De beste tips van een local!

Mona de Pascua

Mona de Pascua paastaart
Inhoudsopgave

Paastaart

Spaans: Mona de Pascua
Catalaans: Mona de Pasqua

Tegen Pasen verschijnen verschillende ambachtelijke taarten in de etalages van de beste pastisseries in Barcelona zoals Escribà en Fargas. Mona de Pascua, de pronkstukken onder de Catalaanse paastaarten, zijn er in verschillende vormen; van eenvoudige chocoladetaarten tot gigantische kunstwerken van chocolade. Bijna alle moderne mones worden met een of andere soort chocolade bedekt en de meest indrukwekkende (degene die in de plaatselijk kranten terechtkomen) zijn echte kunstwerken.

Lees hier meer over Pasen in Barcelona.

Ingrediënten

Voor 10 tot 12 personen:

Voor de chocoladeroom
- 3,75 dl slagroom
- 60 g suiker
- 150 g extra bittere chocolade, geraspt

Voor de taart
- 300 g boter, op kamertemperatuur
- 6 grote eieren, op kamertemperatuur
- 300 g suiker
- 300 g bloem

Voor de siroop
- 125 g suiker
- 2,5 dl water
- 220 g extra bittere chocolade, in stukjes gebroken
- chocolade paaseitjes (desgewenst)
- decoratieve veren (desgewenst)


Recept: Mona de Pascua

1. Doe voor de chocoladeroom de slagroom in een kleine pan en breng hem op laag vuur tegen de kook aan. Voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost. Voeg de geraspte chocolade toe en roer tot de chocolade is gesmolten. Laat afkoelen, dek af en zet 24 uur in de koelkast.

2. Verwarm voor de taart de oven voor 190°C. Vet een taartvorm van 25 cm doorsnee in met boter. Bestuif met bloem en schuld overtollige bloem eruit.

3. Klop met een houten lepel in een kom de boter lichtgeel en romig. Klop met een elektrische handmixer of garde in een aparte kom de eieren met de suiker tot het mengsel licht van kleur is en in volume verdrievoudigd is. Klop er geleidelijk de boter door tot alles goed gemengd is. Zeef de bloem boven het botermengsel en meng goed.

4. Schep het beslag in de voorbereide vorm. Zet de taart circa 50 minuten in de oven tot hij goudbruin is en een in het midden gestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat op een metalen rooster afkoelen.

5. Meng voor de siroop de suiker met het water in een kleine pan. Breng op een matig vuur aan de kook en laat in circa 4 minuten tot een siroop inkoken. Laat de siroop niet goudkleurig worden. Neem van het vuur en laat afkoelen.

6. Doe de stukjes chocolade in de bovenkant van een au bain-mariepan of in een roestvrijstalen kom. Zet de pan of kom boven (het water niet raken) en pan sudderend water. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Laat vooral geen stoom met de chocolade in aanraking komen.

7. Giet de chocolade op een koud, glad werkvlak (bij voorkeur marmer of gepolijste natuursteen) en laat tot een flinterdun laagje uitvloeien. Laat volledig afkoelen. Schaaf met een zwaar, scherp mes de chocolade van het werkvlak tot mooie krullen.

8. Neem voor de afwerking van de taart de chocoladecrème uit de koelkast en klop met een elektrische handmixer of garde tot hij dik genoeg is om met een mes te kunnen smeren. snijd met een lang kartelmes de taart horizontaal in 2 even dikke lagen. Leg de onderste helft met de aangesneden kant boven op een grote taartschaal. Bestrijk de aangesneden kant met de helft van de siroop. Besmeer dan met ongeveer de helft van de crème zodat je eendikke laag hebt. Schik de bovenste helft van de taart met de aangesneden kant boven de chocoladecrème. Bestrijk hem met de rest van de siroop en besmeer met de rest van de crème.

9. Versier de taart als deze afgekoeld is met chocoladekrullen, chocolade paaseitjes en veren.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn rosquillas recept (Spaanse donuts) of de crema catalana (Catalaanse crème brûlée). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave