Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Openbaar vervoer in Barcelona

Openbaar vervoer in Barcelona

Vervoer in Barcelona

Als je het échte Barcelona wilt ervaren dan moet je met het openbaar vervoer de stad ontdekken. Het openbaar vervoer in Barcelona is zeer uitgebreid en goed onderhouden. In vergelijking met Nederland en België, is het openbaar vervoer in Spanje zeer voordelig. Taxi’s zijn ook goedkoper, maar als je niet te veel geld wilt uitgeven dan zou ik altijd kiezen voor het openbaar vervoer. Een tienrittenkaart (T-10) kost bijvoorbeeld slechts €10,20 en je kan hiermee met de metro, de bus, de tram en de treinen (zone 1) reizen. Bovendien kun je deze kaart ook nog met meerdere mensen delen.

Met het openbaar vervoer reizen in Barcelona

Het openbaar vervoer in Barcelona is perfect geregeld; vooral de metro is zeer aan te raden. Op deze manier kun je je snel, voordelig en efficiënt door de stad bewegen. Barcelona beschikt daarnaast van een zeer gebruiksvriendelijk geïntegreerd kaartsysteem waarmee je met dezelfde ticket de hele stad kunt bereiken. Zo kun je dus met je metrokaartje ook de bus of de tram nemen.

Barcelona’s geïntegreerd kaartsysteem bestaat uit:

  • Metro (van TMB)
  • Bussen (van TMB en andere maatschappijen uit de omgeving)
  • Tram (van TRAM)
  • Stadstreinen (van Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC))
  • Treinen (van Rodalies de Catalunya)

Kaart openbaar vervoer netwerk Barcelona

Hieronder vind je een handige overzichtskaart met alle stations van het metronetwerk, de tram, en de overige treinen van Rodalies de Catalunya en de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) die inbegrepen zijn in het openbaar vervoer netwerk van Barcelona. Voor informatie over het busnetwerk bekijk deze pagina. Zodra je buiten Barcelona gaat reizen dan dien je rekening te houden met de verschillende “zones” en de bijhorende tarieven (daarover kun je hier meer lezen).

Openbaar vervoer Barcelona kaart

OV kaart Barcelona

Als je optimaal gebruik wilt maken van het uitgebreid openbaar vervoer netwerk van Barcelona, dan zijn de OV-meerdagenkaarten de beste optie voor je. Locals maken vooral gebruik van de tienrittenkaart (T-10) en andere lange-termijn abonnementen. Deze koop je onder andere bij de automaten in de metrostations. Als toerist kun je daarnaast gebruik maken van maar liefst twee verschillende toeristenkaarten, de Barcelona Card en de Hola BCN! Travelcard.

Tip: ben je voor maar één dag in Barcelona, maak dan gebruik van een dagkaart (T-Dia) of koop een enkele rit (Bitllet senzill). Neem je de metro van of naar het vliegveld, koop dan de Bitllet Aeroport.

Prijzen OV-kaart in Barcelona:
- Een enkele rit (Billet senzill): €2,20
- Een dagkaart (T-Dia): €8,60
- Tienrittenkaart (T-10): €10,20 (mogelijk om met meerdere mensen te delen)
- Bitllet Aeroport (ticket van en naar het vliegveld): €4,60
- Hola BCN! toeristen kaart 2 dagen (48 uur): €14,50
- Hola BCN! toeristen kaart 3 dagen (72 uur): €21,20
- Hola BCN! toeristen kaart 4 dagen (96 uur): €27,50
- Hola BCN! toeristen kaart 5 dagen (120 uur): €33,70
Let op: kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen!

Barcelona toeristenkaart

Een goede mogelijkheid voor toeristen die op bezoek zijn in Barcelona is om de Barcelona Card aan te schaffen. Met de Barcelona Card krijg je gratis toegang tot alle openbaar vervoer in de stad, plus kortingen op vele bezienswaardigheden, winkels en restaurants. Ook kan de nieuwe Hola BCN! Travelcard interessant voor je zijn als je enkel interesse hebt in het voordelig reizen met het openbaar vervoer tijdens je vakantie. Let wel op: deze kaarten zijn alleen geldig om binnen Barcelona te reizen. Lees hieronder meer over deze twee toeristenkaarten.

Barcelona Card

De Barcelona Card is een speciale toeristenkaart voor gratis openbaar vervoer en kortingen bij meer dan 70 musea, culturele activiteiten, tentoonstellingen, evenementen, winkels, restaurants en andere diensten in de stad.

Je kunt een Barcelona Card voor 3, 4 of 5 dagen kopen. Met deze kaart heb je toegang tot al het openbaar vervoer binnen de stad Barcelona: metro, bus en de tram. Maar ook binnen zone 1 met de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat. De trein en de metro naar het vliegveld zijn ook inbegrepen.

Met de aankoop van de Barcelona Card zal je ook een gids ontvangen met al de nodige informatie over de kaart en de kortingen, een gratis plattegrond van Barcelona en een gratis metrokaart. Voor meer informatie en een volledig overzicht van de gratis musea en overige kortingen die je hiermee ontvangt klik hier.

Tip: koop nu de Barcelona Card met korting
barcelona-cardBestel hier je Barcelona Card en profiteer van gratis openbaar vervoer, gratis toegang tot vele musea en veel kortingen. De kaart is beschikbaar voor 3 dagen (72 uur), 4 dagen (96 uur) of 5 dagen (120 uur). Prijzen van €45 tot €60 p.p. (van €21 tot €32 voor kinderen tussen 4-12 jaar oud). Het is ook mogelijk om de Barcelona Card Express voor 2 dagen (24 uur) te bestellen voor €20 p.p. (voor speciale kortingen en gratis vervoer in Barcelona). De kaart is geldig vanaf het moment dat je de voucher inwisselt voor de geselecteerde periode.

Koop nu >

Hola BCN! Travelcard

Met de nieuwe Hola BCN! Travelcard kun je makkelijk, voordelig en onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona reizen (metro, bus, tram en zone 1 van de treinen van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya). De trein en de metro naar het vliegveld zijn ook inbegrepen. Prijzen van deze kaarten variëren tussen de €14,50 en €33,70, afhankelijk van de periode die je kiest (tussen 2, 3, 4 of 5 dagen).

In vergelijking met de Barcelona Card ontvang je hier geen kortingen bij musea en andere bezienswaardigheden, winkels of restaurants. Deze kaarten zijn dus puur te gebruiken om je in Barcelona met het openbaar vervoer te verplaatsen. Meer informatie over de Hola BCN! Travelcard vind je hier.

Tip: koop nu de Hola BCN! Travelcard
Hola BCN! TravelcardBestel hier je Hola BCN! kaart voor 2 dagen (24 uur), 3 dagen (72 uur), 4 dagen (96 uur) of 5 dagen (120 uur) om voordelig met het openbaar vervoer te reizen. Prijzen van €14,50 tot €33,70 p.p. Je aankoopvoucher is een jaar lang geldig en je kunt het inwisselen bij aankomst op de luchthaven of bij de VVV-kantoren in de stad.

Koop nu >

Andere vervoersmogelijkheden in Barcelona

Om je te verplaatsen in Barcelona kun je ook er voor kiezen om bijvoorbeeld de taxi of de fiets te nemen. Maar ook andere ludieke vervoersmiddelen zijn in Barcelona te vinden, van kabelbanen en hop on hop off bussen tot aan boottochten. Bekijk hieronder alle opties:

Tip: koop nu de Barcelona digitale reisgids
barcelona-gidsVoorbereid op reis? Koop nu de Barcelona Gids voor slechts €12,50 en ga op pad met de tips van een local. Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie, alle must-sees, local hotspots en verborgen juweeltjes die je niet mag missen.

Koop nu >

Openbaar vervoer rondom Barcelona

Zodra je buiten Barcelona gaat reizen dien je een apart kaartje voor de trein of de bus te kopen. Hiervoor zijn de ‘zones‘ vastgesteld; deze bepalen het prijsverschil en dus hoe verder je gaat, hoe duurder het wordt. Barcelona valt in zone 1, maar steden zoals Sant Cugat, Sabadell en Rubí vallen in zone 2, Terrassa, Granollers en Martorell in zone 3, en zo gaat het door tot zone 6. Blijf je binnen zone 1, dan kun je met je gewone T-10 met de bus en de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) reizen. Met de Hola BCN! kaart en de Barcelona Card mag je alleen met de treinen van Rodalies de Catalunya en Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) binnen zone 1 reizen.

Tip: gedetailleerde informatie over welke dorpen en steden in welke zone vallen vind je hier.

Treinen omgeving Barcelona

Om buiten de stad te komen heb je twee opties: de stadstreinen van Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) of de treinen van Rodalies de Catalunya. Belangrijke instapstations zijn: Sants Estació, Catalunya, EspanyaPasseig de Gràcia en Sant Andreu Arenal. Kaartjes koop je bij de automaten of de loketten op het treinstation zelf. Meer informatie over reizen met de trein in Barcelona vind je hier.

Op onderstaande kaart kun je precies zien welke stations binnen welke zone liggen.

Openbaar vervoer omgeving Barcelona kaart

Bussen omgeving Barcelona

Voor dorpen en steden die buiten het treinnetwerk vallen, kun je ook checken of er bussen zijn die het traject aanbieden. Bussen vertrekken voornamelijk uit twee stations in Barcelona: Sants Estació en Estació del Nord. Deze bussen vallen vaak onder andere busmaatschappijen en hebben aparte tarieven indien ze buiten het stedelijk gebied van Barcelona vallen. Kaartjes kun je direct bij de buschauffeur kopen. Lees hier meer over de bus in Barcelona.

Prijzen openbaar vervoer in Barcelona per zones

Alles binnen Barcelona is zone 1, maar wanneer je buiten Barcelona gaat reizen, dan dien je een andere kaart te kopen die de andere zones afdekt. In dit geval is het aan te raden om een dagkaart T-Dia (geschikt voor een dag) te kopen of een T-10 (als je meerdere malen gaat reizen). Andere soort trajectkaarten zoals enkele ritten bestaan ook. Hieronder zie je prijzen van deze kaartjes per zone:

Prijs per zones openbaar vervoer Barcelona 2016

Tip: klik hier voor meer informatie over welke dorpen en steden in welke zone vallen.

Nieuws over het vervoer in Barcelona

– 28/02/2016: Nieuwe metrolijn van het vliegveld naar Barcelona
– 22/03/2015: Hoe werkt de Metro in Barcelona?
– 20/02/2015: De Metro in Barcelona: 90 jaar geschiedenis
– 26/05/2013: Hola BCN!, nieuwe travelcard voor toeristen
– 25/08/2012: Razendsnel van Barcelona naar Madrid?
– 06/09/2011: Romeinse villa gevonden tijdens de verbouwing van de AVE
– 25/07/2011: Wijziging van treindiensten in Barcelona deze zomer
– 26/02/2011: Het treinstation La Sagrera-Meridiana is geopend
– 19/02/2011: De aanleg van de tunnel voor de hogesneltrein AVE bijna in La Pedrera

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone