De beste tips van een local!

Churros

Spaanse churros recept

Gefrituurde reepjes deeg

Spaans: Churros
Catalaans: Xurros

Spanjaarden eten churros vooral graag als ontbijt of tussendoortje. De vorm kent twee variaties: een dikke en lang, de zogenaamde porra, en een dunne en gekarteld, de zogenaamde churro. In Barcelona zijn er vele granjas (ouderwetse melkcafés) waar churros worden gemaakt en samen met warme dikke chocolademelk worden genuttigd, wat bekend staat als churros con chocolate. Echt een aanrader op een winterse dag!

Ingrediënten

Voor ongeveer 25 stuks:
- 175 g bloem
- zonnebloemolie om te frituren
- poedersuiker
- zout


Recept: Churros

1. Doe 3,5 dl water in een pan, voeg wat zout toe en breng het aan de kook en voeg daarna alle bloem toe. Blijf roeren totdat het mengsel loslaat van de pan. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

2. Verhit de olie in een friteuse (tot 180-190 ºC) of pan. Doe het afgekoelde mengsel in een 'churrera'. Met deze speciale spuit kun je churros heel makkelijk uitpersen en direct in de hete olie leggen. Een andere optie is om de afgekoelde mengsel in een spuitzak met een stervorming mondstuk in te doen en ze rechtstreeks in de hete olie uitspuiten. Snij de churros met een scherp mes af voordat ze in de olie komen. Werk zo nodig in gedeelten zodat de pan niet te vol raakt.

3. Wacht tot de churros goudbruin zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze vervolgens goed uitlekken op keukenpapier. Serveer ze als ze nog warm zijn en bestrooi indien gewenst met poedersuiker.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn rosquillas recept (Spaanse donuts) of de crema catalana (Catalaanse crème brûlée). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.