De beste tips van een local!

Croquetas

Inhoudsopgave

Spaanse kip-hamkroketten

Spaans: Croquetas de jamón y pollo
Catalaans: Croquetes de pernil i pollastre

Kroketten behoren tot het repertoire van elke Spaanse huisvrouw. Het gerecht is geworteld in de zuinige keuken van een minder voorspoedige tijd, toen vlees een echte luxe was en het ondenkbaar was om restjes vlees weg te gooien. Zo werden de restjes van de zondagse maaltijd 's maandags in croquetas verwerkt. Nu zijn deze hapjes op de menukaart van bijna elke tapasbar te vinden. Ze zijn heerlijk als hapje tussen de middag, of een lekker extraatje bij het avondmaal.

Ingrediënten

Voor circa 20 kroketten of voor 5 personen:
- 3 eetlepels olijfolie, plus extra voor het bakken
- 3 eetlepels bloem
- 3,75 dl volle melk
- 60 g fijngehakt gekookt kippenvlees
- 60 g serranoham of andere gedroogde ham, fijngehakt
- een snufje versgeraspte nootmuskaat
- zout en versgemalen peper
- 125 g fijngemalen droge broodkruimels
- 2 grote eieren, losgeklopt


Recept: Croquetas de jamón y pollo

1. Meng in een kleine pan op laag vuur de 3 eetlepels olijfolie met de bloem. Laat roerend 2 tot 3 minuten tot de bloem alle olie heeft opgenomen. Voeg onder voortdurend roeren met een houten lepel geleidelijk de melk toe. Klop met een garde om eventuele klontjes te verwijderen. Laat de saus al roerend indikken (dat kan tot wel 15 minuten duren). Neem de pan van het vuur, schep er de kip en ham door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

2. Schep de mengsel over in een metalen bakvorm en laat op kamertemperatuur komen. Dek het af met plasticfolie en zet het een nacht in de koelkast. De volgende dag zal het mengsel tot een dikke pasta gestold zijn.

3. Doe de broodkruimels in een ondiepe schaal en klop in een tweede schaal de eieren los. Vorm de stijve pasta met behulp van je handen en een lepel tot korte worstjes van 5 cm lang en circa 3 cm doorsnee. Doe dit met natte handen, anders blijft het deeg zo aan je handen kleven. Haal ze vervolgens door het ei en rol ze door de broodkruimels tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn.

4. Giet een laagje olijfolie (van circa 3 cm diep) in een grote koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot de olie heet is. Doe een paar kroketten tegelijk in de olie en laat ze een aantal minuten bakken. Draai de kroketten regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Neem een bord bekleed met keukenpapier en leg ze daarop. Dien onmiddellijk op.

Tip: ik gebruik hier geen frituurpan, maar dat is zeker een optie om de croquetas aan het einde te frituren.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn tortilla española (Spaanse aardappeltortilla) of buñuelos de bacalo (kabeljauwfritters). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave