Barcelonezen wonen gewoon in kleine appartementen of flats. Een typisch appartement heeft een paar slaapkamers, een badkamer met bidet, een aparte keuken met een aparte ruimte voor de wasserij (lavadero) en een kleine woonkamer. De meeste appartementen hebben een klein balkonnetje, al timmeren vele Spanjaarden deze vaak dicht om een extra kamer van te maken. De meeste huizen hebben dan ook één of meerdere kamers met ramen naar de binnenpatio’s. Een appartement dat alles ‘exterior’ (naar buiten) heeft is dus vrij zeldzaam, net als tuinen en (privé) terrassen. Vergeet dus de doorsnee Nederlandse eengezinswoning met tuin en bezoek zo veel mogelijk appartementen totdat je er eentje vindt die aan je wensen voldoet.
 • Pas je aan aan het Spaanse tempo: in Spanje lijkt soms alles op een vertraagd tempo te gaan. Mensen nemen hun tijd om te koken en te eten, tijd om met vrienden en familie af te spreken, tijd om van de simpele dingen in het leven te genieten… Maar ook tijd om dingen te doen. Zo is het niet ongewoon om lange rijen tegen te komen bij de overheidsinstellingen of dat men te laat op afspraken komt.
 • Ga om met de locals: wil je je in Barcelona helemaal thuis voelen, probeer dan ook in contact te komen met de locals en een vriendenkring op te bouwen. Wanneer je alleen met expats afspreekt, loop je het risico om in een ‘bubbel’ terecht te komen met alleen buitenlanders in dezelfde situatie als jij. Bovendien zijn de meeste internationale relaties van korte duur, aangezien de meeste expats maar tijdelijk in Barcelona zijn. Contact met locals kun je maken onder andere via scholen, wijk-, theater- en sportverenigingen of taaluitwisselingen.
 • Geniet van alles wat Barcelona te bieden heeft: probeer zo vaak mogelijk uit te gaan en van de stad en al zijn facetten te genieten. Van lekker uit eten, een voorstelling of een kunsttentoonstelling meemaken, tot aan een evenement bijwonen. Lekker naar het strand of juist naar de bergen toe. Doe ook mee aan de lokale festiviteiten en meng je met de locals door bijvoorbeeld boodschappen te doen bij de plaatselijke markt of ’s middags bij de lokale bar een aperitief te nuttigen. Je woont nu tenslotte in het bruisende Barcelona!

Ook interessant om te lezen wanneer je in Barcelona wilt wonen:

Adiós Holanda
Adiós Holanda - boekHet verhaal van een Nederlandse gezin in Zuid-Spanje.

Koop nu >

Een zonnig leven in Spanje
Een zonnig leven in Spanje - boekEen boek voor iedereen die van het ‘andere’ Spanje houdt.

Koop nu >

Spanje voorgoed
Spanje voorgoed - boekZeven boeiende portretten van Nederlanders in Spanje.

Koop nu >

Nieuws over wonen in Barcelona

– 23/10/2017: Hoe is de situatie nu in Barcelona na het referendum van 1-O?
– 19/03/2017: Wijkfeesten in Barcelona: een compleet overzicht
– 01/01/2017: Verhuizen naar Spanje doe je zo
– 13/11/2016: Eten in Spanje doe je zo
– 12/06/2016: Hoe herken je een echte Barcelonees?
– 24/09/2014: Met het gezin naar Barcelona
– 30/08/2014: De kunst van de vermut
– 02/04/2014: Een beetje nostalgie in de winkels van Barcelona
– 09/03/2014: Een kunstenaarsleven in Barcelona
– 26/01/2014: Duurzaam wonen in Barcelona doe je zo
– 08/01/2014: Naar de bioscoop in Barcelona
– 09/12/2012: Kersttradities in Barcelona
– 03/09/2012: Verhoging BTW in Spanje
– 26/02/2012: Eurovegas, wel of niet?
– 16/01/2012: Spanjaarden vs. de crisis
– 20/12/2011: Maatregelen tegen Spaanse crisis door regering Rajoy
– 05/12/2011: Ongehoord succes van de Kerstloterij in Spanje
– 21/11/2011: Rajoy grote winnaar verkiezingen Spanje 2011
– 14/11/2011: Rechts politiek Spanje gaat op monsterzege af
– 22/10/2011: ETA beëindigt gewapende onafhankelijkheidsstrijd
– 15/09/2011: Barcelona is de 25e duurste stad ter wereld
– 14/09/2011: Catalaans op school onder vuur
– 08/09/2012: Catalonië bezuinigt in ziekenhuizen
– 28/08/2011: Barcelona is de duurste stad om een kamer te huren
– 01/08/2011: Stierenvechten verboden in Catalonië
– 28/06/2011: Een huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?
– 29/05/2011: Ontruiming Plaça Catalunya wekt veel ergenis
– 20/05/2011: Tienduizenden mensen doen mee aan de Spanish Revolution
– 09/05/2011: Statiegeld in Barcelona
– 01/05/2011: Werkloosheid in Spanje boven 20 procent
– 30/04/2011: Geen bikini’s in de straten van Barcelona
– 19/02/2011: Eigen huis in Spanje?
– 09/02/2011: Grote werkloosheid Spanje drijft jongeren naar het buitenland
– 31/01/2011: Pensioenleeftijd in Spanje naar 67
– 23/01/2011: Barcelona heeft 7.600 minder inwoners

Meer nieuws over wonen in Barcelona lees je hier.

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone