De beste tips van een local!

Kerst in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Kerst in Barcelona - Tips van een local
Inhoudsopgave

Barcelona in kerstsfeer

De straten van Barcelona worden eind november altijd heel mooi versierd voor de feestdagen, oftewel, 'Navidad' in het Spaans en 'Nadal' in het Catalaans. Overal zie je kerstverlichting, kerstbomen en kerstdecoratie. Kerst is een zeer mooi moment om Barcelona te bezoeken. Het is minder koud dan in Nederland en ondanks dat er nooit of bijna nooit sneeuw valt, is het wel heel gezellig!

Laatste update: 22/11/2018

Als je Barcelona gaat bezoeken tussen december en de eerste week van januari, zijn er een aantal dingen die niet mogen ontbreken op je to-do lijst. Hieronder heb ik de belangrijkste hoogtepunten van de kerstdagen voor je verzamelt. Bon Nadal!

Kerstmarkten in Barcelona

Kerstmarkten in Barcelona tijdens de Kerst - Kerst in Barcelona De belangrijkste en grootste kerstmarkt in Barcelona staat elk jaar vooraan de Kathedraal en heet Fira de Santa Llúcia. Hier vind je allerlei kleine kraampjes waar kerst-gerelateerde items worden verkocht. Je zult snel ontdekken dat kerststallen heel belangrijk zijn in Spanje en dat er in ieder huis een kerststal staat tijdens kerst. Een heel grappig personage dat wordt verkocht in Catalonië voor in de kerststal is de 'caganer', oftewel, de poep-man. Een andere versie hiervan is de 'pixaner', oftewel, de pis-man. Kinderen vinden het vooral leuk om een caganer of pixaner in hun kerststal te hebben tussen al de andere figuren van de Bijbel. Er worden ook veel kerstbomen verkocht, want ook deze mogen niet ontbreken in de Spaanse huizen.

Een ander hoogtepunt van de kerstmarkt zijn de 'caga tiós', een traditie die alleen in Catalonië wordt gevierd. Een caga tió is eigenlijk een stuk hout met een gezicht op de ene kant en een 'barretina' erop. Kinderen geven de caga tió te eten voor een paar weken en op kerstavond gaan ze tegen het stuk hout kloppen en liedjes zingen. Op deze manier krijgen ze cadeautjes van de caga tió, welke deze zogenaamd uitpoept (de naam 'caga' komt van het werkwoord 'cagar' en dat betekent poepen). Je zal dus ongetwijfeld veel caga tiós tegen komen als je langs de Fira de Santa Llúcia loopt. Deze kerstmarkt is van 30 november t/m 23 december open van 10:30 tot 20:30 uur.

Ook bij de Sagrada Família (van 24 november t/m 23 december) en de Via Júlia (van 4 december t/m 5 januari) is er ieder jaar een kerstmarkt. De Fira de Reis, de markt op de Gran Via de les Corts Catalanes, tussen de straten Rocafort en Muntaner, is van 20 december t/m 6 januari open. Hier halen Barcelonezen de cadeaus voor kerst en vooral voor Driekoningen (vandaar de naam Fira de Reis, 'Driekoningenmarkt'). Mis het niet als je op zoek bent naar een bijzonder kerstcadeau!

Kerststal

Kerststallen in Barcelona tijdens de Kerst - Kerst in Barcelona Niet alleen worden de huizen versierd met kerststallen, maar deze worden ook vaak geplaatst op pleinen en kerken zodat iedereen ze kan zien of zelfs tot leven gebracht door mensen op straat, de zogenaamde levende kerststallen. Een van de meest populaire kerststallen in Barcelona is die op het Plaça Sant Jaume. En omdat deze kerststal ieder jaar een nieuw gezicht krijgt, blijft het een populair adres onder de locals die er graag met de kinderen langs gaan om te kijken. De kerststal op Plaça Sant Jaume is te zien van 23 november t/m 6 januari van 10:00 tot 22:00 uur. Mis ook niet de reusachtige kerststal die geplaatst wordt in het nabijgelegen Museu Frederic Marès (Plaça de Sant Iu, 5).

Kerstboom

Ook een belangrijk deel van Kerstmis is de kerstboom  Een van de meest populaire kerstbomen in de stad is die op Portal de l'Àngel, dé winkelstraat van Barcelona, maar je vindt ze ook op andere plekken in de stad en bij iedereen thuis.

IJsbanen

Ondanks dat wij geen witte kerstdagen kennen, hebben we wel ijsbanen. De grootste ijsbaan in de stad, 'BarGelona', is dit jaar helaas gesloten, maar je kunt alsnog gaan schaatsen bij een van de andere schaatsbanen die special voor de feestdagen open gaan. Zie hier een overzicht met leuke adressen.

Kerstverlichting

Een ding dat je niet mag vergeten is om van de kerstverlichting van de stad te genieten. Maar liefst 450 straten hebben kerstverlichting van 22 november t/m 6 januari. De kerstverlichting staat aan van 18:00 tot 00:00 uur doordeweeks en tot 01:00 uur vrijdag en zaterdag. Ook de Torre Glòries is speciaal voor kerst verlicht. In veel winkelstraten heb je daarnaast ook kerstliedjes en muziek om de kerstsfeer compleet te maken.

Kerstshoppen

Kerstshoppen Barcelona Kerstshoppen mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Barcelona. Barcelona is een prima stad om te winkelen; met zijn kilometerslange winkelstraten is er altijd iets leuks te vinden. Voor de kerstdagen worden de winkelstraten, winkelcentra en winkels ook nog extra versierd. Als je gaat shoppen zal je ongetwijfeld merken hoe gek Spanjaarden zijn op het kopen van cadeaus. Maar dat is niet gek want wij geven cadeaus voor kerst maar ook voor de caga tió en Driekoningen. Een hele investering aangezien wij cadeaus aan bijna alle familieleden geven. Als je op koopjesjacht gaat moet je dan even wachten tot na Driekoningen, want dan beginnen de echte 'rebajas' (uitverkoop in het Spaans).

Tip: wil je weten waar je het best kunt gaan shoppen? Bekijk dan hier een overzicht van de beste winkelstraten en winkelcentra in Barcelona.

Evenementen tijdens de feestdagen in Barcelona

Tijdens de feestdagen worden talloze evenementen georganiseerd in Barcelona, de meeste op de kinderen gericht, maar ook voor volwassenen zijn er leuke dingen om te doen. Bekijk hieronder mijn selectie:

 • 22 november: feestelijke opening van het kerstseizoen in Barcelona door het ontsteken van de kerstverlichting bij Rambla de Guipúscoa om 19:00 uur.
 • Van 1 t/m 19 december: gigantische caga tió tijdens de Fira de Santa Llúcia voor de pret van de kinderen.
 • Van 6 december t/m 9 december en van 21 t/m 29 december: grote kerst evenement in Poble Espanyol voor het hele gezin met kerststallen en kerstmarkten (behalve op 25 december, dan is er geen evenement).
 • Van 21 december t/m 4 januari: op Plaça Catalunya zullen allerlei activiteiten voor de hele familie georganiseerd worden. Van een solidaire markt tot aan theatervoorstellingen, kinderspeelplaats, licht en water show bij de fonteinen en diverse concerten (van 11:00 tot 21:00 uur; behalve op 24 december en 31 december van 11:00 tot 18:00 uur en gesloten op 25 december, 26 december en 1 januari).
 • 24, 25 en 26 december: de muziek- en lichtshow bij de Font Màgica in Montjuïc krijgt ook een kersttintje in deze dagen (om 19:00, 19:30, 20:00 en 20:30 uur).
 • Van 27 t/m 31 december: kinderfeest Festival de la Infància - La Ciutat dels Somnis in de Fira Montjuïc, met workshops, sport en andere activiteiten om de kinderen te vermaken (van 9:30 tot 19:00 uur).
 • Van 27 december t/m 4 januari: de Fàbrica de Creació Fabra i Coats wordt omgetoverd tot de cadeau fabriek van de Drie Koningen, waar alle cadeaus voor de kinderen bewaard worden. Kom deze gratis bezoeken met je familie (van 17:00 tot 21:00 uur; behalve op 1 januari).
 • Van 2 januari tot 4 januari: kinderen mogen brieven brengen aan de Drie Koningen. In de brief wordt beschreven wat ze willen voor cadeau. Dat kan onder andere bij de Moll de la Fusta (bij Pailebot ‘Santa Eulàlia’) en op Plaça Catalunya.
 • 3 januari: om 19:30 uur gratis concert van kerstliedjes, nadales, op Plaça del Rei in de Gotische wijk.
 • 5 januari: de intocht van de Drie Koningen, een ware belevenis en het hoogtepunt van de feestdagen voor de meeste Spaanse kinderen (tussen 18:00 en 21:00 uur).

Feestdagen tijdens kerst in Barcelona

Handig om te weten; de volgende dagen zijn nationale feestdagen in Spanje en dus zijn winkels, musea en andere instanties gesloten.

Tip: meer weten over kerst in Barcelona? Ontdek nu onze kersttradities en volg mijn kerst wandelroute door de stad!

5 reacties

 1. Arnold
  4 jaren geleden

  Ha Marta,

  Super leuke en informatieve site, dank voor je moeite en enthousiasme! Ik kom er aan voor Kerst!

  Groeten!

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Super leuk om te horen Arnold! Heel veel plezier in Barcelona alvast! Feliz Navidad :)

   Saludos,
   Marta

 2. Renata P.
  3 jaren geleden

  Nooit gedaan BCN in deze periode --> On my list "to do" :)

 3. Annelies Biermans
  11 maanden geleden

  Hola Marta,
  Met veel plezier lees ik elke maand alle nieuwtjes over Barcelona. Ik ben op dit moment in de stad en bezoek de beschreven parken (vooral de verborgen kleine), markten, restaurants en winkels en talloze andere leuke plekken. Hartelijk dank voor het maken van deze nieuwsbrief. Het maakt het verblijf hier nog boeiender.
  Hartelijke groet,
  Annelies

  1. Marta
   11 maanden geleden

   Hola Annelies,

   Wat fijn om te lezen dat je mijn nieuwsbrief ontvangt en deze met zo veel plezier leest! Ik doe het met alle liefde :) Super leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt! Ik wens je een fijn verblijf in Barcelona en dat je nog veel meer leuke plekken kunt ontdekken.

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave