De beste tips van een local!

Spaanse tortilla

Spaanse tortilla
Inhoudsopgave

Spaanse tortilla

Spaans: Tortilla española / tortilla de patatas
Catalaans: Truita espanyola / truita de patates

Er is vrijwel geen enkele tapasbar in Spanje waar deze eenvoudige maar overheerlijke, stevige, dikke omelet niet geserveerd wordt. Dit Spaanse klassieker wordt als tapa of als volledig gerecht genuttigd samen met een lekkere salade en stokbrood. In sommige bars vind je de tortilla de patatas ook als vulling van een broodje; dan heet het bocadillo de tortilla.

Ingrediënten

Voor 8 - 10 porties:
- 125 ml olijfolie
- 600 g aardappelen
- 1 grote ui, fijngesneden
- 6 grote eieren
- zout

Tip: je kunt ook eindeloos variëren met de inhoud van de tortilla, bijvoorbeeld door kleine stukjes paprika of spinazie er in te doen.


Recept: Spaanse tortilla

1. Schil de aardappelen en snij ze in dunne gelijkmatige plakjes. Doe wat olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en laat het warm worden op een hoog vuur. Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe. Laat de aardappelen een tijdje bakken en voeg daarna de uien toe. Het geheel moet in totaal 15-20 minuten bakken tot de aardappelen zacht zijn.

2. Klop ondertussen de eieren los in een grote kom en voeg wat zout toe.

3. Haal de aardappelen en uien uit de pan en laat ze boven een hittebestendige schaal uitlekken om de olie te bewaren. Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.

4. Verhit de pan opnieuw boven een matig vuur met een paar eetlepels van de bewaarde olie. Voeg het eimengsel toe en strijk het glad met een spatel. Ga met de spatel langs de rand zo dat de tortilla mooi rond wordt. Laat het eimengsel ongeveer 5 minuten bakken tot dat de onderkant van het mengsel gestold is. Blijf de pan af en toe schudden zodat het mengsel los blijft.

5. Maak met een spatel de zijkant van de tortilla los. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt.

6. Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. De tortilla ligt nu ondersteboven. Laat het nog een paar minuten bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is. De tortilla moet dan gaar maar nog licht vochtig zijn.

7. Neem de pan van het vuur en laat de tortilla op een bord glijden. Snij de tortilla in mooie punten en serveer het als het nog warm is.

Goed om te weten: tortilla is ook prima om in de koelkast nog een dag te bewaren en om koud te eten.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn pisto recept (groenteschotel) of de gambas al horno (gamba's uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave