De beste tips van een local!

Castanyada in Barcelona vieren

Toegevoegd op in Cultuur
Castanyada in Barcelona vieren
Inhoudsopgave

Castanyada Barcelona

La Castanyada valt het best te vertalen als 'kastanjefeest' en is een typisch Catalaans feest, gevierd tussen 31 oktober en 1 november. De laatste is ook de dag van de Allerheiligen in Spanje, een dag waarop men de overleden familieleden en dierbaren eert. Ondanks de populariteit van Halloween wordt de Castanyada nog steeds gevierd, zowel thuis, op school als op straat. In iedere wijk van de stad worden speciaal voor de Castanyada allerlei activiteiten georganiseerd. Maar wat is de Castanyada precies en wat houdt het in? Dat lees je in dit artikel.

Laatste update: 24/10/2018

Wat is de Castanyada?

In de herfst vindt deze populaire en diep gewortelde traditie plaats, de Castanyada (Castañada in het Spaans). Net als Halloween, komt de Castanyada voort uit een oud ritueel ter ere van de doden. Men zegt dat vroeger tijdens Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht klonken om de buurtbewoners te herinneren om voor de doden te bidden. Maar het was zo koud en ze waren zo moe dat ze iets nodig hadden om wakker te blijven, dus poften ze kastanjes en aten ze warm met zoete wijn naast het vuur.

In de Catalaanse traditie van de Castanyada eten we 'castanyes' (gepofte kastanjes), 'panellets' (marsepein of kleine amandel balletjes), 'moniatos' (geroosterde zoete aardappelen) en 'fruita confitada' (gekonfijt fruit). De typische drank van de Castanyada is 'moscatell' (wijn van de wijndruif muscat).

Tegenwoordig is de Castanyada uitgegroeid tot de feestavond voor Allerheiligen. De Castanyada wordt bij de familie, buiten het huis en in de scholen gevierd, maar zonder ritueel of herdenking naar de doden. De herdenking gebeurt tijdens Allerheiligen, op 1 november, dan gaat men naar de begraafplaatsen. Rond deze tijd worden warme gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen op straat verkocht en meestal in een krant gewikkeld, terwijl men thuis zijn eigen panellets bakt. Uiteraard zie je ook steeds meer Halloweenfeesten opkomen, dat met name tussen de jeugd heel populair zijn.

Wat te doen tijdens de Castanyada 2018

Zoals ieder jaar zijn er verschillende activiteiten georganiseerd rondom het feest van de Castanyada voor de inwoners van Barcelona. Speciaal voor HolaBarcelona.nl heb ik de leukste en meest relevante activiteiten opgesomd.

27 en 28 oktober

Dit jaar begint de viering van de Castanyada en Halloween iets eerder. Al in het weekend van 27 en 28 oktober zijn er tal van evenementen in de stad te vinden. Zo kun je op vrijdag 26 oktober mee doen aan verschillende griezeltunnels (zoals bij Centre Cívic del Bon Pastor, Espai Jove Casa Sagnier en Espai Jove Garcilaso).

Minder angstaanjagend zijn de festiviteiten die op 27 oktober in het teken van de Castanyada bij de verschillende markten van Barcelona (zoals het Mercat de Santa Caterina, Mercat de Lesseps, Mercat de l'Abaceria Central en Mercat de Sant Antoni) gehouden zullen worden. Van proeverijen en kookworkshops tot aan poppenshows voor de kleinste!

Ben je met de kinderen in Barcelona, dan is het Halloween kinderfeest op 27 en 28 oktober dat georganiseerd wordt bij Poble Espanyol zeker een aanrader. Van 11:00 tot 18:00 uur zal er een groot feest gehouden worden voor jong en oud, met onder andere een horror tunnel, kostuum wedstrijden, een springkasteel en trampolines! Prijs entree €6 p.p. (gratis voor kinderen onder 4 jaar oud).

31 oktober - La Castanyada

Zelf Panellets maken - Castanyada Barcelona
Zelf panellets maken

Traditiegetrouw vieren we de Castanyada op 31 oktober. Dan worden in de verschillende wijken in Barcelona de bekende ‘Castanyades’ gehouden waarbij panellets, gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen gegeten worden met de buurtbewoners. Een unieke kans voor jou om tussen de locals te zitten en de echte Castanyada me te maken! De Castanyades zijn tevens heel kindvriendelijk en bieden leuke kinderen activiteiten aan zoals panellets kookworkshops en voorleesverhaaltjes.

En voor de mensen zonder angst wordt er op Centre Cívic Parc - Sandaru het evenement 'paniek in het park' op 31 oktober (vanaf 20:00 uur) gehouden, met tal van angstaanjagend activiteiten (van horror films en kostuums tot aan enge optredens). Je kunt ook tickets kopen voor een horror filmmarathon bij Antic Teatre, Teatreneu en Phenomena.

1 november - Allerheiligen

Tijdens Allerheiligen op 1 november bezoekt men de begraafplaatsen en is het tijd om de doden te herdenken. Vele brengen bloemen naar de graven van hun voorouders en gaan in zwart gekleed. De grootste begraafplaatsen in de stad zijn de Cementiri de Collserola, Cementiri de Montjuïc, Cementiri de Poblenou en Cementiri de Sant Andreu. Verschillende missen vinden op de begraafplaatsen plaats ter ere van de doden, zoals bij Cementiri de Sarrià en Cementiri de les Corts om 12:00 uur en bij Cementiri de Sant Andreu en Cementiri de Poblenou om 13:00 uur.

Allerheiligen is daarnaast een officiële feestdag in Spanje. Winkels zijn gesloten en mensen hebben vrij. Een mooi moment om je bakkunsten op te pakken en net als de locals, panellets te gaan bakken! Een andere optie is uiteraard om je panellets bij de bakker te halen. Mijn favoriete adressen hiervoor zijn Forn Mistral (Ronda de Sant Antoni, 96), Pastisseria La Colmena (Plaça de l'Àngel, 12) en Pastisseria Escribà (Gran Via de les Corts Catalanes, 546 en La Rambla, 83). Bona castanyada!

Tip: dit jaar vindt het populair feest KlownsHalloween op 3 november plaats. Een gratis horror filmmarathon bij de Societat Coral l'Espiga de Les Corts (start om 18:00 uur).

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave