De beste tips van een local!

Het spirituele hart van Catalonië: Montserrat

Toegevoegd op in Reizen
Inhoudsopgave
Tips voor een bezoek aan Montserrat
De meest complete gids voor een bezoek aan Montserrat

Tussen Barcelona en Manresa bevind zich Montserrat, een bijzonder natuur gebied dat de beschermheilige van Catalonië, La Moreneta, bewaakt. Montserrat is mede hierdoor het meest bezochte bedevaartsoord van Catalonië. Dit beroemde benedictijnenklooster is niet alleen voor een religieuze doelgroep maar ook voor iedereen die geniet van de natuur en de rust.

Laatste update: 17/09/2018

Montserrat is natuur en wildernis...

De naam van de Montserratberg is afgeleid van de Catalaanse woorden mont (berg) en serrat (gezaagd). De letterlijke naam van de berg is daarmee "gezaagde berg". Deze naam symboliseert het bijzondere geomorfologische uiterlijk van de bergen in Montserrat, dat doet denken aan zaagtanden. De eigenaardige vormen van de Montserrat-bergen hebben hun oorsprong in de kiezels die aan elkaar gebonden zijn door een natuurlijk cement van zand en klei. De wind en regen hebben na verloop van tijd de vorm van de berg op "naalden" of monolithische stenen gevormd met vreemde en gevarieerde vormen. De populaire verbeelding heeft in een aantal van deze pieken menselijke of dierlijke vormen gezien.

Je kunt op Montserrat over de bospadden gaan lopen en de natuur rondom het benedictijnenklooster van dichtbij voelen. Er zijn ook kabelbanen die je naar de top van de bergen brengen. Zo kun je beter van het uitzicht genieten.

... maar ook een Catalaans symbool en gebedsplek

Volgens de legende werd het eerste beeld van de donkere Maagd Maria, La Moreneta, in de heilige grot Santa Cova gevonden door jonge herders in 880. Bij het horen van het nieuws probeerde de bisschop van Manresa om het beeld te brengen naar Manresa, maar de overdracht was onmogelijk, omdat het beeld te zwaar was. De bisschop interpreteerde dit als de wens van de Maagd om te blijven op de plaats waar zij was gevonden en gaf de opdracht tot de bouw van de kapel van Santa Maria, de oorsprong van het huidige klooster. Naast het klooster bevinden zich op de berg ook een aantal kleinere kerkjes en kapelletjes, waarvan sommige verlaten zijn.

Montserrat is door de jaren heen omgeven geweest door spiritualiteit en is uitgegroeid tot een symbool van de Catalaanse identiteit en cultuur. Het is hier waar de donkere Maagd Maria gevonden werd, die later de beschermheilige van Catalonië werd. Het is ook in Montserrat waar het Catalaans en de Catalaanse cultuur bewaakt werden tijdens de Spaanse dictatuur. Het Virolai, de hymne gewijd aan de Maagd van Montserrat en hier altijd gezongen door het koor, is met het verstrijken van de tijd uitgegroeid tot een symbool van spirituele en patriottische Catalanen.

Het Santuari van Santa Maria de Montserrat, de patroonheilige en beschermvrouwe van Catalonië, is een van de bekendste van de katholieke wereld sinds de Middeleeuwen. Het heilige beeld van de Maagd dat vereerd wordt in de basiliek is een prachtig romantisch houtsnijwerk dat dateert uit de twaalfde eeuw. De donkere kleur is het resultaat van de veroudering van de vernis door de tijd heen. Zo staat de Maagd bekend als La Moreneta ("de Bruine").

De Benedictijner klooster van Montserrat, op dit moment bestaande uit 80 monniken, is al bijna duizend jaar in dienst van pelgrims en bezoekers die uit de hele wereld komen om de Zwarte Madonna te vereren. Met dank aan de prachtige natuurlijke omgeving, dat de berg en zijn bij uitstek religieuze karakter biedt, is Montserrat uitgegroeid tot een belangrijk centrum van cultuur en spiritualiteit.

Montserrat staat ook bekend om zijn koor. Het koor van jonge zangers is een van de oudste in Europa. Ze nemen deel aan de liturgische vieringen en gebeden die in de Basiliek plaatsvinden. Elke dag om 13:00 uur (zondag om 12:00 uur) zingen ze het Salve, het Virolai en de hymne aan de Maagd.

Abadia de Montserrat - Montserrat tips
Abadia de Montserrat

Montserrat tickets

Je hebt tickets nodig om het kunstmuseum van Montserrat en de audiovisuele ruimte Espai Audiovisual te bezoeken en om de verschillende kabelspoorwegen en kabelbanen naar Montserrat te gebruiken. De rest van het klooster, de Basiliek en de Zwarte Madonna zijn echter gratis te bezoeken, al kunnen er lange rijen zijn om La Moreneta van dichtbij te zien. Je kunt er ook voor kiezen om rondgeleid te worden door Montserrat met een gids. Zo kom je veel meer te weten over deze bijzondere plek en al zijn geheimen.

Deze attractie is te boeken bij:

Montserrat ticketcombinatie

Ook interessant als je Montserrat en zijn omgeving wilt leren kennen, zijn de onderstaande ticketcombinaties waarbij je een bezoek aan Montserrat combineert met een andere leuke activiteit. De meeste daarvan zijn inclusief vervoer en gids.

Wat te zien en te doen in Montserrat

In Montserrat is er voor ieders wat wils: natuur, spiritualiteit, rust… Er zijn ook bijzondere gebouwen die je kunt bezoeken zoals het klooster en de Basiliek, waar La Moreneta staat. Je geniet in Montserrat ook van een fraai uitzicht en van de frisse lucht in de bergen. Ook al ben je hier vaker geweest, zijn er genoeg opties om de dag door te brengen en steeds iets nieuws te ontdekken.

Klooster van Montserrat

Het benedictijnenklooster en de basiliek van Montserrat vormen het hart van de zogenaamde Abadia de Montserrat en bevinden zich op een hoogte van 720 meter, aan de oostzijde van de Montserratberg. Het klooster van Montserrat is al eeuwen een belangrijk bedevaartsoort en publiekstrekker. Velen daarvan komen om de zwarte Madonna van Catalonië, La Moreneta, te aanbidden. Deze bevindt zich op een speciale plek binnen de Basiliek en mag door iedereen die dat wilt aangeraakt en gekust worden. Ook bijzonder om mee te maken zijn de pastorale diensten, die meerdere malen per dag plaatsvinden. Vooral het jongenskoor dat ‘s middags de Salve en de Virolai zingt trekt veel publiek.

Bij een bezoek aan de Abadia de Montserrat verdient de mooie architectuur ook je aandacht. Zo is het Santa Maria plein, van de architect Puig i Cadafalch, een prachtig plein om overheen te slenteren, en is de Basiliek uit de 16e eeuw een geweldig voorbeeld van de gotische en renaissancistische architectuur.

Basiliek van Montserrat - Montserrat tips
Basiliek van Montserrat

Museum van Montserrat

Voor kunstliefhebbers is er een kunstmuseum waar zich werk van El Greco, Caravaggio, Monet, Rusiñol, Ramon Casas, Picasso, Salvador Dalí, Degas, Tàpies, Gargallo en vele andere kunstenaars bevindt. Je vindt hier ook een iconografie van de Onze Lieve Vrouw van Montserrat. Entree kost €7 en is gratis voor kinderen onder 8 jaar.

Espai Audiovisual Montserrat

In de audiovisuele ruimte van Montserrat kom je door middel van video’s en reproducties veel te weten over de oorsprong van Montserrat en zijn geschiedenis.

Tandwieltreinen in Montserrat

Funicular de la Santa Cova - Montserrat Barcelona
Funicular de la Santa Cova

Tijdens je bezoek aan Montserrat kun je gebruik maken van een van de twee tandwieltreinen of kabelspoorwegen om zo de omgeving beter te verkennen. Je kunt kiezen uit de Funicular de Sant Joan en de Funicular de la Santa Cova. Kaartjes voor beide tandwieltreinen zijn ter plekke te koop en je kunt zowel een retourtje als een enkel ticket kopen, indien je beslist om de weg terug al wandelend te doen.

 • Funicular de Sant Joan: de Funicular de Sant Joan brengt je naar de top van de berg Sant Joan en biedt je adembenemende uitzichten over het klooster van Montserrat en de omgeving. Dit is ook een goed startpunt indien je van plan bent om te gaan hiken in de bergen. Het station van de kabelspoorweg Funicular de Sant Joan vind je tegenover de Espai Audiovisual.
 • Funicular de la Santa Cova: de kabelspoorweg Funicular de la Santa Cova is de makkelijkste manier om naar de Santa Cova te gaan, de grot waar La Moreneta werd gevonden. Er is ook een wandelpad dat je naar de Santa Cova leidt, maar de kabelspoorweg is vele malen sneller en comfortabeler, al helemaal wanneer je slecht te been bent of met kinderen reist. Het station van de funicular ligt naast die van de trein Cremallera. Eenmaal bij de Santa Cova kun je ook een kleine tentoonstelling bezoeken over de legende van de Santa Cova en over deze tandwieltreinen.

Natuur in Montserrat

De buitengewone omgeving van Montserrat, bekend om zijn bijzondere rotsformaties, is ook een geliefde plek onder wandelaars en natuurliefhebbers. In de vele wandelpaden die er door de bergen liggen kun je uitstekend wandelen, hiken en zelfs hardlopen, terwijl je van de natuur en de prachtige uitzichten geniet.

Natuurliefhebbers kunnen een van de verschillende looproutes volgen die je tot aan de top van de bergen en naar kleine hermitages leidden. Mis vooral niet de Camí de la Santa Cova, die je naar de grot brengt waar het beeldje van La Moreneta werd gevonden. Ook bijzonder is een bezoek aan de nabijgelegen Coves del Salnitre. In deze spectaculaire grotten is er een parcours van meer dan 500 meter waar je de bergen van binnen ziet. De werking van regenwater op het conglomeraat en kalkhoudende materiaal voor duizenden jaren hebben deze grotten van bijzondere vormen voorzien. Het is een magische ruimte waar je de aarde van binnenuit ontdekt.

Wie van extreme sport houdt kan ook zijn hart ophalen in Montserrat: de gigantische rotsen die Montserrat zo uniek maken lenen zich perfect om te klimmen en via ferratas te doen.

Natuur in Montserrat - Montserrat tips
Natuur en uitkijkpunten in Montserrat

Uitkijkpunten in Montserrat

Er zijn meerdere plekken in Montserrat met prachtige uitzichten over de bergen en de vallei rondom Montserrat, tot aan Barcelona. De mooiste bevinden ze zich op de toppen van de bergen, zoals de Mirador Sant Miquel en Sant Jeroni. Ook tijdens een rit met de kabelbaan en kabelspoorwegen van Montserrat vergaap je je aan de bloedmooie uitzichten en geniet je van dit unieke bergachtige gebied. Het monument van Ramon Llull, een blokken sculptuur door Josep Maria Subirachs, is ook de moeite waard om te zien: niet alleen omdat het een zeer fotogenieke plek is, maar ook vanwege de mooie uitzichten die je daar treft.

Eten in Montserrat

Qua eten hoef je niet te zorgen: in Montserrat zijn er meerdere restaurants waar je kunt eten. Je vindt hier ook souvenir winkeltjes en zelfs een hotel om te overnachten. Ga vooral bij de Bar del Mirador zitten, die op het uitkijkpunt Mirador dels Apóstols ligt en een prachtig buitenterras heeft met een weids uitzicht.

Er worden ook regelmatig boerenmarkten gehouden in Montserrat waar streekproducten zoals honing, mató (verse kaas) en de befaamde tomaten uit Montserrat verkocht worden.

Hoe ga je naar Montserrat vanuit Barcelona

Hoe kom je vanuit Barcelona bij Montserrat? Cremallera tandradspoorweg
Cremallera tandradspoorweg

De drukte van Barcelona te ontvluchten? Ga een dagje naar Montserrat om de rust te vinden! In slechts één uur tijd bevind je je in de bergen van Montserrat. Vanuit Barcelona zijn er meerdere vervoersmiddelen om naar Monsterrat te gaan. Je kunt natuurlijk met de auto of een huurauto naar Montserrat gaan over de Carretera de Montserrat. De route is al op zich een avontuur, door de hellingen en scherpe bochten van de weg. Parkeren kost je €5,50, als je langer dan 30 minuten blijft.

Een andere manier, iets ontspannender maar wel langer, is om naar Montserrat te gaan met het openbaar vervoer. Hiervoor kun je kiezen om met de bus of de trein te gaan.

 • Bus: bussen van Autocars Julià vertreken dagelijks vanuit Plaça dels Països Catalans naast Estació de Sants om 9:15 uur. Vanuit Montserrat komen ze om 17:00 uur terug (18:00 uur van juni t/m september). Prijs met retour is €9,40.
 • Trein en tandradspoorweg: vanuit Barcelona-Plaça Espanya treinstation vertrekken elke uur vanaf 08:36 FGC-treinen (Ferrocarrils de la Generalitat) naar Monistrol de Montserrat (R5 en R50). Vanuit dit station kun je de trein van Montserrat (de Cremallera, de groene tandradspoorweg) pakken. Deze trein biedt de bezoekers een prachtig uitzicht wanneer het stijgt naar meer dan 600 meter de berg op. De reis vanuit Monistrol de Montserrat tot aan het klooster duurt 15 minuten. De Cremallera vertrek vanuit Monistrol elke 20 minuten. Tevens zijn er 900 gratis parkeerplaatsen voor auto's en bussen op het station. Dus je zou ook met de auto hier kunnen komen om het laatste stuk met de Cremallera te doen.
 • Hoe kom je vanuit Barcelona bij Montserrat? Kabelbaan Aeri de Montserrat
  Kabelbaan Aeri de Montserrat

  Trein en kabelbaan: als je met de trein R5 reist, is het ook mogelijk om de stijging naar Montserrat te doen via de Aeri, verreweg de snelste manier om Montserrat te bereiken. Deze kabelbaan vertrekt vanuit het treinstation Aeri de Montserrat en werd al in 1930 geopend. De Aeri bied de bezoeker een prachtig uitzicht over de prachtige natuur en een onderdeel van de prachtige monumentale Rozenkrans. Kabelbanen vertrekken elke 15 minuten en je kunt ook bij het treinstation Aeri de Montserrat gratis parkeren, mocht je met de auto hier naartoe willen gaan.

Tip: koop nu je treintickets van Barcelona naar Montserrat

Reserveer hier alvast je treinkaartje van Barcelona naar Montserrat in combinatie met de tandradspoorweg Cremallera of de kabelbaan Aeri de Montserrat. Kaarten zijn al vanaf €35,30. Je ontvangt tevens toegang tot beide tandwieltreinen in Montserrat (Funicular de Sant Joan en de Funicular de la Santa Cova) en tickets voor de Espai Audiovisual Montserrat.

Koop nu >

Meer informatie over Montserrat en de vervoersmogelijkheden vind je hier.

Video Montserrat

 • Praktische informatie:
  Wat: Montserrat bezoeken
  Waar: Abadia de Montserrat, 08199 Montserrat
  Prijs: gratis, maar bepaalde activiteiten (museum, routes, etc) hebben wel een prijs.
  Tip: het is ook mogelijk om in een hotel in Montserrat te overnachten.

2 reacties

 1. Greet Plaatzer
  3 maanden geleden

  Is it also possible to go up with the Cremallera and down with the Aeri or visa versa and what kind of ticket do you have to sell

  1. Marta
   3 maanden geleden

   Hi Greet,

   Yes of course! Online there are only round tickets available but once you're there you can buy single tickets as well and visit Montserrat as you want :)

   Have a nice trip!

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave