De beste tips van een local!

Semana Santa in Barcelona

Toegevoegd op in Cultuur
Semana Santa of Heilige Week in Barcelona
Inhoudsopgave

Semana Santa (Setmana Santa in het Catalaans), de Heilige Week of de Goede Week, is één van Spanjes bekendste en meest gewaardeerde feesten. Het is de laatste week van de veertigdagentijd (ook wel vastentijd) die aan Pasen voorafgaat. Tijdens de Semana Santa worden overal in Spanje populaire hartstochtelijke processies gelopen waarbij men het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus herinnert.

De meest bekende processies vinden plaats in het zuiden van Spanje, in Sevilla en Malaga. Maar deze traditie kent ook nieuwe vormen, zoals de voorstelling van Pasión Viviente in Castro Urdiales: de Spaanse versie van ‘The Passion’ gemaakt door de eigen bewoners van de stad. In Catalonië staan de processies van Tarragona, Reus, Tortosa en Valls als beste gewaardeerd. In Barcelona zijn er ook verschillende paasoptochten en leuke evenementen om mee te maken. Benieuwd naar de dagen van de Goede Week en wat erbij hoort, lees dan verder.

Laatste update: 10/04/2019

Wanneer is Semana Santa

De Goede Week vindt vaak eind maart of begin april plaats, tijdens de laatste week voor Pasen. De Semana Santa begint op de zondag voor Pasen met Palmpasen en eindigt op Tweede Paasdag, Dia de la Mona. In Barcelona hebben kinderen de hele week vakantie en is men van vrijdag tot en met maandag vrij. Dit jaar valt de Semana Santa op de volgende dagen:

  • Diumenge de Rams (Palmzondag of Palmpasen): 14 april 2019
  • Dijous Sant (Witte Donderdag): 18 april 2019
  • Divendres Sant (Goede Vrijdag): 19 april 2019
  • Dissabte Sant o Dissabte de Glòria (Paaszaterdag of Stille Zaterdag): 20 april 2019
  • Diumenge de Pasqua o Diumenge de Resurrecció (Eerste Paasdag of Paaszondag): 21 april 2019
  • Dilluns de Pasqua (Tweede Paasdag): 22 april 2019

Tradities van de Semana Santa

Voorafgaand aan Pasen vieren we in Spanje de Semana Santa, de Goede Week. Wanneer men in Nederland druk is met paasbrunchen en eieren rapen en verven, zijn we in Spanje de Semana Santa aan het vieren met optochten, palmtakken, chocolade eieren en vele andere lekkernijen zoals torrijas, buñuelos en pestiños. Bij deze de tradities en de hoogtepunten van de Goede Week.

Palmpasenstokken

Een van de symbolen van de Semana Santa zijn de palmpasenstokken die bij de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem aanwezig waren. Op Diumenge de Rams (Palmzondag) geven peetooms hun peetkinderen traditiegewijs een Palmpasenstok gemaakt van palmbladeren, vaak versierd, en gaan ze naar de kerk waar de traditionele zegening van de palmpasenstokken plaatsvindt. In Barcelona kun je de palmpasenstokken onder andere vinden bij speciale kraampjes op de Rambla de Catalunya, tijdens de Fira de Rams. Na de zegening hangt men vaak de palmtak aan het balkon thuis en eten een tortell de rams.

Lichtshow

Op de Passiefaçade van de beroemde Sagrada Família wordt er na Palmzondag van maandag tot en met woensdag een speciaal lichtshow waarbij de laatste uren van Christus verbeeld worden. Er worden twee shows van 30 minuten per dag gehouden, een om 20:45 uur en de andere om 21:30 uur. Wees er zeker op tijd om een mooie plek te bemachtigen en deze unieke show mee te maken.

Paasprocessies

De straatprocessies herdenken de arrestatie, de kruisiging, de lijdensweg en de dood van Christus. Het zijn plechtige optochten waarbij iconen op straat gebracht worden en van de ene plek naar de andere gebracht worden. In Barcelona zijn deze processies vaak iets minder intens dan in het zuiden van Spanje. Voor de echte gepassioneerde processie wordt aangeraden om naar het nabij gelegen Hospitalet del Llobregat te gaan.

De belangrijkste processies vinden plaats op Divendres Sant (Goede Vrijdag), wanneer de kruisiging en de dood van Jezus worden herdacht. De belangrijkste paasprocessies die je mee kunt maken in het centrum van Barcelona zijn:

  • Via Crucis de Divendres Sant dat begint om 11:00 uur bij de Esglèsia de Sant Jaume en gaat via Carrer Ferran, Carrer Avinyó en Carrer Ample tot aan het Plaça de la Mercè (12:00 uur).
  • Nuestro Padre Jesús del Gran Poder y el de María Santísima de la Esperanza Macarena dat begint om 17:00 uur en loopt vanaf Plaça de de Sant Agustí, via Carrer Hospital, Pla de la Boqueria, la Rambla, Carrer de Santa Anna, Avinguda del Portal de l’Àngel, Carrer Arcs, Avinguda de la Catedral, Carrer de la Trobada, Carrer de Boters, Carrer del Pi, Plaça del Pi, Cardenal Casañas, Plaça de la Boqueria, Carrer de l’Hospital tot aan het Plaça Sant Agustí (23:00 uur).
  • Processó General de Divendres Sant dat begint om 18:30 uur vanaf de Església de Sant Jaume via Carrer Ferran, Rambles, Cardenal Casañas, Plaça del Pi, Carrer del Pi, Carrer Boters, Avinguda de la Catedral, Carrer del Bisbe, Carrer Ferran tot aan de Parròquia de Sant Jaume (22:30 uur).

The Passion

Tijdens de Semana Santa worden ook in Spanje theatervoorstellingen georganiseerd die het leven, de dood en de opstanding van Christus vertellen. Een van de oudste en bekendste voorstellingen in Catalonië is die van Olesa de Montserrat, op slechts 40 km van Barcelona. Hier wordt al meer dan 500 jaar The Passion gespeeld, met als interessant detail dat alleen de meest getalenteerde inwoners van Olesa aan dit theaterstuk mogen mee doen. Andere steden in de omgeving van Barcelona waar ook The Passion gespeeld wordt zijn: Olot, Esparraguera en Cervera.


Mona de Pasqua

Paasmaandag in Barcelona - Mona de Pascua
Mona de Pascua

Op Dilluns de Pasqua (Tweede Paasdag) wordt de mona de pasqua (een paastaart, vaak van chocola en versierd met chocolade eieren of andere figuurtjes) gegeten. Het is de bedoeling dat de peetooms de mona komen brengen als cadeau voor de peetkinderen. Dit geschenk wordt gegeven tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld totdat het kind 12 jaar oud is (leeftijd van de communie). De mona kun je thuis maken of kopen bij een pastisseria. Bakkers maken hier overigens een ware show van, dus het is de moeite waard om bij de etalages te gaan kijken.

Ben je in Barcelona tijdens de Semana Santa, dan mag je dit evenement uiteraard niet missen. Ben je benieuwd naar wat je verder kunt doen in Barcelona tijdens het Paasweekend, lees hier mijn suggesties.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave