Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Blog » Barcelona staat klaar voor de kerst

Barcelona staat klaar voor de kerst

SHARE
, / 6

Barcelona in kerstsfeer

De straten van Barcelona worden eind november altijd heel mooi versierd voor de feestdagen, oftewel, ‘Navidad‘ in het Spaans en ‘Nadal‘ in het Catalaans. Overal zie je kerstverlichting, kerstbomen en kerstdecoratie. Kerstmis is een zeer mooi moment om Barcelona te bezoeken. Het is minder koud dan in Nederland en ondanks dat er nooit of bijna nooit sneeuw valt, is het wel heel gezellig!

Laatste update: 17/11/2017

Als je Barcelona gaat bezoeken tussen december en de eerste week van januari, zijn er een aantal dingen die niet mogen ontbreken op je to-do lijst. Hieronder heb ik de belangrijkste hoogtepunten van de kerstdagen voor je verzamelt. Bon Nadal!

Kerstmarkten in Barcelona

Kerstmarkten in Barcelona tijdens de Kerst - Kerst in BarcelonaDe belangrijkste en grootste kerstmarkt in Barcelona staat elk jaar vooraan de Kathedraal en heet Fira de Santa Llúcia. Hier vind je allerlei kleine kraampjes waar kerst-gerelateerde items worden verkocht. Je zult snel ontdekken dat kerststallen heel belangrijk zijn in Spanje en dat er in ieder huis een kerststal staat tijdens kerst. Een heel grappig personage dat wordt verkocht in Catalonië voor in de kerststal is de caganer, oftewel, de poep-man. Een andere versie hiervan is de pixaner, oftewel, de pis-man. Kinderen vinden het vooral leuk om een caganer of pixaner in hun kerststal te hebben tussen al de andere figuren van de Bijbel. Er worden ook veel kerstbomen verkocht, want ook deze mogen niet ontbreken in de Spaanse huizen.

Een ander hoogtepunt van de kerstmarkt zijn de caga tiós, een traditie die alleen in Catalonië wordt gevierd. Een caga tió is eigenlijk een stuk hout met een gezicht op de ene kant en een ‘barretina’ erop. Kinderen geven de caga tió te eten voor een paar weken en op kerstavond gaan ze tegen het stuk hout kloppen en liedjes zingen. Op deze manier krijgen ze cadeautjes van de caga tió, welke deze zogenaamd uitpoept (de naam ‘caga’ komt van het werkwoord ‘cagar’ en dat betekent poepen). Je zal dus ongetwijfeld veel caga tiós tegen komen als je langs de Fira de Santa Llúcia loopt. Deze kerstmarkt is van 24 november t/m 23 december open van 10:30 tot 20:30 uur.

Ook bij de Sagrada Família (van 25 november t/m 23 december), de Via Júlia (van 4 december t/m 6 januari) en in Gràcia (van 19 t/m 22 december) is er ieder jaar een kerstmarkt. De Fira de Reis, de markt op de Gran Via de les Corts Catalanes, tussen de straten Rocafort en Muntaner, is van 19 december t/m 6 januari open. Hier halen Barcelonezen de cadeaus voor kerst en vooral voor Driekoningen (vandaar de naam Fira de Reis, ‘Driekoningenmarkt’). Mis het niet als je op zoek bent naar een bijzonder kerstcadeau!

Kerststal

Kerststallen in Barcelona tijdens de Kerst - Kerst in BarcelonaNiet alleen worden de huizen versierd met kerststallen, maar deze worden ook vaak in leven gebracht door mensen op straat. Een van de meest populaire kerststallen is die op de Plaça Sant Jaume, tussen de Generalitat de Catalunya en het gemeentehuis. Deze is te zien van 24 november t/m 7 januari van 10:00 tot 22:00 uur.

Kerstboom

Ook een belangrijk deel van Kerstmis is de kerstboom  Een van de meest populaire kerstbomen in de stad is die op Portal de l’Àngel, dé winkelstraat van Barcelona, maar je vindt ze ook op andere plekken in de stad en bij iedereen thuis.

IJsbanen

Ondanks dat wij geen witte kerstdagen kennen, hebben we wel ijsbanen. De grootste ijsbaan in de stad, ‘BarGelona‘, is dit jaar helaas gesloten, maar je kunt alsnog gaan schaatsen bij een van de andere schaatsbanen die special voor de feestdagen open gaan. Zie hier een overzicht met leuke adressen.

Kerstverlichting

Een ding dat je niet mag vergeten is om van de kerstverlichting van de stad te genieten. Maar liefst 450 straten hebben kerstverlichting van 23 november t/m 6 januari. De kerstverlichting staat dit jaar aan van 18:00 tot 00:00 uur doordeweeks en tot 01:00 uur vrijdag en zaterdag. Ook de Torre Agbar is speciaal voor kerst verlicht. In veel winkelstraten heb je daarnaast ook kerstliedjes en muziek om de kerstsfeer compleet te maken.

Kerstshoppen

Kerstshoppen BarcelonaKerstshoppen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Barcelona. Barcelona is een prima stad om te winkelen; met zijn kilometerslange winkelstraten is er altijd iets leuks te vinden. Voor de kerstdagen worden de winkelstraten, winkelcentra en winkels ook nog extra versierd. Als je gaat shoppen zal je ongetwijfeld merken hoe gek Spanjaarden zijn op het kopen van cadeaus. Maar dat is niet gek want wij geven cadeaus voor kerst maar ook voor de caga tió en Driekoningen. Een hele investering aangezien wij cadeaus aan bijna alle familieleden geven. Als je op koopjesjacht gaat moet je dan even wachten tot na Driekoningen, want dan beginnen de echte rebajas (uitverkoop in het Spaans).

Tip: wil je weten waar je het best kunt gaan shoppen? Bekijk dan hier een overzicht van de beste winkelstraten en winkelcentra in Barcelona.

Evenementen tijdens de feestdagen in Barcelona

Tijdens de feestdagen worden talloze evenementen georganiseerd in Barcelona, de meeste op de kinderen gericht, maar ook voor volwassenen zijn er leuke dingen om te doen. Bekijk hieronder mijn selectie:

 • 23 november: feestelijke opening van het kerstseizoen in Barcelona door het ontsteken van de kerstverlichting bij Rambla Santa Mònica om 18:30 uur.
 • Van 25 november t/m 17 december: gigantische caga tió tijdens de Fira de Santa Llúcia voor de pret van de kinderen.
 • Van 22 december t/m 4 januari: op Plaça Catalunya zullen allerlei activiteiten voor de hele familie georganiseerd worden. Van een solidaire markt tot aan theatervoorstellingen, kinderspeelplaats, licht en water show bij de fonteinen en diverse concerten (van 11:00 tot 21:00 uur; behalve op 25 december).
 • Van 6 december t/m 5 januari: grote kerst evenement in Poble Espanyol met kerststallen en kerstmarkten (van 11:00 tot 21:00 uur).
 • 24, 25 en 26 december: de muziek- en lichtshow bij de Font Màgica in Montjuïc krijgt ook een kersttintje in deze dagen (om 19:00, 19:30, 20:00 en 20.30 uur).
 • Van 27 t/m 30 december: kinderfeest Festival de la Infància – La Ciutat dels Somnis in de Fira Montjuïc, met workshops, sport en andere activiteiten om de kinderen te vermaken (van 10:00 tot 20:00 uur).
 • Van 27 december t/m 4 januari: de Fàbrica de Creació Fabra i Coats wordt omgetoverd tot de cadeau fabriek van de Drie Koningen, waar alle cadeaus voor de kinderen bewaard worden. Kom deze gratis bezoeken met je familie (van 17:00 tot 21:00 uur; behalve op 1 januari).
 • Van 2 januari tot 4 januari: kinderen mogen brieven brengen aan de Drie Koningen. In de brief wordt beschreven wat ze willen voor cadeau. Dat kan onder andere bij de Moll de la Fusta (bij Pailebot ‘Santa Eulàlia’) en op Plaça Catalunya.
 • 4 januari: om 19:30 uur gratis concert van kerstliedjes, nadales, op Plaça del Rei in de Gotische wijk.
 • 5 januari: de intocht van de Drie Koningen, een ware belevenis en het hoogtepunt van de feestdagen voor de meeste Spaanse kinderen (tussen 18:00 en 21:00 uur).

Feestdagen

Handig om te weten; de volgende dagen zijn nationale feestdagen in Spanje en dus zijn winkels, musea en andere instanties gesloten.

Tip: meer weten over kerst in Barcelona? Ontdek nu onze kersttradities en volg mijn kerst wandelroute door de stad!

6 Comments

 • Arnold zegt:

  Ha Marta,

  Super leuke en informatieve site, dank voor je moeite en enthousiasme! Ik kom er aan voor Kerst!

  Groeten!

 • […] vertelt je wat je allemaal kunt verwachten als je in december in Barcelona bent. Als je haar blog gelezen hebt weet je waar je de beste kerstmarkten, kerststallen en ijsbanen kunt vinden. En wist […]

 • Renata P. zegt:

  Nooit gedaan BCN in deze periode –> On my list “to do” :)

 • Annelies Biermans zegt:

  Hola Marta,
  Met veel plezier lees ik elke maand alle nieuwtjes over Barcelona. Ik ben op dit moment in de stad en bezoek de beschreven parken (vooral de verborgen kleine), markten, restaurants en winkels en talloze andere leuke plekken. Hartelijk dank voor het maken van deze nieuwsbrief. Het maakt het verblijf hier nog boeiender.
  Hartelijke groet,
  Annelies

  • Marta zegt:

   Hola Annelies,

   Wat fijn om te lezen dat je mijn nieuwsbrief ontvangt en deze met zo veel plezier leest! Ik doe het met alle liefde :) Super leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt! Ik wens je een fijn verblijf in Barcelona en dat je nog veel meer leuke plekken kunt ontdekken.

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter!

Your email address will not be published.