De beste tips van een local!

Eten en drinken in Barcelona

Eten en drinken in Barcelona
Inhoudsopgave

Sinds de Olympische Spelen van 1992 is de economie van Barcelona gegroeid en dat geldt ook voor de culinaire sector. De traditionele keuken is nog steeds de belangrijkste, maar nieuwe trends en internationale invloeden maken van Barcelona een gastronomisch paradijs. In Barcelona kun je genieten van typische gerechten uit de Catalaanse en Spaanse keuken, heerlijke tapas en Catalaanse wijn. Buitenhuis eten is niet duur en gezellig op het terras zitten is een van de favoriete bezigheden van de locals.

Uit eten zoals de locals doen in Barcelona

Barcelona barst van de restaurants en adressen om lekker uit eten te gaan, maar de echt goede adresjes kennen vaak alleen de locals. Toeristen in Barcelona blijven met name bij de toeristische gebieden hangen en gaan bij toeristische tentjes zoals die op Las Ramblas uit eten; een dikke ‘no-go’ onder de locals! Deze restaurants zijn namelijk vaak een stuk duurder en minder authentiek dan waar de locals zelf heen gaan.

Over het algemeen geldt hier de ongeschreven regel: hoe Spaanser de sfeer en hoe meer locals je in een restaurant ziet, des te zeker ben je dat dit een goed adres is. Vaak zijn deze restaurants juist niet middenin de toeristische gebieden gelegen, maar verscholen in de zijstraten of in de wijken buiten het centrum. Wil je niet tussen de toeristen zitten en de echte lokale keuken en foodie hotspots ontdekken, volg dan mijn tips! Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten over eten en drinken in Barcelona.

Tip: kookboek Uit eten in Barcelona
Uit eten in Barcelona is een heerlijk boek om doorheen te bladeren en weg te dromen. Vooral de foodliefhebber zal hier blij van worden: talloze klassieke gerechten van de Catalaanse keuken komen aan bod en worden op eenvoudige wijze aan je voorgelegd. Ook leer je veel over de culinaire erfgoed, de gastronomische aanbod van Barcelona en de lokale keuken.

Bestel nu

Spaanse eetgewoontes

Probeer je aan de gewoontes en Spaanse etenstijden te passen. Zo eten we in Spanje maar liefst vijf keer per dag, twee keer daarvan warm. We beginnen met een lekker ontbijt ’s ochtends, gevolgd door een tussendoortje genaamd ‘almuerzo’ rond 10:00-11:00 uur. Hierna volgt de lunch, tussen 14:00 en 15:30. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag en is vaak zeer uitgebreid, met voor-, hoofd- en nagerecht. Rond een uurtje of zes nemen we iets dat bekend staat als de ‘merienda’, een lekker tussendoortje. Pas om 21:00 begint het avondeten bij de meeste huishoudens in Spanje. Dit is vaak een lichtere maaltijd dan de lunch, met vis of vlees als hoofdgerecht.

Meer informatie over de Spaanse eetgewoonten en eetcultuur vind je hier.

Menú del día (middagmenu)

In Spanje is het traditie om ‘s middag je hoofdmaal te nuttigen en dat zie je ook terug in de drukte bij alle restaurants. Wat wel zo fijn is, is dat doordeweeks de meeste restaurants een voordelige maar net zo lekker lunchmenu aanbieden, de zogenaamde ‘menú del día’. Het middagmenu bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht voor maar €10 tot €15 p.p. (inclusief een drankje en brood) en verandert dagelijks. Dit lunchmenu hangt altijd op een bord buiten het restaurant zodat je van tevoren weet wat er op het dagmenu staat. In de meeste gevallen heb je keuze uit verschillende gerechten om je eigen lunch mee samen te stellen.

Bekijk hier de beste lunchplekken in Barcelona.

De lokale keuken

Probeer ook de lokale specialiteiten. Wist je bijvoorbeeld dat de Catalaanse keuken veel gerechten heeft waar vis en vlees gecombineerd worden? De Catalanen noemen dit ‘mar i muntanya’ (zee en berg). Barcelonezen eten ook graag tapas zoals ‘patatas bravas’, ‘pa amb tomàquet’ met lokale vleeswaren zoals ‘fuet’ en ‘llonganissa’ en de bekende ‘bomba’ van La Barceloneta (een met gehakt gevulde aardappel die gepaneerd wordt en met een pikante saus geserveerd wordt). Een andere plaatselijke gewoonte is de vermut, een drankje die bij het aperitief genuttigd wordt.

Bekijk hier welke plaatselijke gerechten je sowieso moet hebben geproefd.

Tip!

Als je echt graag van de lokale specialiteiten en feestgerechten wilt genieten, hou dan rekening met je reisperiode. Zo kun je calçots met name in de wintermaanden vinden in Barcelona en eet je gepofte kastanjes en zoete panellets alleen tijdens de herfst. Meer informatie over de verschillende seizoens- en feestgerechten vind je hier.

Tapasbars

Hoewel tapas van oorsprong een klein aperitief of tussendoortje waren die geserveerd werden bij een biertje in de bar, is het nu steeds gebruikelijker om restaurants te vinden waar je enkel tapas kunt eten en ‘platillos’ met elkaar kunt delen.

Bekijk hier de meest populaire adressen om tapas te eten in Barcelona.

Cafés en bakkerijen

Zoetliefhebbers zullen volop genieten van de cafés, bakkerijen en granjas in Barcelona. Lekkere taarten, ambachtelijke koekjes, kleurrijke cupcakes of verrukkelijke churros zijn op iedere hoek van de straat te vinden. Ideaal als ontbijt of lekker tussendoortje ’s avonds.

Bekijk hier de beste tips voor zoetekauwen in Barcelona.

Barcelona voor foodies

Als foodlover doe je er goed aan om je eerst in te lezen over het culinaire aanbod van Barcelona; je wilt uiteraard niet ergens uit eten gaan waar het achteraf tegenvalt. Raadpleeg hiervoor mijn tips over restaurants, tapasbars en adressen voor een tussendoortje, en lees mijn restaurant reviews om de lekkerste plekjes van Barcelona te ontdekken.

Echte foodies moeten vooral langs de hippe bars en restaurants op Carrer del Parlament en Passeig de Sant Joan gaan, beide omgetoverd tot foodie walhallas. Voor een fantastische culinaire ervaring ben je aan de restaurants bij Passatge de la Concepció en Passatge Marimon aan het goede adres. Voor gerenommeerde chef-waardige restaurants ga je naar Tickets (van Ferran Adrià), Lasarte (van Martín Berasategui), Pakta (van Albert Adrià), Disfrutar (van Eduard Xatruch, Oriol Castro en Mateu Casañas) en Abac (van Jordi Cruz).

Versmarkten

Een bezoek aan de meest populaire en geliefde versmarkt in Barcelona, La Boqueria, mag uiteraard niet ontbreken in je to-do lijst. Maar als je liever naar een minder toeristische markt wilt gaan, dan dien je iets buiten het centrum te gaan en één van de vele andere lokale markten te bezoeken. Iedere buurt in Barcelona heeft namelijk zijn eigen markt waar iedere inwoner zijn of haar aankopen doet. Denk hierbij aan veel groenten, fruit, vis en vlees.

Lees hier meer over de markten in Barcelona.

Delicatessenwinkels

Fijnproevers, bier- en wijnliefhebbers zullen ook blij verrast zijn met het brede aanbod aan delicatessenwinkels en speciaalzaken waar je het lekkerste uit de Spaanse streken kunt kopen. Ga bijvoorbeeld naar de winkel van Secrets del Mediterrani, La Cuina d’en Garriga, Casa Gispert en Colmado Quílez voor de lekkerste souvenirs.

Lees hier meer over de lokale producten.

Foodfestivals

Foodtrucks zijn nog niet echt toegestaan in Spanje, – behalve eetkraampjes waar ze churros en ijsjes verkopen en de tijdelijke kraampjes met gepofte kastanjes en geroosterde zoete aardappelen in de herfst – maar er zijn wel tal van events en foodfestivals waar foodtrucks aanwezig zijn, zoals Van Van Market en Eat Street Barcelona. Als je houdt van hippe festivals waar je veel lekkere streetfood gerechtjes kunt proeven, dan ben je hier aan het goede adres.

Bekijk hier de lekkerste foodfestivals in Barcelona.

Uit eten in Barcelona: tips & tricks

  • Een waardevol advies bij het kiezen van een restaurant: vermijd restaurants op toeristische plekken, met foto’s op menukaarten en obers die op straat klanten proberen te lokken. Goede restaurants hebben dit allemaal niet nodig! Ga juist naar de restaurants in de zijstraten waar de locals ook zelf heen gaan. Een andere goede manier om aan goede adresjes te komen is door het aan de locals zelf te vragen. En als je langs een tentje komt waar veel locals in de rij ziet staan, dan weet je het ook zeker; hier zit je goed! Bekijk hier een overzicht met mijn favoriete restaurants.
  • Voorkom onaangename verrassingen bij het afrekenen: houd in gedachten dat er brood bij je eten aangeboden zal worden, maar dat dit vaak niet inbegrepen is in de prijs (dit kun je ook afslaan indien je dat niet wenst). Je betaalt ook vaak een supplement als je buiten op het terras gaat eten. Aan het einde van het etentje kan ook een likeurtje aangeboden worden; deze is dan wel gratis, of zoals men zegt, ‘de la casa’.
  • Het geven van een fooi van 5 - 10% is gebruikelijk in Barcelona (maar niet verplicht). Vaak laten klanten ook een paar eurocenten achter als propina. Soms is er al een fooi verwerkt in de prijs, dit kun je zien wanneer de ‘servicio’ is inbegrepen bij de prijs. Wanneer dit niet het geval is, dan is de keuze aan jou om wel of geen fooi te geven. De meeste locals geven fooi wanneer ze tevreden zijn met de kwaliteit en de service van het diner in een restaurant. Het bedrag naar boven afronden is ook heel gebruikelijk in dit geval. Waar je sowieso geen fooi geeft is bij een lunchmenu, wanneer je aan de bar wat tapas bestelt, bij een kop koffie of een drankje, of bij de bakker.
  • Heb je een bepaalde voedselallergie, ben je vegetariër of probeer je zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten? Dan zit je ook goed in Barcelona! Het aanbod aan vegetarische restaurants, biologische winkels en boerenmarkten is in de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Bovendien zitten er in het Mediterraanse dieet al vanzelf veel gerechten die geschikt zijn voor vegetariërs. Je zal dus altijd meerdere vegetarische opties vinden op de menukaart wanneer je uit eten gaat in Barcelona. Lees dit artikel voor meer tips over vegetarisch eten in Barcelona en bezoek deze ecologische en duurzame adressen in Barcelona.
  • Lekker koken en samen eten zijn een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Zonde als je daar dus niet van geniet wanneer je in Barcelona bent! Mijn advies: doe mee aan een kookworkshop of foodtour door de stad om goed kennis te maken met de echte Catalaanse en Spaanse keuken, maak praatjes op de lokale markt met de verkopers en proef hier en daar wat te koop is om zo beter kennis te maken met de lokale eetcultuur. Proef daarnaast de echte tapas van Barcelona tijdens een tapastour. Boek hier je tapastour in Barcelona en laat je begeleiden door een Nederlandstalige gids langs de beste tapasbars van Barcelona.

Tip: boek een tafel bij je favoriete restaurant eenvoudig online
Het is zeer aan te raden om bij restaurants in Barcelona van tevoren een tafel te reserveren, al helemaal in het weekend of als jullie met een grote groep uit eten gaan. Dan ben je verzekerd van een plek in je gewenste restaurant, op de dag en het tijdstip dat jullie wensen. Een tafel reserveren kun je heel eenvoudig online doen via El Tenedor. Zoek naar de naam van je gewenste restaurant of laat je adviseren door hun reviews van de beste restaurants. Boek vervolgens je tafel met het gewenste aantal personen op de dag en het tijdstip naar keuze. Eenmaal bij het restaurant dien je enkel aan te geven dat je een reservering geplaatst hebt ('tengo una reserva a nombre de...') en je tafel zal voor je klaar staan!

Boek nu

Typische gerechten

De Spaanse keuken staat bekend om de kwaliteit en versheid van zijn ingrediënten. Vanwege de vele regionale verschillen, is de Spaanse keuken heel erg divers: in Valencia is de ‘paella’ heel populair, in de Balearen heb je de ‘ensaimada’, in Madrid eet je ‘cocido madrileño’, in het zuiden van Spanje veel ‘pescadito frito’ en in het noorden geniet je van de ‘pinchos’. In Barcelona kun je naast de Spaanse keuken, met zijn authentieke tapas en lekkere wijnen, ook genieten van de Catalaanse keuken, met producten en gerechten die typisch zijn voor deze streek.

De Catalaanse keuken is gebaseerd op seizoensingrediënten en eenvoudige producten van het land, vis en vlees, volle granen, bonen en noten die samen met veel groenten, specerijen en olijfolie klaargemaakt worden. We volgen wat bekend staat als het Mediterrane dieet: een levensstijl waarbij gezond eten, dagelijks bewegen en sociale contacten centraal staan. Maar welke typische gerechten mag je eigenlijk niet missen als je in Barcelona bent? Speciaal hiervoor heb ik onderstaande selectie gemaakt van typische gerechten die je kunt vinden tijdens je bezoek aan Barcelona en die zeker de moeite waard zijn om te proeven (klik erop om de lijst uit te klappen)!

Let op: ik heb de namen van de gerechten in het Catalaans geschreven. Bij ieder restaurant zal je gevraagd worden of je de kaart in het Spaans of in het Catalaans wilt, maar in de meeste restaurants zijn de menukaarten ook in het Engels te verkrijgen.


Voorgerechten
- Gaspatxo andalús: koude soep. Lees het recept hier
- Cóctel de gambas: garnalencocktail.
- Xató: salade met zoutevis, ansjovis en olijven.
- Escalivada: salade van geroosterde groeten.
- Amanida catalana: Catalaanse salade met eieren, groene paprika, ansjovisfilets, rode ui, serranoham en salami.
- Esqueixada: traditionele Catalaanse gezouten kabeljauw salade.
- Ensalada de pimientos: salade van gegrilde paprika.
- Faves a la catalana: tuinbonen op Catalaanse wijze.
- Amanida de tonyina: tonijnsalade.
- Ensaladilla rusa: huzarensalade of Russische salade met aardappelplakjes, bonen, worteltjes en doperwten.
- Cargols: slakken.
- Sopa de calabassa: pompoensoep.
- Sopa de fideus: vermicellisoep.
- Sopa de mer: vissoep met grouper.
- Sopa de peix esmicolat: vissoep.

Hoofdgerechten
- Canelons: cannelloni gevuld met gemengde vleessoorten en opgediend met een bechamelsaus. Lees het recept hier
- Paella
- Fideuà: pasta vermicelli met groenten en zeebanket.
- Arròs negre: zwarte rijst.
- Arròs amb conill: rijst met konijn.
- Llenties guisades: gestoofde linzen.
- Botifarra: worsten. Lees het recept hier
- Costelles de xai: lamskoteletten.
- Fricandó amb moixerons: gesmoord rundvlees met paddenstoelen.
- Bacallà amb samfaina: kabeljauw met aubergine, paprika's, ui en tomaat. Lees het recept hier
- Pollastre rostit: gebraden kip met tomaten, knoflook, kruiden en wijn.
- Pollastre a l'all: kip met knoflook.
- Escudella: stoofpot van gemengde vleessoorten, groeten en bonen.
- Sardines rostides: gegrilde sardientjes.
- Cigrons amb xoriço: kikkererwten met chorizo.
- Mandonguilles amb pèsols: gehaktballen met doperwten. Lees het recept hier
- Xai rostit amb all i romaní: gegrilde lamsbout met aardappeltjes.
- Musclos amb fonoll: mosselen met venkel.
- Peixet fregit: gefrituurde zeevruchten.
- Daurada a la sal: vis in zoutkorst gebakken.
- Brandada: gezouten kabeljauw met aardappelpuree.
- Bacallà a la catalana: kabeljauw met spinazie, pijnboompitten en rozijnen. Lees het recept hier
- Llenguat a la planxa: gegrilde bot.
- Gambes amb pebre vermell: gamba's met paprika.
- Ous fregits: gebakken eieren.
- Arròs a la cubana: gebakken eieren met rijst en tomatensaus.
- Espinacs amb cigrons: spinazie met kikkererwten.
- Cresta de tonyina: empanada met tonijn.
- Truita francesa: Franse omelet.
- Calamars farcits: gevulde pijlinktvis.
- Filets de vedella a la planxa: kalfsbiefstuk van de grill of plaat.
- Costelles de vedella: kalfskoteletten.
- Llom de porc rostit: gebraden varkenslende.
- Garrí rostit: speenvarken uit de oven.
- Salsitxes de frankfurt amb salsa de mostassa: frankfurters met mosterdsaus.
- Xai rostit: gebraden lam.
- Costelles de xai: lamskoteletten.
- Pits de gall dindi: kalkoenfilets.
- Sarsuela: ragoût van vissen en zeevruchten.
- Suquets de peix: Catalaanse vissoep.
- Llagosta: kreeft.

Nagerechten
- Figues amb mel i mató: verse kaas met honing en vijgen.
- Crema catalana: Catalaanse gebrande room of crème brûlée. Lees het recept hier
- Mona de pascua / pastís de xocolata: chocoladetaart. Lees het recept hier
- Pa de pessic amb avellanes i regalessia: hazelnoottaart met zoethout.
- Pa de pessic de xocolata: chocoladegénoise.
- Granissat de cava: “vloeibare” granite van mousserende wijn.
- Flam: Spaanse karamelvla of crème karamel.
- Natilles: crème anglaise. Lees het recept hier
- Arròs amb llet: rijstpudding.
- Sorbet de llimona: citroensorbet.
- Pastís de Santiago: amandeltaart of taart uit Santiago.
- Macedònia: fruiten mix.
- Púding de xocolata: romige chocoladepudding.
- Galetes d'ametlles: amadelkoekjes.
- Braç de gitano: zoete cakerol (letterlijk vertaald "zigeunerarm").
- Peres amb nata i xocolata: peren met slagroom en chocolade.
- Bunyols: beignets.

Bijgerechten
- Alioli: knooflookmayonaise. Een van de klassieke sauzen uit de Catalaanse keuken.
- Romesco: romescosaus met gedroogde romesco-chilipepers.
- Salsa vinagreta: vinaigrette.
- Salsa beixamel: bechamel.
- Salsa roquefort amb crema: roquefortsaus met room.
- Pisto: stoofschotel van gemengde groenten. Lees het recept hier
- Patates fregides: friet of gebakken aardappelen.

Drankjes
- Aigua: water.
- Chocolata calenta: warme chocolademelk.
- Colacao: cacao met melk.
- Batuts: milkshakes.
- Orxata: amandelmelk.
- Aigua llimona: citroenlimonade.
- Sangría: sangria. Lees het recept hier
- Cervesa: bier.
- Cava: champagne.
- Vi: wijn.
- Cafè sol: espresso.
- Cafè amb llet: koffie verkeerd.
- Cortado: espresso met een klein scheutje melk.
- Carajillo: espresso met een scheutje cognac erdoor.
- Te: thee.
- Infusió d'herbes: kruiden- of vruchtenthee.
- Suc de fruita: vruchtensap.

Seizoens- en feestgerechten
- Coca de vidre: zoet gebak met pijnboompitten. Nauw verbonden met het feest van Sant Joan op de 24 juni. Lees het recept hier
- Castanyes en moniatos: kastanjes en moniatos (zoete aardappelen) zijn alleen tijdens de herfst verkrijgbaar.
- Polvorons i mantecados: traditionele kerstkoekjes.
- Turró de Xixona: turrón uit Jijona. Typische nagerecht tijdens de kerstdagen.
- Roscón de Reyes: gebak voor de Driekoningendag (6 januari).
- Calçotada: gegrilde lente-uien met romescosaus. Calçots zijn een soort lente-uitjes die tussen januari en februari worden geoogst. Lees meer over de 'calçotada'' en hoe je calçots thuis kunt maken.

Bij de bakker
- Einsaimades
- Croissants
- Palmeres
- Llaços
- Coca
- Magdalenes

Andere
- Xurros: gefrituurde reepjes deeg. Lees het recept hier
- Bunyols: beignets.

Bekijk hier mijn persoonlijke aanraders voor de beste restaurants in Barcelona.

Catalaans eten: welke gerechten moet je zeker proeven?

  • Pa amb tomàquet: brood met ingewreven tomaat is een typisch Catalaans bijgerecht en je komt het ook tegen op het menu van iedere tapasbar. Het wordt vaak genuttigd met vleeswaren zoals ‘jamón serrano’ en ‘fuet’ of kazen zoals Manchego-kaas. Ook te vinden in de vorm van een belegd broodje (‘bocadillo’).
  • Patatas bravas: de pikante aardappelen zijn ook een gerecht dat steevast op het menu staat bij iedere tapasbar.
  • Amanida catalana: deze populaire salade met sla, tomaat, ui, olijven (en soms ook andere groenten zoals paprika en asperges), wordt bedekt met dunne plakjes vleeswaren (zoals ham), eieren, olijfolie en een beetje azijn.
  • Escalivada: deze salade met geroosterde groenten zoals paprika, uien, tomaat en aubergine is ook een must. Je vindt dit ook vaak als vulling terug in het plaatbrood ‘coca de recapte’.
  • Esqueixada: dit is een geweldige zomersalade, waarin het belangrijkste ingrediënt geweekte en versnipperde rauwe kabeljauw is. De kabeljauw wordt op smaak gebracht met olijfolie en azijn en wordt vergezeld door een goede tomaat, een ui en vier zwarte olijven.
  • Canelons: de cannelloni op Catalaanse wijze (dat is pasta gevuld met gehakt en bestrooid met bechamelsaus en kaas) is een van de lievelingsgerechten van de locals.
  • Fideuà: de Catalaanse variant van de paella, met als verschil dat hier vermicelli (‘fideus’) in zit, in plaats van rijst. Ook vaak met aioli saus (knoflookmayonaise) geserveerd.
  • Botifarra amb mongetes: dit simpele gerecht, een gegrilde Catalaanse worst met witte bonen, is ook een aanrader.
  • Fricandó: dit traditionele gerecht van kalfsvlees met paddenstoelen is ook een klassieker in de Catalaanse keuken.
  • Calçots: deze plaatselijke lente-uien, gekookt tijdens een winterse barbecue, zijn heerlijk samen met de Catalaanse romescosaus.
  • Crema catalana: de Catalaanse versie van de crème brûlée is het Catalaans toetje bij uitstek.

Ontdek hier waar je deze specialiteiten het beste kunt proeven.

Catalaanse wijn

Zoals ook bij andere Zuid-Europese gemeenschappen, speelt wijn een belangrijke rol in het Catalaanse leven. Geen maaltijd is compleet zonder een glas of twee. De geschiedenis van Catalaanse wijn gaat terug tot bij de oude Grieken. Catalonië is één van de belangrijkste regio’s in Spanje waar wijn wordt geproduceerd. De bekendste productie van wijn komt uit de Penedès, een regio tussen Barcelona en Tarragona met een keurmerk voor afkomst (D.O.). Hier worden uitstekende witte wijnen gemaakt en natuurlijk ook de wereldberoemde cava (Spaanse champagne van de wijnmakers uit Vilafranca en Sant Sadurní d’Anoia). De beste rode wijnen komen uit de Priorat (een regio in het zuiden van Tarragona) en uit de Costers del Segre (in de provincie van Lleida); beiden met een bijbehorend wijnkeurmerk.

Tapas

Een bezoek aan Barcelona is natuurlijk niet compleet zonder een keer uitgebreid tapas te hebben gegeten. Voor een authentieke ervaring tussen de locals dien je vooral naar een plaatselijk bar of taverne te gaan. Het aanbod aan tapas in Barcelona is zeer uitgebreid: van klassiekers zoals ‘tortilla de patatas’, ‘croquetas’ en ‘calamares’, tot aan de meest moderne kleine hapjes. Ook lekker (en goedkoop) zijn de ‘pinchos’ uit het Baskenland die verkrijgbaar zijn bij de Baskische tapasbars en pintxosbars in Barcelona. Hieronder geef ik je een lijst met de lekkerste tapas die je kunt bestellen in Barcelona (klik erop om de lijst uit te klappen).

Tapas gerechten
- Pa amb tomàquet: met tomaat ingewreven brood. Lees het recept hier
- Patates braves: pikante aardappeltjes. Lees het recept hier
- Olives: olijven.
- Embutits: diverse vleeswaren zoals pernil ibèric, chorizo, fuet of salchichón.
- Formatges: diverse kaassoorten zoals manchego.
- Montaditos: salade op sneetje brood.
- Rotllets de pernil i formatge blanc: hamrolletjes met roomkaas.
- Escabetx de sardines (sardinas en escabeche): gebakken sardines in vinaigrette.
- Croquetes de pollastre i pernil: kip-hamkroketten. Lees het recept hier
- Croquetes de pernil: hamkroketten.
- Canapès de caviar: kaviaarcanapés.
- Canapès de salmó fumat: zalmkanapés.
- Pebrots fregits: gefrituurde groene pepers.
- Pebrots farcits: gevulde paprika’s.
- Gambes a la planxa: gebakken garnalen met knoflook en peterselie.
- Truita de patates: Spaanse aardappeltortilla. Lees het recept hier
- Bunyols de bacallà: gezouten kabeljauwbeignets. Lees het recept hier
- Mandonguilles amb salsa de tomàquet: gehaktballetjes met tomatensaus.
- Faves amb pernil: tuinbonen met ham.
- Espàrrecs rostits amb pernil serrà: gegrilde asperges met ham. Lees het recept hier
- Xoriço amb ous de guatlla: chorizo met kwarteleitjes.
- Calamars a la romana: gefrituurde inktvisringen. Lees het recept hier
- Xipirons: kleine gefrituurde inktvissen.
- Ous durs gratinats: gegratineerde hardgekookte eieren.
- Berberechos: kleine clams.
- Cargols: slakken.

Bekijk hier mijn persoonlijke aanraders voor de beste tapasbars in Barcelona.

Boeken over de Catalaanse en de Spaanse keuken

Vind je het niet alleen leuk om tijdens je reis in contact te komen met de Spaanse en Catalaanse keuken, maar wil je je ook later thuis hier verder in verdiepen? Dan zijn onderstaande kookboeken iets voor jou! Ontdek hoe makkelijk, lekker en divers de Spaanse keuken eigenlijk is! Deze kookboeken heb ik ook zelf in huis en zijn naar eigen mening onmisbaar in de keukenkast van iedere foodie of Spanjeliefhebber.

Aanraders voor foodliefhebbers in Barcelona

Tickets voor foodtours en kooklessen

Om je meer in de Spaanse en Catalaanse keuken in te verdiepen raad ik je aan om een van de onderstaande foodtours en workshops te volgen.

Nieuws over eten en drinken

- 04/11/2018: Foodfestivals in Barcelona
- 02/06/2017: Specialiteiten die je moet proeven in Barcelona
- 13/11/2016: Eten in Spanje doe je zo
- 17/08/2016: Wijnproeverij in Barcelona bij Blend and Bottled
- 20/07/2016: Beste ijssalons van Barcelona
- 06/07/2016: Hellmann's Burger Route Barcelona
- 29/05/2016: Culinaire Barcelona: tips van een local
- 18/05/2016: Pinxu-Panxo tapastour in Nou Barris
- 13/04/2016: Hotel Tapa Tour Barcelona
- 06/04/2016: Eat Street Barcelona: maandelijks foodfestival
- 12/03/2016: Gastronomisch evenement 'Menús de Tapas'
- 02/03/2016: Top 5 koffie hotspots in Barcelona
- 10/07/2015: Barcelona voor zoetekauwen
- 04/01/2015: Carrer del Parlament: foodie straat van Barcelona
- 30/08/2014: De kunst van de vermut
- 10/11/2013: Brunch in Barcelona
- 01/09/2013: Frozen Yogurt in Barcelona
- 18/04/2012: Tips voor vegetariërs in Barcelona
- 21/03/2012: Ontdek een Catalaanse traditie: calçots eten
- 05/03/2012: Top 5 plekken om bier te drinken in Barcelona
- 29/11/2011: Tapas-tour Barcelona 'De Tapes per Barcelona'
- 11/02/2011: Spaanse topchefs in de lijst van 20 invloedrijkste koks ter wereld

Lees hier meer over eten in Barcelona.

Bewaar dit op Pinterest

Eten-en-drinken-Barcelona-pinterest
Inhoudsopgave