De beste tips van een local!

Festes de Santa Eulàlia

Toegevoegd op in Events
Festes de Santa Eulàlia Barcelona
Festes de Santa Eulàlia Barcelona
Inhoudsopgave
Festes de Santa Eulàlia in Barcelona
Festes de Santa Eulàlia in Barcelona en de reuzin Laia

Rond 12 februari vindt ieder jaar in Barcelona de Festes de Santa Eulàlia plaats, dat ook bekend staat als het Festa Major d’Hivern. Santa Eulàlia mag dan niet zo bekend zijn of zo'n groot feest hebben als haar collega Mercè, maar als Barcelona's tweede beschermheilige wordt er wel wat georganiseerd tijdens haar naamdag (12 februari). Bovendien is Laia, zoals Eulàlia vaak liefkozend wordt genoemd, ook nog eens de beschermheilige van de kinderen. Verwacht dus een goed gevulde kinderprogramma, concerten, parades, optochten en allerlei activiteiten om te genieten met de hele familie.

Tip: ontdek hier de legende van Santa Eulàlia en hoe ze beschermheilige van Barcelona werd.

Laatste update: 01/02/2019

Wat te zien en te doen tijdens de Festes de Santa Eulàlia

Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 8 februari t/m 12 februari 2019. Tijdens dit winterfestival kun je een stukje van de Catalaanse tradities leren kennen en zijn er talloze gratis activiteiten om aan mee te doen. Hieronder vind je enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen.

Moixigana

Met religieuze wortels is de moixigana een dans waarbij de dansers torens vormen in een poging om scènes uit de Passie van Christus te symboliseren. Je kunt ze op 10 februari zien om 09:30 uur bij de Kathedraal en om 10:00 uur bij Plaça Santa Jaume.

Castellers

De beroemde Catalaanse menselijke torens zijn op 10 februari om 11:00 uur bij Plaça Sant Jaume te zien.

Cercavila

Cercavila Festes de Santa Eulàlia in Barcelona
Cercavila in de stad

Er zullen meerdere cercaviles in de stad plaatsvinden tijdens de Festes de Santa Eulàlia, zoals de Cercavila dels Falcons de Barcelona op 10 februari om 10:15 (van Plaça Nova, via Carrer del Bisbe tot Plaça Sant Jaume). Op 10 februari om 10:30 uur bij Plaça Reial is de Cercavila del Seguici de Santa Eulàlia dat via Passatge de Colom, la Rambla, Carrer de la Portaferrissa, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Carrer Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran naar het Plaça Sant Jaume loopt en eindigt rond 12:45 uur met een dans. Deze optochten met reuzen zijn heel leuk om te zien, vooral voor kinderen.

Mis vooral de Passejada de les Laies op 12 februari niet (om 19:30 uur van Carrer del Pi, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran tot aan Plaça de Sant Jaume rond 20:25 uur).

Catalaanse dans en muziek

Dit is ook je kans om kennis te maken met de Catalaanse dans en muziek. Van sardanes tot aan esbartsgrallerstabalers en bastoners. De traditionele dans van Santa Eulàlia zal plaatsvinden op 12 februari om 20:25 uur bij Plaça de Sant Jaume. De dans van de esbarts zal je zien op 9 februari om 17:00 uur bij de Kathedraal. Sardanes zullen gedanst worden bij Plaça de Sant Jaume op 9 februari om 10:30 uur, op 10 februari om 17:00 uur en op 12 februari om 18:30. De grallers zal je zien op 10 februari om 8:00 uur bij Carrer Baixada de Santa Eulàlia en de straten van de Gotische wijk en de tabalers op 9 februari om 17:00 uur bij Plaça Reial en 18:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.

Correfocs

Correfocs Festes de Santa Eulàlia in Barcelona
Correfocs

Rennen tussen het vuur en de duivel, dat is de essentie van de correfocs. Dit vuurfestival vindt plaats op 9 februari en is een van de leukste momenten van de Festes de Santa Eulàlia. Deelnemers dienen wel voorzichtig te zijn. Overdag is er een correfoc voor kinderen vanaf 18:15 dat gaat vanaf Plaça de Sant Jaume, Carrer de Ferran, la Rambla en Passatge de Colom tot aan het Plaça Reial rond 20:00 uur. Volwassenen kunnen om 20:15 uur aan de correfoc meedoen. Het parcours begint op Plaça Nova, en gaat via carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Carrer de Sant Honorat tot aan Plaça de Sant Jaume om 21:00 uur.

Open dagen bij musea

Tijdens de Festes de Santa Eulàlia kun je verschillende musea en bezienswaardigheden zoals het gemeentehuis (op 9 februari) gratis bezoeken en worden vele activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Enkele van de deelnemers zijn het CosmoCaixa (gratis te bezoeken op 10 februari), Fundació Joan Miró (10 februari), Museu d'Història de Catalunya (10 februari), Museu Marítim (8, 9, 10, 12 februari) en het Museu d'Història de Barcelona (10 februari). Voor een complete overzicht klik hier.

Lichtshow "Llum Bcn"

Lichtshow Festes de Santa Eulàlia in Barcelona
Lichtshow bij Plaça de Sant Jaume

Sinds 2018 is het lichtfestival "Llum Bcn" verhuist naar de wijk Poblenou en wordt niet meer tijdens de Festes de Santa Eulàlia gehouden. Tijdens het Llum BCN worden meerdere plekken in de stad 's avonds mooi verlicht (van 19:00 tot 24:00 uur).  Meer informatie over dit evenement vind je hier.

4 reacties

 1. Monique Deiman
  3 jaren geleden

  hallo Marta,

  Kloppen deze datums? 8 februari is dit jaar (2016) een maandag.
  Zou geweldig zijn als we de verlichte gebouwen kunnen zien.
  We zijn van 8 t/m 10 februari in de buurt van Barcelona !

  groetjes Monique

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hoi Monique,

   Bedankt voor je reactie en interesse! Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 11 februari t/m 14 februari. De informatie over de activiteiten zal binnenkort aangepast worden. Bezienswaardigheden zoals Casa Milà, Casa Batlló, Sagrada Família en het Hospital de Sant Pau worden alsnog dagelijks 's avonds verlicht, al is dat wellicht minder indrukwekkend dan tijdens de lichtshow.

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

 2. Bianca
  3 jaren geleden

  Hallo,
  Wij gaan van 10 t/m 14 febr a.s naar barcelona met 4 kids in leeftijd 11-17 jaar... Tips die we echt moeten zien?? We willen zeker naar camp nou. Ik ben al op diverse sites aan het zoeken maar vind deze wel heel erg duidelijk... het wordt onze 1e city trip...

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hola Bianca,

   Bedankt voor je bericht en complimenten! Camp Nou (https://www.holabarcelona.nl/sport/fc-barcelona/camp-nou) is inderdaad heel leuk, maar je kunt ook kiezen om naar het Aquarium te gaan of de Dierentuin te bezoeken. Deze en andere tips zijn hier te vinden: https://www.holabarcelona.nl/praktische-informatie/barcelona-met-kids

   Gezien dat tijdens jullie verblijf ook de Festes de Santa Eulàlia plaatsvinden, zou ik zeer zeker 's avonds de verlichten monumenten bezoeken en de cercaviles en correfocs in de stad bekijken.

   Bekijk ook mijn stedentrip gids (https://www.holabarcelona.nl/naar-barcelona/stedentrip-barcelona) of download mijn Barcelona Gids (https://shop.holabarcelona.nl/product/barcelona-gids/) waar ik al mijn persoonlijke tips en leuke routes heb verzameld.

   Veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave