De beste tips van een local!

Coronavirus in Barcelona

Toegevoegd op in Wonen
Coronavirus in Barcelona
Inhoudsopgave

Het wordt de komende weken een stuk rustiger in de straten van Barcelona. Gezien de uitbraak van het coronavirus in Spanje en de afkondiging van de staat van alarm door de Spaanse overheid, vraag je je wellicht af hoe erg de situatie in Barcelona is en of je reis naar Barcelona wel doorgaat. In deze blog leg ik je uit hoe de situatie in Barcelona is en de gevolgen van het coronavirus.

Laatste update: 25/05/2020

Hoe is de situatie nu in Barcelona?

In Spanje zijn er al meer dan 235.000 coronagevallen, 57.320 daarvan in Catalonië. De Spaanse regering verwacht eigenlijk nog meer coronagevallen en heeft daarom op 14 maart de noodtoestand afgekondigd, waarmee ze onder andere de beweging van mensen in het land kunnen beperken, goederen opeisen, industrieën en boerderijen bezetten en essentiële goederen verdelen.

Vanaf zondag 15 maart is het dan ook verboden om in heel Spanje de straat op te gaan zonder goede reden (dat kan bijvoorbeeld zijn boodschappen doen, naar werk gaan, de hond uitlaten of op doktersbezoek).

Aan dit bevel volgde op 16 maart de sluiting van de fysieke grenzen met Portugal en Frankrijk voor alle inkomende personen die met de auto of de trein reizen, behalve voor Spanjaarden en goederen. Het verkeer in havens en op luchthavens wordt vooralsnog niet gesloten.


Gezien de slechte verwachtingen, maakte de president van Spanje op zondag 22 maart bekend de noodtoestand en de lockdown in Spanje nog twee weken te willen verlengen. Op woensdag 25 maart werd door het congres de verlenging van de noodtoestand goedgekeurd, wat betekent dat heel Spanje in quarantaine zit tot en met 11 april, en dat alle reizen en evenementen rondom de Semana Santa, de Heilige Week, niet doorgaan.

Vanaf maandag 30 maart mogen alleen mensen met vitale beroepen nog werken. Bedrijven waar niet thuisgewerkt kan worden gaan dus dicht.

Op 31 maart waren de eerste tekenen van afvlakking in het aantal corona besmettingen in Spanje te merken, vermoedelijk als gevolg van de strenge corona maatregelen. Het aantal doden blijft helaas nog schrikbarend hoog iedere dag.

Op 1 april is bekend geworden dat ondanks het verbod op ontslagen tijdens de noodtoestand, in maart een nieuw record is behaald in aantal werklozen sinds de crisis in 2009, met maar liefst 302.000 nieuwe werklozen (tijdelijke ontslagen, de zogenoemde ERTE, buiten gelaten). Hierdoor kampt Spanje nu met 3,5 miljoen werklozen en een nieuwe crisis is in aantocht.

Op zondag 4 april heeft de premier van Spanje Pedro Sánchez bekendgemaakt de noodtoestand te verlengen tot 26 april.

Het einde van de totale lockdown in Barcelona is in zicht. Door de dalende trend in aantal coronagevallen mag iedereen die geen vitaal beroep doet vanaf dinsdag 14 april terug naar zijn werk keren of vanuit huis blijven werken. Om geen nieuwe piek te halen, zal de overheid mondkapjes bij de ov stations uitdelen. De week erna, vanaf 20 april, zal de Catalaanse overheid beginnen met het uitdelen van mondkapjes via de apotheken.

Op 28 april heeft de regering bekendgemaakt de noodtoestand in Spanje te willen verlengen tot 10 mei, maar kinderen zullen vanaf 26 april (onder bepaalde voorwaarden) eindelijk naar buiten mogen gaan.

Het aantal doden door corona besmettingen blijft op 26 april dalen en de overheid heeft aangegeven dat men vanaf 2 mei weer buiten zal mogen sporten en wandelen als deze trend zich doorzet.

Premier Sánchez heeft op 28 april de "desescalada" oftewel, de exit-strategie van de corona-lockdown in Spanje, bekend gemaakt. De versoepeling van de maatregelen zal in vier fasen plaatsvinden vanaf 4 mei en kan per regio anders er uit zien, maar uiteindelijk zal Spanje eind juni klaar zijn voor het "nieuwe normaal". Er zullen waarschijnlijk nog steeds beperkingen zijn, zoals het maximum aantal mensen die in een restaurant, winkel, museum of bioscoop mogen. Scholen zullen dicht blijven tot september. Of Spanje deze zomer buitenlandse toeristen gaat verwelkomen is vooralsnog niet bekend.

In Barcelona moet iedereen vanaf maandag 4 mei een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

De staat van alarm is op woensdag 6 mei verlengd tot en met 24 mei.

De regering verlengt tot 15 juni de beperking van niet-essentiële reizen naar Spanje en wijst vijf luchthavens en acht havens aan, waaronder de luchthaven El Prat en de haven van Barcelona, ​​als de enige toegangspunten tot het land vanuit het buitenland. Vanaf vrijdag 15 mei wordt ook de verplichte quarantaine voor internationale reizigers die in Spanje aankomen van kracht, een maatregel die van kracht zal zijn tot 24 mei of tot het einde van de alarmtoestand als er uitbreidingen zijn.

Op maandag 18 mei ging Barcelona naar fase 0,5 van het exitplan van de Spaanse overheid, met enkele versoepelingen zoals het openen van winkels. Er wordt daarnaast gesproken om de mondkapjes in alle publieke ruimtes te verplichten, de noodtoestand nog een maand te verlengen en de landsgrenzen aan het einde van het de-escalatieproces open te stellen voor toerisme.

De Spaanse overheid heeft op 20 mei besloten om mondkapjes te verplichten in openbare ruimten, zowel binnen als buiten, waar de 2 meter afstand bewaren lastig is. Ook mogen hotels in fase 1 weer open gaan en mogen kinderen vanaf fase 2 van het de-escalatieplan terug naar school. Het is inmiddels ook bekendgemaakt dat de grenzen vanaf juli weer open zullen gaan voor internationaal verkeer en toerisme.

Lees hier meer over de versoepeling van de coronamaatregelen in Spanje.

Hoe is de lockdown in Barcelona?

Gedurende zeven weken hebben Barcelonezen de lockdown in hun kleine appartementen moeten trotseren. Men mocht de straat niet op mits er een goede reden ervoor was, zoals werk, een doktersbezoek, boodschappen doen, de hond uitlaten of de vuilnis buiten zetten. Men mocht zelfs niet in de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen, zoals dakterrassen en tuinen, komen. Alle horeca, winkels, scholen, musea, theaters en concertzalen waren dicht, waardoor de levendige Barcelona ineens in een spookstad veranderde.

Opeens waren er overal politieagenten om mensen te controleren, ging het leger de straat op om noodhulp te verlenen en plekken als de haven en het vliegveld te reinigen en werd de Fira de Montjuïc in een geïmproviseerde ziekenhuis omgetoverd.

Daarnaast werd het dragen van mondkapjes en plastic handschoenen een must, net als het ontsmetten van al je boodschappen, je handen vaak wassen en je huis schoon houden.

Lees hier over de ervaring van zes Nederlanders en Belgen in Barcelona.

Lege speeltuinen coronavirus Barcelona
Lege speeltuinen vanwege het coronavirus in Barcelona

Wat kun je nog wel doen in Barcelona?

Tijdens de lockdown mocht je niet naar buiten en bijna alles was gesloten. De situatie is inmiddels versoepeld, zodat men een luchtje kan scheppen en zelfs buiten kan sporten, al is dat in je eentje. De afbouwing van de coronamaatregelen loopt momenteel als volgt:

 • Sinds 14 april mag men weer naar hun werk gaan indien deze niet vanuit huis beoefend kan worden.
 • Sinds 26 april mogen kinderen tot 14 jaar oud in het bijzijn van een volwassen de straat op gaan, maar wel slechts 1 uur en niet verder dan 1 km van huis af. Kinderen mogen niet in de speeltuin spelen.
 • Vanaf 2 mei mag iedereen naar buiten, maar wel in verschillen tijdssloten om druktes te voorkomen en niet in groepsverband. Individueel sporten is ook toegestaan.
 • Vanaf 4 mei zijn mondmaskers verplicht in het openbaar vervoer.
 • Vanaf 18 mei zijn winkels weer open zonder afspraak.
 • Vanaf 21 mei zijn mondmaskers in openbare ruimte verplicht vanaf 6 jaar oud.

Lees hier meer over het exitplan van de Spaanse overheid richting het nieuwe normale leven.

Wanneer mag je naar buiten in Barcelona?

Vanaf 2 mei gelden de volgende tijdsbeperkingen voor wie naar buiten wil gaan in Barcelona:

 • Volwassenen (vanaf 14 jaar) mogen wandelen en sporten van 6:00 tot 10:00 uur en van 20:00 tot 23:00 uur.
 • Ouderen (boven 70 jaar) en mensen die begeleiding nodig hebben van 10:00 tot 12:00 uur en van 19:00 tot 20:00 uur.
 • Kinderen (onder 14 jaar) begeleid door een volwassen met wie ze samenwonen van 12:00 tot 19:00 uur.

Je mag niet verder dan 1 km van huis af zijn en maximaal 1 uur per dag buiten zijn. Alleen bij het sporten is er geen limiet van 1 kilometer.

Boodschappen doen mag gedurende de hele dag volgens de winkelopeningstijden. Dit valt buiten de beperkingen omdat het niet beschouwd wordt als een recreatief uitje.

De Catalaanse certificaat voor verantwoord reizen blijft van kracht in het geval je je met de auto moet verplaatsen of buiten de toegestane tijdsloten moet verplaatsen.

Welke gevolgen heeft het coronavirus in Barcelona?

Het coronavirus heeft een enorm impact in de stad en zijn inwoners gehad. Velen daarvan zijn in een klap werkloos geraakt of in financiële problemen gekomen door de sluiting van bedrijven. Andere hebben nu het gemak van thuiswerken ontdekt. Het sociale leven en de bedrijvigheid van Barcelona liggen al weken plat, wat grote gevolgen heeft voor onder meer het onderwijs, de toeristische- en horecasector.

Extra drukte in ziekenhuizen

Uiteraard is de omloop van het coronavirus goed te merken in de lokale ziekenhuizen, waar op steeds meer afdelingen coronapatiënten komen te liggen. Het Fira de Montjuïc, het beursgebouw waar talloze evenementen in Barcelona plaatsvinden, werd zelfs tot ziekenhuis omgebouwd om extra capaciteit aan de ziekenhuizen te bieden, net als een aantal lege hotels in de stad.

Lege schappen en rijen in de supermarkten

Boodschappen doen heeft een hele nieuwe dimensie gekregen. Ten eerste mag je boodschappen doen alleen in je eentje, en doordat het aantal mensen dat tegelijk de winkels in mag beperkt is, ontstaan er nu vaak lange rijen buiten. Ook moet je ten alle tijden minimaal een meter afstand van de andere mensen en winkelpersoneel houden en plastic handschoenen aan doen om spullen te pakken.

Ook kan het zijn dat je bij een supermarkt lege schappen tegenkomt, aangezien er veel mensen aan het hamsteren zijn. Vooral de Mercadona lijkt hier veel last van te hebben.

Lege schappen in de supermarkt in Barcelona vanwege het coronavirus
Lege schappen in de supermarkten vanwege het coronavirus

Ontslaggolf bij bedrijven

Door het corona stijgt in rap tempo het aantal ontslagen in Spanje. Zelfs bij FC Barcelona, cavamaker Freixenet en bierbrouwerij Damm vallen er nu ontslagen! Vele bedrijven die grote verliezen maken vanwege het coronavirus maken nu gebruik van de ERTE (expedientes de regulación temporal de empleo) om contracten met werknemers tijdelijk te ontbinden. Hierdoor zal het extra druk worden bij de Spaanse uitkeringsinstanties.

Toeristenstad loopt leeg

Door de lockdown zijn de meeste toeristen vertrokken en komen er ook geen nieuwe toeristen aan, waardoor de altijd zo drukke binnenstad en attracties zoals de Sagrada Família en Park Güell helemaal stil zijn komen te liggen.

Wist je dat?
Door het hele corona en de lockdown situatie in Barcelona, zie je ook veel mooie dingen ontstaan, zoals het dagelijks applaus voor alle hulpverleners, spontane concerten op balkons, buren die voor elkaar zorgen en boodschappen voor de ouderen doen en mensen die elkaar positieve berichten sturen.

Wat zijn de adviezen van de lokale overheid?

Van de Spaanse en Catalaanse overheid wordt er geadviseerd om:

 • Zoveel mogelijk je handen te wassen.
 • Thuis blijven en sociale contacten vermijden, vooral wanneer je bij de oude doelgroep hoort (65+).
 • Zover het mogelijk is vanuit huis te werken.
 • Zo min mogelijk met het ov te reizen, druktes vermijden en voldoende afstand van andere mensen houden.
 • Geen onnodige reizen te maken.
 • Gebruik mondkapjes en plastic handschoenen als je naar buiten gaat.

Vele bedrijven nemen ook zo hun eigen voorzorgsmaatregelen, zoals extreme netheid en het controle van de temperatuur van hun medewerkers. Anderen kiezen om juist medewerkers thuis te laten werken of om te sluiten. Je ziet op straat ook veel mensen die met mondkapjes en wegwerphandschoenen lopen.

Hygiënemaatregelen coronavirus in Barcelona
Hygiënemaatregelen tegen het coronavirus in Barcelona

Zijn mondkapjes verplicht?

Waren mondkapjes aan het begin van de lockdown "sterk aangeraden" door de Spaanse regering, is het sinds 4 mei verplicht om deze te gebruiken in het openbaar vervoer en sinds 21 mei in alle openbare ruimten, zowel binnen als buiten, voor iedereen vanaf 6 jaar oud.

De Catalaanse overheid heeft om die reden in totaal 14 miljoen mondkapjes besteld die in verschillende fases verdeeld zullen worden onder de inwoners van Catalonië via de apotheken. De eerste mondkapje is op vertoon van de zorgkaart gratis op te halen, maar voor de tweede wordt er €0,96 afgerekend. Ook wordt bij de ingang van de openbaar vervoer stations mondkapjes gedeeld.


Wat moet je doen als je ziek wordt?

Voel je je ziek en heb je wellicht een van de symptomen die op het coronavirus wijzen, zoals hoesten of koorts, dan kun je het informatienummer van Salut bellen voor advies: 061. Ook is het dan aan te raden om binnen te blijven om niemand anders te besmetten.

Lees hier meer over hoe de zorg in Barcelona werkt en naar welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Eerdere maatregelen tegen het coronavirus in Barcelona

Door de dreigende coronapandemie, kwam de Spaanse regering al snel met een pakket van strenge maatregelen en kondigden ze de noodtoestand af. Zodoende was men verplicht om thuis te blijven en kon de overheid sneller ingrijpen.

De coronamaatregelen in Barcelona waren als volgt.

Binnen blijven

De Spaanse regering heeft het bevel gegeven dat iedereen de komende weken binnen moet blijven. Mensen mogen de gemeenschappelijke ruimtes van hun appartementen zoals dakterrassen en tuinen niet meer in. Alleen voor het meest noodzakelijke (zoals boodschappen doen, naar je werk, apotheek of het ziekenhuis gaan) mag je naar buiten gaan, maar wel in je eentje.

Helemaal wanneer je in het risicogroep valt (mensen boven de 65 of met aandoeningen), moet je binnen blijven.

Het gebruik van mondkapjes (of mondneusmaskers) op straat is niet verplicht, maar wordt zeer aangeraden door de Spaanse regering.

Zelfverantwoord reiscertificaat

Tijdens de noodtoestand mag niemand zich meer verplaatsen zonder een goede reden (o.a. om naar werk te gaan of essentiële goederen te halen). Wie wel naar zijn werk moet, heeft hiervoor een ondertekende brief nodig en een zelfverantwoord reiscertificaat op zak.

Met dit zogenaamde Certificat autoresponsable de desplaçament kunnen mensen het doel van hun bezoek op straat aangeven; of het om naar het werk te gaan is, medicijnen te halen of boodschappen te doen. Daarmee kan de politie snellere controles uitvoeren.

Voor kleine dingen zoals de hond uitlaten of het vuilnis weg te zetten is zo’n verklaring niet nodig.

Het document is hier online te downloaden of online in te vullen. Let wel op dat dit document alleen geldig is in Catalonië en geen vervanging is voor de documenten die bedrijven reeds aan hun werknemers hebben gegeven.

Sluiting van winkels behalve eerste levensbehoeften

Alle winkelcentra en winkels die niet aan eerste levensbehoeften voorzien moeten dicht. Alleen supermarktenversmarkten, apotheken, dierenwinkels, drogisterijen, tabak zaken, tankstations en kiosken blijven open. Klanten mogen individueel naar binnen komen en altijd een meter afstand van elkaar houden.

Ook kun je nog steeds online aankopen doen en ze laten bezorgen.

Rij voor de supermarkt - Coronavirus in Barcelona
Rij voor de supermarkt in Barcelona

Minder OV

Hoewel het OV in Barcelona nog steeds werkt, zijn het aantal nachtbussen minder geworden en de metro, tram en treinen rijden alleen overdag tot middernacht.

De maatregelen die hier zijn genomen zijn: alle contact met medewerkers beperken (o.a. geen informatiebalies of tickets bij de chauffeur in de bus kopen), vaker schoonmaken en melding doen wanneer het te druk voor passagiers is om in te stappen.

Verbod op evenementen en samenkomsten

Alle evenementen in Barcelona waarbij grote menigten zich verzamelen, zoals de marathon van Barcelona en Barcelona’s bierfestival, worden de komende maanden afgelast. Dit jaars viering van Sant Jordi, de dag van de liefde in Catalonië dat gevierd wordt met boeken en rozen en veel straatkraampjes, gaat tevens niet door. 23 juli is als alternatieve datum voorgesteld.

Ook sportverenigingen, wijkcentra en dagbestedingen voor ouderen mogen geen activiteiten meer uitvoeren.

Musea, theatersconcertzalen en discotheken hebben tevens hun deuren vanwege het coronavirus gesloten en alle voetbalwedstrijden zijn stilgelegd.

Sluiting van scholen

Alle peuterspeelzalen, crèches, scholen en universiteiten in Barcelona zijn dicht. In Barcelona waren er al een paar scholen dicht vanwege een paar coronagevallen, maar nu geldt deze maatregel dus voor álle onderwijsinstituties en buitenschoolseopvang.

Naast scholen zijn ook alle bibliotheken, sport- en wijkcentra in de stad gesloten om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid.

Sluiting van horeca en andere zaken

Alle bars en restaurants in Barcelona zijn dicht. Alleen die in hotels en ziekenhuizen mogen open blijven.

Via thuisbezorgd-apps is het nog steeds wel mogelijk om eten te bestellen.

Ook kapers, schoonheidssalons en bedrijven waar contactberoepen worden uitgeoefend zijn dicht.

Sluiting van hotels

Hotels in Barcelona weigeren nieuwe klanten wegens het coronavirus en sluiten hun deuren zodra de laatste gasten vertrekken. Het is ook het advies van de hotelvereniging om alle hotels tot wel eind maart gesloten te houden. Toeristen die nog in de stad verblijven moeten nu ook binnen blijven en zich aan de verordening houden.

Wat is het reisadvies naar Barcelona?

Was het reisadvies naar Barcelona in eerste instantie geel wegens veiligheidsrisico’s, deze is inmiddels opgeschroefd naar oranje, wat betekent dat volgens de Nederlandse overheid je alleen naar Barcelona mag reizen als dit noodzakelijk is.

Sinds 17 maart zijn de grenzen met buurlanden Frankrijk en Portugal bovendien gesloten. Alleen Spaanse staatsburgers, buitenlandse residenten en goederen mogen nog binnenkomen.

Het luchtverkeer en de havens blijven vooralsnog open, maar door de restricties in het reizen van en naar hoog-risicolanden als Spanje, zijn er weinig luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden en komen er geen cruises meer aan in Barcelona.

Ook op vliegvelden en havens worden strenge grenscontroles uitgevoerd om te controleren dat alleen Spaanse staatsburgers of mensen met een echte (en aantoonbare) reden naar Spanje reizen.

Met de verplichte quarantaine en het straatverbod heb je bovendien momenteel weinig te zoeken in Barcelona en gezien de ernst van de situatie is het voor iedereen beter als we zo min mogelijk buitenshuis gaan.

Tip!

Wanneer je al een reis geboekt hebt maar deze wil annuleren of omboeken, raad ik je aan om contact op te nemen bij de betreffende reisorganisatie waar je geboekt hebt. Hetzelfde geldt bij kaartjes voor bezienswaardigheden en musea. Op dit moment tonen de meeste bedrijven zich zeer coulant met hun omboekingsproceduren.

Vanaf wanneer mag je naar Spanje reizen?

Reizen van en naar Barcelona is momenteel een moeilijke opgave, aangezien er weinig gevlogen wordt en dat de Spaanse grenzen gesloten blijven voor alle inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten. Bovendien moet nu iedereen die uit het buitenland komt 14 dagen verplicht in quarantaine zitten.

Momenteel mag je enkel onder bepaalde voorwaarden het land in, maar vanaf 1 juli kunnen buitenlandse toeristen weer naar Spanje reizen. Voor toeristen geldt er straks uiteraard geen quarantaine maar de mondkapjes zullen waarschijnlijk blijven.

Ik hou de situatie in Barcelona voor jullie in de gaten en blijf jullie informeren via de website en social media.

Bewaar dit op Pinterest

Coronavirus-in-Barcelona-pinterest

8 reacties

 1. Piet
  2 maanden geleden

  Hola Marta, dank voor je uitgebreide informatie, Catalonië staat op ons lijstje om in half mei te bezoeken. We hebben veel aan jouw info. En de beslissing om wel of niet te gaan, tja, eens even afkijken hoe het zich allemaal ontwikkeld.....

  1. Marta
   2 maanden geleden

   Graag gedaan Piet! Het is allemaal erg spannend op dit moment en niemand weet wat er gaat gebeuren helaas. Hopelijk kan jullie reis straks doorgaan.

   Saludos, Marta

 2. Doris
  2 maanden geleden

  Wat hebben wij het in Belgie nog goed! We kunnen nog buiten. Ons dochter woont met haar gezin in Barcelona, zij zitten opgesloten in hun appartement, gelukkig een ruim appartement vlakbij de Caixa torens. De kinderen mogen ook niet meer in de gemeenschappelijke tuin van de residentie spelen.
  Maar we blijven positief en hopen mekaar terug te zien in juli.
  Jij bent momenteel in Nederland? Dan is het gemis van je familie, door de onbereikbaarheid, sterker. Bij mij is dat toch zo.
  Hou je gezond en tot je volgende blog.
  Doris

  1. Marta
   2 maanden geleden

   Hoi Doris,

   Bedankt voor je reactie. Ik begrijp je bezorgdheid volledig, ook ik zit in Nederland en mijn familie in Spanje. Er is helaas weinig dat we kunnen doen, behalve zo veel mogelijk in contact blijven en support geven. Gelukkig kunnen we tegenwoordig facetimen en zoveel berichtjes als we willen sturen :)

   Veel sterkte de komende tijd!

   Saludos,
   Marta

 3. Liesje
  2 maanden geleden

  Dag Marta
  Bedankt voor de update.
  Mijn man zou vanaf 1/4 in Barcelona komen werken en we zouden in juli verhuis. In die tussenperiode gingen we een appartement zoeken voor ons gezin (3 kinderen).
  Dat we verhuizen is zeker, maar de timing is een grote vraag. We hopen alvast dat alles weer normaal is voor de start van het nieuwe schooljaar in september.
  Ondertussen blijf ik je blog lezen.
  Stay healthy!
  Liesje

  1. Marta
   1 maand geleden

   Hola Liesje,

   Graag om te horen dat mijn updates jullie helpen! Het is helaas een onwerkelijke situatie. Jammer dat jullie avontuur naar Barcelona zo'n start heeft gehad! Ik hoop voor jullie dat het allemaal goed komt!

   Veel sterkte de komende tijd en alle succes gewenst! Bij vragen, dan hoor ik het graag.

   Saludos,
   Marta

 4. Irene Faber
  1 maand geleden

  Marta dankjewel voor je updates ... heb veel contact met vrienden in Barcelona... erg verdrietig allemaal !! Jij ook sterkte voor jou en je familie 💕😘

  1. Marta
   1 maand geleden

   Hola Irene,

   Heel erg bedankt voor je support! We doen ons best in deze situatie en ik hoop hiermee andere mensen van nuttige informatie te kunnen voorzien. Jij ook alle gezondheid toegewenst.

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave