De beste tips van een local!

Albóndigas con salsa de tomate

Albóndigas con salsa de tomate recept
Inhoudsopgave

Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus

Spaans: Albóndigas con salsa de tomate
Catalaans: Mandonguilles amb salsa de tomàquet

Elk tapasbar in Spanje heeft een variant op deze gehaktballetjes. Gehaktballen vormen een vast onderdeel van de Spaanse keuken en kunnen gemaakt zijn van zowel rund-, lams- als varkensvlees. Server deze balletjes met cocktailprikkers als tapas bij een drankje of serveer de balletjes met gekookte rijst voor een stevige hap.

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 gehaktballetjes:
- 300 g rundgehakt
- 1 grote losgeklopte ei (of twee kleine)
- 1 zeer fijngesnipperde ui
- 1 blik fijne tomatenpulp van Mutti
- 4-5 eetlepels paneermeel
- zout
- peper
- olijfolie
- suiker

Tip: tomatensaus zoals Heinz tomato frito kan ook gebruik worden voor dit recept in plaats van de tomatenpulp van Mutti. In dat geval hoef je de tomatensaus enkel op te warmen voor het opdienen.


Recept: Albóndigas con salsa de tomate

1. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan boven een matig vuur en fruit de uien een paar minuten zacht. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.

2. Doe de uien met het ei, paneermeel en gehakt in een grote kom. Besprenkel met wat zout en peper en meng het met je handen door elkaar.

3. Vorm met vochtige handen ongeveer 8-10 balletjes. Leg deze op een bord en zet ze minstens 20 minuten in de koelkast.

4. Verhit een scheut olie in een bakpan en verwarm het op middelmatig vuur. Doe de tomatenpulp erin en laat het geheel op een laag vuur zacht koken. Voeg indien nodig meer olijfolie toe. Breng het naar smaak met een beetje zout en suiker. De tomatensaus is klaar als die een beetje ingedikt is.

5. Verhit wat olie in een grote bakpan met antiaanbaklaag. Leg de gehaktballetjes in de pan en laat ze op een matig vuur ongeveer 5 minuten bakken tot ze aan de buitenkant bruin zijn en gaar van binnen. Bak de balletjes in porties en houd de rest warm.

6. Dien de gehaktballetjes op met de tomatensaus. Ze zijn het lekkerst als ze warm worden opgediend, maar op kamertemperatuur smaken ze ook goed.

Voor een volledige maaltijd serveer je de gehaktballetjes met tomatensaus samen met witte rijst en een stukje stokbrood. Heerlijk!

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn pisto recept (groenteschotel) of de gambas al horno (gamba's uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave