De beste tips van een local!

Gazpacho

Gazpacho
Inhoudsopgave

Gazpacho

Spaans: Gazpacho
Catalaans: Gaspatxo

Gazpacho is een van de klassieke koude soepen die op een zomerse dag even verfrissend smaken als vruchtensap. De Andalusische variant, de gazpacho andaluz, is overal in Spanje bekend en zie je vaak als voorgerecht op vele restaurants.

Ingrediënten

Voor 4 - 6 personen:
- 500 g grote sappige tomaten, ontveld, van zaden ontdaan en in stukjes gesneden
- 3 grote rijpe rode paprika's, van zaad ontdaan en in stukken
- 2 el sherryazijn
- 4 el olijfolie
- een snufje suiker
- zout en peper

Om op te dienen (naar keuze):
- ijsblokjes
- fijngesneden rode paprika
- fijngesneden groene paprika
- fijngesneden gele paprika
- fijngesneden ontpitte komkommer
- fijngesneden hardgekookt ei
- broodblokjes in knoflookolie gebakken


Recept: Gazpacho

1. Doe tomaten, paprika's, sherryazijn, olie en suiker in een keukenmachine en pureer ze tot je de massa fijn genoeg vindt. Doe het in een schaal en zet het vervolgens minstens 4 uur in de koelkast. Proef en voeg zo nodig nog wat extra azijn, zout of peper toe (vooral nadat de soep uit de koelkast komt).

2. Schep voor het opdienen de gazpacho in kommen en voeg er desgewenst 1 of 2 ijsblokjes aan toe. Doe de verschillende garneringen in aparte kommetjes en laat iedereen zelf zijn soep garneren.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn pisto recept (groenteschotel) of de bacallà amb samfaina (kabeljauw met groenten). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave