De beste tips van een local!

Coca de vidre

Coca de vidre recept

Zoete koek met pijnboompitten

Coca is een van de beroemdste koeken in Catalonië. Vooral rond de tijd van Sant Joan zijn ze in alle etalages van de bakkers te vinden. Het is er in tal van vormen, zowel zoet als hartig, van de populaire coca de recapte, belegd met geroosterde groenten, tot de zoete coca de vidre (mijn favoriet).

De coca de vidre is een dun vel deeg dat op smaak is gebracht met anijs en pijnboompitten en met suiker is gekarameliseerd tot het bros en krokant is. Vandaar de naam, die als 'glas-coca' vertaald wordt.

Ingrediënten

Voor 4 koeken of voor 8 personen
- 500 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 3,75 dl volle melk
- zout
- suiker
- olijfolie
- anijslikeur zoals anis seco, Pernod of pastis
- 125 g pijnboompitten

Recept: Coca de vidre

1. Zeef voor het deeg de bloem in een grote kom. Schep de bakpoeder er doorheen. Voeg de melk, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel anijslikeur toe. Meng met je handen totdat het een glad, elastisch deeg wordt. Maak van het deeg een bal, dek het af met een schone theedoek en laat het 20 minuten rusten.

2. Verwarm de oven voor op 220°C. Vet 2 grote bakplaten met olie in.

3. Verdeel het deeg in 4 even grote stukken en maak van elk stuk een dikke worst. Stuif het aanrecht met wat bloem en rol met een roller elk stuk deeg plat (van ongeveer 3 mm dik). Leg ze vervolgens op de bakplaat.

4. Prik het deeg her en der in met een vork en bestrijk het met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi gelijkmatig de pijnboompitten en 125 g suiker. Zet het deeg circa 15 minuten in de oven, of tot de koek goudbruin is. Besprenkel ze zodra ze uit de oven komen gelijkmatig met 1,25 dl anijslikeur. Serveer de coca warm of op kamer temperatuur.

Boeken bestellen over de Spaanse keuken?

De verse Spaanse keuken - Sergio Vasquez Spaanse lekkernijen Het Tapas Boek 1080 Recepten
De verse Spaanse keuken De smaken van Spanje Het Tapas Boek 1080 Recepten

Boek bestellen

Boek bestellen

Boek bestellen

Boek bestellen