De beste tips van een local!

Coronavirus in Barcelona

Toegevoegd op in Wonen
Coronavirus in Barcelona
Inhoudsopgave

Het wordt de komende weken een stuk rustiger in de straten van Barcelona. Gezien de uitbraak van het coronavirus in Spanje en de afkondiging van de staat van alarm door de Spaanse overheid, vraag je je wellicht af hoe erg de situatie in Barcelona is en of je reis naar Barcelona wel doorgaat. In deze blog leg ik je uit hoe de situatie in Barcelona is en de gevolgen van het coronavirus.

Laatste update: 27/03/2020

Hoe is de situatie nu in Barcelona?

In Spanje zijn er al meer dan 64.000 coronagevallen, 12.940 daarvan in Catalonië. De Spaanse regering verwacht eigenlijk nog meer coronagevallen en heeft daarom de noodtoestand afgekondigd, waarmee ze onder andere de beweging van mensen in het land kunnen beperken, goederen opeisen, industrieën en boerderijen bezetten en essentiële goederen verdelen.

Vanaf zondag 15 maart is het dan ook verboden om in heel Spanje de straat op te gaan zonder goede reden (dat kan bijvoorbeeld zijn boodschappen doen, naar werk gaan, de hond uitlaten of op doktersbezoek).

Aan dit bevel volgde op 16 maart de sluiting van de fysieke grenzen met Portugal en Frankrijk voor alle inkomende personen die met de auto of de trein reizen, behalve voor Spanjaarden en goederen. Het verkeer in havens en op luchthavens wordt vooralsnog niet gesloten.

Gezien de slechte verwachtingen, maakte de president van Spanje op zondag 22 maart bekend de noodtoestand en de lockdown in Spanje nog twee weken te willen verlengen.

Op woensdag 25 maart werd door het congres de verlenging van de noodtoestand goedgekeurd, wat betekent dat heel Spanje in quarantaine zit tot en met 11 april, en dat alle reizen en evenementen rondom de Semana Santa, de Heilige Week, niet doorgaan.


Welke gevolgen heeft het coronavirus in Barcelona?

Het coronavirus heeft het dagelijks leven en de bedrijvigheid van Barcelona platgelegd. Je ziet politieagenten die controleren of iedereen zich aan de regels houdt en het leger is op straat om noodhulp te verlenen en plekken als de haven en het vliegveld te reinigen.

Door het coronavirus zijn er daarnaast specifieke maatregelen genomen die vooral het onderwijs, de toeristische- en horecasector raken. Ook het sociale leven in het normaal gesproken zo bruisende Barcelona, staat nu heel even op een laag pitje. Niemand mag de komende tijd naar buiten, waardoor Barcelona ineens in een spookstad is veranderd.

Beperkte bewegingsvrijheid en minder OV

Door de noodtoestand mag niemand zich meer verplaatsen zonder een goede reden (o.a. om naar werk te gaan of essentiële goederen te halen). Ook wordt het aantal binnenlandse treinreizen en vluchten beperkt en is de grens met Frankrijk en Portugal dicht (behalve voor terugkerende inwoners en goederen).

In Barcelona werkt het OV nog gewoon, al zijn het aantal nachtbussen minder geworden en de metro, tram en treinen rijden alleen overdag tot middernacht. De maatregelen die hier zijn genomen zijn: alle contact met medewerkers beperken (o.a. geen informatiebalies of tickets bij de chauffeur in de bus kopen), vaker schoonmaken en melding doen wanneer het te druk voor passagiers is om in te stappen.

Zelfverantwoord reiscertificaat op zak

Vanaf maandag 23 maart wordt er geadviseerd om met een speciaal document van Protecció Civil de straat op te gaan, het zogenaamde Certificat autoresponsable de desplaçament, oftewel een zelfverantwoord reiscertificaat of verklaring. Hiermee kunnen mensen het doel van hun bezoek op straat aangeven; of het om naar het werk te gaan is, medicijnen te halen of boodschappen te doen.

Voor kleine dingen zoals de hond uitlaten of het vuilnis weg te zetten is zo’n verklaring niet nodig.

Mocht je door de politie aangehouden worden, dan kun je met dit document sneller gecontroleerd worden. Het document is hier online te downloaden of online in te vullen.

Let wel op dat dit document alleen geldig is in Catalonië en geen vervanging is voor de documenten die bedrijven reeds aan hun werknemers hebben gegeven.

Rij voor de supermarkt - Coronavirus in Barcelona
Rij voor de supermarkt in Barcelona

Extra drukte in ziekenhuizen

Uiteraard is de omloop van het coronavirus goed te merken in de lokale ziekenhuizen, waar op steeds meer afdelingen coronapatiënten komen te liggen. Het Fira de Montjuïc, het beursgebouw waar talloze evenementen in Barcelona plaatsvinden, wordt momenteel tot ziekenhuis omgebouwd om extra capaciteit aan de ziekenhuizen te bieden, net als een aantal lege hotels in de stad.

Ontslaggolf bij bedrijven

Door het corona stijgt in rap tempo het aantal ontslagen in Spanje. Zelfs bij FC Barcelona, cavamaker Freixenet en bierbrouwerij Damm vallen er nu ontslagen! Vele bedrijven die grote verliezen maken vanwege het coronavirus maken nu gebruik van de ERTE (expedientes de regulación temporal de empleo) om contracten met werknemers tijdelijk te ontbinden. Hierdoor zal het extra druk worden bij de Spaanse uitkeringsinstanties.

Hotels gesloten

Steeds meer hotels in Barcelona weigeren nieuwe klanten wegens het coronavirus en sluiten hun deuren zodra de laatste gasten vertrekken. Het is ook het advies van de hotelvereniging om alle hotels tot wel eind maart gesloten te houden. Toeristen die nog in de stad verblijven moeten nu ook binnen blijven en zich aan de verordening houden.

Scholen en universiteiten gesloten

De komende weken zijn alle peuterspeelzalen, crèches, scholen en universiteiten in Barcelona dicht. In Barcelona waren er al een paar scholen dicht vanwege een paar coronagevallen, maar nu geldt deze maatregel dus voor álle onderwijsinstituties en buitenschoolseopvang.

Naast scholen zijn ook alle bibliotheken, sport- en wijkcentra in de stad gesloten om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid.

Lege schappen en rijen in de supermarkten

Je mag in Barcelona nog boodschappen doen, al moet je dat in je eentje doen. Supermarkten en versmarkten blijven gewoon open. Echter zijn er een aantal nieuwe maatregelen bij gekomen, zoals het aantal mensen dat tegelijk de winkels in mag, waardoor er nu buiten rijen kunnen ontstaan. Ook moet je ten alle tijden minimaal een meter afstand van de andere mensen en winkelpersoneel houden.

Ook kan het zijn dat je bij een supermarkt lege schappen tegenkomt, aangezien er veel mensen aan het hamsteren zijn. Vooral de Mercadona lijkt hier veel last van te hebben.

Lege schappen in de supermarkt in Barcelona vanwege het coronavirus
Lege schappen in de supermarkten vanwege het coronavirus

Winkels gesloten

Alle winkelcentra en winkels die niet aan eerste levensbehoeften voorzien gaan de komende weken ook dicht. Supermarkten, versmarkten, apotheken, dierenwinkels, drogisterijen, tabak zaken, tankstations en kiosken blijven open.

Bars en restaurants gesloten

Door een nieuwe verordening gaan alle bars en restaurants in Catalonië dicht. Alleen die in hotels en ziekenhuizen mogen open blijven.

Musea en attracties gesloten

De grootste attracties in de stad zoals de Sagrada Família en het Camp Nou Experience hebben inmiddels al bekend gemaakt hun deuren voorlopig te gaan sluiten. De rest van de musea en attracties volgen dit voorbeeld en gaan ook dicht.

Lege speeltuinen coronavirus Barcelona
Lege speeltuinen vanwege het coronavirus in Barcelona

Alle festivals en evenementen afgelast

Alle evenementen in Barcelona waarbij grote menigten zich verzamelen, zoals de marathon van Barcelona en Barcelona’s bierfestival, worden de komende weken afgelast. Ook sportverenigingen, wijkcentra en dagbestedingen voor ouderen mogen geen activiteiten meer uitvoeren.

Ook theaters, concertzalen en discotheken sluiten de komende dagen hun deuren vanwege het coronavirus.

Inmiddels is er ook bekend dat alle voetbalwedstrijden de volgende weken overgeslagen worden.

Wist je dat?
Door het hele corona en de lockdown situatie in Barcelona, zie je ook veel mooie dingen ontstaan, zoals het dagelijks applaus voor alle hulpverleners, spontane concerten op balkons, buren die voor elkaar zorgen en boodschappen voor de ouderen doen en mensen die elkaar positieve berichten sturen.

Wat zijn de adviezen van de lokale overheid?

Van de Spaanse en Catalaanse overheid wordt er geadviseerd om:

 • Zoveel mogelijk je handen te wassen.
 • Thuis blijven en sociale contacten vermijden, vooral wanneer je bij de oude doelgroep hoort (65+).
 • Zover het mogelijk is vanuit huis te werken.
 • Zo min mogelijk met het ov te reizen, druktes vermijden en voldoende afstand van andere mensen houden.
 • Geen onnodige reizen te maken.

Vele bedrijven nemen ook zo hun eigen voorzorgsmaatregelen, zoals extreme netheid en het controle van de temperatuur van hun medewerkers. Anderen kiezen om juist medewerkers thuis te laten werken of om te sluiten. Je ziet op straat ook veel mensen die met mondkapjes en wegwerphandschoenen lopen.

Hygiënemaatregelen coronavirus in Barcelona
Hygiënemaatregelen tegen het coronavirus in Barcelona

Wat kun je nog wel doen in Barcelona?

De Spaanse regering heeft het bevel gegeven dat iedereen de komende weken binnen moet blijven. Alleen voor het meest noodzakelijke (zoals boodschappen doen, naar je werk, apotheek of het ziekenhuis gaan) mag je naar buiten gaan, maar wel in je eentje.

Helemaal wanneer je in het risicogroep valt (mensen boven de 65 of met aandoeningen), moet je binnen blijven.

Omdat inmiddels alles in Barcelona vrijwel dicht is, heb je momenteel weinig op straat te zoeken. Bovendien loop je het risico om een boete te krijgen als je naar buiten gaat zonder een goede reden. Als toerist kun je ook beter binnen blijven of - indien mogelijk - terug naar huis vliegen.

De enige zaken die nog open zijn in Barcelona en waar je heen mag zijn:

 • Supermarkten en markten;
 • apotheken;
 • dierenwinkels;
 • drogisterijen;
 • kiosken;
 • tabak zaken;
 • benzinestations;
 • ziekenhuizen;
 • het OV in Barcelona.

Hier kun je verder lezen wat je wel of niet mag doen de komende weken.

Ga je naar buiten, dan moet je altijd op je hoede zijn en niet te dichtbij andere mensen komen, je handen regelmatig wassen en op de higiene letten. En vanaf maandag 23 maart moet je ook voor de zekerheid altijd een ingevulde zelfverantwoord reiscertificaat ook mee nemen.

Ook een voorraadje eten en levensmiddelen achter houden voor de komende weken kan ook geen kwaad doen, hoewel de supermarkten open zullen blijven volgens de overheid.


Wat moet je doen als je ziek wordt?

Voel je je ziek en heb je wellicht een van de symptomen die op het coronavirus wijzen, zoals hoesten of koorts, dan kun je het informatienummer van Salut bellen voor advies: 061. Ook is het dan aan te raden om binnen te blijven om niemand anders te besmetten.

Lees hier meer over hoe de zorg in Barcelona werkt en naar welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Wat is het reisadvies naar Barcelona?

Was het reisadvies naar Barcelona in eerste instantie geel wegens veiligheidsrisico’s, deze is inmiddels opgeschroefd naar oranje, wat betekent dat volgens de Nederlandse overheid je alleen naar Barcelona mag reizen als dit noodzakelijk is.

Sinds zaterdag 21 maart worden daarnaast alle vluchten vanuit Spanje geweerd in Nederland. Alleen Nederlanders mogen nu nog terug komen, al zijn het aantal beschikbare vluchten natuurlijk zeer beperkt. Het beste hiervoor is om contact op te nemen met de ambassade of het vliegtuigmaatschappij.

Plekken waar je zeker niet meer naartoe kan zijn Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbuí en Òdena, allemaal in de provincie Barcelona. Deze zijn de komende weken op slot vanwege de forse stijging in het aantal coronabesmettingen.

Gaat Catalonië op slot?

Vanaf 16 maart middernacht zijn de grenzen met buurlanden Frankrijk en Portugal gesloten. Alleen Spaanse staatsburgers en goederen mogen nog binnenkomen. De Catalaanse regering heeft inmiddels ook bekendgemaakt de regio Catalonië af te willen sluiten, maar om de grenzen dicht te kunnen doen hebben ze de toestemming en medewerking van de Spaanse overheid nodig en die is er nog niet

Het luchtverkeer en de havens blijven vooralsnog open, maar er wordt verwacht dat die ook binnenkort sluiten, waardoor er straks helemaal geen mogelijkheid meer is om in of uit Spanje te komen voor toeristen. Vluchten uit Spanje worden nu in Nederland sowieso geweigerd mits het om repatriëring gaat.

Ga je binnenkort naar Barcelona en had je je reis nog niet gecanceled, dit is misschien nu wel het moment om dat te doen. De kans bestaat dat je niet meer terug kan komen als je eenmaal hier bent. Met het straatverbod heb je bovendien momenteel weinig te zoeken in Barcelona en gezien de ernst van de situatie is het voor iedereen beter als we zo min mogelijk buitenshuis gaan.

Tip!

Wanneer je al een reis geboekt hebt maar deze wil annuleren of omboeken, raad ik je aan om contact op te nemen bij de betreffende reisorganisatie waar je geboekt hebt. Hetzelfde geldt bij kaartjes voor bezienswaardigheden en musea. Op dit moment tonen de meeste bedrijven zich zeer coulant met hun omboekingsproceduren.

Ik hou de situatie in Barcelona voor jullie in de gaten en blijf jullie informeren via de website en social media.

Bewaar dit op Pinterest

Coronavirus-in-Barcelona-pinterest

2 reacties

 1. Piet
  15 dagen geleden

  Hola Marta, dank voor je uitgebreide informatie, Catalonië staat op ons lijstje om in half mei te bezoeken. We hebben veel aan jouw info. En de beslissing om wel of niet te gaan, tja, eens even afkijken hoe het zich allemaal ontwikkeld.....

  1. Marta
   14 dagen geleden

   Graag gedaan Piet! Het is allemaal erg spannend op dit moment en niemand weet wat er gaat gebeuren helaas. Hopelijk kan jullie reis straks doorgaan.

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave