De beste tips van een local!

Buñuelos de bacalao con alioli

Buñuelos-de-bacalao-con-alioli
Inhoudsopgave

Kabeljauwfritters met saffraan aioli

Spaans: Buñuelos de bacalao con alioli
Catalaans: Bunyols de bacallà amb allioli

Kabeljauw wordt al ruim 500 jaar in landen rond de Atlantische Oceaan gezouten. Na het weken heeft de vis heerlijk subtiele en verrassend niet-zoute smaak. Voor dit recept gebruik ik in Nederland gewone kabeljauwhaasjes, die ik niet hoef te weken.

Ingrediënten

Voor 4 personen.

Voor de fritters:
- 225-250 g gezouten kabeljauw (tip: je kunt ook een mooie kabeljauwhaasje hiervoor gebruiken; deze hoef je niet te weken)
- 225 g gepureerde bloemige aardappelen
- 4 el melk
- 3 sjalotjes, fijngehakt
- 2 el gehakte peterselie
- 3 biologische eieren, gesplitst
- zout en vers gemalen zwarte peper
- plantaardige olie voor het bakken

Voor de saffraan aioli:
- 2 biologische eidooiers
- snufje zout
- 3 teentjes knoflook, gepeld en geperst
- sap van 1 citroen
- 2,4 dl extra vergine olijfolie
- 1,2 dl koolzaadolie
- 20 draadjes saffraan, geweekt in 1 kokendheet water


Recept: Buñuelos de bacalao con alioli

1. We beginnen door het maken van de saffraan aioli. Doe de eidooiers in een kom en voeg wat zout, knoflook en citroensap toe. Klop alles goed door elkaar. Schenk de olie al kloppend zo langzaam mogelijk bij (een elektrische mixer is handig). Blijf kloppen tot beide soorten olie zijn opgenomen. De knoflookmayonaise moet nu dik en romig zijn. Roer de saffraan met het weekvocht erdoor. De aioli is in de koelkast 2 dagen houdbaar.

2. Gebruik je gezouten kabeljauw: laat deze 12-14 uur van tevoren in koud water in de koelkast weken; ververs het water halverwege. Spoel de vis af en doe het in een pan met koud water en breng aan de kook. Haal de vis uit de pan, verwijder het vel en trek de vis met een vork in stukjes in een kom. Heb je een normale kabeljauwhaasje: maak het schoon onder de kraan, dep droog met een stukje keukenpapier, controleer dat er geen graten zijn en verkruimel de vis in een kom.

3. Voeg de aardappelpuree, melk, sjalotjes, peterselie, eidooiers, zout en peper in de kom. Klop het eiwit op en schep het door het vismengsel.

4. Maak de fritters van het vismengsel met behulp van een eetlepel en de hand. Haal met de lepel een stukje van de vismengsel en maak met de hand een platte schijf.

5. Vul een kookpan tot een derde met olie en verhit het. Bak de fritters in de pan tot ze goudbruin zijn. Keer halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze met de aioli.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn calçots al horno (calçots uit de oven) of de calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave