Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Home » Kunst en cultuur in Barcelona

Kunst en cultuur in Barcelona

Barcelona is een belangrijke culturele stad en als hoofdstad van de autonome regio Catalonië heeft ze ook een belangrijke rol in het waarborgen van de Catalaanse cultuur en folklore. Tijdens een reis naar Barcelona zal je snel in contact komen met de Catalaanse taal en cultuur, maar ook de rijke kunstgeschiedenis van Barcelona zal je op iedere hoek van de stad verrassen.

Catalaanse cultuur

De Catalaanse cultuur, geboren uit de Catalaanse identiteit, is al bij aankomst op het vliegveld van Barcelona goed merkbaar: naamborden die in het Catalaans geschreven zijn, kranten die in het Catalaans zijn, reclameborden in het Catalaans… Naast een eigen taal zijn eigen tradities in Catalonië ook heel belangrijk: van sardanes dansen tot aan de viering van Sant Jordi. Daarnaast worden alle wijkfeesten in Barcelona met een Catalaans tintje gevierd: zo zie je hier altijd de beroemde mensentorens (castellers), optochten met reuzen (gegants), vuurlopen met duivels (correfocs) en traditionele dansen zoals de ball de bastons.

De cultuurliefhebber zal genieten van de prachtige musea en kerkgebouwen in Barcelona. Een echte must is uiteraard de Sagrada Família en de Kathedraal. Als je je goed in de geschiedenis en cultuur van Catalonië wilt inlezen, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het geschiedenismuseum Museu d’Història de Catalunya en het Huis van het Catalaanse erfgoed bij Palau Moja.

Probeer daarnaast tijdens je bezoek bij een Catalaans restaurant te eten en bestel de typische gerechten van deze regio. Denk onder andere aan de amanida catalana (Catalaanse salade), esqueixada (gezouten kabeljauwsalade), escalivada (salade van geroosterde groenten), canelons (gevulde cannelloni), costelles de xai (lamskoteletten), fideuà (pastavermicelli met groenten en zeebanket) en crema catalana (Catalaanse crème brûlée). En dat allemaal met een lekkere Catalaanse wijn of flesje cava.

Typisch Catalaans

Typisch Catalaans

Het traditionele Catalaanse kostuum voor mannen en vrouwen

Spanje kent vele regionale en culturele verschillen. Zo zijn er ook speciale gebruiken, tradities en gewoontes die typerend zijn voor Catalonië. Naast de bekende Catalaanse kerstfiguurtjes van de caganer (de kakker) of de caga tió (kerstboomstammetje), de porró (speciale wijnfles) of de traditionele dans van de sardanes en de indrukwekkende castellers (mensentorens), zijn er nog tal van dingen die typerend zijn voor Catalonië en zijn inwoners.

 • Catalaanse taal: de Catalaanse taal, afkomstig van het Latijn en een mix tussen het Spaans en het Frans, is de taal die in Catalonië, samen met het Spaans, gesproken wordt. Kinderen leren het van jongs af aan op school. Hoewel het tijdens de Franco-dicatuur verboden was om in het Catalaans te spreken, is Catalaans tegenwoordig alom vertegenwoordigd in de straten van Barcelona.
 • Catalaanse vlag: de senyera is de Catalaanse vlag, die bestaat uit vier horizontale rode banen op een gele (gouden) achtergrond. De blauwe of gele estelada is een variant van de Catalaanse vlag met links een driehoek met ster. Deze vlag staat voor de onafhankelijkheid van Catalonië en wordt door de separatisten gebruikt.
 • Catalaans kostuum: het traditionele Catalaanse kostuum voor mannen heet hereu en voor de dames pubilla of catalana. Deze regionale kostuums verbeelden de boerse oorsprong van de Catalaanse bevolking en hun tradities in de 18e en 19e eeuw. De man draagt een wit shirt of blouse, een zwartfluwelen vest (jupetí), een riem van ongeveer 30 tot 50 cm breed (faixa), en een broek van zwart fluweel tot net onder de knie. Witte sokken en espardilles, en de iconische rode barretina (Catalaanse muts), maken de mannelijke outfit af. De pubilla (de vrouwelijke erfgenaam van het familiefortuin in landelijke gebieden) draagt een zwarte fluwelen jurk en hakken, terwijl de catalana (de boerin) een wit shirt en een linnen rok versierd met bloemmotieven en espardilles draagt. Boven de rok zit meestal een zwarte schort en een mantell bedekt de schouders van de catalana. Op haar hoofd draagt zij een gevlochten draad die het haar vasthoudt (gandalla) en diezelfde draad wordt op haar armen gebruikt als mouwen (mitenes).
 • Catalaanse gastronomie: wie de ziel van de Catalanen wil ontdekken, kan zich het beste tot de Catalaanse keuken wenden. Bezoek de lokale markten, volg een kookcursus, shop voor souvenirs bij speciale delicatessenwinkels, en ga uit eten bij echte Catalaanse restaurants. Wil je de Catalaanse gastronomie op z’n best ervaren, doe dan mee aan de lokale eetfestijnen zoals de calçotada, de xatonada en de xocolatada. Ook leuk zijn de markten met streekproducten, zoals de Fira de productes tradicionals catalans die tussen oktober en mei gehouden wordt bij Plaça del Pi, iedere laatste weekend van de maand.
 • Catalaans modernisme: de Catalaanse variant van Art Nouveau betekent veel voor de Catalanen. Deze vernieuwende kunststroming uit eind 19e eeuw was voor architecten, schilders, of schrijvers, een manier om hun nationalistische wens te uiten. De mooiste panden en meest bekende architectonische parels van Barcelona zijn in deze stijl ontworpen en als je goed oplet, bevatten ze vaak Catalaanse symbolen zoals de Catalaanse vlag of de ridder Sant Jordi. Andere architectonische elementen, zoals de arc diafragma (diafragmaboog) en de volta catalana (Catalaanse boog of Catalaans gewelf) zijn ook typerend voor de architectuur in Catalonië.
 • Catalaanse feesten: Catalanen houden wel van een feestje. Gedurende het hele jaar zijn er meerdere momenten waar je kennis kunt maken met een echt Catalaanse feest, waarbij elementen zoals vuur, dans en muziek onmisbaar zijn! De meest geliefde feesten onder de Catalanen zijn die van Sant Jordi (de dag van de geliefden in Catalonië), Sant Joan (de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer), de Castanyada (het feest voor Allerheiligen) en de Diada Nacional de Catalunya (de Nationale feestdag van Catalonië). Klik hier voor meer feestdagen.
 • Catalaanse tradities: een hoop feesten hebben hun eigen tradities in Catalonië. Zo geeft men elkaar boeken en rozen voor Sant Jordi, word er vuurwerk afgestoken en worden er vreugdevuren gemaakt tijdens Sant Joan, eet men gepofte kastanjes en panellets voor de Castanyada, en krijgen kinderen cadeaus van de Caga Tió voor kerst. Bij de meeste dorps- en wijkfeesten staan er altijd typische Catalaanse dansen zoals de sardanes op het programma, kun je parades met reuzen (gegants) en de beroemde mensentorens (castellers) zien of kun je mee doen aan een vuurloop tegen de duivel (correfoc). Klik hier voor meer Catalaanse tradities. Tip: bewonder de sardana-dans (of doe gewoon ook mee!) iedere zaterdag om 18:00 uur en zondag om 11:15 uur vooraan de Kathedraal van Barcelona (let op: in augustus worden geen dansvoorstellingen gehouden).

Aanraders voor cultuurliefhebbers in Barcelona

Palau Moja
Palau Moja - Catalaanse cultuur in BarcelonaBezoek het Casa del Patrimoni Català, met o.a. het regionale VVV bureau, om meer info over Catalonië en zijn erfgoed te verkrijgen.

Meer info >

La Festa Catalana
La Festa Catalana - Catalaanse cultuur in BarcelonaTerugkerend evenement waarbij de Catalaanse cultuur en folklore centraal staat. Met leuke optredens van o.a. sardanes en castellers.

Meer info >

Barcelona’s wijkfeesten
Barcelona's wijkfeesten - Catalaanse cultuur in BarcelonaOntdek waar en wanneer de lokale festivals van Barcelona plaatsvinden en vier feest op z’n Catalaans tussen de locals!

Meer info >

Kunststad Barcelona

Veel bezoekers doen tijdens een stedentrip Barcelona vooral de welbekende highlights aan. Toch is het de moeite waard om je eens één of meerdere dagen te richten op de kunst in Barcelona, want het aanbod is eindeloos en zeer de moeite waard. Kunst is in Barcelona te vinden in alle vormen: van tijdelijke kunst- en fotografietentoonstellingen zoals de World Press Photo, tot aan de meest gekke street art die je in El Raval kunt vinden. Zelfs beeldende kunst van internationale kunstenaars zoals Frank O. Gehry, Roy Lichtenstein en Claes Oldenburg zijn hier te vinden. En het mooie is dat veel van deze kunst gewoon gratis op straat te zien is!

Kunstenaars uit Barcelona

Barcelona is ook de geboorteplaats en broedplaats van vele artiesten en kunstenaars. Door de geschiedenis heen hebben een aantal beroemde kunstenaars in Barcelona gewoond en een belangrijke nalatenschap gecreëerd. Denk aan de wereldberoemde Picasso, Dalí en Miró, maar ook aan de genieën Gaudí (van o.a. de Sagrada Família), Puig i Cadafalch (van o.a. Casa Amatller) en Domènech i Montaner (van o.a. Hospital de Sant Pau). Bekijk een aantal beroemde Spaanse schilders en kunstenaars die in Barcelona geboren zijn of gewoond hebben:

 • Bernat Martorell (1390 – 1452)
 • Jaume Huguet (1412 – 1492)
 • Ramón Martí Alsina (1826 – 1894)
 • Santiago Rusiñol (1861 – 1931)
 • Ramon Casas (1866 – 1932)
 • Antoni Utrillo (1867 – 1944)
 • Hermenegildo Anglada (1871 – 1959)
 • Isidre Nonell (1872 – 1911)
 • Joaquim Mir (1873 – 1940)
 • Pablo Picasso (1881 – 1973)
 • Joan Miró (1893 – 1983)
 • Salvador Dalí (1904 – 1989)
 • Antoni Tàpies (1923 – 2012)
 • Javier Mariscal (1950 -)

Mooie kunst in Barcelona

Cara de Barcelona - Kunst in Barcelona

Cara de Barcelona
‘Het gezicht van Barcelona’ is een kleurrijke sculptuur van Roy Lichtenstein uit de jaren 90.

Metro
Barceloneta (L4)
La Gamba - Kunst in Barcelona
La Gamba
Deze garnaal is een vrolijke sculptuur van Javier Mariscal, voorheen gebruikt als reclame-uiting voor een restaurant.

Metro
Barceloneta (L4)
Dona i Ocell - Kunst in Barcelona

Dona i Ocell
‘Vrouw en vogel’ is het kunststuk van Joan Miró dat je kunt vinden op het Parc de Joan Miró.

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)
El Desconsol - Kunst in Barcelona
El Desoncol
‘Het verdriet’ is een van de vele sculpturen die het Parc de la Ciutadella versieren, gemaakt door Josep Llimona.

Metro
Ciutadella | Vila Olímpica (L4)
Arc de Triomf (L1)
Gat del Raval - Kunst in Barcelona
Gat del Raval
De gigantische kat van Fernando Botero siert de Rambla del Raval en is een van de iconen van de wijk.

Metro
Liceu (L3)
Drassanes (L3)
Peix - Kunst in Barcelona
Peix
De gouden vis van Frank O. Gehry glanst onder de zon bij de Vila Olímpica van Barcelona.

Metro
Ciutadella | Vila Olímpica (L4)
Mosaic del Pla de l'Os - Kunst in Barcelona
Mosaic del Pla de l’Os
Joan Miró legde dit schitterend mozaïek in het hart van de beroemde Ramblas van Barcelona.

Metro
Liceu (L3)
Mistos - Kunst in Barcelona
Mistos
De lucifers van Claes Oldenburg zijn een vrolijke sculptuur waar kinderen op kunnen spelen.

Metro
Mundet (L3)
Frisos del Col·legi d'Arquitectes - Kunst in Barcelona
Frisos del Col·legi d’Arquitectes
Vooraan het gebouw van de Col.legi d’Arquitectes aan de Plaça Nova vind je een mooi kunststuk van Pablo Picasso.

Metro
Jaume I (L4)

Kunstmusea en galerijen in Barcelona

Kunststad Barcelona beschikt over een breed aanbod kunstmusea, kunstgalerijen en kunstmarkten. Voor de kunstliefhebber zijn er genoeg opties om zich hier dus nooit te vervelen

Kunstmarkt Plaça Sant Josep Oriol - Kunst in Barcelona
Kunstmarkt
Bij het Plaça Sant Josep Oriol (naast Plaça del Pi) wordt op zaterdag (11:00 – 20:00) en op zondag (11:00 – 14:00) een leuke kunstmarkt gehouden waar lokale artiesten hun werk laten zien.

Metro
Liceu (L3)
MNAC - Kunst in Barcelona
MNAC
Hét kunstmuseum bij uitstek van Barcelona, met een van de grootste collecties Catalaanse kunst.

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)
MACBA - Kunst in Barcelona
MACBA
Het museum voor de liefhebbers van moderne kunst, gevestigd in een gebouw van Richard Meier.

Metro
Catalunya (L1, L3, L6 en L7)
Universitat (L1 en L2)
Picasso Museum - Kunst in Barcelona
Picasso Museum
Dit museum toont het werk van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso en is een mooie reis door zijn leven.

Metro
Jaume I (L4)
Miró Museum - Kunst in Barcelona
Miró Museum
Dit museum herbergt een prachtige collectie van het werk van Joan Miró, van schilderijen tot aan beelden.

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)
Modernisme Museum - Kunst in Barcelona
Modernisme Museum
Voor de liefhebbers van het Catalaans Modernisme een ware must-see.

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
La Virreina - Kunst in Barcelona
La Virreina
Bij La Virreina Centre de la Imatge worden gratis tentoonstellingen over actuele onderwerpen gehouden.

Metro
Liceu (L3)
Arxiu Fotogràfic de Barcelona - Kunst in Barcelona
Arxiu Fotogràfic
Bij het fotoarchief van Barcelona worden gratis fotografietentoonstellingen over de geschiedenis van Barcelona gehouden.

Metro
Arc de Triomf (L1)
Galería Joan Gaspar - Kunst in Barcelona
Galería Joan Gaspar
Sinds 1992 presenteert deze kunstgalerie het werk van jonge, maar gevestigde kunstenaars.

Metro
Universitat (L1 en L2)
Fundació Antoni Tàpies - Kunst in Barcelona
Fundació Antoni Tàpies
De stichting van de Catalaanse kunstenaar Tàpies werd in 1990 geopend. Binnen staan er kunsttentoonstellingen en een uitgebreide bibliotheek gewijd aan de moderne kunst en de artiest zelf.

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

Street art Barcelona

Street-art-fanaten zullen ook blij zijn in Barcelona: van graffiti en muurschilderijen tot aan allerlei nieuwe vormen van street art, van zowel bekende als minder bekende straatkunstenaars. Denk hierbij aan de verkeersborden van Clet Abraham of de muurschildering van de Amerikaanse Keith Haring tegen aids achter het MACBA. De beste wijken om street art te spotten in Barcelona blijven die van El Raval, Gràcia en Poblenou.

We kunnen alleen maar concluderen dat Barcelona een stad is die street art omarmt: zo heeft de gemeente sommige delen van de stad benoemd als street art gebieden en mogen kunstenaars zonder vrees voor sancties hun werk doen. Tevens worden er regelmatig culturele evenementen georganiseerd waarbij kunstenaars uitgenodigd worden om plaatsen zoals oude fabrieken op te vrolijken met hun kunst. Voor meer info over dit initiatief en waar je street art kunt zien of beoefenen in Barcelona, ga naar de site Murslliures.com.

Aanraders voor kunstliefhebbers in Barcelona

Street art fietstour
Street art fietstour Barcelona - Activiteiten BarcelonaErvaar urban art tijdens deze unieke street art fietstour. Taal: Engels, Spaans, Frans, Duits en Russisch. Tickets vanaf €48,- p.p. Duur: 3 tot 5 uur.

Info & tickets >

Picasso wandeltour
Picasso wandeltour - Activiteiten BarcelonaLoop in de voetsporen van Picasso en bezoek het Museum Picasso. Taal: Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Tickets vanaf €36,- p.p. Duur: 1,5 uur.

Info & tickets >

Modernisme wandeltour
Modernisme wandeltour - Activiteiten BarcelonaOntdek het Modernisme, de stijl die Barcelona transformeerde. Taal: Engels, Frans, Spaans en Catalaans. Tickets vanaf €16,20 p.p. Duur: 2 uur.

Info & tickets >

Tip: voor nog meer kunst inspiratie en musea in Barcelona bekijk mijn Pinterest pagina.

Nieuws over kunst & cultuur in Barcelona

– 11/01/2019: Typisch Barcelona
– 26/09/2017: Waarom Catalonië onafhankelijk wil zijn
– 31/08/2016: Gratis musea in Barcelona: de ultieme gids
– 18/11/2015: World Press Photo Barcelona
– 09/03/2014: Een kunstenaarsleven in Barcelona
– 09/12/2013: Op bezoek bij kunstmuseum MNAC

Tip: lees hier meer berichten gerelateerd aan kunst in Barcelona en cultuur in de Catalaanse hoofdstad.

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone