De beste tips van een local!

Catalaanse kabeljauw

Catalaanse kabeljauw

Kabeljauw met spinazie, pijnboompitten en rozijnen

Spaans: Bacalao a la catalana
Catalaans: Bacallà a la catalana

De bijnaam 'a la catalana' wijst erop dat dit gerecht pijnboompitten en rozijnen bevat, dat typisch is voor de Catalaanse streek. In mijn variant, serveer ik er gegrilde halve tomaten bij, hoewel het ook goed te combineren is met gebakken aardappelen.

Ingrediënten

Voor 4 personen
- 4 kabeljauwfilets, elk van ongeveer 175 g
- 50 g rozijnen
- 55 g pijnboompitten
- 3 tenen knoflook
- 500 g jonge spinazieblaadjes, gewassen en al schuddend drogen
- 4 tomaten
- wat broodkruimels of paneermeel
- olijfolie
- zout en peper
- citroenpartjes om op te dienen

Recept: Bacallà a la catalana

1. Doe de rozijnen voor de Catalaanse spinazie in een kommetje, voeg heet water toe en laat ze 15 minuten wellen. Giet ze goed af.

2. Rooster intussen onder voortdurend omscheppen de pijnboompitten in een droge koekenpan boven een matig hoog vuur gedurende 1-2 minuten totdat ze een goudbruine kleur hebben. Tip: let goed op want ze verbranden snel.

3. Verhit de olie in een grote braadpan met deksel boven een matig vuur, voeg de knoflook toe en bak deze 2 minuten tot het goudgeel, maar niet bruin is. Haal vervolgens de knoflook met een schuimspaan uit de olie (knoflook heb je niet meer nodig).

4. Doe de spinazie in de pan van de knoflook, sluit de pan af en kook de spinazie 4-5 minuten tot de blaadjes slinken. Haal het deksel van de pan, roer de uitgelekte rozijnen en de pijnboompitten erdoorheen en laat het overtollige vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper en hou het gerecht warm.

5. Bereid tussendoor de gegrilde halve tomaten in de oven: verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de tomaten gehalveerd met de open kant naar boven. Besprenkel wat olie, zout, peper en eventueel broodkruimels of paneermeel over de tomaten. Zet de tomaten ongeveer 10 minuten in de oven.

6. Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper. Leg ze onder een voorverwarmde grill met een beetje olijfolie. Rooster de kabeljauwfilets 10 minuten tot het vlees wit is en gemakkelijk in moten uiteen valt.

7. Verdeel de spinazie over vier borden en leg de kabeljauwfilets en de tomaten erbij. Lekker met partjes citroen.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

1080 Recepten
1080 Recepten boek Koop nu >

Het Tapas Boek
Het Tapas Boek Koop nu >

De smaken van Spanje
De smaken van Spanje Koop nu >