De beste tips van een local!

Diada Nacional de Catalunya

Toegevoegd op in Events
11 september Diada Nacional de Catalunya
Inhoudsopgave

Nationale Feestdag van CataloniëOp 11 september vieren Catalanen de Nationale Feestdag van Catalonië. Op de Dag van de Catalaanse Nationaliteit herdenkt Catalonië het verlies van de slag om Barcelona in 1714 tijdens de Spaanse Successieoorlog die leidde tot een periode van repressie voor vele Catalaanse instellingen. In 1980 werd deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag van Catalonië.

Laatste update: 11/09/2018

Ieder jaar op 11 september zie je de Catalaanse vlag fier wapperen op balkons,  bussen en overheidsgebouwen. Op diverse plaatsen in de stad worden ook demonstraties en concerten georganiseerd, waar het volkslied van Catalonië, Els Segadors (het Lied van de Maaiers), gezongen wordt.

Tijdens La Diada wordt ook altijd een mars gehouden in de stad met protesterende Catalanen die hopen om ooit opnieuw weer een onafhankelijke regio te worden. Dit jaar loopt deze mars langs de Avinguda Diagonal (om 17:14 uur).

Ook kun je op 11 september verschillende gemeentelijke gebouwen bezoeken zoals het Catalaanse parlement (bij Parc de la Ciutadella) en de Catalaanse overheid, het Palau de la Generalitat (bij Plaça de Sant Jaume). Op Plaça Comercial kun je castellers, oftewel Catalaanse mensentorens, zien en is er een festival genaamd 'Festa per la Llibertat' bij het Passeig Lluís Companys waar verschillende Catalaanse muziekgroepen zullen optreden.

Op 11 september maken Catalanen ook een pelgrimstocht naar Montserrat, het spirituele hart van de regio en een belangrijk bewaker van de Catalaanse taal en cultuur tijdens de dictatuur, en leggen ze bloemen neer bij monumenten zoals Rafael Casanova op de Ronda Sant Pere en de Fossar de les Moreres, vlakbij de kerk Santa Maria del Mar.

Let op: op 11 september zijn veel winkels dicht. Voor iedereen in Catalonië is dit namelijk een vrije dag.

Wist je dat? Tijdens de nationale feestdag hangen vele Catalanen een vlag aan hun balkon. De officiële Catalaanse vlag is geel met vier rode strepen. Diegene die Catalaanse onafhankelijkheid willen, gebruiken een rood-geel gestreepte vlag met een blauwe driehoek aan de kant met daarin een witte ster, de estelada.
  • Praktische informatie:
    Wat: La Diada Nacional de Catalunya (de nationale feestdag van Catalonië) vieren
    Waar: overal in de stad, maar met name rondom Avinguda Diagonal
    Metro: Diagonal  (L3 en L5)
    Wanneer: ieder jaar op 11 september

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave