De beste tips van een local!

Espárragos con jamón serrano

Inhoudsopgave

Gegrilde asperges met ham

Spaans: Espárragos con jamón serrano
Catalaans: Espàrrecs rostits amb pernil serrà

Eind april verschijnen op alle menukaarten in Barcelona witte en groene asperges, dikwijls als onderdeel van het 'menú del día', oftewel, de dagschotel. Ze zijn ook lekker als tapa of op de barbecue.

Ingrediënten

Voor 4 - 6 personen:
- zeezout
- 24 verse asperges, waarvan de houtige onderste uiteinden zijn afgesneden
- ongeveer 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- peper
- 12 dunne plakjes serranoham, in de lengte gehalveerd
- 1 portie romescosaus of knooflookmayonaise om erbij te geven


Recept: Espárragos con jamón serrano

1. Bestrooi een bakblik met wat zout en leg daarop een laag asperges. Bestrijk de asperges met de olijfolie.

2. Grill de asperges in een voorverwarmde oven bij 220ºC gedurende 12-15 minuten totdat de asperges net gaar zijn (dat zie je als je met de punt van een mes in prikt). Haal het bakblik uit de oven en bestrooi de asperges met peper uit de molen.

3. Wikkel een plak serranoham om de asperges Serveer ze, warm of op kamertemperatuur, met een kommetje romescosaus of knoflookmayonaise.

Tip: als je asperges als tapas wilt serveren, leg dan de stelen op een plat bord rondom een kommetje met saus zodat de gasten de stengels gemakkelijk in de saus kunnen dippen. Wil je ze als voorgerecht geven, leg ze dan op een afzonderlijk bord en lepel er wat saus overheen.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn botifarra catalana (Catalaanse worst) of de bacallà amb samfaina (kabeljauw met aubergine), paprika’s, ui en tomaat. Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave