Barcelonesa vertelt over Barcelona. Mijn persoonlijke tips voor je reis naar Barcelona.

Zakkenrollers in Barcelona

Het is welbekend dat in elke grote stad waar veel toeristen rondlopen zijn er ook een heleboel zakkenrollers actief. Volgens TripAdvisor is Barcelona de stad met de meeste zakkenrollers. Maar wat als je in Barcelona woont of op vakantie gaat? Waar moet je het meest opletten om zakkenrollers te voorkomen? En hoe kun je voorkomen dat je beroofd wordt? Met dit bericht wil ik iedereen waarschuwen en op de hoogte brengen van dit probleem dat zich afspeelt in Barcelona en dat betrekking heeft op zowel inwoners als toeristen.

Zakkenrollers: wie zijn ze?

Zakkenrollers worden in Spanje carteristas genoemd. Ze gaan meestal in groepjes van twee of meer mensen. In het verleden waren het jonge kleine mannen die snel konden rennen, soms zelfs jochies. Tegenwoordig zijn ze groter, meer intimiderend en werken in ‘bendes’. Er zijn ook bekende gevallen van vrouwelijke zakkenrollers.

Zakkenrollers zijn meestal niet de best geklede mensen en dragen sportschoenen of tenminste kleding die zich laat bewegen.

Als iemand (of een groepje mensen) jouw aandacht probeert te trekken of je probeert af te leiden, kun je het best hen de rug toedraaien en weggaan. Anders kan het wel zo zijn dat terwijl de onschuldig uitziende persoon jouw aandacht trekt een kompaan weggaat met je portemonnee of tas.

Wat veel inwoners claimen is dat de zakkenrollers zijn altijd dezelfde mensen die altijd op hetzelfde punt ‘werken’, zoals bijvoorbeeld in de metro. Om die reden is vanaf de zomer 2011 extra politieagenten in de metro ingezet. Dit zou moeten helpen tegen de dieven.

De meest voorkomende zakkenrol technieken

Zakkenrollers hebben verschillende manieren om de mensen af te leiden en in actie te komen. Ze kunnen je duwen in de metro of iets vragen om je af te leiden en je zakken leeg te halen. Als toerist zou ik dus vragen van vreemde mensen gewoon negeren en goed op je spullen letten en doorlopen.

Momenten van veel drukte zoals bij het in- en uitstappen en de (rol)trappen in de metro zijn ook dé kans voor zakkenrollers om snel iets uit je jas, broek of tas te stelen. Ook moet je opletten tijdens het kopen van een metrokaartje als er mensen te dichtbij jou komen te staan.

Veelvoorkomende trucs zijn: iemand die doet alsof je vogelpoep of een vlek op je kleding hebt en die je wil ‘helpen’ om het schoon te maken, iemand die ‘onoplettend’ geld of iets anders laat vallen op de grond, iemand die je vragen wilt stellen in verband met zogenaamde ‘enquêtes’ of de ‘pet’, dat is, iemand die voor je loopt en opeens stopt terwijl er nog iemand anders achter je staat.

Nieuwere technieken zijn ook die van zakkenrollers die zich als toerist voordoen. Zo komen ze dichtbij je tijdens een wandelroute of vragen je naar de weg met een grote plattegrond. Als je niet oplet kunnen ze jou tussendoor beroven. Ook kunnen mensen op straat je iets proberen te geven en daarna een een symbolische cent willen, wat je de ‘fortuna’ noemen. Trap hier niet in en laat ze niet zien waar je je geld hebt.

Tassen die op een stoel of op de grond staan zijn ook een makkelijk doel voor dieven, ze pakken je tas en rennen ervandoor. Tijdens het eten of drinken op een terras, bar of restaurant moet je dus altijd je tas tussen je benen of op je schoot houden en goed in de gaten houden. Zo kun je voorkomen dat je beroofd wordt.

Groepen met kleine kinderen of jongeren die handtekeningen of geld verzamelen voor een bepaald doel moet je ook niet vertrouwen en dus niet ingaan op hun blikken of vragen.

’s Nachts zou ik als toerist niet te veel drinken, niet tegen vreemde mensen praten en je nooit laten optillen of wat dan ook door vreemdelingen. Dronken toeristen zijn een makkelijk slachtoffer en dieven weten honderden manieren om ze af te leiden. Met het excuus van het verspreiden van ‘flyers’ voor de discotheek, beginnen zakkenrollers met jou te dansen alsof ze in de club zijn en gebruiken dit als afleiding om je mobiel of portemonnee af te pakken. Anderen zullen over Barça spreken en doen alsof er een bal geworpen wordt. Terwijl ze met de denkbeeldige bal kriskras door je benen gaan, grijpen zakkenrollers alle kostbaarheden uit je achterzak. Een groep travestieten kan je ook zomaar overvallen op straat en tijdens de verwarring je spullen pakken. Met prostituees (vaak te zien bij de Ramblas ’s nachts) moet je ook oppassen. Prostituees kunnen op je afkomen als je een man bent en insinueren dat ze je geslachtsdelen willen aanraken. Als ze worden afgewezen, gebruiken ze deze kans om in je broekzakken te grijpen zonder dat je het merkt. Altijd oppassen dus!

Waar moet je voor zakkenrollers opletten?

Kaart met de punten waar zakkenrollers het meest actief zijn in Barcelona

Zakkenrollers kunnen overal in de stad actief zijn. Het is wel bekend dat de metro en de Ramblas dé plekken in de stad zijn waar de zakkenrollers het meest actief zijn. Ze profiteren vooral van de drukte in de metro en op straat om in actie te komen.

De Spaanse krant La Vanguardia heeft ook een onderzoek gemaakt samen met hun lezers waar het duidelijk wordt aangegeven waar de zakkenrollers het meest actief zijn. Volgens de resultaten van La Vanguardia moet je vooral in El Born heel erg opletten voor zakkenrollers. De rest van de ‘zwarte punten’ bevinden ze zich allemaal in de binnenstad en op de toeristische punten, zoals het goed te zien is op de kaart.

In de metro moet je vooral opleten op de lijnen L3 en L5 volgens La Vanguardia, in het triangle tussen Sants Estació, La Barceloneta en Sagrada Família om precies te zijn. Vooral op de metrostations van Passeig de Gràcia, Catalunya en Liceu gebeuren er veel diefstallen.

Pas ook op als je op het strand bent, vooral in de zomer periode is het erg druk, dus makkelijk om afgeleid te raken.

10 gouden tips om zakkenrollers te voorkomen

Iets dat mijn ouders mij heel goed hebben geleerd is om niemand die ik niet ken te vertrouwen. Zelfs niet bij mij thuis in de lift. ‘Ga dan door de trappen als je iemand ziet wachten op de lift die jij niet kent’, zeiden ze. Nu is het mijn beurt om aan jullie mijn beste tips te geven om de stad veilig te verkennen. Goed op je spullen letten is het belangrijkste, dan hoeft er niets te gebeuren. Maar hoe kun je verder voorkomen om beroofd te worden?

1. Waardevolle spullen goed bewaard

Neem niet te veel kostbare spullen mee en zorg dat je de spullen niet te lang alleen laat. Maak thuis kopieën van je belangrijke documenten zoals paspoort, ID, rijbewijs, verzekeringspas enzovoort. Laat je paspoort op een veilige plek zoals in de hotelkluis en voorkom dat die wordt gejat. Neem maar zoveel cash geld mee als je denkt nodig te hebben en berg de rest van je geld, creditcards, bankkaarten en waardevolle spullen op in het hotel of appartement. Laat juwelen en andere kostbare spullen die je niet nodig hebt thuis achter. Neem niets mee dat je zeker niet wilt verliezen.

2. Niets in je achterzakken of broekzakken

Leeg je broekzakken, jaszakken of tas achterzakken. Deze zijn heel makkelijk om leeg te maken door dieven. Het beste is om je portemonee, sleutels of andere spullen dat je in handbereik wilt hebben in een zak op de binnenkant van je tas in te stoppen of in een moneybelt: nooit in je broekzak maar het liefst onder je kleding.

3. Let op bij druktes

Let op bij het in- en uitstappen op de metro of de bus vooral als er wat geduwd wordt, ook bij de poortjes; het zijn allemaal trucs om je af te leiden en je tegelijkertijd te beroven. Ook in de rij voor een museum of een andere plaats waar veel mensen dichtbij elkaar komen zoals in de Sagrada Família of de Kathedraal moet je goed opleten. Let ook extra op in kleine, drukke straatjes of winkeltjes.

4. Opletten in de metro of de bus

Zitten in de metro of de bus is de beste oplossing tegen zakkenrollers. Als je niet kunt zitten ga dan tegen een muur of deur staan zodat je overzicht hebt. Verder moet je zoals al eerder gezegt goed opletten tijdens het in- en uitstappen, de trappen lopen of een kaartje kopen. Zorg dat je wat geld en een strippenkaart apart van je portemonnee bewaart voor het geval dat je toch beroofd wordt.

5. Bescherm je tas en je spullen

Hou je tas altijd goed in de gaten. Tijdens het lopen draag je rugtas aan de voorkant van je lichaam en houd je damestas goed vast of draag hem diagonaal over je schouder en borst; zakkenrollers kunnen tassen grijpen en wegrennen als ze merken dat er niet opgelet wordt. Als je in een restaurant of bar zit zet je tas altijd tussen je bennen of boven je bennen, waar je hem goed kunt controleren. Laat nooit je tas op een stoel zitten of onder een tafel. Houd bij voorkeur de riem van je tas bij de hand of maak die vast aan je stoel. Laat je spullen niet ‘even’ achter, ook niet om snel wat aan de barman te gaan vragen of naar het toilet te gaan. Vanzelfsprekend moet je niets op tafel laten liggen zoals geld, portemonee, paspoort of mobiele telefoon.

Op het strand laat je spullen nooit onbewaakt achter. Laat iemand altijd op de spullen letten terwijl de andere(n) gaan zwemmen.

Draag je fototoestel of camera niet duidelijk zichtbaar en losjes maar doe hem om je nek of het lusje om je hand zodat ze hem niet weg kunnen trekken van je schouder. Als je het in een tas gaat opbergen, doe dit het liefst niet in een cameratasje waaruit duidelijk blijkt wat er in zit. Draag dat tasje altijd voor je, nooit achter je rug of naast je lichaam, en bij voorkeur met de draagriem diagonaal over je schouder en borst.

6. Vermijd donkere en smalle steegjes

Vooral ’s nachts zijn de donkere en smalle straatjes in de binnenstad geen goede plek om rond te lopen. Ciutat Vella is juist een van de minst veilige wijken volgens de inwoners van Barcelona zelf en dus zou ik die steegjes ’s nachts verlaten en alleen door grotere wegen lopen.

7. Vertrouw niemand die je niet kent

Locals merken wel wie toeristen zijn en dus zouden je waarschijnlijk nooit gaan vragen om de weg of wat dan ook. Als dit jou overkomt kan dit een geval zijn van zakkenrollen. Vertrouw dan ook niemand die zomaar tegen jou komt te praten op straat, vooral als het over een groep gaat, of iets probeert te verkopen. Geef niets aan bedelaars en ga al helemaal niet meedoen aan ‘balletje balletje’. Let op vooral ’s nachts en negeer diegene die je niet vertrouwt.

8. Laat je niet afleiden

Natuurlijk ga je naar de stad vol bewondering kijken als je in Barcelona bent, maar ik zou altijd alert blijven. Ook als vreemde mensen tegen je praten, aanraken of duwen, moet je goed opletten dat er niks vreemds gebeurt en je spullen goed vast houden. Als je ze niet vertrouwt kijk dan gewoon de andere kant op alsof ze niet tegen je praten en weglopen.

9. Doe als een local

Toeristen zijn meestal het doelgroep voor zakkenrollers want ze dragen bij zich veel cash geld en letten minder op. Mijn tip is dus gedraag je niet als een toerist voor zover het mogelijk is. Dit houdt in dat, als je een plattegrond of gids moet consulteren, doe dat in het hotel, een café of op een rustige plaats en niet op straat. Je trekt namelijk zo de aandacht en geeft het signaal aan mogelijke zakkenrollers dat je de buurt niet kent en dus toerist bent. Je kunt ook bijvoorbeeld voor een adres vragen in plaats van uren op de kaart zoeken. Verder zijn andere aspecten zoals een foto camera op de nek, gidsen, kaarten, pets, korte broeken enzovoort duidelijke signalen dat je een toerist bent. Probeer voor zover mogelijk zich te kleden als een local (dus geen korte broeken en slippers dragen tenzij het zomer is bijvoorbeeld) en stop de fototoestel weg en haal het eruit alleen wanneer het echt nodig is.

10. Aangifte bij de politie doen

Mocht je toch beroofd worden: geef gewoon je portemonnee, behalve je ‘reservegeld’ en doe wel aangifte bij de politie, want alle kleine beetjes helpen. Als je een diefstal in de metro of een andere plek ziet gebeuren kun je een foto van de dief maken op een ‘onopvallende manier’ met je mobieltje en later aan de politie aangeven.

Bewaar thuis de aankoopbewijzen van waardevolle spullen en doe bij diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Als je over deze aankoopbewijzen én over de aangifte van de politie beschikt, zal het heel wat makkelijker zijn om een claim in te dienen bij je diefstalverzekering.

Een nieuw initiatief wil dat toeristen vanuit hun hotelkamer een aangifte kunnen doen. De eerste test wordt vanaf deze zomer op 18 hotels in de wijk van Les Corts in Barcelona gedraaid en hopelijk wordt het opgenomen op andere hotels voor het gemak van de slachtoffers.

Daarnaast probeert de stad zo goed mogelijk toeristen en inwoners hierover in te lichten. Een hele grote campagne van veiligheid en politie is van de zomer van start gegaan tegen deze activiteiten waardoor de gemeente hoopt het aantal diefstallen te verminderen.

Tip: mocht je toch het slachtoffer van een overval worden maak dan een aangifte bij de politie, bel 112 of ga langs een ‘comisaría’ (politiebureau). Aangifte van diefstal en ongevallen kun je 24 uur per dag doen bij La Rambla nummer 43. Telefoonnummer van dit politiebureau is 93 256 24 30.” Overige info en adressen van politiebureaus in Barcelona om aangifte te doen vind je op de site van de Mossos d’Escuadra. Online aangifte doen kan ook via deze website.

Voorbereid op reis naar Barcelona

Nektasje met anti skimming technologie
Nektasje met anti skimming technologie - Zakkenrollers in BarcelonaBewaar je geld, credit cards, mobiel, paspoort en belangrijke documenten veilig in dit discreet en veilig opbergtasje.

Koop nu >

Bh-tasje voor dames: veilig en discreet
BH-tasje voor dames - Zakkenrollers in BarcelonaDraag je eigendommen veilig op je lichaam in dit klein geldtasje dat aan je bh bevestigd kan worden.

Koop nu >

Heren portemonee met anti skimming
Heren portemonee met anti skimming technologie - Zakkenrollers in BarcelonaMet deze portemonnee voorkom je dat er dat data wordt afgelezen van je bankpassen en id-kaarten.

Koop nu >

Tip: meer informatie over de veiligheid in Barcelona en nuttige veiligheidstips vind je hier.

Delen?Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone