De beste tips van een local!

Canelones

Canelones
Inhoudsopgave

Gevulde cannelloni met bechamelsaus

Spaans: Canelones de carne con salsa bechamel
Catalaans: Canelons de carn amb salsa bechamel

Gevulde cannelloni met bechamelsaus is een typische gerecht uit Catalonië. De canelones worden vooral in het weekend en tijdens bepaalde feestdagen samen met de familie gegeten. Bijvoorbeeld met Sant Esteve (de tweede Kerstdag in Catalonië), zijn er veel families die de resten van het vlees van het kerst diner gebruiken om de vulling van de cannelloni te maken.

Ingrediënten

Voor 6 personen:
- 2 pakjes (circa 500 g) gedroogde cannelloni of lasagnevellen
- 150 g geraspte Parmezaanse kaas
- 15 g boter

Voor de vulling:
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 60 g serranoham, in sliertjes
- 250 g varkensgehakt
- 250 g rundergehakt
- 60 g vers broodkruim
- 5 eetlepels vi ranci (zoete sherry of vermouth)
- 2 eierdooiers, losgeklopt
- zout en peper

Wist je dat?

Je kunt de cannelloni vulling op verschillende manieren maken, de ene is goedkoper dan de andere. De basis is altijd vlees: runderkalfs- (of nog beter) varkensgehakt. Daarna kun je allerlei andere ingrediënten toevoegen, zoals gebakken kippenlevertjes, gare kipfilet, gare lamshersenen, foie gras (paté), serranoham, gekookte ham en/of worstvlees. Die aanvullende ingrediënten moeten extra smaak geven maar ze mogen niet overheersen. Ik gebruik meestal voor mijn vulling gewone varkens- en rundergehakt en stukjes serranoham.

Voor de bechamelsaus:
- 60 g boter
- 60 g bloem
- 5 dl volle melk
- een snufje versgeraspte nootmuskaat
- zout en peper


Bechamelsaus

Smelt de boter op een laag vuur in een pan. Neem de pan van het vuur, strooi de bloem erbij en klopt alles door elkaar. Zet de pan weer op het vuur en laat al roerend 2 tot 3 minuten koken. Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe. Draai het vuur lager en laat al roerend 3 tot 5 minuten sudderen tot de saus aan de achterkant van de lepel blijft handen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Maak de saus eventueel wat dikker door hem langer op het vuur te houden.

Recept: Canelones

1. Voor de gedroogde cannelloni volg de aanwijzingen op de verpakking: kook ze in water en giet ze daarna in koud water zo dat ze niet aan elkaar plakken.

2. Verwarm de oven voor op 220 ℃. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.

3. Maak de vulling. Verhit hiervoor de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten zacht. Voeg de ham en beide soorten gehakt toe en bak 5 tot 6 minuten tot het vlees gaar is. Schep de broodkruim doorheen en bak dit nog 1 a 2 minuten. Voeg de wijn en wat zout en peper toe en kook circa 4 minuten tot de wijn ingekookt is. Haal het van het vuur en schep er de dooiers door.

4. Meng het vleesmengsel in een kom en vul met je handen de cannelloni een voor een leg ze op de ovenschaal naast elkaar. Indien je lasagnevellen hebt gebruikt: verdeel de vulling over de velletjes deeg en rol ze op.

5. Schep driekwart van de geraspte kaas door de saus. Schep vervolgens de saus over de cannelloni. Strooi de rest van de kaas over en verdeel er stukjes boter over.

6. Zet de canelones 15-20 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn gazpacho recept (koude tomatensoep) of de bacallà amb samfaina (kabeljauw met groenten). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave