De beste tips van een local!

Festa Major de Barcelona: La Mercè

Toegevoegd op in Events
La Mercè Festa Major de Barcelona
Inhoudsopgave

De zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met het Festa Major de la Mercè, ook bekend als La Mercè, Festes de la Mercè of Festa Major de Barcelona, hét stadsfeest van Barcelona. Tijdens de feesten van La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè, de patroonheilige van Barcelona, vereerd. Het hoogtepunt van het festival vindt plaats op 24 september, dat een officiële feestdag voor Barcelonezen is.

Laatste update: 08/09/2019

Stadsfeest La Mercè

Elk jaar in september wordt een van de leukste feesten in de stad gehouden, het Festa Major de la Mercè. La Mercè is de patroonheilige van Barcelona en voor Barcelonezen is dit het allerbelangrijkste feest van alle wijkfeesten van de stad. Tijdens het Festa Major de la Mercè vinden in een paar dagen meer dan 600 verschillende activiteiten en concerten in de stad plaats dat talloze bezoekers trekken. Vaste onderdelen van La Mercè zijn de Catalaanse castellers (mensentorens), correfocs (vuurlopen), cercaviles (parades met reuzen), de sardana (cirkeldans) en vuurwerk.

Wist je dat?

La Mercè is niet de enige patroonheilige van Barcelona. De heilige Eulàlia was namelijk de eerste. Vandaar dat het gezegd wordt dat wanneer het tijdens de feesten van La Mercè regent, dit de tranen van Santa Eulàlia zijn.

Cercavila - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Cercavila tijdens het stadsfeest La Mercè

Eregast

Een van de leukste aspecten van dit festival, is dat er ieder jaar een nieuwe stad als eregast wordt gekozen. De eregast brengt vervolgens zijn eigen culturele activiteiten, muziek en toneelstukken naar Barcelona gedurende La Mercè. Voor Barcelonezen dé uitgelezen kans om zijn culturele kennis te verrijken. Dit jaar is Beiroet de eregast van de stadsfeesten.


Programma La Mercè 2019

Het jaarlijkse stadsfeest van Barcelona vindt dit jaar plaats van vrijdag 20 tot en met dinsdag 24 september 2019. Hieronder vind je een overzicht van de leukste én bijzonderste evenementen tijdens La Mercè die je niet mag missen.

Stadsloop

De populaire hardloopwedstrijd Cursa de la Mercè wordt vaak gelopen op de zondag vóór het begin van de stadsfeesten. Het is een stadsloop van 10 km door het centrum van Barcelona die veel deelnemers en toeschouwers aantrekt. Zowel de start- en eindpunt van de race bevinden zich op het Plaça d’Espanya.

Let op: la Cursa de la Mercè vindt dit jaar plaats op zondag 29 september.

Lees hier meer over de traditionele hardloopwedstrijd van La Mercè.

Openingsceremonie

Het stadsfeest begint op vrijdag 20 september, tijdens een groot openingsfeest bij Plaça Sant Jaume: het toc d'inici (vanaf 19:45 uur).

Catalaanse tradities

Catalaanse tradities en folklore hebben een belangrijke rol tijdens La Mercè. Overal in het centrum van de stad (en vooral bij het Plaça de Sant Jaume, het epicentrum van het festival) duiken de parades met muziek en reuzen op, worden er mensentorens gebouwd en danst men de sardana. Wellicht een minder bekend maar net zo indrukwekkende dans om te zien is El Galop de la Mercè, een speciale springdans die gedanst wordt in koppels in een of twee lange rijen.

 • Castellers (Catalaanse menselijke torens): zondag 22 september om 12:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Sardanes (traditionele cirkeldans): zondag 22 september om 13:00 uur bij Avinguda de la Catedral en op dinsdag 24 september om 18:15 uur bij Plaça de la Mercè.
 • Cercavila (parade met muziek, reuzen, dwergen en andere kostuums): op vrijdag 20 om 19:00 uur (parcours: Palau de la Virreina, la Rambla, Ferran en Plaça de Sant Miquel) en op dinsdag 24 om 12:00 uur bij Plaça Sant Jaume (parcours: Plaça de la Mercè, Carrer Ample, Carrer Regomir, Carrer Ciutat, Plaça de Sant Jaume) en 18:00 uur bij Carrer Pelai (parcours: Carrer Pelai, Plaça Catalunya, La Rambla, Carrer Ferran, Plaça Sant Jaume en Ajuntament).
 • El Galop de la Mercè (traditionele springdans): op zaterdag 21 om 19:30 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Ball de bastons (traditionele dans met stokken): op zaterdag 21 om 11:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Correfocs (vuurloop tegen de duivel): op zaterdag 21 om 18:30 uur voor kinderen (parcours: Plaça Antoni López, Via Laietana en Plaça Antoni Maura) en om 19:45 uur voor de volwassenen (parcours: Plaça Antoni Maura, Via Laietana en Plaça Antoni López).
Correfoc Stadsfeest La Mercè Barcelona
Correfoc tijdens La Mercè

Concerten

Gedurende La Mercè, vinden er meerdere concerten plaats om nieuwe muziek en geluiden te ontdekken, hetzij tijdens het festival Barcelona Acció Musical (BAM) of het Música Mercè. Al deze concerten zijn gratis en vinden 's avonds plaats op diverse podia. Bij het Avinguda Reina Maria Cristina is het altijd het drukst door de vele beroemde artiesten die er komen. Andere plekken waar je vaak concerten kunt vinden zijn: Avinguda de la Catedral, Plaça de Joan Coromines, Plaça dels Àngels, Moll de la Fusta en Antiga Fàbrica Estrella Damm. Het leukste is om van concert naar concert te hoppen om zo een beetje van de feestelijke sfeer te genieten.

Concerten - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Concerten tijdens La Mercè

Foodtrucks

De aller lekkerste foodtrucks zullen ook aanwezig zijn tijdens het weekend van La Mercè, bij het zogenoemde Van Van Mercè. Ga voor de lekkerste hap naar het Parc de la Ciutadella, Kasteel van Montjuïc, Palauet Albéniz, Llera del Besòs en Parc de la Trinitat. Ook bij de Born Street Food van 20 t/m 22 september bij Pla de Palau zal je veel street food vinden.

Foodtrucks - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Foodtrucks tijdens La Mercè

Circus en optredens

Barcelona wordt tijdens La Mercè daarnaast een grote podia voor allerlei kunststromingen en acts vanuit de hele wereld, de zogenoemde Mercè Arts de Carrer (MAC). Meerdere activiteiten, workshops en voorstellingen zijn tijdens La Mercè te vinden op het Palauet Albéniz, Parc de la Trinitat, Parc de la Ciutadella, Antiga Fàbrica Estrella Damm en Llera del Besòs. In het kasteel van Montjuïc worden daarnaast altijd circus optredens gehouden (aanrader als je met de kinderen bent!). Wat er nog verder te zien en te doen is vind je op deze website.

Tip!

Reis je met kinderen, dan zijn de circus bij het Kasteel van Montjuïc en alle activiteiten op Palauet Albéniz een aanrader.

Vlooienmarkt

Op zondag 22 september wordt bij het Mercat dels Encants Vells een heuse vlooienmarkt met food trucks georganiseerd, de Flea Market La Mercè. Dit jaar wordt er op z'n Amerikaans een car boot sale gehouden: de tweedehandsspullen worden vanuit de kofferbak van de auto verkocht.

Gratis musea

Op 24 september, de naamdag van de heilige Mercè, zijn daarnaast vele musea gratis te bezoeken. Onder andere kun je gratis naar de Sagrada Família (indien je ingeloot bent), het MACBA, MNAC, Picasso Museum, CCCB, Museu Marítim, Poble Espanyol, Museu de la Història de la Ciutat en Museu d'Història de Catalunya.

Lees hier meer over de belangrijkste musea in Barcelona.


Vuurwerkspektakel

En zoals het bij ieder Catalaanse feest hoort, is er ook vuurwerk aanwezig tijdens de stadsfeesten. Mis vooral niet het vuurwerk op het strand La Barceloneta (op vrijdag 20 en zaterdag 20 september om 22:00 uur bij Platja de Sant Miquel en Platja de Somorrostro) en het afsluitende vuurwerkshow (pyromusical) in Montjuïc (op dinsdag 24 om 22:00 uur bij Avinguda Reina Maria Cristina).

Vuurwerkshow - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Vuurwerkshow tijdens La Mercè
Tip!

Vanwege de stadsfeesten van Barcelona, rijden de metro’s op vrijdag-, zaterdag- en maandagavond de hele nacht door en op zondag en dinsdag tot 12 uur ‘s nachts. Ook worden er extra bussen ingezet onder meer richting het strand en de Montjuïcberg.

Foto's van La Mercè

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa Major de Barcelona (La Mercè)
  Waar: op meerdere plekken in Barcelona, epicentrum bij Plaça de Sant Jaume
  Wanneer: van 20 t/m 24 september 2019
  Prijs: gratis
  Let op: 24 september is een officiële feestdag in Barcelona; Barcelonzen hebben dan vrij en veel winkels zijn gesloten.
  Tip: het hele programma en activiteiten vind je hier.

4 reacties

 1. Kim
  3 jaren geleden

  Zijn de winkels open op deze dagen? Ik vlieg namelijk morgen naar Barcelona ik hoor het graag zs.m.

  Dankjewel!

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hola Kim,

   Ja, tuurlijk! Winkels zijn gewoon open :) Maar let op want 24 september is wel een feestdag voor Barcelonezen en dan kunnen sommige winkels en adressen gesloten zijn.

   Fijne reis en veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 2. Esther
  9 maanden geleden

  Dank voor je fijne site.
  Wanner mogen we een update voor deze la Merce site voor 2019 verwachten ?
  Gracia's y saludos

  1. Marta
   9 maanden geleden

   Hola Esther,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Zodra het officiële programma van La Mercè bekend wordt gemaakt, zal ik de nodige aanpassingen op de site doen! Hou dus de site in de gaten de komende weken zou ik zeggen :)

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave