Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Blog » Wandelroute in Vallvidriera en Collserola

Wandelroute in Vallvidriera en Collserola

SHARE
, / 8

Tour in Vallvidriera en Collserola Barcelona

Er is een stukje Barcelona dat zelfs voor Barcelonezen vrij onbekend blijft. Vallvidriera is wegens zijn ligging ver in de bergen van Collserola en zijn mindere bereikbaarheid een vaak vergeten wijk in de stad. Maar mede door de mooie uitkijkpunten, de locatie middenin de natuur, en de prachtige modernistische villa’s die men hier in de vorige eeuw bouwde is dit stukje onbekende Barcelona zeer de moeite waard om te bezichtigen. Bovendien is dit een mooie toegangspoort tot het Collserola natuurpark. Dus wil je een dagje buiten de stad zijn, lekker wandelen en in contact met de natuur komen, volg dan mijn onderstaande route! Met een beetje geluk kun je net als ik wilde zwijnen spotten en genieten van de rust in het beeldschone Pantà de Vallvidriera.

Tour in Vallvidriera en Collserola

Funicular de Vallvidriera Barcelona - Wandelroute Vallvidriera Collserola

Funicular de Vallvidriera

We beginnen onze ontdekkingstocht op de kabelspoorwegstation van Vallvidriera. Hier kom je, jawel, met een zelfrijdende kabelvoertuig! De rit zelf is al een unieke ervaring. Het wagonnetje klimt van Peu del Funicular naar Vallvidriera Superior (1) in enkele minuten, en des te hoger je komt, des te mooier het uitzicht over de stad wordt. Dus hou je camera gereed om de mooiste kiekjes te schieten! Een modernistische stationshal verwelkom je in Vallvidriera. Gelegen in een bevoorrechte plaats, in een prachtige natuurlijke omgeving met een weids uitzicht over Barcelona en de bergen, was dit vroeger het zomerverblijf van vele rijke Barcelonezen die de stad wilden ontsnappen en de natuur opzochten. Dat verleden is snel te zien aan de mooie huizen die op het Plaça de Pep Ventura (2) liggen.

We lopen vervolgens naar Carrer de l’Actriu Tubau en nemen de trap rechts naar beneden, die ons naar de achterstraat Drecera de Vallvidriera mee neemt. Als je dit pad naar beneden volgt, kom je van zelf direct aan de Carretera de les Aigües (3), een geliefd wandelpad bij Barcelonezen om te gaan fietsen, joggen, hardlopen of gewoon wandelen. We slaan links af bij de Carretera de les Aigües en volgen dit pad een tijdje. Onderweg kom je een bruggetje tegen die over het spoor loopt: als je eventjes wacht dan zal je de kabelbaan in beweging zien! Al lopend door dit prachtige bergachtige natuurlandschap geniet je van hele mooie uitzichtpunten over Barcelona, dat nu heel erg in de verte lijkt te liggen.

Eenmaal bij Plaça de la Font del Mont (4), waar een mooie vallei voor je ogen opent en je lekker eventjes kunt zitten om van de rust te genieten, slaan we links af en lopen we de steile Carrer del Torrent de la Font del Mont omhoog. Op een gegeven moment kom je de trappen Escales de la Font del Mont (5) links van je tegen. Volg deze om zo naar boven te komen. Ik geef het toe: het is geen pretje om deze trappen te lopen, al helemaal als je niet fit bent, want ze lijken oneindig lang te zijn. Maar het uitzicht onderweg is zeer zeker de moeite waard en op deze manier kom je toch weer sneller bovenop de berg. Dus zeker doen!

Eenmaal boven komen we op de kruising van Carrer de les Alberes met Carrer del Parc de la Budellera. Rechts van je zie je de moderne communicatietoren van Norman Foster, de Torre de Collserola (6), boven de bomen uitsteken. Deze gaan we echter nu niet bezoeken dus we slaan links af en lopen richting de oude dorpskern van Vallvidriera via Carrer de les Alberes. Wie dacht dat Barcelona geen huizen met zwembaden kende had het dus mis: hier zie je prachtige huizen, de een na de andere. En het uitzicht op de bergen aan de ene kant, en de stad aan de andere, is uiteraard telkens adembenemend. Eenmaal op het startpunt terug kun je een pauze nemen en een ijsje gaan halen bij Uaala! Gelateria (7). Een piepklein winkeltje waar alleen ambachtelijke ijs en andere lekkernijen verkocht worden.

Huizen in Vallvidriera - Wandelroute in Vallvidriera en Collserola

Huizen in Vallvidriera

Na deze traktatie dwalen we verder naar beneden via Carrer de les Alberes en komen we aan op waarschijnlijk het drukste punt van heel Vallvidriera: het Plaça de Vallvidriera (8). Op dit plein, die weer veel meer ‘stads’ aanvoelt dan de rest van Vallvidiriera, kruisen meerdere wegen en komen er dus nogal veel auto’s langs. Steek deze snel over richting Carrer de l’Alcalde Miralles en haal indien gewenst wat lekkers voor de picknick bij de lokale supermarkt om de hoek en het bakkertje ernaast. Aan het einde van Carrer de l’Alcalde Miralles kom je overigens een opmerkelijk gebouw tegen, dat van de oude markthal van Vallvidriera (9), dat inmiddels helaas gesloten is.

Bij de oude markthal nemen we de straat rechts, Carrer dels Reis Catòlics, om ons weer in no-time middenin de natuur te vinden. Pas in dit stukje wel op voor wilde zwijnen (10). Ik heb ze bijvoorbeeld achter de basisschool die je onderweg tegenkomt tegen het lijf gelopen. Het beste om te doen in deze gevallen is kalm blijven, proberen ze hun ruimte te geven en hopen dat ze er snel vandoor gaan. Na de basisschool komen we aan bij een stukje bos. We zijn nu in het Parc Natural de la Serra de Collserola (11), een beschermde natuurgebied in het Collserola gebergte dat rijk is aan dieren en planten uit de Middellandse Zee. Het asfalt is hier ingeruild voor korrelige zandpaden en om je heen hoor je de vogeltjes zingen en voel je je als enige die er in de natuur rondloopt. Mijn advies is (ondanks de verleiding) om toch wel op het pad te blijven en deze te volgen tot aan het Camí del Pantà.

Pantà de Vallvidriera - Wandelroute in Vallvidriera en Collserola

Pantà de Vallvidriera

Via deze weg kom je het snelste op het prachtige Pantà van Vallvidriera (12), een meertje dat vroeger gebouwd werd als waterreservoir om de buurtbewoners van water te voorzien. Wil je lekker in de natuur picknicken, dan is dit je kans. Ga op zoek naar een plekje rondom het meertje of ga zitten bij een van de bankjes die her en der te vinden zijn. Bij het moeras zijn overigens meerdere uitkijkplekken te vinden waarvan je de flora en fauna in en rondom het water mooi kunt bewonderen.

We steken nu het water over via het bruggetje en komen we aan op het Camí de la Font dels Pins (13), waar nog meer schattige huizen gebouwd zijn, velen zien dan ook alsof ze zelfgemaakt zijn. Er heerst dan ook hier het gevoel alsof je in een Spaans dorpje bent geland, zo simpel een eenvoudig zijn de meeste constructies en de bestrating. Via Carrer del Fredolic dalen we de berg af en komen we rechtstreeks aan bij het treinstation Baixador de Vallvidriera (14). Hier sluiten we onze wandeling in de bergen door Vallvidriera en Collserola af en nemen we de trein weer richting de stad.

Plattegrond wandelroute in Vallvidriera en Collserola

8 Comments

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published.