De beste tips van een local!

Driekoningen vieren in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Inhoudsopgave

Driekoningen in Barcelona

De traditie van de Drie Koningen is heel sterk in Spanje. Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis herdacht waarbij de Wijzen uit het Oosten de ster volgden naar baby Jezus om hem cadeaus te brengen. In Spanje is Driekoningen een nationale feestdag en wordt met de familie gevierd. En omdat de koningen cadeaus aan het kindje Jezus gaven, geven wij in Spanje ook cadeaus met Driekoningen. Wil je Driekoningen als een local bevelen, lees dan verder!

Wat te doen met Driekoningen in Barcelona?

2-4 januari: shoppen voor Driekoningen

Driekoningen in Barcelona - Fira de Reis de la Gran Via Voor Driekoningen worden de meeste kerstcadeaus in Spanje gekocht. Kinderen schrijven brieven aan de Drie Koningen met hun wensen en deze worden op meerdere punten in de stad aan de hulpjes van de Drie Koningen (de 'patges reials') overhandigd. Aan de hand van deze lijst gaan ouders aan de slag met cadeaus inkopen om zo de kinderen op 6 januari te verrassen.

Tip: laat je kind een brief aan de Drie Koningen schrijven met zijn wensen en breng deze samen bij een van de ophaalpunten, zoals die op Moll de la Fusta (pailebot ‘Santa Eulàlia’) en op Plaça Catalunya. Een andere optie is om de brief aan te leveren tijdens de officiële intocht van de Drie Koningen.

Voor diegene die nog een cadeautje willen scoren voor Driekoningen, zijn er speciale spelmarkten geopend tot 6 januari. De grootste staat op de Gran Via, tussen de straten van Muntaner en Calàbria. Hier vind je niet alleen kinderspelletjes maar ook muziek, handgemaakte artikelen en typische zoetigheden van deze dagen. Je vindt hier ook steenkool voor de kinderen die stout zijn geweest. Er staat hier ook een stalletje waar men cadeaus kan brengen. Zo wordt er dan gezorgd dat geen kind zonder cadeau zal blijven. Een andere kerstmarkt waar je naartoe kunt gaan rond deze dagen is de kerstmarkt op Via Júlia in Nou Barris.

Tip: bezoek met je kinderen de Fàbrica de Creació Fabra i Coats (van 18:00 tot 21:00 uur), dat tot de cadeau fabriek en magazijn van de Drie Koningen wordt omgetoverd in deze dagen en gratis te zien is.

5 januari: intocht van de Drie Koningen

Driekoningen in Barcelona - Intocht Driekoningen Een geweldig evenement, vooral voor de kinderen, is de intocht van de Drie Koningen. In Barcelona vind je bijna in iedere buurt een intocht, maar de belangrijkste is toch wel de ‘centrale’ intocht in het centrum van Barcelona. Om 18:00 uur maken de Drie Wijzen hun entree in Barcelona vanuit de haven in El Moll de la Fusta. Vervolgens lopen ze een route met muziek en het spektakel door het centrum van Barcelona. Belangrijke straten waar je de Drie Koningen kunt zien zijn de Via Laietana, Plaça Urquinaona, Plaça Catalunya, Carrer Pelai, Plaça Universitat, Ronda de Sant Antoni en Avinguda Paral·lel. Voor meer informatie over de parcours, bekijk de routekaart.

Tijdens de intocht worden snoepjes gegooid richting de kinderen, al gebeurt dit tegenwoordig pas aan het einde van de intocht om veiligheidsmaatregelen. Neem dus een zakje mee om zo veel mogelijk snoep mee te kunnen nemen. Je kunt ook tijdens de intocht de brief aan een van de hulp-mannetjes van de Drie Koningen geven. Zij zorgen dat de Drie Koningen de brieven krijgen.

Vanaf 19:00 tot 23:00 uur kun je daarnaast de speciale fonteinshow "Coreografia Cavalcada de Reis" bij de Font Màgica in Montjuïc bijwonen. Een speciale watershow voor de kinderen in combinatie met de muziek van de intocht van de Drie Koningen.

Op 5 januari gaan kinderen vroeg naar bed, niet zonder eerst hun schoentjes in de huiskamer achter te hebben gelaten, daar waar de cadeaus geplaatst zullen worden. Tevens laten ze wat te eten en drinken achter voor de kamelen van de Drie Koningen, die al het gesjouw moeten doen. Traditiegetrouw zet je een schaaltje wortels en water neer.

6 januari: cadeaus openen en feest vieren

Driekoningen in Barcelona - Roscón de Reyes Na een spannende nacht worden de kinderen wakker met een huiskamer vol cadeaus (de meeste kerstcadeaus in Spanje komen niet van de Kerstman maar van de Drie Koningen), en de schaaltjes voor de kamelen zijn leeg! De pret van het openen van cadeaus kan dan beginnen. Volgens de traditie, als je een braaf kind bent geweest zul je vele cadeaus ontvangen. Ben je stout geweest, dan ontvang je van de Drie Koningen steenkool. Ouders ontvangen ook cadeaus voor Driekoningen. Na afloop gaan de meeste kinderen met de ouders mee de rest van de familie bezoeken, waar ze ook cadeaus ontvangen. Als kind vind je dat geweldig want je treft cadeaus bij iedere tante, oom en grootouders!

Tip: heb je een kerststal in huis? Dan moet je ervoor zorgen dat de figuurtjes van de Drie Koningen op 6 januari bij de kribbe zijn om Jezus cadeaus te geven.

In de middag lunchen de families voor de laatste keer na alle feestdagen uitgebreid samen. De feestelijke maaltijd wordt dan afgerond met een speciale dessert, de Roscón de Reyes (of Tortell de Reis in het Catalaans). Dit is een gebak in de vorm van een “o” gevuld met marsepein en als verrassing limabonen en een figuurtje van de Drie Koningen. Wie het figuurtje vindt, krijgt de kroon en is de koning. Wie de boon vindt, moet het aankomende jaar de roscón kopen. Deze kun je overigens bij iedere bakker kopen.

Op 7 januari begint het werkende leven weer, maar voor shopaholics is het dan ook het begin van de winteruitverkoop.

Tradities rondom Driekoningen

Een aantal tradities tijdens Driekoningen werden hierboven al genoemd. Vier je Driekoningen in Barcelona, vergeet niet om wat cadeaus te kopen, de intocht van de Drie Koningen mee te maken en op 6 januari met de familie deze feestdag te vieren, met als toetje een stukje van de Roscón de Reyes te eten.

Let op: 6 januari is een vrije dag. Vele musea, bezienswaardigheden en andere publieke instanties zijn dus dicht.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave