De beste tips van een local!

Kerstmis in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Kerstmis Barcelona
Inhoudsopgave

Kerstmis vieren in Barcelona Kerstmis in Spanje wordt uitbundig gevierd. Kerst is meestal een religieuze traditie, waarbij men de geboorte van Jezus herdenkt. In Catalonië is kerst daarnaast ook een kinderfeest, waarbij de Caga Tió een belangrijke rol speelt. Goed om te weten wat daarbij hoort en wat je als toerist kunt doen in Barcelona tijdens deze feestdagen.

Laatste update: 20/12/2015

Hoe wordt kerst in Barcelona gevierd?

24 december: Nochebuena (Kerstavond)

Op 24 december wordt er 's avonds la Nochebuena gevierd. Dat houdt in dat je bij je familie uitgebreid gaat eten, het zogenaamde "sopar de nadal" (in het Catalaans) of "cena de navidad" (in het Spaans), het kerstdiner. Sopa de galets (een soep met vleesballen) staat vaak in het menu, samen met kalkoen, vis en andere gerechten die streekgebonden zijn. Het is dan ook traditie om de nacht af te sluiten met turrón, mazapanes, mantecats en andere lekkernijen die typisch zijn voor de kerst. Sommige mensen gaan dan ook midden in de nacht naar de kerk voor de middernachtsmis Misa del Gallo.

Bij vele Catalaanse families is kerstavond ook het moment dat de Caga Tió zijn cadeaus 'poept'. De Caga Tió of Tió de Nadal is een magische houtblok, die op kerstavond cadeautjes uitpoept voor kinderen die lief zijn geweest en houtskool uitpoept voor kinderen die stout zijn geweest.

25 december: Navidad (Eerste kerstdag)

Op 25 december vieren we kerst met de familie. Cadeaus liggen meestal onder de kerstboom en worden 's ochtends geopend. 's Middags eet je samen de "menjar de nadal" (in het Catalaans) of "comida de navidad" (in het Spaans), een uitgebreid feestmaal dat tot wel een uur of zes 's avonds kan duren.

[highlight text="Let op: 25 december is een vrije dag in Spanje."]

26 december: Sant Esteve (Tweede kerstdag)

Op 26 december vieren we in Catalonië Sant Esteve, een soort tweede kerstdag. Dan eet je ook samen met de familie, meestal bij het deel van de familie die je met kerst nog niet hebt gezien. Bij de traditie van Sant Esteve horen canelons als hoofdgerecht gegeten te worden.

Daarnaast luistert men graag op 26 december naar het kerstconcert Concert de Sant Esteve, dat altijd in het beeldschone Palau de la Música Catalana plaatsvindt.

Leuk om te weten: op Plaça Catalunya zal er op 26 december tussen 18:00 en 21:00 uur ieder half uur een spektakel van water, licht en geluid plaatsvinden.

[highlight text="Let op: 26 december is een vrije dag in Catalonië."]

Wat kun je doen tijdens kerstmis in Barcelona?

Kerst is een bijzonder moment om in Barcelona te zijn. De gezellige kerstsfeer heerst overal en terwijl locals zich haasten om de laatste cadeaus te halen en kerst te vieren, kun jij in alle rust van de stad genieten. Ben je met de kerst in Barcelona en ben je benieuwd naar wat er te zien en te doen is? Ontdek mijn tips om de kerstdagen in Barcelona door te brengen!

Uit eten en kerstlekkernijen proeven

Typisch voor kerstmis zijn de speciale cenas de Nadidad (kerstdiners) dat bij veel restaurants aangeboden wordt. Let wel op dat niet alle restaurants open zullen zijn tijdens de feestdagen, dus het beste is om je eerst online te oriënteren en van tevoren een tafel te reserveren om er zeker van te zijn dat je er terecht kunt. Bij eltenedor.es, de Spaanse Iens, kun je eenvoudig online zoeken naar een restaurant dat open is tijdens kerst en direct een tafel reserveren.

Ook onmisbaar op culinair vlak tijdens de kerstdagen in Spanje zijn de kerstlekkernijen zoals turrón, polvorones, mazapanes, mantecados en neulas. Deze vind je overal in de supermarkten en op markten. Maar het beste is om ze te halen bij speciaalzaken zoals Casa Gispert (Carrer Sombrerers, 23), Colmado Quílez (Rambla de Catalunya, 65) en Torrons Vicens (Plaça de la Universitat, 5).

Leuke kinderactiviteiten

Kerst is vooral een familiefeest in Spanje. Niet gek dus dat er allerlei activiteiten georganiseerd worden voor gezinnen. Zo gaan speciaal voor kerst de ijsbanen in Barcelona open, kun je bij vele musea speciale kinderworkshops volgen, en is er een traditioneel kerstcircus bij Port Vell te zien, het Circ Raluy. Daarnaast kunnen kinderen tijdens de feestdagen genieten van de vele spelletjes, optredens en activiteiten op het Plaça de Catalunya (alleen zijn ze wel op 25 december gesloten). Ook leuk om mee te maken is de muziek- en lichtshow van de Font Màgica in Montjuïc dat op 24, 25 en 26 december ook een kersttintje krijgt (voorstellingen om 19:00, 19:30, 20:00 en 20:30 uur).

Sfeervolle wandelingen

Als de avond valt in Barcelona is er een bijzondere sfeer in de stad met alle kerstversiering, lichtjes en muziek, ideaal voor een avondwandeling. Een aantal gebouwen in de stad worden speciaal voor kerst leuk versierd en zijn dus echt de moeite waard om te zien, zoals het besneeuwde Casa Batlló, de verlichte Casa Milà en het Hospital de Sant Pau. Mis vooral niet de kerststal die jaarlijks op het Plaça de Sant Jaume geplaatst wordt en dat duizenden bezoekers trekt. Ook leuk om te doen is mijn speciale kerstwandeltour waarbij je langs enkele van de mooiste kerstmarkten en winkelstraten komt. Let wel op dat winkels op 25 en 26 december gesloten zullen zijn vanwege kerst.

Kerstmarkten bezoeken

Uiteraard hoort een bezoek aan de kerstmarkt erbij tijdens kerst, zo ook in Barcelona. De grootste en oudste kerstmarkt, de Fira de Santa Llúcia is helaas tot en met 23 december open, maar andere kerstmarkten zoals de Fira de Reis de la Gran Via en de Fira de Nadal i Reis de la Via Júlia zijn tot begin januari open en kun je dus ook na 24 december bezoeken. Houd er rekening mee dat de openingstijden kunnen tijdens de feestdagen 25 en 26 december gewijzigd worden. Ook in het Poble Espanyol wordt er tijdens de feestdagen een gezellige kerstmarkt georganiseerd naast allerlei kinderactiviteiten (deze laatste blijft op 25 december echter gesloten).

Op de kerstmarkt zal je snel kennis maken met enkele van de leukste Catalaanse kersttradities. Onder andere die van de Caga Tió, de boomstronk met een vrolijk gezicht die cadeaus 'poept' op kerstdag, en de kerststalfiguurtje van een gehurkte man die zijn behoeftes aan het doen is, de caganer.

Kerstconcerten en theatervoorstellingen

Op 26 december, feestdag in Barcelona, kun je de befaamde kerstconcert van Sant Esteve mee maken in de concertzaal van het Palau de la Música. Ook traditioneel zijn de theatervoorstellingen van Els Pastorets, die het verhaal van de herders uit Bethlehem vertellen die het pasgeboren kindje Jezus gaan opzoeken. De voorstelling wordt in meerdere theaters gehouden en is ook een kindvriendelijke activiteit om te doen op 26 december. Ga bijvoorbeeld naar Sala Fènix in het centrum van Barcelona of naar Centre Moral i Instructiu de Gràcia in de wijk Gràcia.

Lekker uitwaaien

Uitwaaien op het strand kan prima in Barcelona. Aangezien de Spanjaarden zelf druk bezig zijn om kerst te vieren, zal je het hele strand bijna voor jezelf hebben. Een ideaal moment om lekker te wandelen en uit te rusten met het geluid van de golven. Andere bezienswaardigheden en parken zullen ongetwijfeld minder druk zijn vanwege kerstmis. Profiteer daarvan zou ik zeggen! Let wel op dat musea zullen wel op 25 en 26 december gesloten zijn vanwege kerst.

Tip: ben je benieuwd naar nog meer kersttradities in Catalonië? Lees dan hier verder.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave