Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Openbaar vervoer in Barcelona » Metro van Barcelona

Metro van Barcelona

Metro-Barcelona

Een hele fijne manier om je door Barcelona te verplaatsen is de metro. Met de metro van Barcelona kun je bijna overal in de stad komen: vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona zijn bereikbaar met de metro. Alleen voor de bezienswaardigheden van Montjuïc en Tibidabo ben je op een ander type vervoer aangewezen. De hele ‘zona alta’, oftewel de luxe woonwijk Sarrià – Sant Gervasi, ligt weliswaar niet binnen het bereik van de metro, maar wordt door de stadstrein Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) bediend, wat in feite één netwerk samen met de metro is.

De metro van Barcelona is daarnaast erg modern en biedt een topservice voor weinig geld. Mede hierdoor is de metro een van de populairste vervoersopties onder de Barcelonezen. Bovendien kun je dankzij de geïntegreerd kaartsysteem van het OV in Barcelona met hetzelfde OV-kaartje met de metro, de bus, de tram, de zone 1 van de FGC-treinen en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya reizen. Heel handig!

Kaartjes voor de metro in Barcelona kopen

Metrokaartjes zijn verkrijgbaar bij de loketten en de automaten in de metrostations (ook in de luchthaven van Barcelona). Deze zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Zo kun je een enkele reis kopen, maar ook een tienrittenkaart, een dagkaart, of een ticket voor 30 tot 90 dagen. Als toerist kun je ook speciale kaarten kopen, namelijk een Hola BCN! toeristen kaart met een geldigheid voor 2, 3, 4 of 5 dagen. Bovendien gelden deze kaartjes ook voor het normale busvervoer, de tram, en zone 1 van de FGC-treinen en de regionale treinen (Rodalies de Catalunya). Maar let wel op! Buiten het gebied van Barcelona, buiten zone 1, geldt een ander tarief. Zie de volledige kaart met zones hier. Betalen bij de automaat kan met contant geld, met de pin of met credit card.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de prijzen van de metrokaartjes*.

Prijzen OV-kaart in Barcelona:
- Een enkele rit (Billet senzill): €2,20
- Een dagkaart (T-Dia): €8,60
- Tienrittenkaart (T-10): €10,20 (mogelijk om met meerdere mensen te delen)
- Bitllet Aeroport (ticket van en naar het vliegveld): €4,60
- Hola BCN! toeristen kaart 48 uur: €15,-
- Hola BCN! toeristen kaart 72 uur: €22,-
- Hola BCN! toeristen kaart 96 uur: €28,50
- Hola BCN! toeristen kaart 120 uur: €35,-
Let op: kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen!

*Gebaseerd op de prijzen op 1 januari 2018. Voor meer info ga naar TMB.cat.

De Hola BCN! travelcard

Als je van plan bent om vaak met het OV te reizen tijdens je vakantie of stedentrip in Barcelona, dan is een Hola BCN! kaart de beste optie voor je. Hiermee mag je onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona reizen, inclusief het vervoer van en naar het vliegveld. De Hola BCN! kaart is geldig voor de gekozen periode in de metro, bussen, trams, zone 1 van de treinen van de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya. De Hola BCN! kaart kun je online makkelijk bestellen of ter plekke kopen bij de kaartenautomaat in de metro. Je hebt één kaart per persoon nodig. Wanneer je de Hola BCN! travelcard online bestelt, dien je de kaart op te halen bij de VVV-kantoren op de luchthaven van Barcelona of in de stad. Deze kaart is geldig vanaf het moment van activatie en geldt voor de vooraf gekozen periode. Meer informatie over de Hola BCN! Travelcard vind je hier.

Tip: koop nu de Hola BCN! Travelcard
Hola BCN! TravelcardBestel hier alvast je Hola BCN! toeristen travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen tijdens je vakantie! Bestel een kaart voor 48 uur (2 dagen), 72 uur (3 dagen), 96 uur (4 dagen) of 120 uur (5 dagen). Prijzen van €15,- tot €35,- p.p. Je aankoopvoucher is een jaar lang geldig en je kunt het inwisselen bij aankomst op de luchthaven of bij de VVV-kantoren in de stad.

De Hola BCN! Travelcard is online te koop bij:

De T10-transportkaart

De tienrittenkaart (de zogenaamde T-10), is de meest gebruikte OV-kaart onder de locals in Barcelona. Ten eerste is het goedkoop (je betaalt minder dan één euro per traject), je kunt het op alle openbare vervoersmiddelen in de stad gebruiken (metro, bussen, trams, zone 1 van de stadstreinen Ferrocarrils de la Generalitat en zone 1 van de regionale treinen Rodalies de Catalunya) en je mag het desgewenst met meerdere mensen delen. Een T-10 kaart is te koop bij de kaartenautomaat in de metro en kost slechts €10,20. Deze is geldig voor 10 ritten met het OV in Barcelona. Je mag tijdens je traject van vervoer overstappen (bijvoorbeeld van de bus naar de metro of andersom), zonder dat dit jou een extra ritje kost zo lang je de overstap binnen de uur en een kwartier doet. Maar let op, indien je de T-10 kaart met een ander deelt, dan vervalt dit extra voordeel. De T-10 is tevens niet geldig voor het traject van en naar het vliegveld. Daarvoor heb je een Bitllet Aeroport nodig.

De Bitllet Aeroport

Wanneer je met de metro van en naar het vliegveld El Prat in Barcelona wilt reizen, dien je een speciaal OV-kaartje te kopen, de zogenaamde Bitllet Aeroport. Deze metrotkaart is de enige OV-kaart die je toegang geeft tot het vliegveld van Barcelona, naast de Hola BCN! Travelcard en de Barcelona Card. De Bitllet Aeroport is te koop bij alle kaartenautomaten in de metro en kost €4,60 per traject. Je dient een kaartje per persoon aan te schaffen en deze te gebruiken wanneer je van de luchthaven van Barcelona naar de stad met de metro wilt reizen, of andersom. De metrolijn die het vliegveld van Barcelona met de stad verbindt is de gloednieuwe L9 Sud en beschikt over twee metrostations in de luchthaven; eentje per terminal (Teminal 1 en Terminal 2). Aan de hand van je landings- en vertrekterminal, dien je de ene of de andere metrohalte te gebruiken. Om op de luchthaven van Barcelona in én uit de metro te komen dien je je OV-kaart door de machine te halen. Hier zijn enkel de Bitllet Aeroport, de Hola BCN! Travelcard en de Barcelona Card geldig. Voor meer informatie over reizen van en naar het vliegveld met de metro, klik hier.

Metrolijnen Barcelona

Het metronetwerk in Barcelona wordt beheerd door twee verschillende maatschappijen: het stadsvervoerbedrijf Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), te herkennen aan de rode M, en de regionale Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), te herkennen aan het oranje symbool. In totaal zijn er 12 metrolijnen in Barcelona (8 van TMB, 4 van FGC) waarmee je de hele stad kunt bereiken.

In Barcelona heb je de volgende metrolijnen:

Metrolijnen Barcelona

 • L1 (rood): Hospital de Bellvitge – Fondo
 • L2 (paars): Paral·lel – Badalona/Pompeu Fabra
 • L3 (groen): Zona Universitària – Trinitat Nova
 • L4 (geel): Trinitat Nova – La Pau
 • L5 (donker blauw): Cornellà Centre – Vall d’Hebron
 • L9  Nord (oranje): La Sagrera – Can Zam
 • L9  Sud (oranje): Aeroport T1 – Zona Universitària
 • L10 (licht blauw): La Sagrera – Gorg
 • L11 (licht groen): Trinitat Nova – Can Cuiàs

Dit zijn de vier stadstreinen van Barcelona, oftewel de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), dat ook onder het metronetwerk vallen:

FGC-treinen Barcelona

 • L6 (paars): Catalunya – Sarrià
 • L7 (bruin): Catalunya – Av. Tibidabo
 • L8 (roze): Espanya – Molí Nou/Ciutat Cooperativa
 • L12 (violet): Sarrià – Reina Elisenda

Metrokaart Barcelona

Hier vind je een handige kaart van de metro van Barcelona en de Ferrocarrils de la Generalitat (de FGC-treinen die voornamelijk in het noordelijke gedeelte van de stad, rond de luxe wijk van Sarrià-Sant Gervasi, te vinden zijn).

Metrokaart Barcelona

Metro openingstijden in Barcelona

De metro in Barcelona rijdt van zondag tot en met donderdag van 5 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts (vrijdag tot 2 uur ’s nachts). Op zaterdag en feestdagen zoals Nieuwjaar werkt de metro vanaf 5 uur ’s ochtends de hele dag en nacht door. Dus je kunt prima uitgaan in het weekend en terug naar het hotel of naar huis gaan met de metro, ongeacht de tijd.

Toegankelijkheid van de metro in Barcelona

De metro van Barcelona wordt steeds toegankelijker gemaakt voor mensen met een beperking. De meeste metrostations zijn rolstoeltoegankelijk dankzij de liften die van de straat tot aan het perron gaan en er zijn onder andere blindenpaden, tactiele knoppen om de deuren te openen en luidsprekers die je aangeven wat de volgende halte is en wanneer de deuren open en dicht gaan. Kom je met een kinderwagen of met grote bagage (zoals een fiets of een koffer), dan is er ook meestal een wat bredere schuifdeur bij de ingang van de metro waar je makkelijker naar binnen kan. Eenmaal in de metro, zijn er gereserveerde stoelen voor ouderen en zwangere vrouwen en ruimtes die geschikt zijn voor rolstoelen, fietsen, buggy’s en kinderwagens. De meeste metro’s beschikken ook over oprij-hellinkjes bij ingangen voor- en achterin de metro, die het hoogteverschil tussen de vloer van de metro en het perron verkleinen.

Let wel op dat nog niet alle metrostations in Barcelona over een lift beschikken. Enkele haltes kun je om deze reden beter vermijden indien je bijvoorbeeld met een rolstoel, kinderwagen of zware koffer reist: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Vallcarca (L3), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Jaume I (L4), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Virrei Amat (L5).

Tip: meer informatie over reizen met de metro voor mindervaliden vind je hier.

Tips voor de metro in Barcelona

 • Download de Barcelona Metro TMB Map app. Deze app is namelijk super handig: hij herkent bij welke metro je bent en zoekt de snelste en makkelijkste route voor je uit.
 • Op elk station zijn er kaartjesautomaten. Op grotere stations vind je ook medewerkers achter de loketten.
 • Kaarten van de metro zijn gratis verkrijgbaar bij de loketten op grotere stations.
 • De voordeligste manier om te reizen in Barcelona (en mijn favoriet) is met de tienrittenkaart (T-10). Voor €9,95 maak je 10 ritjes en kun je binnen 1 uur en 15 minuten overstappen tussen de bus, tram en metro zonder extra te hoeven betalen. Er mogen ook meerdere mensen op dezelfde kaart gestempeld worden, maar dan vervalt de overstap voordeel.
 • Houd je metrokaartje de hele rit bij je, er kan altijd een controleur langskomen.
 • Let op voor zakkenrollers in de metro, vooral bij de kaartjesautomaten en als het druk is!
 • Kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis reizen. Het is de moeite waard een bewijs van de geboortedatum van je kind bij je te dragen, zoals een ID kaart of een kopie van het paspoort.
 • Ben je slecht te voet of reis je met bagage, maak dan gebruik van de lift. Enkele stations hebben echter geen lift en kun je beter vermijden: Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Vallcarca (L3), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Jaume I (L4), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) en Virrei Amat (L5).
 • Ouderen, gehandicapten of zwangere vrouwen hebben gereserveerde stoelen in de metro.
 • Woon je in Barcelona en gebruik je het OV dagelijks? Dan is een abonnement zeer aan te raden. Zo heb je een T-Mes voor onbeperkt reizen in 30 dagen, een T-50/30 voor 50 ritjes in 30 dagen, een T-Trimestre voor onbeperkt reizen in 90 dagen en een T-Jove voor reizigers onder de 25 jaar oud om onbeperkt in 90 dagen te reizen. Meer informatie over deze kaarten en tarieven vind je hier.
 • Het is toegestaan om met je hond in de metro van Barcelona te reizen (behalve op de drukke tijden tussen 7:00 en 9:00 uur ’s ochtends en 17:00 tot 19:00 uur ’s avonds). Daarnaast dienen de honden een muilkorf te dragen en te zijn voorzien van een microchip om zo de gegevens van de eigenaar te achterhalen. Honden mogen daarnaast niet op een stoel plaatsnemen en buiten de metro mag de eigenaar niet met de hond de roltrappen nemen om eventuele opstoppingen te voorkomen.
 • Het is ook toegestaan om met de fiets in de metro reizen (behalve op een werkdag tussen 7:00 en 9:30 uur ‘s ochtends en van 5:00 tot 8:30 uur ‘s avonds).
 • Op de roltrap geldt de ongeschreven regel: rechts staan, links lopen.
 • Je kunt nu ook met de metro L9 Sud van en naar het vliegveld van Barcelona reizen. Daarvoor dien je wel de Bitllet Aeroport (€4,50 p.p.) te kopen bij de kaartenautomaat.
 • Heb je vragen? Raadpleeg de klantenservice punten in de metro zoals bij Diagonal (L3 en L5), Universitat (L1 en L2) en La Sagrera (L1, L5, L9 Nord en L10).

Tip: meer informatie en nuttige tips vind je in mijn handleiding ‘hoe werkt de metro in Barcelona?‘.

Nieuws over de metro van Barcelona

– 28/02/2016: Nieuwe metrolijn van het vliegveld naar Barcelona
– 22/03/2015: Hoe werkt de metro in Barcelona?
– 20/02/2014: De metro in Barcelona: 90 jaar geschiedenis
– 26/05/2013: Hola BCN!, nieuwe travelcard voor toeristen
– 12/06/2011: Het museum in de metro
– 26/02/2011: Het treinstation La Sagrera-Meridiana is geopend

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone