Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je trip naar Barcelona.

Home » Openbaar vervoer in Barcelona » Fietsen in Barcelona

Fietsen in Barcelona

Fietsen in Barcelona

Fietsen in Barcelona zoals we in Nederland kennen was tot kort onbekend. De stad zelf is door de drukke wegen en hoogte verschillen nooit een geheel fietsvriendelijke stad geweest, al probeert de gemeente dit al jaren te veranderen. Zo zijn er verschillende hier en daar fietspaden te vinden en is er een fietsnetwerk geïnstalleerd dat het openbaar vervoer ondersteund (de kleine rood-witte Bicing-fietsen).

Ondanks deze inspanningen, blijft een kleine minderheid van de Barcelonezen de fietspaden en het fietssysteem gebruiken. Het is voor velen niet handig om te fietsen in de stad gezien de onregelmatige fietspaden en de bergachtige kernmerken van sommige wijken. De beste wijken om te fietsen zijn de Gotische wijk, El Born, El Raval, Gràcia en La Barceloneta. Je kunt ook mooi fietsen langs het strandde Avinguda de la Diagonal, het Passeig de Sant Joan, de Gran Via de les Corts Catalanes en het Carrer de la Marina. En als je intensiever wilt fietsen, dan ga je op de berg van Montjuïc of de Collserola heuvels fietsen.

Tip: koop nu de Barcelona fietsgids 'Fiets & The City Barcelona'

Fiets and the city Barcelona kopenHou je van fietsen en wil je Barcelona op de fiets ontdekken, dan is Fiets & The City Barcelona, van Kosmos uitgevers, jouw ideale reisgids! De belangrijkste stadsgedeelten komen aan bod, plus allerlei handige weetjes en tips voor de fietsliefhebber. Er zit ook een 30 km lange fietsroute in de gids die je kunt volgen om de stad door en door te leren kennen.

Koop nu >

Fiets huren in Barcelona

Leuke ervaring tijdens een stedentrip en veel zien? Stap op de fiets! Voor toeristen is het beste om een fiets te huren bij een van de vele fietswinkels. Deze vind je voornamelijk in het centrum van Barcelona. Naast fietstours, bieden ze ook vaak het los huren van een fiets aan.

Gezien de populariteit van het fietsen in Barcelona is het raadzaam om van te voren de fietsen te reserveren. Dan ben je gegarandeerd van een fiets op de gewenste datum. Meer tips over fietsen huren in Barcelona lees je hier.

Tip: vraag wanneer je een fiets huurt om tips voor een leuke route en bezienswaardigheden onderweg.

Tip: boek hier alvast je fiets

Fiets huren in BarcelonaReserveer hier je fiets. Prijzen vanaf €6,- (voor 2 uur), €10,- p.p. (voor 4 uur) en €13,- (voor 8 uur). Maar je kunt ze ook voor de hele dag huren! Prijs inclusief slot en helm. Tip: kinderen tot 22kg kunnen op een kinderzitje voor €3 extra mee. De fietsverhuurwinkel is centraal gelegen en heeft Engelstalige en Nederlandstalige personeel.

Boek nu >

Fietstours in Barcelona

Heerlijk fietsend met een lokale gids die je een aantal verschillende wijken van Barcelona laat zien: fietstours langs Barcelona’s mooiste bezienswaardigheden zijn zeker een aanrader. Het voordeel hiervan is dat je veel kunt zien in een korte tijd. Het is aan te raden om je fietstour van tevoren online te boeken. Dan ben je gegarandeerd van een fietstour op de gewenste datum. Meer informatie en tips over fietstours in Barcelona vind je hier.

Tip: boek hier alvast je highlight fietstour

Barcelona Highlight Fietstour (Nederlandse gids)Reserveer hier je fietstour met Nederlandstalige gids al vanaf €25,- p.p. (kinderen van 0-16 voor €19,50) Laat de gids je leiden langs alle hoogtepunten en verborgen plekjes van Barcelona! Taal: Nederlands. Vertrektijd: iedere dag om 10:30. Duur: 3 uur.

Boek nu >

Tip: even wat anders? Bekijk hier alle soorten fietstours in Barcelona, van een privé fietstocht met een Nederlandse gids tot aan allerlei thematische fietstours in Barcelona.

Bicing Barcelona

Bicing BarcelonaDe “Bicing” is het nieuwe fietsnetwerk systeem waarmee Barcelona het aanbod aan openbaar vervoer heeft uitgebreid. Om gebruik te kunnen maken van een van de rood-witte fietsen moet je eerst een abonnement hebben afgesloten (t.w.v. €46,46 p/jaar). De fietsen mag je maximaal 30 minuten gebruiken om je van het ene punt naar het andere te verplaatsen. Mocht je deze tijd overtreden, dan betaal je extra voor de tijd die je de fiets gebruikt, met een maximum van twee uur per enkele reis. De op- en afhaal punten van de Bicing fietsen vind je meestal vlak bij een metro station.

Bicing is dus geen openbare fietsverhuur voor toerisme of recreatief gebruik. Bicing is een vervoersmiddel dat werkt als aanvulling op het conventionele openbaar vervoer in Barcelona. Het doel is om de kleine dagelijkse uitstapjes van de inwoners op een groene manier te dekken.

Voor meer informatie over Bicing, kijk op de site: www.bicing.cat.

Fietsen in Barcelona: tips en tricks

Omdat het nog niet zo goed geregeld is als in landen zoals Nederland, en men er nog niet helemaal aan gewend is, kan het fietsen in Barcelona een beetje chaotisch lijken. Een aantal regels die je moet volgen zijn: altijd op het fietspad fietsen. Mocht deze ontbreken, dan mag je op de stoep fietsen maar alleen als deze minstens 5 meter breed is en er minstens 3 meter overblijft voor de voetgangers. Anders ben je verplicht om aan de rechter kant van de rijbaan te fietsen. Je mag ook gerust fietsen in parken en voetgangerszones.

Verder moeten fietsen voorzien zijn van een bel, voor- en achterlicht. Bij het parkeren van de fiets moet je dat altijd in een fietsstalling doen; het is namelijk verboden om je fiets aan het straatmeubilair, bomen en stoplichten vast te binden.

Je mag met je fiets niet in de bus, tenzij je een vouwfiets hebt. In de metro mag je alleen gaan met je fiets op zaterdag, zondag, feestdagen en op alle dagen van juli en augustus. Op een normale werkdag mag je reizen met je fiets van 5:00 tot 7:00 uur ’s ochtends, daarna tussen 9:30 en 17:00 uur en vanaf 20:30 tot sluitingstijd. Mocht je een vouwfiets hebben, dan mag je deze op alle tijden mee nemen zolang je het goed gevouwd hebt en als je niemand lastig valt. In de regionale treinen van maatschappij FGC zijn fietsen altijd welkom.

Belangrijke regels voor het gebruik van de fiets in Barcelona
- Fiets altijd op de fietspaden. Ligt er geen fietspad, fiets dan op de autoweg of over de stoep.
- Minderjarigen tot 16 jaar oud moeten verplicht een fietshelm dragen.
- Tijdens het fietsen mag je geen muziek luisteren.
- Fietsen moeten voorzien zijn van een bel, voor- en achterlicht.
- Fietsen mogen niet vastgemaakt worden aan het straatmeubilair, zoals bomen en stoplichten.
- Buiten het spitsuur, in het weekend en in de zomervakantie (juli en augustus) mogen fietsen ook meegenomen worden in de metro.

Tip: als je denkt dat fietsen in Barcelona moeilijk is, dan kun je het altijd eerst proberen met een gids.

De gemeente van Barcelona heeft een online gids waar je nog meer info en leuke routes kunt vinden. Daarnaast zie je op deze plattegrond waar je je fiets kunt parkeren, iets wat in een stad zoals Barcelona altijd een uitdaging is.

Nieuws over fietsen in Barcelona

– 02/10/2016: Express fietstour met Meet My Barcelona
– 19/06/2016: Fietsen in Barcelona: tips van een local
– 28/03/2016: Fiets huren bij El Ciclo
– 22/02/2016: Fietstour met Meet my Barcelona

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone