De beste tips van een local!

Croquetas

Spaanse croquetas recept
Inhoudsopgave

Spaanse kip-hamkroketten

Spaans: Croquetas de jamón y pollo
Catalaans: Croquetes de pernil i pollastre

Kroketten behoren tot het repertoire van elke Spaanse huisvrouw. De Spaanse kroketjes stammen af uit een minder voorspoedige periode waarin geen eten verspilt mocht worden, en dus werd het vlees van de zondagse maaltijd gebruikt om maandag croquetas te maken. Tegenwoordig staan croquetas steevast op de menukaart van elke tapasbar in Spanje, waar ze in verschillende smaken en combinaties aangeboden worden. Deze kroketten van kippenvlees en serranoham zijn een van mijn favorieten.

Ingrediënten

Voor circa 20 kroketten of voor 5 personen:
- 1 gare kipfilet in stukjes of 60 g gerookte kipfiletreepjes
- 60 g serranoham in stukjes
- 125 g fijngemalen droge broodkruimels of paneermeel
- 2 eieren
- 3,75 dl volle melk
- 3 el olijfolie, plus extra voor het bakken
- 3 el bloem
- snufje versgeraspte nootmuskaat
- zout en versgemalen peper


Recept: Croquetas de jamón y pollo

1. Meng in een kleine pan op laag vuur de 3 eetlepels olijfolie met de bloem. Blijf een paar minuten roeren tot de bloem alle olie heeft opgenomen. Haal de pan van het vuur en voeg onder voortdurend roeren met een houten lepel geleidelijk de melk toe. Klop met een garde om eventuele klontjes te verwijderen. Zet de pan weer op het vuur en laat de saus al roerend indikken (dat kan tot wel 15 minuten duren).

2. Haal de pan van het vuur, schep er de kip en ham door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

3. Schep de mengsel over in een kom en laat op kamertemperatuur komen. Dek het af met plasticfolie en zet het minstens een paar uur in de koelkast, tot het mengsel gestold is.

4. Doe de broodkruimels in een boord en klop de eieren los in een kom. Vorm het mengsel tot kroketten met behulp van je handen en een lepel. Doe dit met natte handen, anders blijft het deeg zo aan je handen kleven. Haal ze vervolgens eerst door het broodkruim, daarna het ei en rol ze weer door de broodkruimels tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn.

5. Giet een laag van 3 cm olijfolie in een diepe koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot de olie heet is. Doe een paar kroketten tegelijk in de olie en laat ze een aantal minuten bakken. Draai de kroketten regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dien ze meteen op.

Ik gebruik hier geen frituurpan, maar dat is zeker een optie om de croquetas aan het einde te frituren.

Variatietip: andere variaties van de Spaanse croquetas zijn de spinaziekroketten, champignonkroketten en kaaskroketten.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn tortilla española (Spaanse aardappeltortilla) of buñuelos de bacalo (kabeljauwfritters). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Bewaar dit recept op Pinterest!

Spaanse-kip-hamkroketten-recept-pinterest

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave