De beste tips van een local!

Coca de vidre

Coca de vidre recept
Inhoudsopgave

Zoete koek met pijnboompitten

Spaans: coca de vidrio
Catalaans: coca de vidre

De coca de vidre is een dun vel deeg dat op smaak is gebracht met veel suiker, anijs en pijnboompitten en dat gekarameliseerd wordt totdat het bros en krokant is. Vandaar de naam, die het beste als "koek van glas" vertaald kan worden.

Wist je dat?

Coca is een van de beroemdste koeken in Catalonië. Vooral rond de tijd van Sant Joan zijn ze in alle etalages van de bakkers te vinden. Coques zijn er in tal van vormen, zowel zoet als hartig, van de populaire coca de recapte, belegd met geroosterde groenten, tot de zoete coca de vidre (mijn favoriet).

Ingrediënten

Voor 4 coques (8 personen):
- 500 g bloem
- 3,75 dl volle melk
- 130 g suiker
- 125 g pijnboompitten
- 4 el olijfolie
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- anijslikeur zoals droge anijsdrank uit Spanje of pastis


Recept: Coca de vidre

1. Zeef de bloem in een grote kom en schep de bakpoeder er doorheen. Voeg de melk, zout, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel anijslikeur toe. Meng met de handen totdat het een glad, elastisch deeg wordt. Maak van het deeg een bal en zet terug in de kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het 20 minuten rusten.

2. Verwarm de oven voor op 220°C.

3. Maak het aanrecht schoon en verdeel het deeg in vier even grote stukken. Maak van elk stuk een dikke worst. Stuif het aanrecht met wat bloem en druk ze plat (ongeveer 3 mm dik) met behulp van een deegroller. Rol het deeg in een langwerpige vorm zodat deze allemaal straks op de bakplat passen.

4. Dek de bakplaat met bakpapier en leg de plakken deeg neer (je hebt hiervoor twee bakplaten nodig en anders werk je in rondes ). Prik het deeg her en der in met een vork en bestrijk het met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi daarna de pijnboompitten en 125 g suiker. Zet het deeg circa 15 minuten in de oven, of tot de koek goudbruin is geworden. Besprenkel de coca de vidre zodra deze uit de oven komt met 1,25 dl anijslikeur en serveer als het nog warm is of op kamer temperatuur.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn panellets recept (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) of de churros (gefrituurde reepjes deeg). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave